Ο ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ ΕΚΑΝΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑΤΡΩΝ … ΠΟΣΟΙ ΗΡΘΑΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ;

Πόσους από αυτούς πήρε η Πάρος του Κωβαίου (Νέα Δημοκρατία) και του Βλαχογιάννη (ΠΑΣΟΚ);
Ζήτησε λεφτά από τον υπουργό οικονομικών για τους πρωτοδιόριστους γιατρούς της επαρχίας


lewnidas_grigorakos_396451161

 

 

 


ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ
σημεία της τοποθέτησης του αναπληρωτή υπουργού υγείας και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Λ. Γρηγοράκου, κατά την τοποθέτησή του στην Βουλή στη συνεδρίαση για την έγκριση του προϋπολογισμού.

Οι περιφερόμενοι και φωτογραφιζόμενοι επιστολογράφοι της τοπικής μας αυτοδιοίκησης Πάρου και Αντιπάρου του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, έχει ενδιαφέρον να μας ενημερώσουν πόσες θέσεις από τους διορισμούς που αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός στην ομιλία του, πήρε η Πάρος που έχει ανοικτό πρόβλημα στο Κέντρο Υγείας τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ακολουθούν τα αποσπάσματα από την ομιλία Γρηγοράκου:

ΟΜΙΛΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

«Δεν θα κάνω κριτική σε κανέναν από τους προηγούμενους Υπουργούς, γιατί δεν είναι σωστό. Δεν πρέπει κανείς να λέει ότι οι προηγούμενοι φταίνε πάντα. Όταν πήγαμε στο Υπουργείο Υγείας, βρήκαμε μία συγκεκριμένη κατάσταση: Το Εθνικό Σύστημα Υγείας και γενικά ο «χάρτης της υγείας» ήταν άδειος.

Στο Υπουργείο Υγείας, λοιπόν, έχουμε δώσει προτεραιότητα στη στελέχωσή του. Σας λέω, λοιπόν, ότι το σύνολο των προσλήψεων του 2014, με ακριβή νούμερα, στους γιατρούς είναι 2.486 άτομα. Θα μου πείτε: «Μα, συνάδελφε, δεν φαίνεται». Ναι, δεν φαίνεται γιατί το σύστημα ήταν άδειο. Και σε αυτό το άδειο σύστημα έχουμε όλοι τις ευθύνες μας. Και δεν ήταν άδειο το σύστημα τα τελευταία πέντε χρόνια, ήταν ένα σύστημα το οποίο είχε αρχίσει από το 2000 με την μη ανανέωση του νοσηλευτικού προσωπικού, με αποτέλεσμα να μην το ανανεώσουμε και επιστημονικά. Ήρθαν και κάποιοι νόμοι, οι οποίοι δεν βοήθησαν το σύστημα, δηλαδή το «δημοσιοϋπαλληλίκι» των γιατρών, με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν τεράστια λειτουργικά προβλήματα στο σύστημα.

Θέλω, λοιπόν, να σας αναφέρω αναλυτικά: Τετρακόσιοι δέκα έξι γιατροί έχουν προσληφθεί και είναι στα νοσοκομεία. Τριακόσιοι εβδομήντα μόνιμοι γιατροί –πάλι πήραμε προχθές το «ΟΚ»- μέχρι τέλος του μήνα θα έχουν προσληφθεί και αυτοί. Άρα, σύνολο μόνιμου προσωπικού το τελευταίο εξάμηνο του 2014 είναι επτακόσιοι ογδόντα έξι.
Πήραμε οκτακόσιους επικουρικούς γιατρούς, από τους οποίους μέχρι τώρα έχουν τοποθετηθεί οι πεντακόσιοι. Θα τοποθετήσουμε και άλλους τριακόσιους δύο. Άρα, συνολικά οκτακόσιοι δύο.

Πήραμε εννιακόσια άτομα –και εκεί δεν είχαμε μεγάλη προσφορά και πρέπει να το δούμε- στο ΠΕΔΥ, δηλαδή προκηρύξαμε 900 θέσεις για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα και δεν είχαμε την ανάλογη προσφορά, γιατί υπάρχει εξήγηση και θα σας την πω: Δεν μπορεί να πάει ένας αγροτικός γιατρός με 600 ευρώ σε ένα ορεινό χωριό. Είναι εδώ και ο Υπουργός Οικονομικών, το συζητήσαμε προηγουμένως με το επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν είναι δυνατόν να μην αυξηθούν τα εισοδήματα των υγειονομικών. Πώς θα πάει ένα παιδί με 650 ευρώ να υπηρετήσει και να κάνει την υπηρεσία υπαίθρου, η οποία βέβαια δεν ήταν και υποχρεωτική, αλλά την κάναμε υποχρεωτική; Και παρότι την κάναμε υποχρεωτική και προκηρύξαμε 789 θέσεις αγροτικών ιατρών προχθές, δεν είχαμε προσφορά. Πώς θα γίνει; Και δεν είχαμε προσφορά, διότι οι μισθοί είναι πάρα πολύ χαμηλοί. Άρα, τώρα που μπορούμε και ανασαίνουμε και υπάρχει ένα πλεόνασμα, θα πρέπει οπωσδήποτε να αυξήσουμε τα εισοδήματα των υγειονομικών.

Θέλω, λοιπόν, να σας πω ότι προκηρύξαμε και 200 θέσεις διασωστών του ΕΚΑΒ.
Σχετικά με τους αγροτικούς ιατρούς, αλλάζουμε το νόμο και λέμε ότι οι συνάδελφοί μας, οι οποίοι έχουν κάνει έξι χρόνια σπουδές – όπως και εμείς κάναμε και πηγαίναμε και κάναμε το αγροτικό μας ιατρείο – δεν θα μπορούν να φεύγουν και να σπουδάζουν στο εξωτερικό, εάν δεν κάνουν την υπηρεσία υπαίθρου. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία εθνική αναγκαιότητα και θα πρέπει οπωσδήποτε αυτή να την υπηρετήσουμε όλοι».

entipa_mauro_290514