VOL.2 Η ηλεκτρική διασύνδεση και οι τοπικοί πολιτικοί


Άρθρο Του Κ.Ν. Δραγάτη | Με την ευκαιρία διασύνδεσης με το κεντρικό δίκτυο μεταφοράς ρεύματος

 

TSIPRAS-KYKLDS-1080x675

 

Στις 19.03.18 ο Πρωθυπουργός της χώρας επισκεύθηκε την Σύρο για να “εγκαινιάσει” την σύνδεση πολλών νησιών των Κυκλάδων με το κεντρικό δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ο Αλ.Τσίπρας βρίσκεται στην φάση “αποχαλιναγώγησης”. Περνά την περίοδο που έχει δραπετεύσει από το “κέλυφος” που είχε κατασκευάσει από τα εφηβικά του χρόνια για να κερδίζει την εμπιστοσύνη και την αποδοχή του κύκλου του (το “κέλυφος” του δήθεν “αριστερού”) και έχει περιέλθει στην εποχή της θεμελίωσης της πραγματικής του, θλιβερής κατά την άποψή μας, προσωπικότητας.

Αυτή του η προσωπική κατάσταση, τον έκανε στην σχετική εκδήλωση προπαγάνδας που στήθηκε στην Σύρο για να προβληθεί η διασύνδεση ως κυβερνητικό έργο, ξεδιάντροπα να ομολογήσει στους παρευρισκόμενους κυκλαδίτες παράγοντες ότι η διασύνδεση έγινε – πρωτίστως – για να χρησιμεύσει για τον πλουτισμό των εταιρειών που θα στήσουν “φαγοπότι” με υλικό εκμετάλλευσης τις ανεμογεννήτριες, την “πράσινη ανάπτυξη” και άλλες μπαρούφες με τις οποίες πλουτίζουν οι πλούσιοι, εγχώριοι και εξωχώριοι, εις βάρος των πολιτών*(1).

Δυστυχώς, εκτός από ανακοινώσεις που δεν κοστίζουν τίποτε σε “κυβερνήσεις” υπό εντολή, καμία από τις τοπικές πολιτικές προσωπικότητες των Κυκλάδων και της Περιφέρειας και κανένα από τα κόμματα που συμμετέχουν στο παρόν πολιτικό σύστημα, δεν αντέδρασε εμπράκτως στην προκλητική παρουσία και ανενδοίαστη ομολογία του Πρωθυπουργού. Ούτε κατά την ώρα της κατάθεσης του λόγου του, ούτε περισσότερο, είχαν προετοιμάσει κάτι ενόψει της κατάθεσης του λόγου του.

Καταρχάς, αν ο Περιφερειάρχης και οι δήμαρχοι, των οποίων οι δήμοι έχουν καταθέσει προσφυγές εναντίον της τοποθέτησης και λειτουργίας των πάρκων ανεμογεννητριών, τιμούσαν τις υπογραφές τους, θα έπρεπε να είχαν προετοιμάσει τους κατοίκους των υπό στοχοποίηση νησιών, ώστε να ετοιμάσουν “θερμή” υποδοχή στον Πρωθυπουργό κ. Αλ. Τσίπρα στην Σύρο.

Πολύ φοβούμαστε όμως, ότι από καιρό, οι συγκεκριμένοι πολιτικοί παράγοντες έχουν αναδεχθεί τυπικά την ανησυχία των πολιτών των νησιών μας εναντίον των ανεμογεννητριών. Κατά βάθος και οι ίδιοι, περιφερειάρχης και δήμαρχοι, είναι δεσμώτες των κομμάτων από τα οποία προέρχονται και της κοινωνικής και οικονομικής νοοτροπίας που αποδέχεται και που πρέπει να προωθεί κανείς για να ανήκει και να έχει ελπίδες ανέλιξης μέσω από αυτά.

