Τι είπε ο Τσίπρας στη συνέντευξη τύπου της ΔΕΘ

Επεξεργασμένο κείμενο για άμεση κατανόηση
Τώρα, εμείς θα αποφασίσουμε

tsipras-sunenteuxi-tupou-dethessaloniki


ΣΤΙΣ 13 ΚΑΙ 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αλ. Τσίπρας βρέθηκε με τη σειρά του στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της ετήσιας διεθνούς έκθεσης. Ο θεσμός αυτός εφέτος σήμανε την έναρξη μίας πολλή κρίσιμης πολιτικής περιόδου που θα καθορίσει την τύχη της χώρας για τα επόμενα χρόνια.

Ο Αλ. Τσίπρας κατέχει τη θέση εκείνου που εκπροσωπεί την άλλη πολιτική, τον άλλο «δρόμο», από αυτόν που έχουμε ζήσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια από την μνημονιακή συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ (και ΛΑΟΣ, ΔΗΜΑΡ).
Σε αυτό το άρθρο μας δεν θα εξετάσουμε αν είναι καλή ή κακή η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ. Απλά, επειδή έγινε προσπάθεια να μην προβληθεί η παρουσία Τσίπρα στη ΔΕΘ από την συγκυβέρνηση, θεωρήσαμε καθήκον μας στο χώρο Πάρου – Αντιπάρου που απευθυνόμαστε, όχι απλώς να μεταδώσουμε τι κείμενο της ομιλίας Τσίπρα στη ΔΕΘ (σ.σ: κάτι που έχουμε κάνει ήδη εδώ: http://wp.me/pU7eZ-7jm), αλλά – με το παρόν άρθρο – να επεξεργαστούμε το κείμενο της συνέντευξης τύπου που ακολούθησε, ώστε να παρουσιάσουμε τις θέσεις και τις αναλύσεις που κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμπληρωματικά, με βάση τις ερωτήσεις κυρίως εκπροσώπων συστημικών ΜΜΕ.
Προσοχή: Σε αυτό το κείμενο δεν παρουσιάζουμε τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις, διότι αυτό θα μπέρδευε αναγνώστες που δεν έχουν παρακολουθήσει «ζωντανά» τη συνέντευξη τύπου.
Αφαιρέσαμε τις ερωτήσεις, καθώς και τα σκέλη των απαντήσεων του Αλ. Τσίπρα που εξυπηρετούσαν τις τεχνικές ανάγκες μίας προφορικής διεργασίας, όπως είναι η συνέντευξη τύπου.
Έχουμε κρατήσει μόνον αυτά που αφορούν θέσεις που διατυπώθηκαν, ας πούμε «αποστειρωμένα», τις οποίες αξίζει να διαβάσει κάθε αναγνώστης για να ξέρει τι επιλογές θα έχει, όταν – πολύ σύντομα κατά τη γνώμη μας – θα χρειαστεί να επιλέξει το μέλλον του για τα επόμενα χρόνια.
Έχουμε προσθέσει τίτλους με βάση το δικό μας κριτήριο διαχωρισμού ενοτήτων για να γίνεται ευκολότερη η ανάγνωση και κυρίως, η κατανόηση.

Περιθώρια για «δεν ξέρω, δεν είδα, δεν άκουσα» δεν υπάρχουν για τους πολίτες στην κρίσιμη καμπή της ελληνικής ιστορίας που διανύουμε.
Ακολουθεί το σχετικό κείμενο:

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΚΛΟΓΕΣ;

«Γι’ αυτό το λόγο ζητάμε εκλογές χθες. Γι’ αυτό το λόγο, θεωρούμε πως η χώρα πρέπει να προσφύγει το συντομότερο συντεταγμένα στη λαϊκή ετυμηγορία, διότι μόνο με μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή και έγκριση σε ένα σχέδιο διαπραγμάτευσης με συγκεκριμένους τρόπους, μπορεί να έχει ισχυρή διαπραγματευτική δυναμική σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ ΣΤΗ ΔΕΘ Ο ΣΥΡΙΖΑ
ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΠΑΡΟΧΕΣ;

«Είναι παροχή και μάλιστα παλαιοκομματικού χαρακτήρα να έχουμε έγνοια και σχέδιο ώστε να μην πεθαίνουν της πείνας οι άνθρωποι γύρω μας;
Ή μήπως είναι παροχή το να ξεφύγουμε από αυτή τη ζούγκλα, από αυτό το τρελοκομείο του ΕΝΦΙΑ;
Ή μήπως είναι παροχή το να σχεδιάσουμε ένα πρόγραμμα ρυθμίσεων που θα ανακουφίσει τον κόσμο, ώστε να μπορέσουμε και κάτι να εισπράξουμε από αυτά τα ανείσπρακτα, τις ανείσπρακτες οφειλές που κάθε μήνα διογκώνονται κατά ένα δισεκατομμύριο ευρώ;»

