ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ: Τι μας μαθαίνουν τα έγγραφα που “δημιούργησε” ο έπαρχος Κ. Μπιζάς

– Σπάνε επιτηδευμένοι μύθοι σιγά – σιγά … και προβοκάτσιες!
– Ερωτήματα για “σωτήρες” της Πάρου…

to_fili_tou_ioyda

Ρεπορτάζ: Του Κ. Ν.Δραγάτη …07|04|17
——————————–

ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ημέρες ο έπαρχος Πάρου κ. Κ. Μπιζάς τροφοδοτεί την επικαιρότητα του νησιού με διάφορα έγγραφα τα οποία απευθύνει – λίγο καθυστερημένα βέβαια – σε αρμόδιες υπηρεσίες που έχουν σχέση με την αδειοδότηση αιολικών πάρκων, σαν και αυτά που θέλουν να εγκαταστήσουν επιχειρηματικοί όμιλοι στα βουνά της Πάρου.

Τις απαντήσεις που λαμβάνει τις κοινοποιεί επίσης. Σε περίπτωση που κάποιοι παραλήπτες από τα ΜΜΕ ή κάποιοι αναγνώστες δεν το έχουν καταλάβει, ο κ. Κ. Μπιζάς το κάνει αυτό με την ελπίδα ότι οι ενδιαφερόμενοι από την κοινωνία μας θα τα διαβάσουν, επειδή τους ενδιαφέρει το ζήτημα για την οικονομία, το περιβάλλον και το αρχιτεκτονικό τοπίο της Πάρου.

Αν τα διαβάσουν, θα πρέπει να καταλάβουν και να βγάλουν συμπεράσματα, για να διαλυθούν κάποιοι μύθοι που έχουν διασπαρεί στην κοινωνία μας από χρόνια για την υπόθεση της τοποθέτησης ανεμογεννητριών, οι οποίοι διακινούνται με μεγάλη ένταση την τελευταία περίοδο, εξαιτίας της αύξησης του ενδιαφέροντος για το θέμα στην τοπική κοινωνία.

Το parosnews.gr αξιολογώντας τα έγγραφα που μας έστειλε ο κ. Κ. Μπιζάς και μην θέλοντας απλώς να τα δημοσιεύσει σαν να ήταν οργανισμός καταγραφής πρακτικών, παραθέτει τα συμπεράσματα που προκύπτουν από αυτά για να τα αξιολογήσει ο κάθε πολίτης αναγνώστης που δεν έχει το σύνολο της υπόθεσης στο μυαλό του:

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:

1) Στην Πάρο έχουν αδειοδοτηθεί δύο εταιρείες για να τοποθετήσουν δύο συστήματα 12 και 16 ανεμογεννητριών αντίστοιχα (βλέπε πηγή: νούμερο 2 στο τέλος του κειμένου ή «κλικ» ΕΔΩ).

2) Η αδειοδοτημένη διάσταση κάθε ανεμογεννήτριας έχει ύψος μαζί με τον έλικα 99,5 μέτρα !!!.
Δηλαδή, τελειώνουμε με τις μπούρδες περί της διάστασης, του κ. Τσιπορίδη και της κας Χριστοφιλίδου της εκμπομπής
eco – news του ΣΚΑΙ της 1/4/2017 (βλέπε πηγή: νούμερο 1
στο τέλος του κειμένου ή «κλικ» ΕΔΩ).

3) Η ισχύς του αδειοδοτημένου πάρκου στην Καμάρες Παροικίας που άφησαν οι αρχές της Πάρου να εγκατασταθεί για λογαριασμό της ΔΕΗ, είναι 3 ΜW.
Το κάθε ένα από τα δύο αιολικά πάρκα που έχει αδειοδοτηθεί έχει δυνατότητα ανάπτυξης έως τα 36 MW και τα 36,8 MW αντίστοιχα.
Ο οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει τις αναγωγές, για να καταλάβει!

Επίσης, στο έγγραφο της απάντησης της ΡΑΕ σημειώνεται η ύπαρξη του υφιστάμενου πάρκου της ΔΕΗ με νόημα. Σαν να μας λένε: “δεχθήκατε το πάρκο της ΔΕΗ που είναι σε μία πλαγιά, τα πάρκα που θα τοποθετηθούν στις βουνοκορφές τι σας πειράζουν;”

4) Μας επιβεβαιώνεται ότι το “παιχνίδι” εις βάρος μας έχει ξεκινήσει και τυπικά από το 2007, τότε που κάποιοι “κοιμούνταν” ή έκαναν πως “κοιμούνταν”.

