Για τον π. υπουργό Γιάννη Ραγκούση και την πρόσφατη δημόσια επιστολή του

Ένα μαντήλι να κλάψουμε…

 

 

ragousis_bila_kentriko

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ με συντριβή την επιστολή αγανάκτησης του καημένου του Γ. Ραγκούση, πρώην αρχυπουργού της «σωτήριας» κυβέρνησης του Γ.Παπανδρέου. Λίγο καθυστερημένη ομολογουμένως. Θυμίζουμε ότι μέρος κακών δημοσιογράφων που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τόπο δημοσιοποίησε πριν δυο μήνες την πληροφορία ότι μετέτρεψε την μόνιμη κατοικία του στην Πάρο σε τουριστική μονάδα με σκοπό την επιχειρηματική εκμετάλλευση.
Μία πρώτη απορία που μας δημιουργήθηκε, μόλις κατορθώσαμε να συνέλθουμε από τη συγκίνηση και την οργή που μας προκάλεσαν η απάντηση Ραγκούση και η συμπεριφορά των «κάποιων» δημοσιογράφων αντίστοιχα, ήταν το πως μπόρεσε να συγκρατήσει την αγανάκτηση του ο Γ. Ραγκούσης και δεν απάντησε – τότε – άμεσα στα συγκεκριμένα δημοσιεύματα.

Ο ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ
Θαυμάσαμε την ψυχραιμία του να περιμένει τόσο καιρό για να εκφράσει την αγανάκτηση του. Όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, η συγκεκριμένη επίθεση που δέχτηκε εξήγειρε πολύ καίρια ένστικτα του. Μιλάμε για άνθρωπο με «μείζονες ηθικές και πολιτικές αξίες», με «αναλλοίωτες πολιτικές πεποιθήσεις», που «επιβιώνει εντίμως», που είναι «ευσυνείδητος» και που μάχεται για να έχει «αδιαπραγμάτευτη την ελευθερία των πεποιθήσεων του».
Τα παραπάνω επικαλείται ο ίδιος.
Διερωτηθήκαμε για ελάχιστα δευτερόλεπτα ποιος άνθρωπος, οικογενειάρχης, που θίγεται τόσο πολύ, μπορεί να περιμένει δύο μήνες για να απαντήσει σε τέτοιες επιθέσεις.
Οφείλουμε να εξομολογηθούμε ότι ο νους μας για μία στιγμή πήγε στο πονηρό με αφορμή αυτή την σπάνια «υπουργική» αυτοσυγκράτηση στην αγανάκτηση.

Διερωτηθήκαμε μήπως η δημοσιοποίηση της συγκεκριμένης πληροφορίας από μερικά sites, η οποία – φυσικό τον τρόπο – στη συνέχεια ανακυκλώθηκε από πολλά άλλα μέσα ενημέρωσης, ήταν ένα στημένο κόλπο από τον ίδιο τον πρώην υπουργό. Σκεφτήκαμε δηλαδή, μήπως…
α) ο ίδιος είχε επιλέξει τον τρόπο και τον χρόνο δημοσιότητας της είδησης, ήτοι με απλή αναφορά μίας κανονικά αδιάφορης μεν, πλην πραγματικής πληροφορίας με κουτσομπολίστικο ενδιαφέρον δε, σε χρόνο – καταμεσής του καλοκαιριού – που δεν θα απασχολούσε σε βάθος κανέναν, καθώς…
β) και τον χρόνο δημοσιοποίησης της αγανακτισμένης και τόσο δίκαιης αντίδρασής του: με εμπεριστατωμένη δημοσίευση στην «ναυαρχίδα» των μέσων ενημέρωσης του συστήματος, Σεπτέμβριο μήνα, που οι περισσότεροι έχουν επιστρέψει και παρακολουθούν με περισσότερη προσοχή τις ειδήσεις.