ΜΕ ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ
ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΤΩΝ ΜΜΕ;

«Ξέρω βέβαια ότι ορισμένοι εάν λέγαμε ότι δε χρειάζονται να κατευθυνθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια από το ΕΣΠΑ για προγράμματα για την απασχόληση, αλλά να πάνε όπως έχουν προγραμματιστεί ενδεχομένως σε μεγάλα οδικά έργα, δηλαδή στις τσέπες κάποιων μεγαλοεργολάβων που θα τα σταματήσουν και στη μέση, θα λέγανε ότι αυτό είναι μια πολύ ωραία ιδέα, δε θα μιλάγανε για παροχές τότε, θα μιλάγανε για στοχευμένες επενδύσεις αναπτυξιακές».

ΤΙ ΜΑΣ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΑΝ ΟΤΙ ΘΑ ΠΕΤΥΧΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΡΑ;

«Μας είπαν ότι «θα βγούμε από την κρίση μέσα από μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις». Πού είναι οι μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις; Δεν τις βλέπουμε. Μας είπαν ότι «θα γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί με τη μείωση των μισθών». Αλήθεια, υπάρχει κανείς που το πιστεύει σήμερα αυτό;»

ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΔΙΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ
ΑΝ ΜΑΣ ΚΟΨΟΥΝ ΤΑ ΔΑΝΕΙΚΑ;

«Εξηγήσαμε ότι ανεξάρτητα και προτού έχουμε το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουμε καταστρώσει και θα υλοποιήσουμε ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης. Αυτό το σχέδιο ανασυγκρότησης δε βασίζεται στη λογική ότι κάποιος θα μας δανείσει λεφτά για να προχωρήσουμε».

ΤΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ
ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΤΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΣΥΡΙΖΑ;

«Σε ό,τι αφορά δε το θέμα της επικείμενης συμφωνίας για το χρέος, το ερώτημά σας μπορεί και να αντιστραφεί. Με ρωτήσατε αν θα αναγνωρίσουμε εμείς τη συμφωνία (σ.σ: Σαμαρά – Δανειστών για την διαχείριση του χρέους).
Για να αντιστρέψουμε λίγο το ερώτημα: Αν εσείς ήσασταν στην πλευρά των εταίρων και γνωρίζατε ότι αυτή η κυβέρνηση, η σημερινή κυβέρνηση, δεν έχει λαϊκή στήριξη, είναι μια κυβέρνηση του δεύτερου και του τέταρτου κόμματος με βάση τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εκλογών και μια κυβέρνηση που φυσιολογικά έχει χρονικό ορίζοντα ζωής έως το Μάρτιο που είναι η προεδρική εκλογή, τι θα επιλέγατε;»

ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

«Κι αυτό που σχεδιάζουμε είναι να έρθουμε και σε μία συμφωνία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και με τους θεσμικούς εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ώστε η νέα θεσμική μεταρρύθμιση, το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα αντικαταστήσει τον Καλλικράτη να προβλέπει τη δυνατότητα οι Δήμοι και οι Περιφέρειες να παίρνουν απευθείας ένα σημαντικό μέρος των φορολογικών εσόδων».

«Αν ο πολίτης γνωρίζει ότι έχει την ευθύνη για τον Δήμαρχο που εκλέγει και το εάν αυτός θα κάνει χρηστή διαχείριση, θα είναι κατά το κοινώς λεγόμενο απατεώνας ή λαμόγιο, τότε αυτός ο πολίτης θα αισθάνεται την ανάγκη η ψήφος του σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, να είναι ψήφος μελετημένη, προσεγμένη.
Και σε τελική ανάλυση εμείς προτιμούμε ένα πολιτικό σύστημα και μια δομή διάρθρωσης διοικητική, όπου η ευθύνη της απόφασης θα βρίσκεται απευθείας στο κύτταρο που είναι η τοπική κοινωνία και όχι ένα πολιτικό σύστημα που απλά θα ψηφίζουμε κάθε τέσσερα χρόνια και για όλα θα αποφασίζει η εκλεγμένη κυβέρνηση και ο εκάστοτε υπουργός ο οποίος θα βρίσκεται στον υπουργικό θώκο για να αποφασίζει».

