Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΔΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Είναι το ζιζανιοκτόνο Roundup με το οποίο ραντίζουν (και) οι Έλληνες αγρότες ύποπτο για καρκίνο;

roundup


ΑΠΟ ΤΗΝ
οργάνωση GREENPEACE Ελλάδας δόθηκε τις τελευταίες ημέρες στη δημοσιότητα κείμενο που αφορά σε καταγγελίες των ειδικευμένων ανθρώπων της οργάνωσης για έκθεση που δημοσιοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων με την οποία μάλλον «αθωώνεται» μάλλον ύποπτο ζιζανιοκτόνο ευρείας χρήσης.

Ακολουθεί το σχετικό κείμενο:

«Συγκάλυψη της Monsanto
από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων

Σε αδημοσίευτες μελέτες, που πραγματοποιήθηκαν κατά παραγγελία της Monsanto, βασίζεται η έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) που ισχυρίζεται ότι το glyphosate, ενεργό συστατικό του ζιζανιοκτόνου Roundup, «δεν είναι πιθανώς καρκινογόνο για τους ανθρώπους». Σε πλήρη αντίθεση βρίσκεται η πρόσφατη ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ο οποίος κατέταξε το glyphosate στα «πιθανώς καρκινογόνα». Η Greenpeace ζητά από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βαγγέλη Αποστόλου να απαγορεύσει τη χρήση του glyphosate (και κατ’ επέκταση του Roundup) στην Ελλάδα.

Η έκθεση που μόλις δημοσίευσε η EFSA αψηφά την κατάταξη του πιο αξιόπιστου οργανισμού έρευνας για τον καρκίνο του ΠΟΥ ( του International Agency for Research on Cancer – IARC) που αξιολογούσε την ικανότητα καρκινογένεσης πέντε οργανοφωσφορικών φυτοφαρμάκων, ένα εκ των οποίων ήταν το glyphosate(1). Εφόσον υπάρχει επιστημονική διαπίστωση ότι το glyphosate συνδέεται με καρκίνο, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο καθυστέρησης για άμεση και επείγουσα λήψη μέτρων προφύλαξης, τόσο της υγείας των καταναλωτών και αγροτών, όσο και της υγείας του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων, από τους οποίους εξαρτάται η γεωργία και η παραγωγή της τροφής μας.
«Οι εγγυήσεις “ασφάλειας” της EFSA δεν είναι καθόλου ασφαλείς για την υγεία αγροτών, καταναλωτών και περιβάλλοντος. Κάθε ανεξάρτητη και μη χρηματοδοτημένη έρευνα από την Monsanto έχει δείξει ότι το Roundup είναι επικίνδυνο για το περιβάλλον και την υγεία μας. Θα πρέπει να επιλέξουμε: βιώσιμη γεωργία για το κοινό μας καλό ή μεταλλαγμένα και επικίνδυνα φυτοφάρμακα για το κέρδος της Monsanto», τόνισε η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για τη βιώσιμη γεωργία.

Το Roundup, που κυκλοφορεί και στην Ελλάδα, είναι το πιο ευρέως διαδεδομένο ζιζανιοκτόνο στον κόσμο και αποτελεί τη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία της Monsanto(2). Κάθε χρόνο ψεκάζεται σε εκατομμύρια στρέμματα αγροτικών εκτάσεων, αστικών πάρκων, δρόμων, πεζοδρομίων και σιδηροδρομικών δικτύων. Το Roundup διαδόθηκε τη δεκαετία του ’70 και στις αρχές της δεκαετίας του ’90 η Monsanto κυριάρχησε στην αγορά κατασκευάζοντας μεταλλαγμένους σπόρους Roundup Ready, ανάμεσα τους και σόγια, με ανθεκτικότητα στο ζιζανιοκτόνο Roundup. Το αποτέλεσμα ήταν η αύξηση της χρήσης του Roundup (και των κερδών της Monsanto), παρά τις διαβεβαιώσεις ότι η καλλιέργεια μεταλλαγμένων θα χρειαζόταν λιγότερα φυτοφάρμακα.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ένα φυτοφάρμακο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα κράτη-μέλη της ΕΕ εάν υπάρχει «υπόθεση» σύνδεσης με καρκίνο, εκτός εάν η ανθρώπινη έκθεση σε αυτό είναι «αμελητέα»(3). Όμως το glyphosate χρησιμοποιείται παντού οπότε η ανθρώπινη έκθεση είναι αναπόφευκτη και καθόλου αμελητέα.

Στους επόμενους μήνες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να συστήσει εάν το glyphosate πρέπει ακόμη να χρησιμοποιείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη λήξη της έγκρισης του στις 30 Ιουνίου 2016.
Η Greenpeace καλεί τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βαγγέλη Αποστόλου:

• να απαγορεύσει το glyphosate στη βάση της αρχής της προφύλαξης σε χρήσεις που προκαλούν έκθεση σε αυτό είτε άμεσα είτε μέσω της τροφής μας. Η απαγόρευση πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι την επαναξιολόγηση του glyphosate και να τεθεί άμεσα σε ισχύ.

• να αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να επεκταθεί η απαγόρευση του glyphosate σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
• να επεξεργαστεί και να προωθήσει άμεσα για την Ελλάδα ένα αγροτικό μοντέλο βασισμένο σε πρακτικές βιώσιμης γεωργίας. Σημαντικό πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι να ανακοινώσει άμεσα μέτρα στήριξης και ενίσχυσης των παραγωγών που επιλέγουν να καλλιεργούν ελληνικά πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά φυτά για να αντικαταστήσουν την εισαγόμενη μεταλλαγμένη σόγια στις ζωοτροφές.

Για περισσότερες πληροφορίες: Έλενα Δανάλη, 210 3806374 & 5, 6984617026
Σημειώσεις προς συντάκτες:
(1) Η ανακοίνωση του IARC δημοσιεύθηκε στην ιατρική εφημερίδα.
(2) Μόνο το 2014 κάλυψε το 1/3 των συνολικών πωλήσεων της εταιρείας, ενώ ήταν ο βασικός παράγοντας πίσω από την αύξηση των πωλήσεων του αγροχημικού κολοσσού κατά σχεδόν 1 δις δολάρια το 2014 σε σύγκριση με τις πωλήσεις του 2013.
(3) Κανονισμός1107/2009:http://eurlex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2009:309:0001:0050:EN:PDF

entipa_mauro_290514