Ο ΟΛΠ (ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ): ΕΚΟΨΑΝ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΑ ΚΕΡΔΗ

Δείγμα “αριστερού” μάνατζμεντ…

 

DCIM100MEDIADJI_0056.JPG

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 25|11 οι υπηρεσίες του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, του γνωστού ΟΛΠ που είναι υπεύθυνος φορέας για τους λιμενικούς χώρους στους οποίους επιβιβαζόμαστε και αποβιβαζόμαστε οι νησιώτες και οι πελάτες/επισκέπτες των νησιών μας, ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα για την χρονιά που διανύουμε. Δηλαδή ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του ταμείου του πρώτου και πιο σημαντικού για τις δουλειές των νησιών μας, λιμανιού της χώρας.

Αυτό που παραξενεύει είναι ότι καίτοι μειώθηκαν τα έσοδα για εφέτος σε σχέση με πέρσι, ωστόσο η εταιρεία πέτυχε αύξηση κερδών προ και μετά φόρων. Στην αναζήτηση αυτού του “μαγικού κόλπου” βρήκαμε τη λύση που είχε επιλέξει η διοίκηση. Ένας από τους δύο λόγους για την εμφανιζόμενη κερδοφορία είναι ότι περικόπηκαν οι μισθοί στο προσωπικό του ΟΛΠ, παρά του ότι ο οργανισμός όλα τα τελευταία χρόνια – παρά την κρίση – παρουσιάζει κέρδη και μάλιστα μεγάλα, κάθε χρόνο.

Πρόκειται για άλλο ένα παράδειγμα μάνατζμεντ της “αριστεράς”, όπου δεν διανέμει οφέλη στους εργαζόμενους, ακόμη και όταν υπάρχει κερδοφορία!!! Να θυμίσουμε δε, ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει συμφωνήσει ήδη να πουλήσει την πλειοψηφία του ΟΛΠ με τους χρεοκράτες στους οποίους δίνει λόγο.

ΟΙ ΝΗΣΙΩΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Ο ιστότοπος μας κατά πάγια τακτική δημοσιεύει ειδήσεις και πληροφορίες για τον ΟΛΠ και το λιμάνι του Πειραιά. Αντίθετα με την δική μας δημοσιογραφική πολιτική, θεωρούμε ότι οι νησιώτες πολιτικοί (δήμαρχοι, περιφερειακοί, βουλευτές) αλλά και οι πολίτες κάνουν πολύ κακώς που δεν ασχολούνται με τις υποθέσεις του ΟΛΠ.
Ειδικά η Πάρος και η Αντίπαρος έχουν εξαρτημένη την οικονομία τους από το λιμάνι του Πειραιά, όσο δεν διαθέτουν αεροδρόμιο. Μία αλλαγή οικονομικής πολιτικής στο λιμάνι ή μία αλλαγή πολιτικής στις θέσεις αφιξοαναχωρήσεων θα μπορούσε να ευεργετήσει ή να ζημιώσει ανυπολόγιστα τα συμφέροντα μας.
Αλλά και η ιδιωτικοποίηση που ετοιμάζεται ενέχει τέτοιους κινδύνους, αφού ο ιδιώτης που θα κάνει κουμάντο θα μπορεί να αλλάξει πολιτική χωρίς να μπορεί να του ασκηθεί πολιτική πίεση, όπως συμβαίνει όταν η πλειοψηφία των μετοχών και η διοίκηση του ΟΛΠ ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο.
Συνεπώς, η αδιαφορία για τα τεκταινόμενα στον ΟΛΠ από μέρους των νησιών μας δεν δικαιολογείται.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Η διοίκηση του ΟΛΠ στη σχετική ανακοίνωσή της αναφέρει:
Αύξηση 47% των κερδών προ φόρων στο 9μηνο του 2015

Τις οικονομικές καταστάσεις του 9μήνου ενέκρινε το Δ.Σ. του ΟΛΠ Α.Ε. στη σημερινή συνεδρίαση σύμφωνα με τις οποίες:
α. Τα συνολικά έσοδα 9μήνου παρουσίασαν μικρή μείωση κατά 5,7% και ανήλθαν σε 75,4 εκ. Ευρώ έναντι 79,9 εκ. το 2014.
β. Τα συνολικά λειτουργικά έξοδα της ίδιας περιόδου παρουσίασαν μείωση κατά 4,9% και ανήλθαν σε 69,8 εκ. Ευρώ έναντι 73,4 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Η μεταβολή οφείλεται κυρίως στη μείωση 4,4% των αμοιβών προσωπικού και των δαπανών για συντήρηση – επισκευή, κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κλπ.
γ. Τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 47,3% και ανήλθαν σε 15,3 εκ. Ευρώ έναντι 10,4 εκ. το 2014 ενώ μετά από τους φόρους αυξήθηκαν κατά 40,6% και ανήλθαν σε 12,1 εκ. Ευρώ.
δ. Σημειώνεται ότι το γ’ τρίμηνο (01.09.2015) ο Οργανισμός εξόφλησε πλήρως τις υποχρεώσεις του από την εθελούσια έξοδο των υπαλλήλων του Ν. 3651/2008 στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ και το ΕΤΕΑ, ύψους 14 εκ. Ευρώ και παρόλα αυτά, τα ταμειακά διαθέσιμα παραμένουν στα ίδια υψηλά επίπεδα των 48, 8 εκ. Ευρώ.

Επιπλέον στα παραπάνω αποτελέσματα περιλαμβάνεται η πρόβλεψη για πλήρη απομείωση της συμμετοχής του ΟΛΠ Α.Ε. στις θυγατρικές του, ύψους 980 χιλ. Ευρώ μετά την απόφαση για διακοπή της λειτουργίας τους λόγω συσσωρευμένων ζημιών.
Κατά την παρουσίαση των καταστάσεων ο Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος του ΟΛΠ Α.Ε. κ. Γ. Κούβαρης δήλωσε ότι: “παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον το οποίο επηρεάζει εμπόριο και μεταφορές ο Οργανισμός μειώνει τα έξοδά του, αυξάνει την κερδοφορία του και βελτιώνει συνολικά τα αποτελέσματά του”.

ΠΟΙΟΣ ΤΑ ΛΕΕΙ ΑΥΤΑ

Ο νυν πρόεδρος του ΟΛΠ που ανέλαβε τα καθήκοντα του προέδρου τον Ιούνιο του 2015 ήταν μέλος της επιτροπής Μεταφορών και επικεφαλής του θεματικού τομέα Συνδυασμένων Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ.
Θυμίζουμε ότι κατά τη συνέλευση της εταιρείας στην οποία είχε αναλάβει καθήκοντα από τον τέως πρόεδρο Γ. Ανωμερίτη (ΠΑΣΟΚ), ο τελευταίος είχε εξαπολύσει δριμύ κατηγορώ κατά του ΤΑΙΠΕΔ, του “μνημονιακού εργαλείου” με το οποίο ελληνόφωνα στελέχη και αλλοδαποί συνάδελφοι τους ξεπουλούν κρατική περιουσία ανάλογα με τις ορέξεις των μνημονιακών κυβερνήσεων και των χρεοκρατών.

Ο Γιώργος Ανωμερίτης είχε επιτεθεί με σφοδρότητα κατά του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) για την πολιτική ιδιωτικοποίησης του οργανισμού. Όπως είχε πει, «χαίρομαι γιατί παρουσιάζω για 5η συνεχή χρονιά (2010 – 2014) μία ακόμα κερδοφόρα χρήση και θετικά βήματα στην πρόοδο των αναπτυξιακών μας σχεδίων. Βήματα που θα ήταν ταχύτερα, εάν το έργο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΛΠ ΟΛΠ +0,14% Α.Ε. δεν υπονομευόταν μετά το 2013 από το ΤΑΙΠΕΔ σε σειρά σημαντικών αποφάσεών του (φιλικός διακανονισμός με ΣΕΠ, εταιρικές σχέσεις με MSC, λιμάνι κρουαζιέρας, Πολιτιστική Ακτή, αναπτυξιακό πρόγραμμα, εργασιακές σχέσεις, κ.α.)».
Κατά τον κ. Ανωμερίτη, «δυστυχώς για τη λιμενική βιομηχανία και τον ΟΛΠ ΟΛΠ +0,14% Α.Ε. οι αποφάσεις πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του OΛΠ Α.Ε. σε έναν και μόνο ιδιώτη μέτοχο – διαχειριστή είναι και άφρονες και οικονομικά καταστροφικές της προσπάθειας ανάπτυξης του τόπου. Και είναι βέβαιο ότι οι αποφάσεις αυτές θα κριθούν και αντισυνταγματικές στο ΣτΕ και αντιευρωπαϊκές από την Ε.Ε. Κατά την πρόβλεψή μου οι πολιτικές ιδιωτικοποίησης μέσω πώλησης πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ δεν πρόκειται να ευοδωθούν. Από το 2012 παγίως το δηλώνω με κάθε ευκαιρία.
Όσοι άκουσαν τις θέσεις και τις ομιλίες των εκπροσώπων των Ευρωπαϊκών λιμένων στο Συνέδριο της ESPO, των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των εξειδικευμένων αναλυτών και συμβούλων της λιμενικής αγοράς, ξέρουν πολύ καλά ότι η προσπάθεια ξεπουλήματος του λιμανιού θα ναυαγήσει. Μόνο που με τις εμμονές διαπλοκής και το ΤΑΙΠΕΔ ουδέν θα εισπράξει και ο OΛΠ θα έχει απαξιωθεί».

(Στοιχεία Γενικής Συνέλευσης Ιουνίου από το Euro2Day)

entipa_mauro_290514