Τα κόμματα του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, των ΑΝΕΛ, των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ, στηρίζουν από χρόνια την οικονομική φούσκα των ανεμογεννητριών που επιθυμούν να τοποθετήσουν στις Κυκλάδες ελληνικές επιχειρήσεις, τράπεζες και οι συνέταιροι τους από χώρες που επέβαλλαν τα μνημόνια στην χώρα μας δια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά την άποψη μας, με την ευκαιρία της ξεδιάντροπης παρουσίας και λόγου του Πρωθυπουργού κ. Αλ. Τσίπρα στην Σύρο, οι τοπικοί άρχοντες μας πρόσφεραν άλλη μία απόδειξη ότι συμμετέχουν δια της δικαστικής οδού σε ένα παιχνίδι στημένο εξ αρχής για να δικαιολογήσει την παράδοση κάποιων από τα νησιά μας ως βορά στην εγκατάσταση ψευδό-υποδομών εκμετάλλευσης δημόσιου χρήματος που θα πάει στις τσέπες τραπεζών και επιχειρήσεων, κατευθείαν από τις τσέπες των φορολογούμενων πολιτών, με πρόσχημα την “πράσινη ανάπτυξη”, την εμπορευματοποίηση της δήθεν οικολογικής ευαισθησίας.

Αλλιώς, πως να εξηγήσει κανείς την ισχνή ή ανύπαρκτη αντίδραση του περιφερειάρχη και των εμπλεκόμενων κυκλαδιτών δημάρχων στις προκλητικές δηλώσεις Τσίπρα υπέρ της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών σε συγκεκριμένα νησιά των Κυκλάδων, χωρίς την θέληση των πολιτών τους και εναντίον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων τους;

 

Το κακό παράδειγμα της Πάρου

Η Πάρος είναι ένα από τα νησιά που απειλούνται ΑΜΕΣΑ με την τοποθέτηση νέων ανεμογεννητριών. Μάλιστα, βρίσκεται στην πιο αδύναμη θέση. Θυμίζουμε ότι ο Δήμος μας αναδέχθηκε την θέληση των πολιτών και του αγώνα τους να μην τοποθετηθούν τέτοιες εγκαταστάσεις (απολύτως άχρηστες και αντίθετες με τα συμφέροντα των Παριανών), εμφανιζόμενος αυτός ως προσφεύγων στην δικαιοσύνη. Όμως στην Πάρο έχουν τοποθετηθεί ήδη ανεμογεννήτριες στην περιοχή των Καμαρών Παροικιάς, χωρίς ο Δήμος να έχει αντιδράσει νομικά την εποχή που μπορούσε, παρά μόνο το έχουν κάνει πολίτες της περιοχής. Αυτό είναι ένα πολύ κακό προηγούμενο, δηλωτικό του ότι κάποιοι πολιτικοί παράγοντες λάμβαναν αποφάσεις σε γραφεία, άγνωστο με ποιους, πάντως, χωρίς τους πολίτες της Πάρου.

Όμως, ενώ οι εξελίξεις “τρέχουν” γύρω από το ενδεχόμενο εγκατάστασης νέων, περισσότερων και πιο μεγάλων πάρκων ανεμογεννητριών, φαίνεται ότι οι νυν πολιτικοί εκπρόσωποι της Πάρου συνεχίζουν να αποφασίζουν για το μέλλον του νησιού, χωρίς τις αποφάσεις τους να τις παίρνουν με βάση τη θέληση των Παριανών.

 


Πως να εξηγήσει αλλιώς κανείς την απαθή, επίσημη στάση του δημάρχου κ. Μ. Κωβαίου σε σχέση με την δραστηριότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την σύνδεση ου νησιού μας με το κεντρικό δίκτυο μεταφοράς ρεύματος;
Η δημοτική αρχή Κωβαίου από την οποία περιμένουμε να “παλέψει” το ζήτημα εναντίον των συμφερόντων των ανεμογεννητριών “δεν έβγαλε άχνα” ενάντια στην απροκάλυπτη δήλωση του Πρωθυπουργού κ. Αλ. Τσίπρα ότι η διασύνδεση έγινε με σκοπό το εμπόριο δια των ανεμογεννητριών, εις βάρος των νησιών μας!!!