—————————————————————————–

5) Η ΡΑΕ έδωσε άδεια στις δύο εταιρείες “ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΡΛΕΣ Α.Ε.” και “ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΡΟΥΜΠΟΥΛΑΣ Α.Ε.” το 2010, όταν πρώτος υπουργός της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, υπουργός εσωτερικών, ήταν ο “φρουρός” του Γιώργου Παπανδρέου, κ. Γιάννης Ραγκούσης.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ PLUS: Από το ρεπορτάζ μας προέκυψε ένα νέο στοιχείο. Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) που υπάγεται στον πολιτικό έλεγχο του Υπουργείου Μεταφορών και Δικτύων έκανε τον τεχνικό έλεγχο και αποφάσισε με θετική γνωμοδότηση για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στα νησιά των Κυκλάδων συμπεριλαμβανομένης της Πάρου την εποχή που υπουργός μεταφορών και δικτύων ήταν ο Γιάννης Ραγκούσης

Υπάρχουν καταπληκτικές συμπτώσεις:

Ο Γιάννης Ραγκούσης γίνεται υπουργός μεταφορών και δικτύων στις 17|07|2011 (βλέπε πηγή: νούμερο 3 στο τέλος του κειμένου ή «κλικ» ΕΔΩ).
Η εταιρεία (δια του υπουργείου Περιβάλλοντος) που καταθέτει τους φακέλους για την αδειοδότηση των αιολικών πάρκων της Πάρου και των υπόλοιπων νησιών κάνει αίτηση για γνωμοδότηση στην ΥΠΑ στις 27|07|2011, δηλαδή, μόλις 10 ημέρες μετά την τοποθέτηση του υπουργού στο εποπτεύον αρμόδιο υπουργείο (βλέπε πηγή: νούμερο 6 στο τέλος του κειμένου ή «κλικ» ΕΔΩ ).
– Η
ΥΠΑ, μετά τους ελέγχους της, αποστέλλει την απόφασή της στο υπουργείο Περιβάλλοντος (σ.σ: που είναι συνολικώς αρμόδιο για την υπόθεση των ανεμογεννητριών) και την κοινοποιεί στην αρμόδια εταιρεία στις 17|11|2011.

  • Ο Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Ραγκούσης παραιτείται από το εν λόγω υπουργείο στις 11|11|2017

Μόλις 6 ημέρες πριν την τυπική διακοίνωση της γνωμοδότησης της ΥΠΑ που υπάγεται στο υπουργείο μεταφορών για τις ανεμογεννήτριες που θα τοποθετηθούν στις Κυκλάδες ΚΑΙ την Πάρο.

ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΠΑΡΟ
ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ ΣΥΜΠΤΩΣΕΙΣ

Θυμίζουμε ότι η μνημονιακή, τρίτη κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου που προέκυψε ύστερα από δεύτερο ανασχηματισμό (βλέπε πηγή: νούμερο 5 στο τέλος του κειμένου ή «κλικ» ΕΔΩ), ύστερα από άρνηση του Σαμαρά να συγκυβερνήσουν εξαιτίας πολιτικής και κοινωνικής θύελλας, ήταν προδιαγεγραμμένο ότι δεν θα κρατούσε πολύ, διότι το ΠΑΣΟΚ άλλα είχε υποσχεθεί (σ.σ: “λεφτά υπάρχουν”) και άλλα είχε κάνει (σ.σ: υπογραφή μνημονίων).

Σε αυτή την κυβέρνηση ο Γ. Ραγκούσης, μετά τον ανασχηματισμό, από υπουργός εσωτερικών, “βρέθηκε” να αναλαμβάνει το υπουργείο μεταφορών.
Από τον Οκτώβριο του 2011 ήταν γνωστό ότι η κυβέρνηση αυτή θα έπεφτε, αφού οι κυβερνήσεις της Ευρώπης είχαν φτάσει να χλευάζουν τον ΓΑΠ στα συμβούλια κορυφής πιέζοντας για νέα μέτρα και νέα μνημόνια, ρίχνοντας την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στα αδιέξοδα που η ίδια είχε δημιουργήσει (βλέπε πηγή: νούμερο 4 στο τέλος του κειμένου ή «κλικ» ΕΔΩ).

Άραγε, ο υπουργός μεταφορών Γ. Ραγκούσης παρακολουθούσε τη δημοσιότητα τότε; Γνώριζε ότι η θητεία του τελείωνε; Μήπως, άφησε την απόφαση για τις ανεμογεννήτριες να εκδοθεί τυπικά – αφού είχαν γίνει όλες οι απαραίτητες προεργασίες από την ΥΠΑ – έξι μόλις ημέρες αφού θα έφευγε από το υπουργείο;
Εμείς δεν μπορούμε να απαντήσουμε σε αυτά τα ερωτήματα, ούτε μπορούμε να τα προεξοφλήσουμε.

Όμως, γνωρίζουμε και κάτι άλλο:
Από
έγγραφα προκύπτει ότι κατά την σύντομη περίοδο που ήταν υπουργός μεταφορών ο Γ. Ραγκούσης, είχε κάθε ημέρα, ή σχεδόν κάθε ημέρα επαφή, ο ίδιος προσωπικά, με υπηρεσίες της ΥΠΑ.

