ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ Μ. ΚΩΒΑΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΤΡΕΛΑΝΕΙ

Αλλά ας μην το ελπίζει…
Το προσπάθησαν και άλλοι και έλαβαν το 26% από 51%

 

kobaios_ypografei_orkomosia_310814

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ με την οποία το «άσπρο» γίνεται προσπάθεια να γίνει «μαύρο» και το αντίθετο, δημοσιοποίησε ο δήμαρχος Πάρου Μ. Κωβαίος, σχετικά με το θέμα της πρόσφατης ψήφισης του προϋπολογισμού του Δήμου Πάρου για το έτος 2015.
Ο δήμαρχος στην ανακοίνωσή του αναφέρει τρία τέσσερα πράγματα τα οποία θεωρεί ότι είναι θετικά και τα οποία εντάχθηκαν στον προϋπολογισμό με πρωτοβουλία δική του.
Για να υπερτονίσει εκείνα που θεωρεί «καινοτόμες» προτάσεις του σαν θετικά μέτρα, περιγράφει και δραματοποιεί μέρος της πραγματικότητας που αφορά στην μνημονιακή περικοπή των δαπανών στα χρήματα που δικαιούται από τα κρατικά έσοδα η τοπική αυτοδιοίκηση και τα οποία έχουν περικοπεί από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
Προσπαθεί να δημιουργήσει στην σκέψη των Παριανών πολιτών που θα διαβάσουν την ανακοίνωσή του τον συνειρμό: «Μέσα σε πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες, η δημοτική αρχή βρήκε τον τρόπο να πάρει θετικά οικονομικά μέτρα».
Στην «ρηχή» αυτή ανάλυσή του, ξεχνά ορισμένα «μικρά» πραγματάκια:

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ
Εκείνα που αναφέρει η ανακοίνωση του δημάρχου χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:
α) Η περικοπή δαπανών της τοπικής αυτοδιοίκησης
β) Τα τέσσερα «μέτρα» που προβλέπει ο προϋπολογισμός του δήμου.

Όσο αφορά τα μέτρα της μνημονιακής συγκυβέρνησης με τα οποία περικόπηκαν τα έσοδα για την τοπική αυτοδιοίκηση και που αφαίρεσαν προσωπικό από τις δημοτικές υπηρεσίες, ο Μ. Κωβαίος και οι δημοτικοί του σύμβουλοι θα πρέπει να μας απαντήσουν πως είναι δυνατόν να παραπονιούνται για τις περικοπές σε πόρους και προσωπικό και από την άλλη, να υπηρετούν τη Νέα Δημοκρατία, αφού κατήλθαν στις τελευταίες δημοτικέ εκλογές με την υποστήριξή της. Επίσης, ο Μ. Κωβαίος στηρίζει στο πλαίσιο της τοπικής αυτοδιοίκησης την μνημονιακή παράταξη του Γ. Πατούλη τον οποίο υποστήριξε ανοικτά στις τελευταίες εκλογές για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου στην ΚΕΔΕ. Με λίγα λόγια, υποκρίνονται ότι δεν μετέχουν στην καταστροφική πολιτική της συγκυβέρνησης η οποία εφαρμόζεται εναντίον της τοπικής αυτοδιοίκησης και των πολιτών, ενώ είναι συμμέτοχοι και συνένοχοι.

Όσο αφορά τα «μέτρα» που προβλέπει ο προϋπολογισμός του Δήμου για το 2015, ο Μ. Κωβαίος θα πρέπει να μας εξηγήσει γιατί στην αναφορά του για την δήθεν αύξηση των κονδυλίων για τα σχολεία και τις παιδικές χαρές, δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένα κονδύλια, ενώ δεν μας εξηγεί πως ο «εξωραϊσμός» συμβάλει στην βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, όταν δεν υπάρχουν στοιχειώδη έργα υποδομής, όπως το εμπορικό λιμάνι, ο αγωγός μεταφοράς νερού για την υδροδότηση της Παροικιάς, καθώς και σημαντικά έργα υποδομής, όπως αγκυροβόλια.
Δηλαδή ο Μ. Κωβαίος, μάλλον σκοπεύει να χρηματοδοτεί γνωστούς εργολάβους για να φτιάχνουν παρτέρια και πλακόστρωτα, προκειμένου κατά τις αργίες να βολτάρει με πλατιά χαμόγελα και να φωτογραφίζεται κόβοντας κορδέλες.
Η «συνταγή» είναι χιλιοπαιγμένη αλλά είναι επικίνδυνη. Επίσης, δεν αποφέρει καινούριο χρήμα στην τοπική αγορά, όπως αποφέρουν τα έργα υποδομής τα οποία για να κατασκευαστούν έργα υποδομής.

