Ανακαλύφθηκε ότι ο Κωβαίος είναι και με τον «Χωροφύλαξ» και με τον «Αστυφύλαξ»!

Φοβερό… πέφτουμε από τα σύννεφα!

peftoume_apo_sinefa

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ των εργαζομένων του Δήμου της Πάρου έχει ανθρώπους που προέρχονται από τα αστικά κέντρα, οι οποίοι μετανάστευσαν τα τελευταία χρόνια για να αναζητήσουν μία πιο καλή ζωή. Αυτή τους η προέλευση τους έχει δώσει τη δυνατότητα μίας μεγαλύτερης εμπειρίας και κυρίως, αντανακλαστικών και αντίληψης στα κοινωνικά και εργασιακά θέματα, όπως εκπορεύονται από την πολιτική δια του κράτους.

Αυτό που δεν γνωρίζουν είναι ότι οι τοπικές ηγεσίες των τουριστικά ανεπτυγμένων νησιών είναι από χρόνια αλλοτριωμένες και παραδομένες στη συντήρηση και την σχετική «ελαφρά» διαπλοκή. Αυτοί που οικονόμησαν πέντε φράγκα από την «τυφλή» ανάπτυξη του τουρισμού των δεκαετιών του 80΄ αλλά και άλλοι εξαιτίας των κομματικών τους σχέσεων που τους έδωσαν πρόσβαση σε τοπικά πόστα παραγωγής χρήματος, αποτελούν μία καλά δομημένη, διακομματική τοπική κάστα η οποία στηρίζει την επιβίωση της στη συντηρητική και αντιδραστική πολιτική πρακτική με διακομματική συνεννόηση μάλιστα.

Αυτό που τους ενώνει εναντίον όλων όσων εμφανίζονται εκτάκτως κατά καιρούς και νομίζουν ότι το τοπικό πολιτικό προσκήνιο του νησιού είναι ανοικτός δημοκρατικός χώρος, είναι η διαχείριση της τοπικής οικονομίας με τους όρους που τους βολεύει. Αυτούς και εκείνους που τους στηρίζουν. Και για να διαχειρίζονται την τοπική οικονομία όπως τους βολεύει, πρέπει να κατέχουν την πολιτική ηγεμονία σε όλα τα πόστα. Συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης.

Χειρότερο «γρανάζι» σε αυτή την παλαιά, τοπική «μηχανή» είναι αυτοί που εμφανίζονται σαν δήθεν αντισυστημικοί (για τα τοπικά και τα υπερτοπικά). Αυτοί προσεγγίζουν στην αρχή ό,τι «καθαρό» εισάγεται και δρα στην Πάρο σε ανθρώπινο δυναμικό, «ζυγίζουν» τη δύναμή του, «φωτίζονται» από την πρώτη λάμψη του και στα δύσκολα ή τα κρίσιμα το «αδειάζουν».
Αυτή είναι η προσφορά των δήθεν «αντισυστημικών» στο τοπικό σύστημα. Τη δουλειά την κάνουν χρόνια, την ξέρουν καλά και προσπορίζονται αξιώματα, ρουσφέτια, ακόμη και αξίες γι’ αυτή τους την υπηρεσία.

Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΒΑΙΟ

Αυτοί οι παράγοντες της τοπικής πολιτικής σκηνής κατέχουν τα πόστα στην ηγεσία της αριστεράς (όλων των ειδών) και του ΚΚΕ τις τελευταίες δεκαετίες στην Πάρο. Σε αυτούς και στους φίλους τους στο τοπικό ΠΑΣΟΚ (και τον εκλεκτό τους Χρ. Βλαχογιάννη) οφείλει την θρυλική νίκη του ο σημερινός δήμαρχος Μ. Κωβαίος. Αυτοί τον ανέδειξαν, αυτοί του έδωσαν θέσεις και αξιώματα, αυτοί τον άφησαν ανενόχλητο να κάνει περίπατο χωρίς να πει τίποτε συγκεκριμένο κατά την τελευταία δημοτική προεκλογική περίοδο στην οποία νίκησε και ανέλαβε καθήκοντα δημάρχου, αυτοί διέλυσαν την οποιαδήποτε οργανωμένη συμπαράταξη των δημιουργικών, δημοκρατικών δυνάμεων του νησιού προκειμένου να αντιμετωπιστεί η «παρέλαση» του απίστευτου καιροσκόπου Μ. Κωβαίου.