Μιλάμε για την ίδια περίοδο που η ΥΠΑ εξετάζει τον φάκελο των ανεμογεννητριών των οποίων την τοποθέτηση αντιμετωπίζουμε σήμερα. Από 27|7|2011 έως 17|11|2011 !!!

Θυμίζουμε ότι ήταν η περίοδος που ετοιμάστηκαν με ταχύτατες διαδικασίες οι φάκελοι μελετών από την ΥΠΑ για τον διαγωνισμό
που αφορούσε μόνο τον διάδρομο του νέου αεροδρομίου Πάρου. Τον λεγόμενο και “ορφανό διάδρομο”, αφού δεν προβλεπόταν τίποτε άλλο (σ.σ: κτήρια, δίκτυα κλπ) για να μπορεί να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει – έστω – ένα υποτυπώδες ολοκληρωμένο αεροδρόμιο, όπως το γνωρίζουμε σήμερα.
Αυτόν για τον οποίο ο υπουργός Γ. Ραγκούσης, ο τότε δήμαρχος Πάρου Χρ. Βλαχογιάννης
έλεγαν ψέμματα με ανακοινώσεις τους ότι αφορούσε το σύνολο του αεροδρομίου της Πάρου.

Τέλος, θυμίζουμε ότι την εποχή που εξελίσσονταν οι δύο υποθέσεις:
α) ψευδοαεροδρόμιο Πάρου (σ.σ: δηλαδή μόνο διάδρομος που ήταν αδειοδοτημένος από το 1998) και
β) αδειοδοτήσεις
ανεμογεννητριών (σ.σ: είχε περάσει και επίσημα αλληλογραφία γι’ αυτές από τον Δήμο Πάρου το 2011), που ήταν πολιτική επιλογή να μην απασχολήσουν – από τότε, έγκαιρα – την κοινωνία του νησιού,

δήμαρχος στην Πάρο ήταν ο Χρ. Βλαχογιάννης επιστήθιος φίλος του Γ. Ραγκούση, σημερινός επικεφαλής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου, ο οποίος δεν πολυμιλάει για τις ανεμογεννήτριες…

…και πρώτος αντιδήμαρχος του του Χρ. Βλαχογιάννη, ήταν ο σημερινός δήμαρχος Μάρκος Κωβαίος που παριστάνει ότι μιλάει για τις ανεμογεννήτριες, κατά την άποψη μας, ενώ σε μερικές περιπτώσεις θα ήταν καλύτερο να μην μιλάει (σ.σ: ως προς το τελευταίο, θα επανέλθουμε με νεότερο δημοσίευμα).

———————————————————————————————-

ΠΗΓΕΣ:

1) ΥΠΑ, Γμωμάτευση για εγκατάσταση αιολικών πάρκων ν. Κυκλάδων, Gourlas Stroumboulas , Αρχείο Επάρχου Πάρου – Αντιπάρου Κ. Μπιζά, Αθήνα 17/11/2011

2) ΡΑΕ, Ενημέρωση για άδειες παραγωγής αιολικών σταθμών στην Περιφερειακή Ενότητα Πάρου, ΡΑΕ απάντηση στο έγγραφο Επάρχου_29.3.17 Αρχείο Επάρχου Πάρου – Αντιπάρου Κ. Μπιζά, Αθήνα 29/03/2017.

3) wikipedia.org, Γ. Ραγκούσης (βιογραφικό), https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%82_%CE%A1%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%83%CE%B7%CF%82 , (προσπέλαση 07/04/2017).

4) pireas-piraeus.blogspot.gr, Έκτακτο υπουργικό στις 12:00. Απώλεσε την πλειοψηφία η κυβέρνηση, http://pireas-piraeus.blogspot.gr/2011/11/1200.html , (προσπέλαση 07/04/2017).

5) el.wikipedia.org, Κυβέρνηση Γεωργίου Α. Παπανδρέου 2009, https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CF%85%CE%B2%CE%AD%CF%81%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7_%CE%93%CE%B5%CF%89%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%BF%CF%85_%CE%91._%CE%A0%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%AD%CE%BF%CF%85_2009 , (προσπέλαση 07/04/2017).

6) ΥΠΑ, Γμωμάτευση για εγκατάσταση αιολικών πάρκων ν. Κυκλάδων (εστιασμένη φωτογραφία με υπογραμμίσεις), Αρχείο Επάρχου Πάρου – Αντιπάρου Κ. Μπιζά, Αθήνα 17/11/2011

Επίκαιρη, λόγω Πάσχα, κεντρική εικόνα στο ρεπορτάζ:
Μικελάντζελο Μερίζι ντα Καραβάτζο
(ιταλ.: Michelangelo Merisi da Caravaggio, 1571 – 1610) «Η Σύλληψη του Χριστού» (γνωστός και ως «Το φιλί του Ιούδα«), 1602.

telos