ΤΑΞΙΔΙ ΓΙΑ ΧΟΡΟ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΟΝ

Σε Τουρ και Ναντ

 

xon

ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί ο Χορευτικός Όμιλος Νάουσας Πάρου από τις 13 ως τις 18 Νοεμβρίου 2014 και να πραγματοποιήσει εμφανίσεις στις πόλεις Τουρ (Tours) και Ναντ (Nantes), έπειτα από πρόσκληση του Association Hellenique de Loire-Atlantique (AHELA) στο πλαίσιο του ελληνικού φεστιβάλ του για τα 30 χρόνια από την ίδρυσή του, παρουσιάζοντας παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια των Κυκλάδων και του Αιγαίου.

Μετά την άφιξη και ολιγόωρη παραμονή στο Παρίσι, η 13μελής αποστολή του Παριανού ομίλου βρέθηκε αρχικά στην Τουρ, προσκεκλημένη του τοπικού ελληνογαλλικού συλλόγου (Association Franco – Hellenique de Tours) για μια διασκεδαστική και συγκινητική βραδιά στην αίθουσά τους. Tο ταξίδι συνεχίστηκε τις επόμενες μέρες στη Ναντ, με εμφάνιση την πρώτη μέρα στο σχολείο La Perverie – Sacre Coeur, την οποία παρακολούθησαν δεκάδες μαθητές από όλες τις βαθμίδες με ιδιαίτερα θερμό ενδιαφέρον, κάτι το οποίο φάνηκε στη συζήτηση για τους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς και όχι μόνο, που ακολούθησε.
(Βίντεο από την εμφάνιση στην Τουρ: https://www.youtube.com/watch?v=YkG61vvsD6M )

Το ίδιο βράδυ πραγματοποιήθηκε σεμινάριο στην αίθουσα του AHELA, ενώ την επόμενη μέρα ο ΧΟΝ χόρεψε στην κεντρική εκδήλωση του φεστιβάλ, σε αίθουσα συνεστιάσεων της πόλης. Το κλίμα ήταν και πάλι ιδιαίτερα θερμό και το γλέντι συνεχίστηκε μέχρι πρωίας. Το ταξίδι ολοκληρώθηκε με μια διήμερη παραμονή στο Παρίσι, στη διάρκεια της οποίας η παριανή αποστολή είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί σε διάφορα από τα διάσημα αξιοθέατα της πόλης του φωτός.
(Βίντεο με στιγμιότυπα από την εκδήλωση εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=-9Gv1pFEoR4 )

Τις εμφανίσεις πλαισίωσαν μουσικά ο Μανώλης Δελέντας (βιολί) και ο Αντώνης Μπαρμπαρίγος (λαούτο – τραγούδι), ενώ τα τραγούδια ερμήνευσε η Βούλα Κρητικού. Την καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος είχε ο Παναγιώτης Σπύρου. Το ταξίδι αυτό, που ήταν το τρίτο στη χώρα αυτή για το ΧΟΝ, επεφύλασσε ιδιαίτερες συγκινήσεις και έδωσε την ευκαιρία στα μέλη του ομίλου να έρθουν σε επαφή με το ελληνικό στοιχείο των δύο πόλεων, καθώς και με τους τόσους πολλούς πραγματικά φιλέλληνες, αρκετοί εκ των οποίων μιλούν άπταιστα ελληνικά και γνωρίζουν τις ελληνικές παραδόσεις, την ιστορία και βέβαια τους ελληνικούς χορούς.

Το parosnews.gr προβάλει πάντα τέτοιες δραστηριότητες διότι τις θεωρεί ουσιαστικές (ίσως και τις μόνες που γίνονται τα τελευταία χρόνια) για την προβολή του τουριστικού προϊόντος του νησιού μας.

 

entipa_mauro_290514