Ερωτηματικά βάζει ο Δ. Μπάιλας για το πάρτι ανακοινώσεων που αφορά την ηλεκτροδότηση των Κυκλάδων

 …από το ηπειρωτικό δίκτυο ρεύματος
Η ανακοίνωση ενόψει εκλογών να διαδραματίζει ρόλο;

maketa_ergou_diasisndesis

 

 

Του Κ.Ν.Δραγάτη …
ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ
σε μία αίθουσα συγκεντρώθηκαν πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες της ΔΕΗ, της κυβέρνησης και των Κυκλάδων οι οποίοι ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ για να ανακοινώσουν ότι «ξεκινά το έργο διασύνδεσης των κεντρικών νησιών των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό δίκτυο ρεύματος». Αυτό σημαίνει συνεχής ροή ρεύματος και διάθεσή του με πολύ φθηνότερο τρόπο από τα τοπικά εργοστάσια που υπάρχουν και λειτουργούν τα τελευταία χρόνια στα νησιά μας, όπως και στη Νάουσα της Πάρου. Μέχρις εδώ όλα καλά και κανείς μας δεν έχει αντίρρηση.

ΒΕΒΑΙΩΣ, αυτές τις ανακοινώσεις ακόμη και αν κάποιος θέλει να τις υποδεχθεί καλοπροαίρετα δεν είναι εύκολο. Από τη σύνθεση των προσώπων της εκδήλωσης με βάση την οποία έγιναν οι ανακοινώσεις και την εποχή διακίνησης της ανακοίνωσης προκύπτουν υποψίες. Δεν μπορεί να μην σημειώσει κανείς ότι τις εξαγγελίες οι Κυκλαδίτες τις έχουν ακούσει πολλές φορές από τα ίδια πρόσωπα που ανήκουν στα ίδια κόμματα. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι, όταν ολοκληρωθεί το έργο, η ΔΕΗ θα παρέχει καλύτερη ποιότητα ενέργειας στα νησιά μας, χωρίς διακοπές, κινδύνους black out, ζημιές μηχανημάτων σε οικείες και καταστήματα κλπ, ενώ υπερτονίσθηκε ότι θα γίνεται οικονομία στο κόστος παραγωγής κατά 100 εκ. ευρώ το χρόνο.
Δεν μας είπε όμως κανένας, αν αυτά τα 100 εκ. πρόκειται να τα επωφελείται η ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ ή οι ψευδοδανειστές μας ή μήπως πρόκειται να τα επωφεληθούν οι πολίτες των νησιών με μείωση των τιμολογίων κατανάλωσης ή με την πραγματοποίηση έργων αποκατάστασης από την λειτουργία των εργοστασίων ρεύματος και αντικατάστασης των παλαιών δικτύων με κολώνες στους παραδοσιακούς οικισμούς.

Ο ΠΡΩΗΝ ΝΟΜΑΡΧΗΣ

Ο Δ. Μπάιλας στις 28|9 δημοσιοποίησε ένα κείμενο επιφυλάξεων σχετικά με τις πρόσφατες ανακοινώσεις για το εν λόγω έργο. Σε αυτό επισημαίνονται ζητήματα πέρα από αυτά που αναφέραμε στο κείμενο που προηγήθηκε.
Παραθέτουμε το κείμενο Μπάιλα και επισημαίνουμε ότι και εμείς συμφωνούμε με την υλοποίηση του έργου. Όμως όχι με οποιουσδήποτε όρους, ούτε για την ωφέλεια άλλων, πλην των Κυκλαδιτών που το δικαιούνται εδώ και πολλά χρόνια.
Μετά το κείμενο Μπαίλα, παραθέτουμε την ανακοίνωση που είχε δημοσιοποιήσει για το θέμα ο βουλευτής Κυκλάδων και υπουργός εργασίας Γ. Βρούτσης.
Οι αναγνώστες καλούνται να αποκομίσουν τα συμπεράσματα τους:

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΩΝ Δ. ΜΠΑΙΛΑ

bailas«ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΠΡΟΣ: 1) Toν Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής αλλαγής, κ. Παπαγεωργίου, 2) Α.Δ.Μ.Η.Ε.

Κύριοι,
Όπως είχα δεσμευτεί με το από 14/09/2014 δελτίο τύπου, μετά την λήψη των σχεδίων και των δελτίων τύπου που δόθηκαν στους προσκεκλημένους κατά την υπογραφή των συμβάσεων του έργου «Ηλεκτρική Διασύνδεση των Κυκλάδων με το Σύστημα Μεταφοράς της Ηπειρωτικής Ελλάδας», με την παρούσα επιστολή που σας απευθύνω, την οποία κοινοποιώ στους αρμόδιους τοπικούς φορείς και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ζητώ να αναληφθούν πρωτοβουλίες από τους υπευθύνους για πλήρη ενημέρωση των Κυκλαδιτών για το συγκεκριμένο θέμα διότι:
1) Ο σχεδιασμός του έργου, όπως φαίνεται σε χάρτη που διανεμήθηκε, βασίζεται μεν ως κεντρική ιδέα και φιλοσοφία στην μελέτη της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, για την οποία υπήρχε συμφωνία Ν.Σ., Ο.Τ.Α, Δ.Ε.Η.,Ρ.Α.Ε., αλλά κυρίως σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών και φορέων, είναι τροποποιημένη και δημιουργεί μεγάλες ανησυχίες τόσο για την επάρκεια αλλά κυρίως για την ασφάλεια του συστήματος ώστε αυτό να λειτουργεί χωρίς κίνδυνο διακοπής ή ελλιπούς τροφοδοσίας για κάποια νησιά.
2) Το σημαντικότερο όμως είναι ότι, στα στοιχεία που δόθηκαν δεν αναφέρονται λεπτομέρειες του έργου, οι οποίες έχουν ιδιαίτερη σημασία για τις τοπικές κοινωνίες, όπως, η ακριβή πορεία και τα σημεία προσγιάλωσης των υποβρυχίων καλωδίων, ή εάν θα υπάρξουν επάνω στα νησιά πυλώνες υψηλής τάσης. Λεπτομέρειες, οι οποίες αποτέλεσαν και το κλειδί συμφωνίας μεταξύ όλων των φορέων.
Δυστυχώς η τοπική Δ.Ε.Η. δεν έχει ουδεμία ενημέρωση και δυστυχώς οι απερχόμενες Δημοτικές Αρχές και η απερχόμενη Αιρετή Περιφέρεια δεν ενδιαφέρθηκαν να πληροφορηθούν και στη συνέχεια να ενημερώσουν τα συμβούλια και τις τοπικές κοινωνίες, για αυτές τις τόσο σημαντικές λεπτομέρειες του έργου.
Υπάρχει λοιπόν άμεση ανάγκη κύριε Υπουργέ, να δώσετε εντολή στους αρμοδίους για το θέμα φορείς του Υπουργείου σας, να έρθουν στην Πρωτεύουσα του Νομού και να ενημερώσουν δημοσίως όλους του ενδιαφερόμενους.
Η Περιφέρεια και οι Δήμοι στους οποίους κοινοποιείται η παρούσα θεωρώ ότι έχουν υποχρέωση να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την ενημέρωση αυτή ώστε να μη δημιουργηθούν εν αγνοία μας τετελεσμένα τα οποία θα σημαδέψουν αρνητικά την ιστορία και τις επόμενες γενιές που θα ζήσουν σε αυτά τα μοναδικά στον κόσμο σε ομορφιά και χρώμα χειροποίητα νησιά.
Σύρος 27/09/2014
Δημήτρης Μπάϊλας
Πρώην Νομάρχης Κυκλάδων

Κοιν: 1) Ιωάννη Βρούτση Υπουργό εργασίας, 2) Μανώλη Γλέζο, Ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ 3) Νίκο Συρμαλένιο, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, 4) Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, κ. Γιώργο Χατζημάρκο, Περιφερειάρχη, 4) κ. Γιώργο Λεονταρίτη, Χωρικό Αντ/ρχη Κυκλάδων, 5) Επικεφαλείς Συνδυασμών Περιφερειακού Συμβουλίου, 5) Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, Γιώργο Μαραγκό, Δήμαρχο και επικεφαλείς συνδυασμών Δ.Σ., 6) Π.Ε.Δ. Κυκλάδων (για ενημέρωση Δημάρχων), Επικεφαλείς Δημοτικών Παρατάξεων, 7) ALSTOM/GRID – HELLAS, 8) A.B.B. A.E., 9) Ελληνικά καλώδια Α.Ε.

Η ΕΝΘΟΥΣΙΩΔΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Γ. ΒΡΟΥΤΣΗ

vroutsis_337417624«Αθήνα, 11 Σεπτεμβρίου 2014
Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης παρευρέθηκε χθες, Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου, στην εκδήλωση για την υπογραφή του έργου «Ηλεκτρικής Διασύνδεσης των Κυκλάδων με την Ηπειρωτική Ελλάδα» και δήλωσε τα εξής:

«Αισθάνομαι πραγματικά τυχερός, τόσο ως μέλος της Κυβέρνησης αλλά και ως βουλευτής Κυκλάδων, που βρίσκομαι σήμερα εδώ, στην παρουσίαση και υλοποίηση του μεγαλύτερου έργου υποδομής στην ιστορία του Νομού Κυκλάδων. Για πρώτη φορά ύστερα από 20 χρόνια στασιμότητας, ξεκινούν οι εργασίες για την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων. Επιτέλους το όνειρο γίνεται πραγματικότητα. Σήμερα επιβεβαιώνεται έμπρακτα, με την υλοποίηση αυτού του τόσο σημαντικού έργου, ότι η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, παρά τις δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες προχωράει μπροστά, προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις και στην ανάπτυξη της πατρίδας μας.

Η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών της Σύρου, της Πάρου, της Τήνου, της Μυκόνου και της Νάξου ολοκληρώνεται και τίθεται σε λειτουργία μέσα στο 2016. Η συνολική δαπάνη του έργου έχει εκτιμηθεί στα 240 εκατομμύρια ευρώ. Η ηλεκτρική ζεύξη των μεγάλων Κυκλαδίτικων νησιών με το ηπειρωτικό διασυνδεδεμένο σύστημα είναι ένα φιλικό στο περιβάλλον έργο που προσφέρει τεράστια οφέλη για όλους τους κατοίκους των περιοχών.
Πέρα από την άμεση δημιουργία θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου, εξασφαλίζεται οριστικά η σταθερή και ομαλή ηλεκτροδότηση των νησιών, αλλά και ενισχύονται σημαντικά οι τοπικές οικονομίες και η τουριστική τους ανάπτυξη, αφού ποτέ πια τα νησιά αυτά, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά τους, δεν θα απειληθούν – όπως έγινε πολλές φορές στο παρελθόν – από διακοπή ρεύματος.

Και κάτι ακόμη εξίσου σημαντικό, με την ολοκλήρωση του έργου, 100 εκατομμύρια ευρώ ετησίως θα εξοικονομούνται μέσα από τους λογαριασμούς τους της ΔΕΗ για όλους τους Έλληνες πολίτες. Στη συνέχεια σειρά έχει η υλοποίηση της διασύνδεσης της Κρήτης, που θα αποφέρει επιπλέον εξοικονόμηση άλλων 400 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Όλα αυτά αποδεικνύουν στην πράξη, ότι όταν υπάρχει θέληση και πολιτική βούληση ξεπερνώνται όλα τα εμπόδια. Όπως ακριβώς, δηλαδή, έγινε και στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής αλλαγής, όπου η πολιτική του ηγεσία, ο υφυπουργός Ασημάκης Παπαγεωργίου, η ΑΔΜΗΕ και όλα τα στελέχη εργάστηκαν μεθοδικά και ολοκλήρωσαν αυτή τη μεγάλη προσπάθεια. Τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια.

Κυρίες και κύριοι,
Είμαι πεπεισμένος, ότι αυτός ο ευλογημένος τόπος, τα νησιά του αρχιπελάγους μας που είναι σήμερα στο επίκεντρο της κυβέρνησης, παρά τις αντιξοότητες, θα πάνε ακόμα πιο μπροστά. Σήμερα παίρνουν αυτό που τους αξίζει, ένα έργο που περνάει τις Κυκλάδες σε μια νέα εποχή ανάπτυξης και ευημερίας!!!».

entipa_mauro_290514