ΕΚΤΑΚΤΟ: ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Σε ομιλία του κρατικού εκπροσώπου
Καλεί η ΕΛΜΕ – Πάρου

mploko-pame--antarsua-se-ekdilwsi-gia-tin-paideia.w_hr

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ τις εξελίξεις που δρομολογεί το υπουργείο παιδείας σχετικά με την τεχνική εκπαίδευση και τις προσλήψεις αναπληρωτών (και όχι μόνο) το ΔΣ της ΕΛΜΕ Πάρου – Αντιπάρου με έκτακτη ανακοίνωσή της ανακοίνωσε διαμαρτυρία με αφορμή προγραμματισμένη ομιλία που θα γίνει σήμερα 13/04 στον Κώστο από τον εκπρόσωπο του Κράτους για την επαγγελματική παιδεία στις Κυκλάδες.
Ακολουθεί η ανακοίνωση:

«Η ΕΛΜΕ ΠΑΡΟΥ –ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας για την διάταξη πρόσληψη αναπληρωτών και τις προωθούμενες αλλαγές στην τεχνική εκπαίδευση στον Κώστο, σήμερα Τετάρτη 13/04 στις 17.00 στο Πολιτιστικό και Πνευματικό κέντρο Αγ. Αθανασίου όπου θα μιλήσει ο κ. Μουστάκας Γεώργιος Προϊστάμενος Διεύθυνσης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του ΥΠ.Π.Ε.Θ. στα πλαίσια ημερίδας για το ΣΕΠ.
Η παρουσία όλων είναι απαραίτητη»

ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ
«ΕΛΜΕ ΠΑΡΟΥ –ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ

Η διάταξη που το Υπουργείο Παιδείας προωθεί για τη θεσμοθέτηση προσωρινού συστήματος πρόσληψης αναπληρωτών καταδεικνύει ότι είναι συνειδητή πολιτική επιλογή να ενισχυθούν οι αντιδραστικές πολιτικές στην εκπαίδευση.

Όλα αυτά προωθούνται εν μέσω του «εθνικού διαλόγου(;) για την Παιδεία» αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι ο διάλογος αυτός είναι προσχηματικός.

  • Η  μοριοδότηση των κριτηρίων που θέτει η πρόταση, υποβαθμίζει την προϋπηρεσία, αποτελεί εμπαιγμό για τους συναδέλφους αναπληρωτές που το προηγούμενο διάστημα δούλεψαν σε δυσπρόσιτα, δημιουργεί εκ νέου εκπαιδευτικούς πολλών ταχυτήτων και ενισχύει την ελαστική εργασία. Η «αναδόμηση» των πινάκων των αναπληρωτών με την εφαρμογή των κριτηρίων του 3848 (έως 60 μήνες προϋπηρεσία, βαθμός πτυχίου, ακαδημαϊκά κριτήρια, κοινωνικά κριτήρια, μοριοδότηση επιτυχίας σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ) οδηγεί χιλιάδες αναπληρωτές συναδέλφους  στην ανεργία.
  • Η ανατροπή στους πίνακες,  επιδιώκει να ενισχύσει τις αντιπαραθέσεις σε συνέχεια των διαχωρισμών που τόσο καιρό καλλιεργήθηκαν μεταξύ των συναδέλφων. Έτσι οι αναπληρωτές παραμένουν σε ομηρία, διασπασμένοι, αναλώσιμοι και διαχειρίσιμοι.
  • Όχι μόνο δεν καταργείται  ο νόμος 3848/10, αλλά επικαιροποιείται   προς το χειρότερο.  Η ανατροπή που φέρνει η συγκεκριμένη διάταξη θα έχει ολέθριες συνέπειες στη λειτουργία των σχολείων.
  • Οι αλλαγές δεν αφορούν μόνο τους συναδέλφους αναπληρωτές αλλά προετοιμάζουν το δρόμο για ανατροπές και στις εργασιακές σχέσεις των μόνιμων συναδέλφων ( η κάλυψη των κενών θα οδηγήσει σε αύξηση ωραρίου, αλλαγές στις αναθέσεις μαθημάτων, συρρίκνωση ειδικής αγωγής, μείωση ειδικοτήτων στην τεχνική εκπαίδευση κ. λ).
  • Η πρόταση του υπουργείου επικαλείται την απόφαση του ΣΤΕ και τη «συνταγματικότητα» του τρόπου πρόσληψης των αναπληρωτών. Ωστόσο η μοναδική λύση είναι το Υπουργείο να νομοθετήσει με βάση τις  πάγιες θέσεις του εκπαιδευτικού κινήματος, για ένα σύστημα μόνιμων διορισμών  με μοναδικό κριτήριο τις ανάγκες της εκπαίδευσης.
  • Διεκδικούμε άμεση απόσυρση της διάταξης.
  • Στηρίζουμε την πανελλαδική κινητοποίηση για μόνιμους μαζικούς διορισμούς, την Παρασκευή 15/4 στις 11.30 στο υπουργείο παιδείας.

Κανένας εκπαιδευτικός δεν περισσεύει.
ΕΛΜΕ Πάρου – Αντιπάρου»