Δραστηριότητες της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πάρου, ουσιώδεις και μη

 


Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση  από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη που δημοσιοποιήθηκε σήμερα 9/3 ο φορέας «ως μέλος της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας Future Library, αποκλειστικής πρωτοβουλίας και χρηματοδότησης του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», η βιβλιοθήκη μας θα συμμετέχει στην πρώτη ανακοινωθείσα δράση της:

«προώθηση της ανάγνωσης, της δημιουργικότητας και της καινοτομίας», στην οποία θα συμμετέχουν 100 άτομα από όλη την Ελλάδα και θα υλοποιηθεί τον Μάρτιο, με σκοπό την οργάνωση και υλοποίηση καλοκαιρινής εκστρατείας ανάλογων δραστηριοτήτων και υπηρεσιών.
και φιλοδοξεί να συμμετέχει και στην δεύτερη:
«εκπαίδευση πρωτοπόρων υπαλλήλων βιβλιοθηκών σε θέματα ηγετικών δεξιοτήτων και διαχείρισης αλλαγών», δράση στην οποία θα συμμετέχουν 15 άτομα από όλη την Ελλάδα και θα υλοποιηθεί από τον Μάρτιο έως και τον Αύγουστο, με σκοπό την ανάπτυξη δράσεων και συνεργασιών σε επίπεδο περιφέρειας για την ενίσχυση των δημοσίων/δημοτικών βιβλιοθηκών».

ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ: Από την ανακοίνωση δεν καταλαβαίνει κανένας αυτές οι δράσεις σε τι πρόκειται να ωφελήσουν το νησί μας ή την ίδια την βιβλιοθήκη, αφού δεν αναφέρεται αν οι εμπλεκόμενοι – μη Παριανοί – πρόκειται να έρθουν στην Πάρο, αν πρόκειται να κάνουν τουρισμό στο νησί μας, αν πρόκειται να συνδημιουργήσουν με τους υπεύθυνους της βιβλιοθήκης κάποια υποδομή που θα μείνει στο νησί μας. Γενικώς, καταγράφονται τίτλοι και «δράσεις» χωρίς να καταλαβαίνουμε τι σημαίνουν.

Η ανακοίνωση συνεχίζει παραθέτοντας άλλες πληροφορίες που είναι χρήσιμες όπως:

α) ότι εταιρία Future Library αποτελεί τον μόνο πόρο ανάπτυξης και χρηματοδότησης των δημοσίων και δημοτικών βιβλιοθηκών σε εθνικό επίπεδο, μιας και όπως ανακοινώθηκε από την υπουργό Παιδείας κα. Διαμαντοπούλου, δεν θα υπάρξει πλέον οικονομική ενίσχυση των βιβλιοθηκών μας λόγω της οικονομικής ύφεσης. Συντονιστής του προγράμματος είναι ο κος. Ιωάννης Τροχόπουλος, Διευθυντής της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας.
β) ότι ήταν επιτυχημένη η συμμετοχή της Βιβλιοθήκης στο ετήσιο Χριστουγεννιάτικο Παζάρι του Αρχιλόχου. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους μας υποστηρίξατε με τις αγορές σας. Καταφέραμε να συγκεντρώσουμε το ποσό των 153 ευρώ με το οποίο θα αγοράσουμε κόμικ (Λούκυ Λουκ – Αστερίξ – Τεν Τεν) για τους μικρούς μας (και όχι μόνο!) χρήστες.
γ) ότι τα σχολεία που μας επισκέφθηκαν τους μήνες αυτούς είναι λιγοστά, μιας και πολλές φορές πολλά τμήματα αναγκάστηκαν να ακυρώσουν προγραμματισμένες επισκέψεις λόγω της κακοκαιρίας:

  • στις 15/12/12 η Β’ τάξη του Γυμνασίου Παροικίας με την κα. Ελένη Αρκουλή
  • στις 21/12/12 τα τμήματα Α3 και Α4 του Γυμνασίου Παροικίας με την κα. Νεκταρία Δρακάκη

Η βιβλιοθήκη μας σε αριθμούς:

  • δανεισμοί: 864
  • ερωτήσεις που απαντήθηκαν: 158
  • χρήστες: 1577

ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ 2:
Επειδή θεωρούμε ότι η εξειδικευμένη δημοτική υπάλληλος της βιβλιοθήκης είναι πολύ σοβαρός άνθρωπος και επαγγελματίας, επειδή εκτιμούμε με πολυετείς δημοσιογραφικές αποδείξεις ότι σε ένα μέγα ποσοστό, αν δεν είχε καταβάλει τα τελευταία χρόνια την επίπονη εργασία της, δεν θα υπήρχε η βιβλιοθήκη στην Πάρο όπως την γνωρίζουμε σήμερα ή δεν θα υπήρχε καθόλου…
…θεωρούμε πολύ σοβαρό παράπτωμα – αν οφείλεται στην ίδια – να «αερολογεί» στο μισό από το κείμενο της ανακοίνωσης του φορέα που δημοσιεύουμε σήμερα. Και να σκεφτεί κανείς, ότι έχουμε «κόψει» και ένα εισαγωγικό αυτοδιαφήμισης του Δήμου και της ΚΔΕΠΑΠ. Από προηγούμενα παρόμοια δελτία τύπου που γνωρίζουμε ότι τα έγραφε η ίδια, είχαμε συνηθίσει να διαβάζουμε ευσύνοπτα, περιεκτικά και ουσιώδη στοιχεία. Τις περισσότερες φορές τα δημοσιεύαμε αυτούσια, παρά το ότι στην εφημερίδα μας και στους ιστοτόπους μας σπάνια βάζουμε αυτούσια κείμενα φορέων και οργανισμών. Δεν είμαστε άλλωστε αντιγραφείς, αλλά δημοσιογράφοι που αξιολογούμε. Τις αντιγραφές τις αφήνουμε για άλλους που εμφανίζονται σαν δημοσιογράφοι.

Καταληκτικά, και επειδή επιθυμούμε ότι «στέκεται στη θέση του» στην Πάρο να μην αποχαλάσει από το «σαράκι νοοτροπίας» της παρούσας πολιτικής ηγεσίας του Δήμου Πάρου, παρακαλούμε πολύ οι ανακοινώσεις της δημοτικής βιβλιοθήκης και κυρίως η δουλειά που παράγει, να παραμείνει σεμνή και περιεκτική όπως ήταν.

Η σημερινή ανακοίνωση έχει πομπώδη και ανούσια χαρακτηριστικά αυτοπροβολής στα οποία μας συνήθισε η δημοτική σύμβουλος κ. Α. Κάγκανη άμα τη αναλήψει των καθηκόντων της στην ΚΔΕΠΑΠ, όμοια με εκείνα που χαρακτηρίζουν και άλλες και άλλους συναδέλφους της από τη σημερινή πολιτική ηγεσία του Δήμου Πάρου.