ΚΑΛΑΝΤΑ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΑΡΙΑΝΑ ΚΑΙ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ

• Άρθρο του Παριανού μουσικού Εμμ. Αντ. Χανιώτη

 

 

exofillo

 

 

 

 

 

 

ΜΟΛΙΣ κυκλοφόρησε το νέο cd με κάλαντα και τραγούδια παριανά και πανελλήνια. Είναι έκδοση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Μεταμόρφωσης. Επιμέλεια έκδοσης: Εμμανουήλ Αντ. Χανιώτη. Παίζουν οι μουσικοί: Μαρουσώ Κυδωνιέως, βιολί. Χριστίνα Χανιώτη, τουμπελέκι. Εμμανουήλ Αντ. Χανιώτης, λαούτο. Αντώνιος Εμμ. Χανιώτης, τουμπάκι.

Η συλλογή παριανών τραγουδιών και οργανικών σκοπών, που ξεκίνησε το 1965, μου έδωσε την ευκαιρία να συμπεριλάβω και κάλαντα αποκλειστικά παριανά, άγνωστα, που για πρώτη φορά βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Το 1995 μαγνητοφώνησα αυτά τα κάλαντα, αποσπώντας 6 παιδιά καλλίφωνα από την παιδική χορωδία του Λ. Λ. Π. Πέρασαν από τότε είκοσι χρόνια και φέτος, 2015, συμπλήρωσα τα κάλαντα εκείνα με διάφορα άλλα πανελλήνια, που τραγούδησε η παιδική χορωδία του ανωτέρω συλλόγου, για την ολοκλήρωση του έργου, που παρουσιάζουμε σήμερα στο κοινό.

Λόγω τοπικού ενδιαφέροντος θα αναφερθώ μόνο στα παριανά κάλαντα και τραγούδια.
Τα λόγια όλων αυτών των παριανών καλάντων και τραγουδιών βρίσκονται στη δίτομη συλλογή μου «Παραδοσιακή Μουσική Πάρου – Αντιπάρου». Πολύ περιληπτικά, το 3ο «παρακαλώ ξυπνήσετε» είναι κάλαντο φώτων, ήχου λεγέτου, και τραγουδήθηκε από την Παντελία Τσιγώνια, ετών 66, Μαρπησσαία, το 1993. Το 4ο «οργανικός σκοπός» είναι ήχου λεγέτου, και προέρχεται από τους Λευκιανούς Κυριάκο Κυδωνιέα, ετών 60 στην τσαμπούνα και τον Στάθη Αρκά, ετών 59, στο τουμπάκι, ηχοληψία του 1965. Ο σκοπός αυτός αποδίδεται με βιολί, από την ανιψιά του Κυριάκου, Μαρουσώ Κυδωνιέα. Επίσης με βιολί, μιμούμενο την τσαμπούνα, αποδίδεται ο «οργανικός σκοπός» 6α , ήχου πρώτου. Είναι δε έμπνευσης και εκτέλεσης της Μαρουσώς Κυδωνιέως. Το 11ο « Εμείς εδώ δεν ήρχαμε» είναι κάλαντο Φώτων, ήχου λεγέτου και το τραγούδησε ο Χρήστος Αλιφιέρης, ετών 50 Νουσαίος, το 1994. Το 12ο «Σε καινούργια βάρκα μπήκα», είναι ήχου λεγέτου σε ρυθμό καλαματιανού και το τραγούδησε η Φλώρα Εμμ. Κρητικού, ετών 50, Λευκιανή, το 1992. Το 15ο «Θέλημα ζητούντες» είναι κάλαντο των Φώτων, ήχου πρώτου και προέρχεται από τη συλλογή Χρήστου Αλιφιέρη, ετών 50, Ναουσαίου, ο οποίος μας το πρόσφερε το 1994. Το 16ο «Όπα, όπα» είναι τραγουδάκι ( νταχτάρισμα) σε ήχο πρώτο και μας το τραγούδησε η Λευκιανή Κυριακούλα Σκιαδά, ετών 64, το 1970. Το 17ο «Άγιος Βασίλης έρχεται» σε ήχο λέγετο και ρυθμό τετράσημο, μας παρέδωσε ο Μιχάλης Βιτζηλαίος το 1991. Το 18ο « Κάτω στο γιαλό στ’ αυλάκι» σε ήχο λέγετο και ρυθμό εξάσημο μας τραγούδησε ο Βασίλης Σκιαδάς ( Κ’τσοβασίλης) από την Αλυκή το 1997.

Τιμώντας όλους τους προαναφερθέντες, παραδίδουμε στους φίλους της ανόθευτης ελληνικής παραδοσιακής μας μουσικής αυτόν τον ψηφιακό δίσκο, και ευχόμαστε να αποτελέσει αυτός πηγή έρευνας και έμπνευσης για όσους εκ των νεωτέρων είναι περισσότερο απαιτητικοί και αναζητούν την αλήθεια σε βάθος, καλλιεργώντας ευαίσθητα ώτα και μεταδίδοντας κι αυτοί στους πιο νέους, ότι απετέλεσε στήριγμα του γένους επί αιώνες.

Εμμανουήλ Αντ. Χανιώτης
Πάριος μουσικοδιδάσκαλος
Δεκέμβριος 2015

dragatis_ad

Advertisement