Λόγια του “αέρα” για τις ανεμογεννήτριες

…από τους πολιτευόμενους των Κυκλάδων

 

bizdeaths3.jpg

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ μεταξύ του πολιτευτή Κυκλάδων της ΝΔ Γ. Βακόνδιου και του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Συρμαλένιου προέκυψε τις τελευταίες ημέρες, μετά από σχετική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 18/03 στην αίθουσα των Παριανών της Αθήνας.
Παραθέτουμε τις ανακοινώσεις:

«ΣΥΜΠΑΡΙΣΤΑΜΕΘΑ ΟΛΟΨΥΧΩΣ ΚΑΙ ΟΛΟΘΕΡΜΩΣ»
(Γ. Βακόνδιου, ΝΔ)

Το Σάββατο 18 Μαρτίου έγινε στην Στέγη Παρίων-Αντιπαρίων μία συγκέντρωση όπου εκπρόσωποι του νησιού με επικεφαλής τον δήμαρχο κο Μάρκο Κωβαίο, αλλά και τον έπαρχο κον Κ. Μπιζά παρουσίασαν τις θέσεις τους για το θέμα των ανεμογεννητριών.

Δυστυχώς και για αυτό το θέμα το οποίο είναι απολύτως συγκεκριμένο, πρακτικό και για το οποίο οι φορείς του νησιού έχουν ξεκάθαρα αιτήματα, δεν κατέστη δυνατόν να ακούσουμε συγκεκριμένες θέσεις εκ μέρους των παριστάμενων τριών κυβερνητικών Κυκλαδιτών Βουλευτών.

Ειλικρινά δεν κατάλαβα τις θέσεις του κου Μανιού και του κου Συρίγου. Ο κ. Συρμαλένιος ως περισσότερο «επαγγελματίας» πολιτικός ευχήθηκε να υπάρξει σύντομα μία απόφαση του ΣΤΕ, στο οποίο έχουν προσφύγει οι φορείς και κατά τα άλλα είπε ότι συμπαρίσταται ολόθερμα στους Παριανούς.

Στην ξεκάθαρη τοποθέτηση ότι ο νόμος (Μανιάτη) αλλάζει με νόμο και εάν θέλει η κυβέρνηση μπορεί να πάρει μία τέτοια πρωτοβουλία, δεν απάντησε τίποτα συγκεκριμένο.

Σε ότι αφορά το ευχολόγιο για απόφαση από το ΣΤΕ απάντησε ως ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν θέλουν κυβερνητικές ευθύνες και αφήνουν τα δικαστήρια να κάνουν τη δουλειά της διοίκησης.

Σε ότι αφορά την απλόχερη συμπαράστασή του, φέρθηκε σαν «επαγγελματίας» πολιτικός δηλαδή σαν πολιτικάντης.

Για να μην αδικώ μόνον τον κο Συρμαλένιο είναι αλήθεια ότι δυσκολεύομαι να κατανοήσω μεγάλο μέρος του πολιτικού προσωπικού το οποίο εκδηλώνεται συνήθως με δύο φράσεις.
«Συμπαριστάμεθα ολοψύχως».
«Σας ανήκω, είμαι ένας από εσάς.»

Αυτήν την συμπαράσταση δεν την έχω καταλάβει εδώ και χρόνια. Η συμπαράσταση μπορεί να έχει δύο μορφές έκφρασης:

1. Έμπρακτη

Η έμπρακτη συμπαράσταση στην καθημερινότητα του πολίτη μπορεί να σημαίνει συγκεκριμένα πράγματα, ως π.χ.:
α. Δημιουργώ θέσεις εργασίας και σου δίνω δουλειά
β. Φροντίζω να έχεις πρόσβαση σε ένα αξιοπρεπές σύστημα υγείας, παιδείας, κλπ.
γ. Εξασφαλίζω να έχεις πρόσβαση σε ορισμένα απαραίτητα αγαθά όπως π.χ. ενέργεια, θέρμανση, συγκοινωνίες, κλπ.
δ. Οργανώνω το σύστημα διοίκησης ώστε ο κάθε πολίτης να έχει πρόσβαση σε αυτό χωρίς διακρίσεις.
ε. Δημιουργώ τις συνθήκες που θα σου επιτρέψουν να βελτιώσεις τη ζωή σου και να αναπτύξεις τις επαγγελματικές σου δυνατότητες. Και τόσα άλλα…

2. Ψυχική

Η ψυχική συμπαράσταση αφορά την προσωπική υποστήριξη ατόμων σε συγκεκριμένες ατομικές δυσκολίες. Προφανώς αφορά το συγγενικό περιβάλλον, θεσμούς όπως η εκκλησία και θεσμούς που παράγουν κοινωνικό έργο. Άντε να βάλουμε σε αυτήν την κατηγορία και τους γείτονες, τους κουμπάρους και τους ψυχολόγους. Όμως η γενική ολόθερμη συμπαράσταση και μάλιστα από πολιτικά πρόσωπα, ουδόλως μου έγινε ποτέ κατανοητή.

