ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΜΑΣ

Τα νησιά μας απουσιάζουν…
Η κυβέρνηση απουσιάζει…

anemogennitries_2

ΟΥΔΕΙΣ στην Ελλάδα δεν έχει σχέδιο που να συμφέρει τους Έλληνες κατοίκους πολίτες των νησιών μας, προκειμένου να αντιμετωπισθεί και – γιατί όχι – να αξιοποιηθεί η επίθεση που σχεδιάζεται από οικονομικά συμφέροντα, κυρίως Γερμανικά, με στόχο τους φυσικούς μας πόρους. Αυτό καταδεικνύει η πληροφόρηση που δίνεται από τα αποτελέσματα των εργασιών του επιχειρηματικού διήμερου που οργανώθηκε στην Αθήνα (;;;) με θέμα τη διερεύνηση της αξιοποίησης του ενεργειακού πλούτου των νησιών μας προς όφελος κυρίως γερμανικών εταιρειών που ενδιαφέρονται τα τελευταία χρόνια.

Παραθέτουμε ακολούθως σχετικό δελτίο τύπου από τους διοργανωτές του εν λόγω επιχειρηματικού διημέρου.
Τονίζεται ότι από τους Δήμους, την Περιφέρεια ακόμη και τα κόμματα που δρουν στις Κυκλάδες ή το Νότιο Αιγαίο, κανείς δεν έχει πάρει θέση ενόψει των εξελίξεων που προδιαγράφονται εναντίον των συμφερόντων των πολιτών των νησιών μας με αφορμή την εμφανιζόμενη δράση των συντελεστών του συγκεκριμένου συνεδρίου.
Επισημαίνουμε τη συμμετοχή του γερμανικού ινστιτούτου στους διοργανωτές. Τέτοια “ινστιτούτα” είναι οι κατ’ ευφημισμό “αθώοι” – ακαδημαϊκού τύπου – διαμεσολαβητές για την προώθηση των συμφερόντων της εθνικής οικονομικής ολιγαρχίας των Γερμανών. Μαζί τους ακολουθούν και τοπικά “κοράκια” που “ανοίγουν” δρόμο στον ελληνικό χώρο του οποίου τη λαμογιά εκπροσωπούν, καθώς και “πρόθυμοι” πανεπιστημιακοί και άλλοι, πάντα με το αζημίωτο για την πάρτη τους βέβαια.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

«ΝΗΣΙΑ, ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Καινοτομία, τοπική ανάπτυξη και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία ήταν οι λέξεις κλειδιά που απασχόλησαν τις εργασίες του διημέρου με τίτλο “Τα νησιά ως υποδοχείς καινοτόμων τεχνολογιών στον τομέα της ενέργειας”, που οργανώθηκε από το Ενεργειακό Γραφείο Αιγαίου και το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων Αιγαίου και Ιονίου – ΔΑΦΝΗ υπό την αιγίδα του Ιδρύματος
Friedrich Ebert Stiftung στις 9 και 10 Νοεμβρίου στην Αθήνα.
Βασική παράμετρος της διοργάνωσης ήταν και η Ελληνογερμανική συνεργασία για την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογικών “πακέτων” και τη διερεύνηση δυνατοτήτων υλοποίησης έργων από κοινού στα νησιά.

Στο διήμερο συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κρατικών φορέων, επιχειρηματικών ομίλων και χρηματοπιστωτικών οργανισμών, πανεπιστημιακοί καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Οι τέσσερις θεματικές ενότητες που απασχόλησαν τους περισσότερους από 100 συμμετέχοντες ήταν τα έξυπνα δίκτυα, οι υποδομές για τα ηλεκτρικά οχήματα, τα συστήματα δημοτικού οδοφωτισμού και οι τεχνολογίες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Στη διάρκεια της διημερίδας εντοπίστηκαν τα εμπόδια (τεχνολογικά, διοικητικά και οικονομικά) που σχετίζονται με τη διείσδυση των νέων τεχνολογιών και προτάθηκαν λύσεις, με δεδομένη τη δυσμενή οικονομική συγκυρία και καθίζηση της αγοράς, ιδιαίτερα των νέων μορφών ενέργειας. Παράλληλα αναδείχθηκε ο ρόλος που καλείται να διαδραματίσει η νησιωτική τοπική αυτοδιοίκηση στο νέο αυτό περιβάλλον καινοτομίας, το οποίο μπορεί να συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών.

Κοινή πεποίθηση όλων ήταν πως πράγματι τα νησιά εμφανίζουν συγκριτικά πλεονεκτήματα που καθιστούν συμφέρουσα την εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών στο νησιωτικό χώρο. Το σημαντικό δυναμικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το παρόν υψηλό κόστος παραγόμενης ενέργειας, οι οριοθετημένες αποστάσεις μετακίνησης, καθώς και η εποχιακή αξιοποίηση υποδομών φωτισμού είναι μερικά από αυτά. Ταυτόχρονα οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν τις εγγενείς δυσκολίες των νησιών, όπως η μεγάλη διασπορά των οικισμών, η μικρή κλίμακα των νησιωτικών οικονομιών, η εποχιακή ζήτηση ενέργειας και η αδυναμία διαχείρισης πολύπλοκων έργων στο τοπικό επίπεδο.

Αυτό που κατέθεσαν οι περισσότεροι σύνεδροι είναι ότι οι πολυεταιρικές συμπράξεις και η διεθνής συνεργασία με γνώμονα το όφελος και τη βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών αποτελούν μια σοβαρή προοπτική, υπό την προϋπόθεση της αποκατάστασης ενός κλίματος εμπιστοσύνης στην αγορά.

Τις εργασίες του διημέρου συντόνησαν από Ελληνικής πλευράς οι Ηλίας Ευθυμιόπουλος, διευθυντής του Ενεργειακού Γραφείου Αιγαίου, και Κώστας Κομνηνός, διαχειριστής του δικτύου ΔΑΦΝΗ, ενώ από τη Γερμανική πλευρά η Νικόλ Κατσιούλη, διευθύντρια του Ιδρύματος Friedrich Ebert Stiftung στην Ελλάδα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι εξής φορείς:
ΔΕΔΔΗΕ, ΡΑΕ, ΚΑΠΕ, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, Ελληνικό Ινστιτούτο Ηλεκτρικών Αυτοκινήτων, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, ΤΕΙ Πειραιά, OTE, ΕΛΠΕ, Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, Εθνικό Κέντρο ‘Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, Ελληνικό Χρηματιστήριο, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, Δήμος Σίφνου, Δήμος Σαντορίνης, Δήμος Κοζάνης, Δήμος Νισύρου, Δήμος Κύθνου, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών, Center for Innovation and Sustainability in Tourism, German Energy Storage Association, IntracomTelecom, ENTEKA, MEDESCO, FORTISIS, Full Charger Hellas, EUROSOL HELLAS, ENET ΑΕ Mitsubishi Hitatsi, ECOLIGO, MOVIVA, OSRAM, SCHNEIDER ELECTRIC, SIEMENS, DEUTSCHE GESELLSCHAFT FÜR INTERNATIONALE ZUSAMMENARBEIT, Futouris, Karlsruher Institut für Technologie (KIT), WIP Renewable Energies, Younicos AG, Innovative Lighting Systems, Philipps, Island of Spiekeroog, AE KAUFMANN M.I.K.E., Smartlab Innovationsgesellschaft mbH, Fraunhofer Energy Alliance/Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems ISE, Bündnis Bürgerenergie.

entipa_mauro_290514