Επίσης, ο Μ. Κωβαίος δεν μας περιγράφει σε ποιο ταμείο θα πάνε τα 70.000 για αεροδιακομιδές. Θα πάνε για την στήριξη του Παριανού αεροπλάνου του Βελέντζειου Ιδρύματος ή θα δοθούν σε ιδιωτικές εταιρείες κομματικών φίλων; Η δεύτερη περίπτωση εμπεριέχει και τον κίνδυνο διανομής «δώρων» κατά τη μεταφορά των ποσών. Εδώ θα είμαστε και θα τα λέμε …

Τέλος, με ποιόν ακριβώς τρόπο θα συνεχιστεί το έργο της αφαλάτωσης;
Το μόνο που κρατάμε από όσα αναφέρει είναι οι μειώσεις στα δημοτικά τέλη.
Σημειώνουμε όμως ότι οι μειώσεις αφορούν σε ειδικές, πολύ μικρές ομάδες του πληθυσμού, ενώ η εξαίρεση από δημοτικά τέλη ως κίνητρο για νέους επιχειρηματίες, αφορά απειροελάχιστες νέες επιχειρήσεις εξαιτίας των ρητρών που έχουν τεθεί.
Αν δεν είναι έτσι όπως τα γράφουμε, ας μας παραθέσει στατιστικά και οικονομικά στοιχεία η οικονομική υπηρεσία του Δήμου.
Το πολιτικό «δούλεμα», θα πρέπει να παρατίθεται με μέτρο ή να «συσκευάζεται» εξυπνότερα από τους νέους γλύφτες της νέας δημοτικής αρχής που θέλουν να ονομάζονται δημοσιογράφοι.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Μ. ΚΩΒΑΙΟΥ
«Ψήφιση Προϋπολογισμού Δήμου Πάρου για το οικονομικό έτος 2015
Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία ο Προϋπολογισμός για το οικονομικό έτος 2015 στο Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Πάρου την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου.
Ο Δήμαρχος Πάρου κ. Μ. Ι. Κωβαίος, στην εισήγηση του τόνισε ότι στον Προϋπολογισμό του 2015 του Δήμου, αποτυπώνεται με σαφήνεια η στρατηγική και οι προτεραιότητες της νέας Δημοτικής Αρχής για την επόμενη χρονιά. Δίνεται έμφαση στην αύξηση της αποδοτικότητας των υπηρεσιών του Δήμου και ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημοτικής πολιτικής.
Ο προϋπολογισμός του 2015 καταρτίστηκε λαμβάνοντας υπ’ όψιν:
Τη μείωση κατά 60% περίπου της κρατικής χρηματοδότησης προς τους Ο.Τ.Α τα προηγούμενα χρόνια, η οποία θα εξακολουθήσει να ισχύει και την επόμενη χρονιά.
Την υποστελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου, η οποία συνεπάγεται αυξημένες αρμοδιότητες και ευθύνες για το ήδη υπάρχον προσωπικό.
Παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό χαρακτήρα, εντείνοντας τις προσπάθειες εξορθολογισμού των δαπανών του Δήμου.
Πιο συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει:
– Καμία αύξηση στα δημοτικά τέλη για το έτος 2015.
– Μείωση κατά 50% των δημοτικών τελών σε τρίτεκνους και πολύτεκνους.
– Μείωση από 30% έως 50% των δημοτικών τελών σε άτομα με αναπηρία.
– Μείωση για πρώτη φορά των τελών κοινοχρήστων χώρων κατά 50% στους νέους επαγγελματίες για τα τρία πρώτα χρόνια της δραστηριοποίησης τους εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
1. Η ηλικία του νέου επιχειρηματία να μην υπερβαίνει τα 30 έτη
2. Η επιχείρηση να λειτουργεί ως ατομική επιχείρηση
3. Να αφορά την πρώτη έναρξη στο ΑΦΜ του νέου επιχειρηματία
Με αυτόν τον τρόπο ο Δήμος δείχνει ότι στηρίζει έμπρακτα τους νέους στα πρώτα τους επιχειρηματικά βήματα στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που βιώνουμε όλοι.
– Πρόβλεψη δαπάνης για αεροδιακομιδές (εβδομήντα χιλιάδες ευρώ).
– Συνέχιση του έργου της αφαλάτωσης.
– Αύξηση των δαπανών για την παιδεία και ειδικότερα για την συντήρηση των σχολείων και των παιδικών χαρών.
– Δαπάνες εξωραϊσμού των δημόσιων χώρων με σκοπό την άμεση βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών.
Ο Δήμαρχος Πάρου κ. Μάρκος Ι. Κωβαίος δήλωσε: «Ο προϋπολογισμός αυτός οφείλει και μπορεί να γίνει ένα εργαλείο στήριξης της κοινωνίας, ένα εργαλείο ανάπτυξης αλλά και εξορθολογισμού και αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών του Δήμου. Τολμάμε και εισάγουμε νέες ιδέες , νέα φιλοσοφία , νέα προγράμματα. Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν έχουμε την πολυτέλεια να αποτύχουμε».

entipa_mauro_290514