ΠΟΙΟΣ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΟ;

«Είπα και χθες ότι η δήλωση της κυρίας Λαγκάρντ είναι συγκλονιστική. Ξέρετε δεν είναι λίγο πράγμα. Η κυρία Λαγκάρντ φαντάζομαι ότι ειδικά σε μια συνέντευξη των Financial Times δεν πετάει λόγια του αέρα, η επικεφαλής του ΔΝΤ η οποία είχε δώσει στον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών την περίφημη λίστα με τους καταθέτες σε τράπεζες της Ελβετίας, μια λίστα 2.062 περιπτώσεων από τις οποίες έχει περαιωθεί ο έλεγχος μόνο για 25. Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό μετά από δυο χρόνια. Να βγαίνει δημόσια και να λέει ότι δέχτηκε απειλές για τη ζωή της.
Άρα λοιπόν εδώ βγαίνουν κάποια συμπεράσματα. Να λοιπόν γιατί δεν έχει προχωρήσει αυτός ο έλεγχος. Να λοιπόν γιατί αυτές οι λίστες πηγαίνανε από το ένα συρτάρι υπουργού στο άλλο συρτάρι υπουργού. Ποιο είναι αυτό το λόμπι; Ποια είναι αυτή η μαφία που έχει τη δυνατότητα να κυβερνάει τον τόπο και να απειλεί διεθνείς παράγοντες;»

Η ΥΠΟΧΩΡΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

«Σε σχέση με τον ΟΗΕ. Η στάση της χώρας μας στη συγκεκριμένη Σύνοδο, στη Γενική Συνέλευση, είναι μια στάση προκλητική. Η χώρα μας έχει κάνει δυο αναδιαρθρώσεις τα τελευταία τρία χρόνια. Και ήταν μια συζήτηση που αφορούσε τις υπερχρεωμένες χώρες και τη δυνατότητα να υπάρξει μια στοιχειώδης προστασία της κυριαρχίας, της ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας.
Θα περίμενε κανείς ότι η χώρα μας θα πρωτοστατούσε στο κίνημα των χωρών G77 με πρώτη την Κίνα που υποστήριξαν αυτή τη θέση. Αντιθέτως η χώρα μας επέλεξε να απέχει από την ψηφοφορία.
Επίσης ένα ενδιαφέρον με αυτή την ψηφοφορία είναι ότι η Γερμανία βρέθηκε στη μειοψηφία, μαζί με άλλες χώρες που επέλεξαν τη σκληρή στάση της υπεράσπισης των συμφερόντων των κερδοσκοπικών funds.
Σε κάθε περίπτωση όμως αυτή είναι μια στάση που αποδεικνύει ότι η σημερινή κυβέρνηση, όχι μόνο δεν θέλει, όχι μόνο δεν μπορεί, αλλά επιμένει να ντροπιάζει τους Έλληνες πολίτες και τον ελληνικό λαό σε κρίσιμες ψηφοφορίες σε διεθνή φόρα, σε ψηφοφορίες που παίρνει στάση ενάντια στα εθνικά μας συμφέροντα».

Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

«Ποια ήταν η ενημέρωση που είχαμε όταν ως προεδρεύουσα χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησε η Ελλάδα με τις κυρώσεις στη Ρωσία, που μας οδήγησαν και μας εντάσσουν κι εμάς σε ένα αδιέξοδο οικονομικό πόλεμο, που είχε τεράστιες επιπτώσεις στους Έλληνες παραγωγούς και αγρότες στο ροδάκινο και αύριο μπορεί να έχει τεράστιες επιπτώσεις γιατί συνεχίζεται αυτή η σύγκρουση και σε θέματα που αφορούν τον πυρήνα της οικονομίας, όπως η ενέργεια».

«Μου δίνετε την ευκαιρία να σας πω ότι στη στάση του κ. Βενιζέλου το τελευταίο διάστημα εγώ σηκώνω τα χέρια ψηλά. Ήταν ο άνθρωπος ο οποίος πριν αποφασίσει ο Ομπάμα ότι δεν πρέπει να βομβαρδίσει τη Συρία έβγαινε και εξήγγειλε το βομβαρδισμό, ήταν ο άνθρωπος ο οποίος έτρεξε να αναγνωρίσει την Κυβέρνηση με τη συμμετοχή νεοναζί στην Ουκρανία».