Ακόμη και ο κινηματογραφικός ήρωας Μαυρογιαλούρος, έταζε συγκεκριμένα πράγματα. Έταζε γεφύρια, ποτάμια, παιδιά, λιμάνια, τα πάντα.

Κύριε Συρμαλένιε, η ολόθερμη συμπαράσταση δεν είναι ούτε πολιτική, ούτε ανάληψη ευθυνών διακυβέρνησης.

Η διακυβέρνηση είναι καθήκον και υποχρέωση γι’ αυτούς που, ακόμη και αν την υπέκλεψαν από τον Ελληνικό λαό, πρέπει να την ασκήσουν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους.  Όχι άλλη συμπαράσταση, χορτάσαμε!

Γιώργος Βακόνδιος
Πολιτευτής Κυκλάδων ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ”

Απάντηση στον κ. Βακόνδιο, πολιτευτή της ΝΔ στις Κυκλάδες
(Ν. Συρμαλένιου, ΣΥΡΙΖΑ)

Ο πολιτευτής της ΝΔ κ. Βακόνδιος συνεχίζοντας την παραληρηματική του αντιπολίτευση, προσπάθησε αυτή τη φορά να σχολιάσει τα όσα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπαν στην παραπάνω συνάντηση. Μας κατηγόρησε για ανευθυνότητα, υποσχεσιολογία και για διατύπωση ευχολογίων και μάλιστα μας υπέδειξε και τον τρόπο (με νομοθετική ρύθμιση), για να ακυρωθούν οι καταστροφικές αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ναι κύριε Βακόνδιε ένας νόμος σε ισχύ καταργείται μόνο με την ψήφιση ενός νέου νόμου. Λέει λοιπόν ο εσαεί πολιτευτής «Να καταργηθεί ο νόμος Μανιάτη»……Πολύ σωστά κύριε Βακόνδιε, αλλά μήπως ξεχνάτε ότι ο νόμος Μανιάτη, δεν είναι μόνο νόμος Μανιάτη, αλλά νόμος Σαμαρά, Βενιζέλου, Βρούτση και της λοιπής συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που δύο φορές νομοθέτησαν την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών της Πάρου και των λοιπών νησιών Άνδρου, Τήνου, Νάξου.

Την πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 2013 με την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για την επένδυση των φαραωνικών αιολικών πάρκων και τη δεύτερη με την κύρωση της έγκρισης των π.ο. τον Ιούλιο του 2014.

Από τότε, από τον Ιανουάριο του 2015 και μέχρι σήμερα, επί δικής μας κυβέρνησης, δεν προστέθηκε ούτε νομοθετήθηκε ούτε μία γραμμή, δεν υπογράφτηκε καμμιά νέα απόφαση ή εγκύκλιος εφαρμογής των ψηφισμένων νόμων.

Αποτελεί λοιπόν απίστευτο θράσος, τόσο του κ. Βακόνδιου, όσο και του παριστάμενου στη συγκέντρωση των Παριανών συλλόγων το προηγούμενο Σάββατο στην Αθήνα κ. Βρούτση, να απαιτούν από την κυβέρνηση να καταργήσει τη νομοθεσία που ψήφισε η δική τους κυβέρνηση, στην οποία μάλιστα ο τελευταίος ήταν σημαίνων υπουργός.

Κύριε Βακόνδιε, η κυβέρνηση δεν υπεκφεύγει, μην ανησυχείτε, περιμένετε τη συνάντηση των νησιών και των φορέων των νησιών με τον αρμόδιο υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος που σύντομα θα γίνει.

Αλλά εδώ θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε και κάτι ακόμα. Σεβόμαστε ή δεν σεβόμαστε τις αποφάσεις της ανεξάρτητης δικαιοσύνης και εν προκειμένου του ΣτΕ που θα αποφασίσει επί του συνόλου των προσφυγών στο τέλος Μαΐου; Ή μήπως ο σεβασμός ισχύει μόνο όταν μας βολεύει π.χ. τηλεοπτικές άδειες;;;

Έτσι λοιπόν έχουν τα πράγματα κ. Βακόνδιε και μην προσπαθείτε να κάνετε αντιπολίτευση με στρεβλές αλήθειες και ψεύτικες εντυπώσεις. Ο λαός σας έχει γνωρίσει επί δεκαετίες και δεν είναι διατεθειμένος να γυρίσει πίσω.

Νίκος Συρμαλένιος
Βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ”