ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΑΔΡΟΜΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ

ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣΕΧΕΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ…
Τελευταία έξοδος ΒΕΛΕΝΤΖΕΙΟ!

kobaios_ypografei_orkomosia_310814

 

Του Κ. Ν. Δραγάτη
Ο ΜΑΡΚΟΣ ΚΩΒΑΙΟΣ
είναι τοπικός πολιτικός που παραμένει άφαντος πολιτικά, παρά του ότι υπάρχει από θέσεις εξουσίας στην πολιτική σκηνή της Πάρου τα τελευταία 9 χρόνια. Αυτό το γνωρίζαμε όσοι παρακολουθούσαμε την πολιτική από κοντά τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, ελλείψει άλλης υποψηφιότητας, οι Παριανοί εκλογείς στις τελευταίες δημοτικές εκλογές του 2014 προτίμησαν να υπερψηφίσουν έναν ανύπαρκτο πολιτικό που όμως πήγαινε στις κηδείες, στους γάμους και τις βαπτίσεις τους, παρά να κρατήσουν στη θέση του έναν οικτρά αποτυχημένο δήμαρχο με καθεστωτικές δράσεις και συμπεριφορές και αναντίστοιχες με το πολιτικό του μπόι εξάρσεις, όπως ο Χρήστος Βλαχογιάννης. Άλλωστε, ο Βλαχογιάννης, εξαιτίας της ανικανότητας του και της απρονοησίας του παρέδωσε τον Δήμο στον χαρούμενο, «καλοχαιρέτα» τουρίστα/καιροσκόπο της πολιτικής που ονομάζεται Μ.Κωβαίος.

ΠΑΕΙ Ο ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ…
Τώρα όμως ο Χρ. Βλαχογιάννης είναι ένα πολύ δυσάρεστο παρελθόν πια. Δεν μας νοιάζει τι έκανε, όσο και αν μας κοστίζει. Αυτό που μας νοιάζει είναι ο Κωβαίος. Έχουμε έναν δήμαρχο ο οποίος είναι κυριολεκτικά ανύπαρκτος. Δεν μπορεί να σχεδιάσει τίποτε, δεν μπορεί να παρέμβει σε τίποτε, δεν έχει στρατηγική για τίποτε. Το μόνο που τού έχει μείνει, τόσο του ιδίου όσο και των απελπισμένων συνεργατών του στη διοίκηση του Δήμου, είναι να κάνουν διαχείριση της κεκτημένης ταχύτητας του Δήμου Πάρου από παλαιότερα χρόνια και να συνεχίζουν αυτά που γίνονταν πάντα από τις υπηρεσίες του δημαρχείου με βάση τα όσα μπορούν να κάνουν οι υπάλληλοι του για να «τσουλάνε» όπως – όπως τα πράγματα. Αυτοί οι άνθρωποι το μόνο που κάνουν είναι να ακούν τους υπαλλήλους του Δήμου σε ό,τι γνωρίζουν να κάνουν για να διεκπεραιώνουν τις τυπικές υποχρεώσεις λειτουργίας του Δήμου. Κατά τα άλλα, συνεχίζουν να πηγαίνουν σε χορούς και δημόσιες εκδηλώσεις, γάμους και κηδείες.

Ο ΝΕΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΟΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ
Όμως ο Δήμος Πάρου είναι ένα δύσκολο ζήτημα για να το διοικήσεις και να το βάλεις να παράξει έργο δια της πολιτικής και πολιτική δια του έργου. Υπάρχουν προβλήματα παλιά και τρέχοντα, που απαιτούν σχεδιασμό, συντονισμό, συμμαχίες, ρήξεις και το κυριότερο γνώση και οργάνωση. Ο Μ. Κωβαίος και οι συνεργάτες του κινούνται σαν γκρουπούσκουλο. Όποιος περάσει από το δημαρχείο πετάει και μια μπούρδα, μια ιδέα, μια μπαρούφα και ο Μ.Κωβαίος κάθεται και τη συζητάει ή την στηρίζει αδιακρίτως, μέχρι να αποδειχτεί στην πράξη ατελέσφορη ή να καταλάβει ότι χρειάζεται πολύ δουλειά για να την υλοποιήσει, οπότε την αφήνει γιατί δεν ανταποκρίνεται στο πολιτικό του μέγεθος. Έτσι, περνάει ο καιρός με όλα τα προβλήματα ακίνητα. Στην πολιτική όμως, ότι δεν λύνεται, δεν μένει στάσιμο. Οπισθοχωρεί, λιμνάζει και τελικά κακοφορμίζει.

Χαρακτηριστική υπόθεση είναι αυτή της φθηνής εξαγγελίας του υπουργού της μνημονιακής συγκυβέρνησης Χρυσοχοΐδη πριν τέσσερεις μήνες, ότι τάχα, με ένα σχέδιο αστραπή, χωρίς μελέτες, χωρίς εγκρίσεις, χωρίς τίποτε, θα λειτουργούσε ο νέος διάδρομος του αεροδρομίου Πάρου από φέτος το Καλοκαίρι.
Οι «ιθαγενείς» τοπικοί πολιτικοί μας, έφαγαν αμάσητο το κουτόχορτο που έσπειρε ο Χρυσοχοΐδη για προεκλογικούς λόγους, βγήκαν φωτογραφίες μαζί του για να μοιραστούν τη δόξα του υποτιθέμενου εγχειρήματος και εξέδωσαν θριαμβευτικά δελτία τύπου για να διαβάσει ο λαός και να τους δοξάσει επειδή τάχα συμμετέχουν στην εκπλήρωση του αιτήματος να αποκτήσει η Πάρος μετά από σαράντα χρόνια ένα κανονικό αεροδρόμιο, που θα λειτουργήσει στην αρχή με ένα πλαίσιο εγκαταστάσεων τύπου ζούγκλας στην κεντρική Αφρική.

Οι Παριανοί πολιτικοί με επικεφαλής τον δήμαρχο Κωβαίο δεν παρακολούθησαν το θέμα μετά την εξαγγελία του, δεν ήλεγξαν τίποτα, δεν πίεσαν για καμία εγγύηση. Σε αυτή την πάγια συμπεριφορά τους διαδραμάτισε ρόλο και το γεγονός ότι την ψευτοαναγγελία είχε κάνει μέλος της συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ. Τόσο ο δήμαρχος Μ.Κωβαίος, όσο και ο έπαρχος Κ.Μπιζάς είναι γνωστά πειθήνια μέλη της Νέας Δημοκρατίας, άρα, δεν είχαν το ανάστημα να ελέγξουν την μνημονιακή κυβέρνησή τους. Άλλωστε, στις τελευταίες δημοτικές εκλογές και οι δύο είχαν θέσει υποψηφιότητες με συνδυασμούς που στηρίζοντας κομματικά από τη Νέα Δημοκρατία.

ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ
Η μπαρούφα Χρυσοχοΐδη τον Δεκέμβριο που μας πέρασε ξεφούσκωσε, αφού η επιτροπή δημόσιων έργων έκρινε ως παράνομη τη διαδικασία να δοθούν με απευθείας ανάθεση άλλα πέντε εκατομμύρια στην εταιρεία του Κόκκαλη που έχει τελειώσει τον διάδρομο, αφού έκρινε ως νέο έργο την κτιριακή υποδομή που χρειάζεται νέες μελέτες, νέες διαδικασίες, οι οποίες δεν προβλέπονταν στην καταστροφική ανάθεση Γ.Ραγκούση (σ.σ.:τον σωτήρ ημών δόξα) μόνο για τον διάδρομο ενός ανύπαρκτου, υπόλοιπου αεροδρομίου.

Έτσι, οι τοπικοί μας πολιτικοί, γνωρίζοντας ότι θα βρεθούν υπόλογοι για το ότι στοιχήθηκαν ακρίτως πίσω από τις υποσχέσεις Χρυσοχοίδη, ότι τάχα θα λειτουργήσει από εφέτος ο νέος διάδρομος Πάρου, θέλησαν να πετάξουν από επάνω τους το βαρίδι, όπως – όπως, αφού το Καλοκαίρι έρχεται, αλλά ο νέος διάδρομος δεν φαίνεται ότι θα λειτουργήσει.

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Η AEGEAN έχει κάθε συμφέρον να λειτουργήσει από εφέτος το αεροδρόμιο, ακόμη και με αντίσκηνα αντί για κτήρια αφίξεων – αναχωρήσεων. Αναζητά λοιπόν απεγνωσμένα λύση, από τη στιγμή που ναυάγησε η μπαρούφα Χρυσοχοΐδη . Έτσι, από το Δεκέμβριο 2014 στελέχη της επισκέφτηκαν για ακόμη μία φορά την Πάρο, και, αφού ενόψει εκλογών δεν υπήρχε υπουργείο να συνεννοηθούν για την εξεύρεση κάποιας λύσης, άρχισαν να συνομιλούν με το δήμαρχο Χαρχούδα, συγνώμη, με το δήμαρχο Κωβαίο.
Ο,τι ανοησία τους πέρασε από το κεφάλι τον έβαζαν να την ρωτήσει, να την ψάξει και να την βολιδοσκοπήσει. Ο Κωβαίος, ακρίτως, άρχισε να μετατρέπεται σε μεσίτη ιδιωτικών ακινήτων που δήθεν θα ενοικιάζονταν για να λειτουργήσουν ως πύργοι ελέγχου και αίθουσες αναμονής, ακόμη και αν βρίσκονταν εκτός αεροδρομίου.
Αφού αυτά τα σενάρια για τη σωτηρία της φετινής σεζόν απορρίφθηκαν από ειδικούς στην Αθήνα, στην εταιρεία και στον δήμαρχο Κωβαίο που αναλογίζεται τις μαζεμένες μούντζες που θα φάει από τους Παριανούς το προσεχές Καλοκαίρι, ήρθε μία ιδέα: να χρησιμοποιηθεί ως πρόχειρη εγκατάσταση πύργου ελέγχου και αίθουσας αφίξεων – αναχωρήσεων το σιδερένιο – σκέπαστρο του ασθενοφόρου – αεροπλάνου του Βελέντζειου Ιδρύματος Πάρου που βρίσκεται στο παλαιό αεροδρόμιο.

Τέτοια μπούρδα για την πολιτική, μόνο ο Κωβαίος θα μπορούσε να προτείνει. Το συγκεκριμένο σκέπαστρο είναι σιδερένιο, είναι χωρίς μόνωση, δεν έχει παράθυρα, δεν έχει κλιματισμό, δεν έχει τουαλέτες, δεν έχει δάπεδο (στηρίζεται στο γυμνό τσιμέντο) δεν έχει μηχανολογικές εγκαταστάσεις, δεν έχει ορόφους, δε έχει τίποτε από όσα χρειάζεται μία προκάτ κατασκευή από την οποία θα περνούν καθημερινά άνθρωποι για λόγους επίσκεψης και για λόγους ασφάλειας λειτουργίας αεροδρομίου. Επιπλέον, το στέγαστρο αυτό είναι μικρό, και αν ξηλωθεί για να μετεγκατασταθεί, δεν θα μπορεί να φυλάσσεται το αεροπλάνο – ασθενοφόρο στην Πάρο, όποτε μπορέσει να ξαναπετάξει με σκοπό το να μεταφέρει ασθενείς, αφού δεν θα προφυλάσσεται από τη ζέστη και τους ανέμους.
Ωστόσο, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο γραφείο του έπαρχου Πάρου, από όσα είπε ο δήμαρχος Κωβαίος επί του θέματος, διαφάνηκε ότι σκόπιμα πρότεινε τη συγκεκριμένη παράλογη, παράνομη και ασύμφορη μπούρδα.

ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΕΠΙΤΗΔΕΣ
με σκοπό για να εκθέσει το διοικητικό συμβούλιο του Βελέντζειου που δεν έχει καμία δυνατότητα να πει «ναι» σε αυτή την πρόταση, για να βγει στην κοινωνία της Πάρου και να πει: «εγώ βρήκα λύση για να λειτουργήσει από εφέτος το αεροδρόμιο, αλλά με εμπόδισαν οι άνθρωποι του Βελέντζείου».

Με αυτό τον τρόπο ο Μ.Κωβαίος υπολογίζει να πετύχει τους σκοπούς του σε οποιαδήποτε εκδοχή:
– Αν ξηλωθεί η υποδομή του Βελέντζειου και άσχετα αν λειτουργήσει στο νέο διάδρομο, θα έχει πετύχει να επισωρεύσει άλλο ένα πρόβλημα στη λειτουργία του αεροπλάνου/ασθενοφόρου και έτσι, θα ανοίξει ο δρόμος να αναθέσει με λεφτά του Δήμου και μέσω συγκεκριμένης ασφαλιστικής εταιρείας τις υποτιθέμενες αεροδιακομιδές που δεν θα γίνονται ποτέ (εκτός από μία, δύο – που και που – την ημέρα και με καλό καιρό, για ξεκάρφωμα), αλλά η «δουλίτσα» με εργολαβία θα τρέχει για τους κομματικούς «ημέτερους»…
– Αν αρνηθούν – με βάση τα από το καταστατικό καθήκοντα τους – τα μέλη του Βελέντζειου να καταστρέψουν και να χαρίσουν περιουσία του ιδρύματος, τότε ο Κωβαίος θα βρει την ευκαιρία να λέει στους αδαείς Παριανούς ότι το Βελέντζειο δεν τον άφησε να λειτουργήσει ο νέος διάδρομος από το φετινό Καλοκαίρι.

ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ: Το στέγαστρο του αεροπλάνου – ασθενοφόρου δεν μπορεί να λειτουργήσει σε καμία περίπτωση ως προσωρινή εγκατάσταση αεροδρομίου. Ακόμη και αν κάποιος το είχε τσάμπα στη διάθεσή του, θα έπρεπε να πληρώσει τόσα χρήματα για μετασκευές, ώστε θα τον συνέφερε να αγοράσει καινούριο, κατάλληλο για τη συγκεκριμένη δουλειά.
ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ: ότι ο δήμαρχος Μ. Κωβαίος και οι συνοδοιπόροι του προτείνουν ανέφικτες, καταστροφικές μπούρδες, διότι θέλουν να αποφύγουν την ευθύνη για τη μη λειτουργία του νέου διαδρόμου του αεροδρομίου από εφέτος και τη συμμετοχή τους στον κομματικό, προεκλογικό, μνημονιακό εμπαιγμό Χρυσοχοΐδη.

ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΡΩΤΑΜΕ: Γιατί ο Μ. Κωβαίος δεν κατασκευάζει με χρήματα του Δήμου τις προκάτ εγκαταστάσεις του νέου αεροδρομίου, αν πρόκειται να είναι του μεγέθους του στεγάστρου του αεροπλάνου – ασθενοφόρου; Κοστίζει μόνον 180.000 ευρώ.
Γιατί ο Μ. Κωβαίος δεν ζητά από την AEGEAN που θα τα οικονομήσει, να δώσει τα 180.000 ευρώ για το πρόχειρο στέγαστρο;
Γιατί ο Μ. Κωβαίος δεν απαιτεί από την ΥΠΑ και το Κράτος να πληρώσει τα 180.000 ευρώ;

ΠΙΘΑΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μήπως γιατί δεν γίνεται να αποτελέσει λύση ένα στέγαστρο 180.000 ευρώ; Μήπως ο «καβγάς» γίνεται για το πολιτικό κόστος του Μ. Κωβαίου;
Η απάντηση είναι προφανής.

entipa_mauro_290514