VOL.1 Μετά την θάλασσα…τώρα μας συνδέει και ένα καλώδιο με την κυρίως πατρίδα (2018)

Άρθρο Του Κ.Ν. Δραγάτη | Με την ευκαιρία διασύνδεσης με το κεντρικό δίκτυο μεταφοράς ρεύματος

58498ff2e6ae7a2b1a400d430f906736_L

Εδώ και δύο εβδομάδες η Πάρος, η Αντίπαρος και άλλα νησιά των Κυκλάδων έχουν συνδεθεί με το κύριο, ηπειρωτικό δίκτυο ρευματοδότησης της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι ένα σπίτι στην Αθήνα και ένα σπίτι στην Πάρο έχουν κατασταθεί ακριβώς ισότιμοι καταναλωτές, δικαιούχοι και υπόχρεοι, της ενέργειας που παράγεται αλλά και εκείνης που εισάγεται στην Ελλάδα.

Τι κερδίζουμε;

Οι κάτοικοι των νησιών που συνδέθηκαν πρόσφατα με το κεντρικό δίκτυο ρεύματος έχουν πλέον μία σειρά από ευεργεσίες στις οποίες δεν ήταν ισότιμοι μέχρι σήμερα με τους συμπολίτες των περισσότερων περιοχών της χώρας. Οι νησιώτες υστερούσαν.
Εδώ και λίγες ημέρες το ρεύμα που έχουμε στα σπίτια μας αλλά και στις δημόσιες υποδομές είναι συνεχούς ροής, χωρίς μεγάλες αυξομειώσεις. Είναι “καλής ποιότητας” ρεύμα, όπως συνηθίζουμε να λέμε.

Τώρα, είναι σίγουρο ότι θα μειωθούν σημαντικά οι ετήσιες δαπάνες ενός νοικοκυριού, αλλά και μίας επαγγελματικής μονάδας, αφού οι φθορές και οι δαπάνες για βλάβες θα είναι ελάχιστες στην περίοδο χρήσης μίας ηλεκτρικής ή ηλεκτρονικής συσκευής (εργαλείου, μηχανήματος).
Τώρα, είναι δυνατόν, τόσο τα νοικοκυριά μας, όσο και οι παραγωγικές, επαγγελματικές μας μονάδες (τουριστικές, βιοτεχνικές) να εγκαταστήσουν εξοπλισμό που μέχρι πριν δύο εβδομάδες ήταν από κοστοβόρο ή αδύνατον να εγκαταστήσουν. Ειδικά οι μονάδες τουρισμού μπορούν να εγκαταστήσουν αυτοματισμούς και άλλες, ανώτερες τεχνολογικά εφαρμογές και μηχανήματα, που θα αποδώσουν ποιότητα για τους πελάτες τους και θα εξασφαλίσουν οικονομία στο κόστος λειτουργίας.
Τώρα, ο κίνδυνος:
α) να γίνουμε ρεζίλι στους επισκέπτες μας κατά τους θερινούς μήνες εξαιτίας διακοπών ρεύματος από την υπερφόρτωση του δικτύου λόγω ραγδαίας αύξησης του πληθυσμού των προσωρινά διαμενόντων ή…
β) διακοπών εξαιτίας ζήτησης για την λειτουργία κλιματιστικών σε περίπτωση καυσώνων,
είναι μικρός.

Τώρα, υπάρχει η δυνατότητα να θωρακίσουμε χωρίς φόβους δημόσιες υποδομές που συνδέονται άμεσα με την ασφάλεια και ποιότητα διαβίωσης στην Πάρο, την Αντίπαρο και τα υπόλοιπα νησιά. Για παράδειγμα, οι δημόσιες ιατρικές μονάδες μπορούν να τοποθετήσουν βαρέως τύπου εξοπλισμό και να τον λειτουργήσουν για ώρες. Το αεροδρόμιο, το λιμάνι και άλλα καίρια σημεία μπορούν να αποκτήσουν ενισχυμένο φωτισμό και επιπλέον εγκαταστάσεις.

Οφείλουμε να θυμόματε:
Ακριβώς, επειδή εμείς οι νησιώτες, μόλις πριν δύο εβδομάδες αποκτήσαμε τα παραπάνω βασικά αγαθά, τα προηγούμενα χρόνια, δεν ήμασταν οι “ωφελημένοι” από την λειτουργία τοπικών μονάδων παραγωγής ρεύματος που ήταν ρυπογόνες, αντιαισθητικές και κοστοβόρες.
Ήμασταν τα θύματα μίας τραγικής καθυστέρησης της Ελληνικής Πολιτείας διαχρονικά.

(σ.σ: Συνεχίζεται…)