Η μοναδική αντίδραση που υπάρχει από μέρους του κ. Μ.Κωβαίου είναι η αναδημοσίευση μίας συνέντευξης που παρέθεσε σε ένα τοπικό κανάλι των Αθηνών σχετικά με το θέμα, όπου στο περιεχόμενο των λεγόμενων του:

α) δεν γίνεται καμία μνεία των κινδύνων που διατρέχει το νησί μας από την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τις ανεμογεννήτριες,
β) κάνει μόνο μία ρηχή (σ.σ: ενδεικτική της πολιτικής του αντίληψης;) τοποθέτηση για τα ωφελήματα της διασύνδεσης, και αυτή σαν σώγαμπρος στη Νάουσα και όχι ως δήμαρχος όλων των Παριανών, αφού δια των λόγων του, φαίνεται ότι από την λειτουργία του τοπικού εργοστασίου της ΔΕΗ, τον ενοχλούσε μόνο το φουγάρο !!! Δηλαδή, μόνο όσα ενοχλητικά μπορούσε κάποιος να δει, κατοικώντας από το όμορφο χωριό. Αγνοώντας τις υπόλοιπες παραμέτρους*(2).

——————————————————————
Δυστυχώς, τίποτε περισσότερο από τον δήμαρχο κ. Μ. Κωβαίο δεν έκανε η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, με επικεφαλής τον πρώην δήμαρχο
κ. Χρ. Βλαχογιάννη. Πρόκειται για παράταξη εντελώς ανύπαρκτη, αλλά και πολιτικά απαράδεκτη, αφού δεν ασκεί με επιδεικτικό τρόπο τα καθήκοντα που τής όρισε ο Παριανός λαός στις τελευταίες εκλογές, δηλαδή, του ελέγχου, της κριτικής και της υποβολής εναλλακτικών προτάσεων.
Ο κ. Χρ. Βλαχογιάννης αποδεικνύεται δια του τρόπου που
δεν επιτελεί τα καθήκοντα του, ακόμη χειρότερος ως επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Πάρου, από όσο κακός δήμαρχος υπήρξε!

Το ίδιο ισχύει και για τον επικεφαλής της παράταξης του ΚΚΕ, “Λαϊκή Συσπείρωση”, ο οποίος προφανώς αρκείται στις αναδημοσιεύσεις της θέσης του ΚΚΕ από το γραφείο του στην δουλειά του*(3). Όμως έτσι, ούτε δικαστήρια κερδίζονται, ούτε οι πολίτες συνειδητοποιούνται, ούτε και εξεγείρονται για τα δίκια τους. Απλώς, δημιουργούνται θεολογικού τύπου δικαιολογίες για τις εποχές ήττας που επέρχονται, στην λογική: “εμείς τα είχαμε πει, τα είχαμε γράψει”…οπότε, “αμαρτία δεν έχουμε”.
Αμ, δεν είναι έτσι. Όση βοήθεια προσφέρει στο σύστημα συμφερόντων ο κ. Μ. Κωβαίος και ο κ. Χρ. Βλαχογιάννης, άλλη τόση και μεγαλύτερη βοήθεια προσφέρει ο κομμουνιστής κ. Κ. Ροκονίδας, όταν απλώς περιγράφει και δεν αποδέχεται να αναλάβει τις ευθύνες για αλλαγή, για ανατροπή, στην πρωτοπορία.

Η μειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ (βλέπε: Σ. Καστουνής και κλποι) του δημοτικού συμβουλίου ποιεί την νήσσαν! Κάποιοι από αυτούς στους δρόμους λένε ότι εμείς φέραμε το “ρεύμα το καλό” στα νησιά, αλλά από την άλλη, δεν το βροντοφωνάζουν, για να μην χρειαστεί να κρυφτούν (πολιτικά), όταν θα έρθει η ώρα η διασύνδεση του ρεύματος (σ.σ: αυτό που έφεραν) να εξυπηρετήσει πλήρως την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών στην Πάρο.

 

 

 

Η Περιφέρεια…

 

Για το συγκεκριμένο θέμα σ’ ένα σχετικό δελτίο τύπου (σ.σ: από τα χιλιάδες ανούσια που εκδίδει) κάτι θέλησε να ψελλίσει για την “τηγανίτα”ο Περιφερειάρχης Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκος. Κάτι “φόβους” που έχει … και κάτι “ελπίδες” …και κάτι άλλα μισόλογα*(4). “Δεσμώτης” και ο ίδιος της Νέας Δημοκρατίας προφανώς κάνει επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος, προκειμένου να τα έχει καλά με όλους: και με τους πολίτες των νησιών μας που δεν θέλουν τις ανεμογεννήτριες… και με τους επιχειρηματίες (σ.σ: κάποιοι εκ των οποίων είναι και της περιφέρειας του Περιφερειάρχη) που χρηματοδοτούν και στηρίζουν τα συστημικά κόμματα.
Η πολιτική του Περιφερειάρχη συμπαρέσυρε φαίνεται στην αφωνία και άλλους, εκ του επιπέδου του δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης, οι οποίοι δεν θα έπρεπε να σιωπούν.

