Η φετιχοποίηση της τεχνολογίας και η οργάνωση
Από οργανώσεις της Τήνου λάβαμε πρόσφατα το βίντεο που παραθέτουμε στην συνέχεια. Περιέχει σε βιντεοσκοπημένη περίληψη το μέχρι τώρα ιστορικό της προσπάθειας να εγκατασταθούν στο γειτονικό μας νησί βιομηχανικού τύπου ανεμογεννήτριες.
1) Έχει σημασία ο συσχετισμός της τωρινής προσπάθειας τοποθέτησης τεράστιων ελικοφόρων ΑΠΕ με την παλαιότερη επιτυχημένη προσπάθεια των Τηνίων να αποτρέψουν την τοποθέτηση πολυάριθμων τεράστιων πυλώνων υψηλής τάσης εγκάρσια στην γη τους. Να παρατηρήσουμε την παραδοχή των ίδιων των αγωνιστών ότι τότε παρασύρθηκαν σε επιχειρήματα από την φενάκη και την εξιδανίκευση τεχνολογικών μέσων, όπως οι ΑΠΕ.
Πρέπει να κατανοήσουμε ότι η τεχνολογία δεν είναι κακό πράγμα, πόσο μάλλον η πρόοδος της. Όμως από την στιγμή που βγαίνει από το εργαστήριο του επιστήμονα είναι ένα υλικό σαν όλα τα άλλα. Στα κατάλληλα χέρια γίνεται μέσον για την καλυτέρευση της ζωής της ανθρωπότητας, αλλά σε άλλου είδους χέρια γίνεται μέσον «τυφλού» και καταστροφικού κερδοσκοπισμού εναντίον των ανθρώπων και του φυσικού περιβάλλοντος. Έχει σημασία λοιπόν να μην θαμπωνόμαστε και πάντα, πριν από κάθε απόφαση, να κάνουμε την ερώτηση: «Τις ωφελείται;».
2) Το δεύτερο και σπουδαιότερο στο οποίο αξίζει να εστιάσει κανείς στο σχετικό βίντεο είναι ότι η επιτυχία αποτροπής που προς το παρόν έχουν καταφέρει οι Τήνιοι μόνο τυχαία δεν είναι.
Από τα λόγια και τις περιγραφές που ακούγονται, κατανοεί κανείς ότι λειτουργεί μία συνεννόηση μεταξύ τους για το τι κάνει ο καθένας και καθεμία, όταν προκύψει αιφνιδιαστική «επίθεση» μεγαλοσυμφερόντων και Κράτους που τα υποστηρίζει εναντίον τους.
Αν στην Πάρο, όλα αυτά είναι οργανωμένα και έτοιμα, τότε το βίντεο και τα λόγια που παραθέτουμε, είναι λίγο έως πολύ περιττά.
Αν πάλι έχουμε μόνο την θέση: δηλαδή ότι είμαστε αντίθετοι στην τοποθέτηση τέτοιων ανεμογεννητριών στο νησί μας, αλλά είμαστε πλήρως ανοργάνωτοι, τότε, ένα πρωί θα μας σαρώσουν οι εργολάβοι.
Μετά θα αυτοματεωθούμε, θα απογοητευτούμε ξανά, θα πούμε ότι το «σύστημα» είναι αήττητο, αλλά το σπουδαιότερο είναι ότι μπροστά μας θα δούμε να νιώθουν ματαίωση τα ίδια μας τα παιδιά τα οποία θα έχουμε απογοητεύσει.
Τέλος, να είμαστε βέβαιοι ότι μπορεί να υπάρχουν μεταξύ μας ντόπιοι παράγοντες που δηλώνουν ότι είναι εναντίον των ανεμογεννητριών με λόγους και φανφάρες. Όμως μην έχοντας μπει μπροστά για να οργανωθούν οι άνθρωποι του νησιού με ένα σχέδιο αντίδρασης, πρέπει να τους υποψιαζόμαστε ότι η «δουλειά» που έχουν αναλάβει είναι ακριβώς αυτή, να μας κοιμίσουν, χωρίς μάλιστα να πάρουμε χαμπάρι τον ρόλο τους.
Όμως, η κοινωνία δεν έχει ανάγκη να σπαταλά τον χρόνο της σε υποψίες. Για να μην το κάνει αυτό, έχει μόνο μία υποχρέωση: να αναλάβει την οργάνωση του σχεδίου από μόνη της. Μία συνέλευση εκπροσώπων των πρωτοβάθμιων σωματίων του νησιού μια Κυριακή απόγευμα, θα μπορούσε να ορίσει το σχέδιο και τον καταμερισμό αρμοδιοτήτων σε κατάσταση κρίσης.
Κώστας Ν. Δραγάτης
Υ.Γ.: Το έχουμε αναφέρει σε παλαιότερο κείμενο και θα το γράψουμε με την ευκαιρία μία ακόμη φορά: ως νησί που πρόκειται αργά ή γρήγορα να του επιτεθούν τα συμφέροντα της «πράσινης» κερδοσκοπίας, είναι απαράδεκτο και αυτουπονομευτικό να μην έχουμε ξεκινήσει εκστρατεία για να φύγουν οι ανεμογεννήτριες της ΔΕΗ από τον Άγιο Χαράλαμπο/Καμάρες.
Απάντηση