«Από κει και πέρα θέλω να σας πω ότι θα πρέπει και οι αντίπαλοί μας να επιλέξουν για τι θα μας κατηγορούν. Δεν μπορεί να μας κατηγορούν ταυτόχρονα για το ότι είμαστε τρομοκράτες, είμαστε αυτοί οι οποίοι θέλουμε να διαλύσουμε την Ευρώπη, είμαστε αυτοί που θέλουμε να διαλύσουμε το ΝΑΤΟ, να φύγουμε να διώξουμε τη χώρα από το παγκόσμιο γίγνεσθαι, αλλά ταυτόχρονα ότι είμαστε και οι συμβιβασμένοι, είμαστε αυτοί οι οποίοι τα έχουμε πλακάκια με τη διεθνή ελίτ, είμαστε αυτοί οι οποίοι τα έχουμε βρει με τη διεθνή κερδοσκοπία».

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝ ΕΚΛΕΓΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ;
ΠΟΙΟΣ ΕΓΓΥΑΤΑΙ ΤΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ;

«Σήμερα βρισκόμαστε σε μια άλλη περίοδο. Σε μια άλλη φάση σε ευρωπαϊκό πλαίσιο και αυτού του είδους οι κινδυνολογίες του μπαμπούλα που θα μας εκδιώξει εάν δεν κάτσουμε φρόνιμα να πεθάνουμε αργά – αργά και ήσυχα, να αργοπεθαίνουμε ως χώρα και ως λαός, αυτές οι κινδυνολογίες δεν είναι ούτε για τα μικρά παιδιά προκειμένου να τρώνε το φαγητό τους. Δεν πιστεύω πια ότι ο ελληνικός λαός έχει να φοβηθεί τίποτα από τέτοιου είδους κινδυνολογίες και τρομολαγνικές επιχειρηματολογίες».

«Εμείς επιλέγουμε τον δημοκρατικό δρόμο και εξαντλούμε κάθε δυνατότητα και κάθε περιθώριο, είτε μέσα από την εκλογική διαδικασία, είτε μέσα από τα συνταγματικώς προβλεπόμενα όρια, να υπάρξει ανατροπή αυτής της κυβέρνησης για να αποκατασταθεί η σταθερότητα. Διότι πολιτική σταθερότητα σημαίνει η κυβέρνηση που κυβερνά, να βρίσκεται σε αρμόνια με τη λαϊκή βούληση και λαϊκή επιθυμία. Η κυβέρνηση που κυβερνά να μην είναι αυτή η οποία άλλα έταξε και άλλα έπραξε μετά την εκλογή της».

ΤΟ ΔΙΕΚΥΒΕΥΜΑ ΣΑΜΑΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ

«Άλλωστε πρέπει να σας πω ότι ο κ. Σαμαράς δεν θέλει να βγάλει Πρόεδρο Δημοκρατίας. Δεν τον ενδιαφέρει το πρόσωπο. Ο κ. Σαμαράς θέλει να κρατηθεί παρά το γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας απορρίπτει την πολιτική του και την κυβέρνησή του, να κρατηθεί γαντζωμένος στην καρέκλα της εξουσίας, προκειμένου να συνεχίσει να υλοποιεί ένα καταστροφικό για λαό πρόγραμμα».

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ;

«Η αγανάκτηση και η οργή πρέπει να οδηγηθεί σε ένα δρόμο πολιτικής αγωνιστικής λαϊκής κινητοποίησης και διεκδίκησης. Και αυτό το δρόμο εμείς επιλέγουμε, παράλληλα βεβαίως με τις όποιες προσπάθειες κάνουμε και πιστεύω ότι εξαντλούμε κάθε δυνατότητα, μέσα στο Κοινοβούλιο, μέσα από τη δημοκρατική διαδικασία, μέσα βεβαίως απ’ όλα όσα ορίζει το συνταγματικό θεσμικό πλαίσιο.
Μην ξεχνάτε όμως ότι το ακροτελεύτιο άρθρο του Συντάγματος λέει ότι η εφαρμογή του εναπόκειται στον πατριωτισμό των Ελλήνων».

«Εμείς απευθυνόμαστε στο σύνολο του ελληνικού λαού και έχουμε πλήρη επίγνωση ότι δεν έγινε ξαφνικά η μεγάλη πλειοψηφία που σήμερα περιστρέφεται γύρω από το ΣΥΡΙΖΑ, είτε ψηφίζει ή σκέφτεται να ψηφίσει, γιατί διεκδικούμε ποσοστά που θα οδηγήσουν σε κοινοβουλευτική πλειοψηφία τον ΣΥΡΙΖΑ με τους συμμάχους του.
Κατανοούμε βεβαίως ότι όλος αυτός ο κόσμος δεν έγινε ξαφνικά κόσμος που έχει ενστερνιστεί τις ιδέες ή τις απόψεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, όμως ξέρετε κάτι, οι ιδέες και οι απόψεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς έχουν γίνει ηγεμονικές, αυτό να δείτε κι έχει μια αξία αυτό.
Διότι δεν καταγγέλλουμε μόνο τα κακώς κείμενα, προτείνουμε λύσεις, λύσεις ρεαλιστικές, λύσεις ανατρεπτικές, η εποχή μας χρειάζεται ανατρεπτικές λύσεις, ο μόνος ρεαλισμός είπα χθες είναι η ανατροπή, δεν υπάρχει άλλος ρεαλισμός εδώ που βρισκόμαστε κι αυτό έχει μια μεγάλη αξία από μόνο του».

ΚΑΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΑΠΟΤΕ ΕΛΕΓΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ,
ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΜΕΤΑ;

«Ο κ. Σαμαράς και οι προηγούμενες Κυβερνήσεις προφανώς και θα ήθελαν, εγώ θυμάμαι μάλιστα τον κ. Σαμαρά να κάνει τα Ζάππεια Ι, Ζάππεια ΙΙ, Ζάππεια ΙΙΙ και να λέει πράγματα τα οποία ήταν τότε σε μια τελείως διαφορετική πολιτική, από αυτά τα οποία υλοποίησε.
Προφανώς όμως ο κ. Σαμαράς, για να βρεθεί στη θέση του Πρωθυπουργού, έκανε κάποια συμφωνία στις Κάννες, το ξεχάσατε αυτό κ. Σιχλετίδη (σ.σ: δημοσιογράφος που υπέβαλε σχετικό ερώτημα); Υπό την αιγίδα τότε του σημερινού Προέδρου της Commission, μια συμφωνία ανάμεσα στον Γιούνκερ, στο Σαμαρά, στο Μπαρόζο και στο Βενιζέλο. Έγινε μια συμφωνία εκεί, ώστε να γίνει Πρωθυπουργός ο Σαμαράς και να συνεχιστεί αυτή η πολιτική πέρα και έξω από το δημοκρατικό πλαίσιο, το συνταγματικά προβλεπόμενο.
Αυτή η συμφωνία προφανώς είχε και κάποιες δεσμεύσεις από την πλευρά του, έτσι ξέχασε και το Ζάππειο Ι και το Ζάππειο ΙΙ και το Ζάππειο ΙΙΙ και όλα όσα έλεγε προεκλογικά, τα ορθά λέω εγώ, τα κεϋνσιανά που έλεγε προεκλογικά, για τη ζήτηση, για το πώς θα βγούμε από την κρίση. Τα ξέχασε όλα, γιατί η αξία της εξουσίας μάλλον είναι πολύ πιο σημαντικότερη από την αξία που έχει η καταστροφή η κοινωνική για μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας».

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ;
ΤΙ ΛΕΝΕ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΓΙ’ ΑΥΤΕΣ;

«Κόκκινη γραμμή η ανθρωπιστική κρίση, για να απαντήσω και στο ερώτημά σας, δεν διαπραγματευόμαστε σε αυτή τη χώρα ότι θα κυκλοφορούν φτωχοί και πεινασμένοι στους δρόμους, δεν το διαπραγματευόμαστε αυτό και θα πεθαίνουν επειδή θα κόβεται το ρεύμα, δεν το διαπραγματευόμαστε αυτό, με κανέναν δεν το διαπραγματευόμαστε.
Κι από κει και πέρα έχουμε μια λογική επανεκκίνησης. Αν υπάρχει κάποιος άλλος που έχει μια άλλη λογική ότι μπορεί να επανεκκινηθεί η οικονομία με μειώσεις μισθών, να μας το πει.
Όταν εγώ τα λέω αυτά στα διεθνή φόρα δε σηκώνεται κανένας να μας πει ότι αυτά που λες βγάζουν τη χώρα από την Ευρώπη, αντιθέτως, υπάρχουν πολλοί που λεν όπως και την προηγούμενη εβδομάδα ότι «αυτά που λες είναι αξιοποιήσιμα, έχουν ειρμό, έχουν λογική, έχουν βάση, οφείλουμε να τα συζητήσουμε». Όταν τα είπα στον Ντράγκι δε μου είπε σήκω και φύγε από το τραπέζι, διότι με αυτά που λες θα σας κόψουμε τη χρηματοδότηση».

ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ;
ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΙΣΧΥΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ;

«Εμείς μιλάμε για την ανάγκη να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ και τους συμμάχους του, ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα κατέβει στις εκλογές αυτές, ελπίζω τουλάχιστον, με ψηφοδέλτια που θα αφορούν μόνο τα μέλη του, θα έχει και συνεργασίες, θα επιδιώξουμε συνεργασίες,.
Θα ανοίξουμε τα ψηφοδέλτιά μας ούτως ώστε δε θα γίνουμε πλυντήριο, αλλά η διεύρυνση αυτή να αντιστοιχεί στην επιθυμία σήμερα της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού για μία τη μεγαλύτερη δυνατή εκλογική νίκη που θα δώσει κι ένα ισχυρό μήνυμα στην Ευρώπη ξέρετε. Αλλιώς πας να διαπραγματευθείς με 26%, αλλιώς με 36 και 38 και 40%.
Βεβαίως εμείς θα επιδιώξουμε συνεργασίες με πολιτικές δυνάμεις, είτε είναι εντός Βουλής, είτε εκτός Βουλής και μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, ακόμα κι αν έχουμε την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, ακριβώς διότι γνωρίζουμε ότι ο δρόμος που μας περιμένει είναι δύσβατος και θέλουμε την ευρύτερη δυνατή συνεργασία και συμφωνία για να πετύχουμε.
Δεν μπορούμε όμως να συνεργαστούμε σε καμία περίπτωση με αυτούς που μας οδήγησαν στο γκρεμό. Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να συνεργαστούμε με αυτούς που θα βρίσκονται στον άλλο πόλο, στην άλλη πλευρά της όχθης.
Εάν δεν υπάρχει αυτό αναγκαστικά θα πάμε σε επόμενη εκλογική αναμέτρηση, γι΄ αυτό και πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας και οι πολίτες που μας ακολουθούν. Συγκυβέρνηση με τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο εμείς δε θα κάνουμε».

«Γι΄ αυτό μοιράσαμε και ευθύνες χθες. Πράγματι με 26% ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην τα καταφέρει κι αν είναι πρώτο κόμμα. Χρειάζεται συμπόρευση δυνάμεων, είμαστε ανοιχτοί σε αυτή τη συμπόρευση, αλλά και μεγάλη πλειοψηφία και κοινωνική συναίνεση σε αυτό το σχέδιο».

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ
ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ;

«Εγώ ξέρετε δεν θα πάω να παίξω το ρόλο του κ. Σαμαρά. Να πάω να τη συναντήσω για να την πείσω για επιείκεια. Εγώ θα πάω στη Σύνοδο Κορυφής. Εκεί όπου έχουμε ισότιμο ρόλο και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, όποιος και αν είναι και η κυρία Μέρκελ. Δεν θα αναγνωρίσω εγώ στην κυρία Μέρκελ τη δυνατότητα να δείξει επιείκεια και οίκτο στην Ελλάδα. Στη Σύνοδο Κορυφής, εκεί όπου θα επιδιώξουμε συμμαχίες και με μια σειρά άλλους Πρωθυπουργούς εξίσου ισότιμους με την κυρία Μέρκελ.
Διότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ευρωζώνη, δεν θεωρούμε εμείς ότι έχουμε ιδιοκτήτες και ενοικιαστές. Ότι ιδιοκτήτρια είναι η κυρία Μέρκελ και εμείς ενοικιαστές που θα μας κάνει και έξωση. Αυτή είναι η διαφορά της φιλοσοφίας και της λογικής της δικής μας.
Και αυτή είναι και η διαφορά, που μου λένε τι θα κάνεις με την τρόικα. Ποια τρόικα; Ποια τρόικα; Δεν υπάρχει τρόικα. Πηγαίνετε παντού στην Ευρώπη, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έγινε ολόκληρη επιτροπή για να αναδείξει το θεσμικό ασυμβίβαστο της ύπαρξης ενός μορφώματος που δεν έχει καμία νομιμοποίηση μέσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ;

«Αν δεν επενδύσουμε ως χώρα στην εκπαίδευση, στην έρευνα, στην καινοτομία, στις νέες τεχνολογίες, τότε δε θα μπορέσουμε να ξαναφέρουμε πίσω αυτό το πιο δυναμικό κομμάτι.
Και το να επενδύσει κανείς στην εκπαίδευση στην έρευνα στην καινοτομία, είναι ίσως ένα ευχολόγιο, χρειάζονται δράσεις, χρειάζεται να ενισχυθεί το ποσοστό του προϋπολογισμού που θα πηγαίνει σε αυτές τις κατευθύνσεις, ιδιαίτερα στην παιδεία, στην έρευνα. Χρειάζεται να συμβάλλουμε όλοι ώστε τα δημόσια πανεπιστήμια που έχουν απαξιωθεί, που τους έχουν συμπεριφερθεί με σκαιότατο τρόπο οι τελευταίες κυβερνήσεις να τους ξαναδώσουμε αξία, προσανατολισμό.
Εγώ μόνο ένα να σας πω, στη γειτονική Ιταλία που έχει παρόμοια δημοσιονομικά προβλήματα με τα δικά μας εξαγγέλθηκαν μέτρα που αφορούν την πρόσληψη των αναπληρωτών καθηγητών και την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος παιδείας, τη στιγμή που στη χώρα μας η μνημονιακή κυβέρνηση του κ. Σαμαρά διώχνει καθηγητές και κλείνει σχολεία. Κάνετε τις συγκρίσεις μόνοι σας».

ΤΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ;

«Εμείς έχουμε διατυπώσει και συλλογικά επεξεργαστεί μια στάση αρχής, που αφορά ένα ευέλικτο κράτος, μια ευέλικτη και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση και άρα μια ευέλικτη και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση πρέπει να έχει ένα ευέλικτο, αποτελεσματικό κυβερνητικό σχήμα. Από εκεί ξεκινάει.
Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ως εκ τούτου το επόμενο κυβερνητικό σχήμα θα πρέπει να χειριστεί αυτή την έκτακτη ανάγκη. Άρα η μορφή του σχήματος αυτού θα είναι τέτοια ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτές τις έκτακτες περιστάσεις».

ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ

«Με δυο λόγια, το Ελληνικό Δημόσιο δεν ήταν ποσοτικά υπέρογκο, όπως κάποιοι μας είπαν, σε σύγκριση με αντίστοιχες με το δημόσιο, με τους δημόσιους υπαλλήλους στη Γερμανία ή σε άλλες χώρες, δεν είχαμε περισσότερους εμείς αναλογικά, ήταν ανορθολογικά δομημένο, δομημένο σε μια λογική πελατειακών σχέσεων.
Υπήρχαν άνθρωποι και συνεχίζουν να υπάρχουν οι οποίοι κουβαλάνε το κάρο και δίνουν έναν αγώνα προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πολιτών, όπως στα νοσοκομεία, όπως σε δημόσιες υπηρεσίες κρίσιμες και υπήρχαν και άλλοι σε υπουργικά γραφεία οι οποίοι παίρνανε μισθούς και πολλές φορές παίρνανε και αργομισθίες.
Να τα πούμε αυτά, έτσι είναι, αλλά αν θέλουμε να εξορθολογήσουμε το πλαίσιο, αν θέλουμε να εξυγιάνουμε τον δημόσιο τομέα, τότε θα πρέπει να πάμε με ένα σχέδιο που θα έχει αποτελεσματικότητα, θα έχει αποτιμήσει την πραγματική ανταποδοτικότητα του δημόσιου τομέα σε κοινωνικές ανάγκες, ώστε να αλλάξουμε τη δομή του, όχι να κόψουμε τους δημόσιους υπαλλήλους».
«Και βεβαίως και οι ίδιοι οι δημόσιοι λειτουργοί να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι υπάλληλοι, είναι κοινωνικοί λειτουργοί και χρειάζεται να υπάρχει και η λογοδοσία και ο κοινωνικός έλεγχος και ο απολογισμός της αποδοτικότητας και της παραγωγικότητας της δουλειάς τους και οι ίδιοι πρέπει να μπουν σε μια τέτοια λογική».

ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ – ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ

«Εμείς θα επανεξετάσουμε κάθε σύμβαση και θα την επανεξετάσουμε όχι εμείς, η ελληνική Βουλή με κριτήριο το δημόσιο συμφέρον. Κάθε σύμβαση η οποία βρίσκεται σε σύγκρουση με το δημόσιο συμφέρον δεν θα διστάσουμε να την ακυρώσουμε. Σε κάθε περίπτωση όμως αυτό που σας λέμε είναι το εξής: η ιστορία της ΔΕΗ, η υπόθεση της ΔΕΗ είναι εν εξελίξει. Μπορεί να ψηφίστηκε ένας νόμος, αλλά από την ψήφιση μέχρι την υλοποίηση έχει πολύ μεγάλη απόσταση.
Θεωρούμε ότι δεν θα υλοποιηθεί το σχέδιο, στρατηγικής σημασίας για τη χώρα, εκποίησης ενός μεγάλου μέρους της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού, το σχέδιο για τη λεγόμενη μικρή ΔΕΗ».

ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

«Ως εκ τούτου πρέπει να σας πω ότι η σχέση μας με την εκκλησία είναι μια σχέση ειλικρινής, πράγμα το οποίο πιστεύω ότι μπορεί να μας οδηγήσει σε ουσιαστικά αποτελέσματα για τον αναγκαίο εξορθολογισμό των σχέσεων κράτους-εκκλησίας, που θα είναι ευνοϊκός και για το κράτος προκειμένου να είναι ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, αλλά και για την ίδια την εκκλησία ώστε να επιτελέσει με καλύτερους όρους τον σημαντικότατο κοινωνικό ρόλο που έχει».

Η ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΩΣ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

«Εμείς δίνουμε μια εξήγηση σε όλα αυτά και αυτό λέω και εγώ όπου βρεθώ στην Ευρώπη, ότι αν δεν αλλάξει σήμερα η κυρίαρχη πολιτική, αν δεν άρουμε τις αιτίες που ενισχύουν αυτές τις δυνάμεις της λαϊκιστικής άκρας δεξιάς, τότε δεν πρόκειται να ανασχέσουμε τη δυναμική τους.
Και τότε νομίζω ότι ο κίνδυνος διάλυσης της Ευρώπης δεν θα είναι επειδή στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες της περιφέρειας, στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλες δυνάμεις στην υπόλοιπη Ευρώπη διεκδικούν μια Ευρώπη με κοινωνική αλληλεγγύη και τερματισμό της λιτότητας, αλλά γιατί αυτές οι δυνάμεις θα έχουν γίνει ηγεμονικές στην καρδιά της Ευρώπης και ενδεχομένως να οδηγήσουν σε λογικές επιστροφής σε εθνικιστικές και σοβινιστικές επιλογές διάλυσης του κοινού ευρωπαϊκού πολιτισμικού, πολιτικού και οικονομικού χώρου».

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΩΝ ΜΕ ΞΕΚΑΘΑΡΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ

«Εμείς δεν αλλάζουμε θέσεις σαν τα πουκάμισα. Η εκτίμησή μας ήταν και παραμένει ότι στις νέες διεθνείς ισορροπίες ενός πολυπολικού κόσμου, ο σχηματισμός αυτός ο στρατιωτικός σχηματισμός που αφορά μια παρελθούσα εποχή, την εποχή του ψυχρού πολέμου, δεν έχει λόγο ύπαρξης.
Πρέπει να υπάρξουν νέοι θεσμοί που θα αναλάβουν το ρόλο της εποπτείας, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της διεθνούς ειρήνης. Δείτε για παράδειγμα πώς χειρίστηκε το ΝΑΤΟ κρίσιμες υποθέσεις για την παγκόσμια ειρήνη, όπως τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη, στη Συρία.
Θέλω να σας πω ότι η θέση αρχής, η αξιακή μας θέση δεν αλλάζει. Σε ό,τι αφορά δε τις τρέχουσες εξελίξεις, πιστεύω ότι αυτές δεν πρέπει να διαχειριστούν από το ΝΑΤΟ, αλλά από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ευρώπη, από τον ΟΑΣΕ.
[…] Εμείς θα κινηθούμε με βάση τις αξίες και τις αρχές μας, αλλά και με βάση την ανάγκη να διασφαλίσουμε σε κάθε στιγμή τα εθνικά μας συμφέροντα. Η Ελλάδα θα είναι μια χώρα που εχθροί και φίλοι θα την υπολογίζουν».

ΠΟΙΑ Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ;

«Εμείς έχουμε πολύ στενή καθημερινή επικοινωνία με τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ. Με τον κόσμο που κάποτε πίστεψε σε ιδέες, σε οράματα, σε αξίες. Με αυτό τον κόσμο, τον αγνό, τον απλό που είναι συμμαχητές μας στην προσπάθειά μας να ανοικοδομήσουμε τη χώρα, αυτό τον κόσμο ναι έχουμε.
Με ηγεσίες οι οποίες έχουν ήδη κριθεί από την ιστορία και από την πολιτική ζωή, δεν έχει κανένα νόημα να έχουμε ιδιαίτερες σχέσεις».

ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΟΔΟΘΟΥΝ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ;

«Ως εκ τούτου για μας η μία και μόνη εξεταστική επιτροπή για την οικονομία – το μία και μόνη το έλεγε ο κ. Σαμαράς πριν εκλεγεί – για το μνημόνιο, για το πώς φτάσαμε ως εδώ, για τα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ που παραποιήθηκαν, εάν παραποιήθηκαν, είναι μια υποχρέωση που πρέπει να γίνει προκειμένου να αποκατασταθεί και το αίσθημα δικαίου, κυρίως όμως να μπορέσει συντεταγμένα η ελληνική πορεία να βγάλει συμπεράσματα».

entipa_mauro_290514