 

Τέλος…

Οι βουλευτές και πολιτευτές των Κυκλάδων, οι μεν της ΝΔ*(5) και του ΣΥΡΙΖΑ*(6) διαγκωνίζονταν ποιος θα πρωτοαποτελέσει το “φόντο” για τα εγκαίνια του έργου.
Για το ότι το έργο φτιάχτηκε για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα επιχειρηματιών με την εγκατάσταση πάρκων ανεμογεννητριών, εις βάρος των τοπικών οικονομιών, του περιβάλλοντος και της αρχιτεκτονικής του…ούτε κουβέντα.

tsipras-syros-138

 

Ειδικά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων κατά τις ημέρες που προβαλλόταν η ηλεκτρική διασύνδεση από το επικοινωνιακό σύστημα της κυβέρνησης, διέπραξαν μία επικοινωνιακή απατεωνιά: ενώ στήθηκαν να χτυπάνε παλαμάκια στον κ. Αλ. Τσίπρα σε σκαλοπάτια και ρούγες της Σύρου (σ.σ: για να τους έχει υπόψιν του) δεν έκαναν καμία ανακοίνωση ως άτομα.

Καλύφθηκαν πίσω από την ανωνυμία της σύνταξης και διανομής στα ΜΜΕ των Κυκλάδων μίας ανακοίνωσης της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων*(6), για να διακινήσουν την θέση τους ΜΟΝΟ ΤΟΠΙΚΑ ότι τάχα είναι υπέρ της ανάπτυξης “μικρών ΑΠΕ”.
Το έκαναν για να δημιουργήσουν άλλοθι
στον εαυτό τους ΜΟΝΟ ΤΟΠΙΚΑ, να ρίξουν στάχτη στα μάτια των κυκλαδιτών που δεν θέλουν την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στα νησιά τους, εις βάρος του περιβάλλοντος τους και του τύπου της μικρομεσαίας οικονομίας τους.
Όμως, ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑΝ στα κείμενα του γραφείου Πρωθυπουργού και υπουργού Ανάπτυξης οι οποίοι μίλησαν ξεκάθαρα και ντεκλαρέ για ανάπτυξη ΑΠΕ και για ενδιαφέρον επενδυτών, δηλαδή των μεγάλων εταιρειών που ήδη γνωρίζουμε.
Ούτε για συνεταιρισμούς πολιτών, ούτε για τα υπόλοιπα φληναφήματα στα οποία αναφέρεται η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων.

 

(σ.σ: Συνεχίζεται…)

 

 

ΠΗΓΕΣ:

1) Αλ. Τσίπρας “Ομιλία στην Σύρο» 19|03|18, 20180319 ΔΤ Ομιλία ΠΘ στα εγκαίνια του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων
Γ. Σταθάκης “Ομιλία στην Σύρο» 19|03|18ΥΠΑΝ_Δελτίο_Τύπου_19_03

2) Μ. Κωβαίος “Δηλώσεις στο AtticaTV”http://dimosparou.blogspot.gr/2018/03/blog-post_20.html?m=1

3) ΚΚΕ «Ανακοίνωση για ομιλία Τσίπρα στην Σύρο» 19|03|18, κκε_0319_tsipras_Syros

4) Γ. Χατζημάρκος “Δελτίου τύπου για την ηλεκτρική διασύνδεση” 19|03|18, ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

5) Ι. Βρούτσης “Δελτίο τύπου για την ηλεκτρική διασύνδεση” 19|03|18, 0319_Δήλωση_βουλευτή_Κυκλάδων_Ν.Δ._κ._Γ._Βρούτση (1)

6) Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ “Ανακοίνωση για ηλεκτρική διασύνδεση” 19|03|18, 18.3.2018_ΔΤ_ΝΕΚ_ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ_ΣΥΡΙΖΑ