ΛΟΙΠΟΝ…

Αντί οι έντιμοι, από πολιτικής άποψης, πολίτες της κοινωνίας μας – όπως αυτοί από το σύλλογο εργαζομένων του δήμου – να ξοδεύουν τις δυνάμεις τους είτε πέφτοντας από τα σύννεφα για την ανικανότητα Κωβαίου και την τακτική αυτοσυντήρησης του να παίζει μόνιμα διπλό παιχνίδι στον τομέα της ίντριγκας, είτε να «δοξάζουν» γνωστά δεκανίκια του εκάστοτε Κωβαίου, ας εργαστούν για να δημιουργήσουν μέτωπο και συμμαχίες με ανθρώπους που με συνέπεια έχουν στηρίξει δημοκρατικές λύσεις για τον τόπο. Επίσης, να κάνουν συμμαχίες και να βγάλουν μπροστά, τους νέους ανθρώπους της Πάρου που εργάζονται χωρίς να μετέχουν στα δημοτικά πολιτικά, οι οποίοι όμως μετέχουν επιτυχημένα σε συλλογικότητες (πολιτιστικούς συλλόγους, θεατρικές ομάδες, μουσικές μπάντες, αλλά και στο εμπόριο κατέχοντας πρωτότυπα καταστήματα τα οποία προσπαθούν να διατηρήσουν μέσα στην κρίση χωρίς καμία βοήθεια από μία ανίκανη δημοτική αρχή).
Να οργανώνουν τις πολιτικές μάχες τους με αυτές τις δυνάμεις και να νικούν αυτόφωτα, χωρίς να δέχονται τίποτε «σάπιο» πολιτικά να φυτοζωεί παρασιτικά δίπλα τους. Μόνο έτσι δεν θα αλλοτριωθούν και οι ίδιοι, μόνο έτσι μπορεί να αλλάξει κάποτε το πολιτικό προσκήνιο της Πάρου, για να αποκτήσει το νησί σύγχρονη και επιτυχημένη υπόσταση σε όλους τους τομείς.

Τέλος, σημειώνουμε ότι με τις πολιτικές παρατηρήσεις ανακοινώσεων, όπως αυτή που ακολουθεί, δεν διαφωνούμε. Για την στρατηγική πολιτικής διαχείρησης, ανάδειξης και αξιοποίησης τέτοιων θεμάτων έχουμε επιφυλάξεις. Αυτά για την ώρα και θα επανέλθουμε…

ΕΔΩ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ
ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ
ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ

«Εργαζόμενοι Δήμου – ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ, ΚΑΙ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ» ΤΟΞΟΥ !
Επειδή δεν μπορούν να μπαίνουν όλα στο ίδιο τσουβάλι, εμείς, από την πλευρά μας, είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε τους πολίτες που στενάζουν μαζί μας, κάτω από το βάρος του 3ου μνημονίου, για τους διάφορους συμπαραστάτες της διεκδίκησης του δικαίου. Δεν είναι δυνατόν σήμερα αυτές οι διεκδικήσεις να εξαντλούνται σε αποστολή εκθέσεων ιδεών στους αρμοδίους ούτε σε θεωρητικές και όψιμες ανακοινώσεις δήθεν συμπαράστασης, οι οποίες από κάποιους χρησιμοποιούνται για πολιτικό άλλοθι και για τα μάτια του κόσμου.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη 13/10/2015, στο πλαίσιο διαμαρτυρίας της ΠΟΕ ΟΤΑ για μηχανοκίνητη παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο εργασίας και ύστερα από πρόταση του ΔΣ του Συλλόγου μας, πραγματοποιήθηκε πορεία στη Νάουσα και στην Παροικιά από τους εργαζόμενους στο Δήμο προς ενημέρωση των πολιτών της Πάρου για την βάναυση επίθεση που ετοιμάζει η κυβέρνηση ενάντια στους εργαζόμενους στην καθαριότητα, βάζοντας στο στόχαστρο την κατάργηση των ΒΑΕ από τον κλάδο, όπως ¨προαναγγέλθηκε» στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.
Στη προσπάθειά μας αυτή είχαμε συμπαραστάτες την Λαϊκή Ενότητα, η οποία με έγγραφό της
υποστήριξε τις κινητοποιήσεις, καθώς επίσης και τη Λαϊκή συσπείρωση η οποία, πρώτη και άμεση, εκτός από ανακοίνωση συμπαράστασης συμμετείχε με τον κ. Κώστα Ροκονίδα και στη συνάντηση που πραγματοποιήσαμε ως ΔΣ με τους εργαζόμενους στην αποθήκη του Δήμου. Τέλος, οι συνάδελφοί μας από τη ΔΕΥΑΠ, πέρα από την ανακοίνωση συμπαράστασης, συμμετείχαν ενεργά με την παρουσία τους στην πορεία της Παροικιάς.

Να σημειώσουμε εδώ ότι, μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν είχαμε καμία απολύτως απάντηση από τις δύο άλλες παρατάξεις που συμπληρώνουν το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάρου στις οποίες είχε σταλεί το έγγραφό μας με mail προς ενημέρωσή τους. Από τις άλλες τοπικές πολιτικές δυνάμεις που συνθέτουν το περιβόητο δημοκρατικό τόξο της βουλής ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Την πιο εκκωφαντική σιωπή εισπράξαμε από τους αριστερούς του σύριζα.

Δυστυχώς, στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και ο Δήμαρχός μας, ο οποίος, ενώ την προηγούμενη μέρα τιμούσε και ευχαριστούσε τους εργάτες καθαριότητας για την τεράστια προσπάθεια που έκαναν το καλοκαίρι για να είναι καθαρό το νησί, μόλις έλαβε το έγγραφο ενημέρωσης από το ΔΣ μας για συμπαράσταση, αμέσως επισήμανε ότι είναι παράνομο να κινηθούν τα οχήματα εκτός αποθήκης χωρίς εντεταλμένη διαταγή πορείας από το αρμόδιο όργανο, σπέρνοντας το φόβο της πειθαρχικής ποινής στους εργαζόμενους.

Δυστυχώς ως ΔΣ δεν καταφέραμε να αποβάλουμε αυτόν το φόβο από τους συναδέλφους παρά το ότι αναλάβαμε την ευθύνη ως συνδικαλιστικό όργανο και έτσι η πορεία πραγματοποιήθηκε με τα ΙΧ αυτοκίνητα των εργαζομένων. Σα να μην έφτανε αυτό, την ίδια κιόλας μέρα ο αρμόδιος για θέματα προσωπικού Αντιδήμαρχος επιδόθηκε σε έναν αγώνα δρόμου, ώστε να καταγράψει έγκαιρα (;) ποιοι από τους εργαζόμενους του Δήμου συμμετείχαν στη στάση εργασίας που είχε εξαγγείλει το ΔΣ μας και κατ’ επέκταση στην κινητοποίηση.

Για άλλη μια φορά ο Δήμαρχος χρησιμοποίησε τη νομιμότητα, για να διαιρέσει τους εργαζόμενους. Μάλλον έχει ξεχάσει ότι, μερικούς μήνες πριν, το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάρου αποφάσιζε, κόντρα στο νόμο, να μην προχωρήσει στην παράδοση των αποθεματικών του. Του το θυμίζουμε εμείς, λοιπόν, και του λέμε να σταματήσει να είναι τόσο πολύ πολιτικά επιλεκτικός.

Προφανώς, για το Δήμαρχο της Πάρου τα αποθεματικά του Δήμου έχουν μεγαλύτερη αξία από τις ζωές των εργαζομένων στην καθαριότητα, οι οποίοι καθημερινά, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, αφήνουν κομμάτια από τη ζωή τους πάνω στο σκαλί του απορριμματοφόρου, αφού στη μία περίπτωση άξιζε να παρανομήσει, ενώ στην άλλη όχι.

Μετά από όλα αυτά, λοιπόν, και, αφού είχε ολοκληρωθεί η πορεία στην Νάουσα και στην Παροικιά, ο Δήμαρχος έβγαλε την παρακάτω ανακοίνωση «συμπαράστασης» στους εργαζόμενους την οποία και παραθέτουμε.

«ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Στο βωμό των προαπαιτουμένων ετοιμάζεται, όπως φημολογείται, να θυσιαστεί και το ειδικό καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων στις υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων.
Οι υπάλληλοι που υπάγονται στα ΒΑΕ εργάζονται καθημερινώς υπό αντίξοες συνθήκες, επιβαρύνοντας την υγεία τους. Το ειδικό καθεστώς των ΒΑΕ δεν είναι ειδικό προνόμιο αλλά κεκτημένο δικαίωμα που δε θα πρέπει να καταπατηθεί.
Ο Δήμος Πάρου θεωρεί απαράδεκτη και προκλητική ακόμα και οποιαδήποτε συζήτηση για επικείμενη κατάργηση των ΒΑΕ και συντάσσεται στο πλευρό των εργαζομένων προασπίζοντας την κοινωνική δικαιοσύνη».

Κλείνοντας, ενημερώνουμε το Δήμαρχο ότι, επειδή το «έργο» δεν τελειώνει εδώ και επειδή απ’ ότι φαίνεται θα έχει πολλές ακόμα συνέχειες, εμείς θα ξαναδώσουμε ραντεβού στην αποθήκη και αυτή τη φορά θα αποφασίσουμε με λιγότερο φόβο. Τότε θα δούμε κατά πόσο τα όμορφα λόγια τα μεγάλα που γράφονται με ευκολία πάνω στα χαρτιά θα γίνουν έντονα και ανεξίτηλα ή θα ξεθωριάσουν σαν ξεπατικούρα από φαξ».

entipa_mauro_290514