Ποιος θα ήταν ο σκοπός μίας τέτοιας επιτήδευσης όμως;
ΠΙΘΑΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ: μα η προνομιούχους ενίσχυση του προφίλ ενός τίμιου και άμεμπτου πολιτικού, ο οποίος δίνει και αυτός – όπως όλοι οι υπόλοιποι πολίτες – τον αγώνα του μεροκάματου για να μεγαλώσει τα παιδάκια του μέσα στην κρίση.
Επιπλέον, θα τον βοηθούσε να ενισχύσει τις ελπίδες του να ξανατρυπώσει στην κεντρική πολιτική σκηνή, βγαίνοντας από το «κάδρο των τρυφηλών Πασόκων» της εποχής του.
Τέλος, θα γνωστοποιούσε σε αρμόδιους φορείς – χωρίς να φαίνεται ότι το κάνει επίτηδες – την προέλευση των πόρων με τους οποίους πληρώνει τα έξοδα του, για να μην τους μπαίνουν ιδέες για το πως συντηρεί πενταμελή οικογένεια δύο χρόνια αφότου δεν έχει μισθό.

Τη σατανική σκέψη αυτή τη βγάλαμε αμέσως από το μυαλό μας, καθώς γνωρίζουμε πως ο παλαιός φίλος μας, ο Γ. Ραγκούσης, δεν υπήρχε περίπτωση ποτέ να σκεφτεί και να θέσει σε λειτουργία κάτι τόσο «σατανικό» υπέρ του εαυτού του.
Δεν είναι τέτοιος άνθρωπος βλέπετε. Δεν έχει στον χαρακτήρα του, ούτε την ίντριγκα, ούτε την ραδιουργία.

 

ragousis_unebloee

 

 

ΤΟ ΠΕΡΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΣΥΜΒΟΛΙΚΟ ΜΕΡΟΣ
Από το κείμενο της απάντησης του Γ. Ραγκούση μείναμε άφωνοι σε ό,τι αφορά το σκέλος της παράθεσης των οικονομικών του στοιχείων. Ο άνδρας αυτός στην ουσία περιγράφει την οικονομική καταστροφή την οποία υπέστη, προκειμένου να προσφέρει τις πολύτιμες – ομολογουμένως – υπηρεσίες του στο έθνος τα δύο χρόνια που συμμετείχε σε κυβερνήσεις και τα σε σύνολο πέντε που πληρωνόταν ως βουλευτής (+ τα πρώτα τρία στην αντιπολίτευση δηλαδή).
Εμείς βεβαίως, δεν υπέστημεν σοκ διότι γνωρίζουμε εκ της φιλίας μας πόσο γενναιόδωρος και αβέρτος είναι στα λεφτά ο Γ. Ραγκούσης. Όμως δεν γνωρίζαμε τις λεπτομέρειες με νούμερα και αριθμούς που παρέθεσε.

Από την άλλη και σε αυτό το μέρος του κειμένου του – για ελάχιστα δευτερόλεπτα – ο διάβολος μας έβαλε κακές ιδέες στο μυαλό μας. Δηλαδή σκεφτήκαμε:
α) Ποιος είναι αυτός ο νέος οικογενειάρχης και πατέρας τριών παιδιών ο οποίος μέσα σε 5 χρόνια καταναλώνει όλες του τις οικογενειακές οικονομίες; Δηλαδή, 180.000 ευρώ καταθέσεις και 3 χρόνια βουλευτικών μισθών πριν τις περικοπές, και 2 χρόνια υπουργικούς μισθούς, περίπου 400.000.
β) Με την ευκαιρία, αναλογιστήκαμε, ποιος είναι αυτός ο νέος οικογενειάρχης και πατέρας τριών παιδιών ο οποίος, ενώ έχει αποφασίσει να στερηθεί των παλαιών οικονομιών του δυνατοτήτων προκειμένου να κρατήσει «αναλλοίωτα» τα πολιτικά του πιστεύω, καθώς ηρωικά πολιτεύεται, αποφασίζει η μόνιμη κατοικία του να είναι μία πολυτελέστατη βίλα;
Μία βίλα που χτίζει με δάνειο που δικαιούνταν, αλλά που εκταμιεύτηκε από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) ο οποίος υπάρχει για να βοηθά να χτίζονται σπίτια για τους εργαζόμενους.
Επιπροσθέτως, κάτι παλιάνθρωποι ισχυρίζονται ότι, παρά του ότι διαθέτει σπίτι σε πόλη των βορείων προαστίων της Αττικής, προτίμησε να ενοικιάσει επιπλέον ένα πολυτελέστατο διαμέρισμα στην ακριβότερη συνοικία του Κολωνακίου κατά τα χρόνια που ήταν υπουργός. Κάτι για την οδό Στησιχόρου λένε ….
Όσο και να το πεις, μία σπατάλη είναι αυτή, ακόμη και για τον Άρη Σπηλιοτόπουλο, ο οποίος δεν έχει και τρία ανήλικα τέκνα.

ΒΙΑΣΤΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Διαβάζοντας κανείς αυτά που γράφει ο Γ. Ραγκούσης σε αυτό το σκέλος του κειμένου του (σ.σ: περι οικονομικών στοιχείων), ίσως σκεφτεί πως πρόκειται για έναν πολύ επιπόλαιο άνθρωπο, σπάταλο και ανεύθυνο ως προς τις υποχρεώσεις του.
Επιπλέον, μπορεί να σκεφτεί κάποιος άλλος που διαβάζει το συγκεκριμένο κείμενο, ότι εξηγείται απόλυτα γιατί η κυβέρνηση ΓΑΠ της οποίας αρχυπουργός (1ος σε δύναμη και δημόσιο λόγο) ήταν ο Γ. Ραγκούσης, έριξε στα βράχια την οικονομία της χώρας διαλύοντας την διεθνή αξιοπιστία της και καταστρέφοντας την μικρομεσαία ελληνική οικογένεια και οικονομική τάξη.

ΕΜΕΙΣ όμως, που γνωρίζουμε ότι ο Γ. Ραγκούσης είναι ένας – γενικά – αθώος άνθρωπος και που επίσης, γνωρίζουμε ότι έχει σπουδάσει οικονομικά, θα καταγγέλλαμε όποιον τολμούσε να εξάγει τέτοια συμπεράσματα.
Τα γεγονότα είναι «φρέσκα» και δεν έχουμε προλάβει να βρούμε μία απάντηση στις εύλογες παρατηρήσεις των κακεντρεχών όπως: «Είτε ότι ο Γ. Ραγκούσης είναι επιπόλαιος, αφελής και ανεύθυνος, είτε ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΑΛΗΘΕΙΑ για το πώς διαχειρίστηκε τα οικονομικά του τα τελευταία 5 χρόνια» Υπάρχει όμως, και είμαστε σίγουροι ότι είναι πειστική.

 

 

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου που μας "έσωσαν" πολλές φορές βάλλονται άδικα

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου που μας «έσωσαν» πολλές φορές βάλλονται άδικα


 

ΠΕΡΙ ΗΘΙΚΗΣ
Ο λόγος όμως για τον οποίο είμαστε έτοιμοι να βγούμε γυμνοί στο δρόμο – αν απαιτηθεί – προκειμένου να συμπαρασταθούμε στον Γ. Ραγκούση είναι το ζήτημα της βασικής αιτίας για την οποία βγήκε το όλο θέμα στη δημοσιότητα …σύμφωνα με τον ίδιο. Όπως λέει στο κείμενο του: «[…] έχει μείζονα ηθική και πολιτική αξία».

Τώρα, κάποιος ουτιδανός αντιδραστικός ή και αντιμνημονιακός, θα μπορούσε να βάλει τα εξής ερωτήματα:
α) Κατ’ αρχήν, ο αρχυπουργός Γ. Ραγκούσης της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, που υπήρξε «αρχιφρουρός» του τότε Πρωθυπουργού, αρχιπρωταγωνιστικό στέλεχος μίας κυβέρνησης η οποία χωρίς να ρωτήσει κανέναν πολίτη υπέγραψε με όλους τους τρόπους την υπαγωγή της χώρας ως υποτελούς σε δανειστές, τράπεζες, τρόικες, Γερμανούς, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κλπ, ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ να επικαλείται τους όρους «πολιτική ηθική», «πολιτικές αξίες»;
β) Ο πολιτικός Γ. Ραγκούσης που βρισκόταν στην πρώτη γραμμή των συστημικών καναλιών για να παίρνει το κεφάλι οποιουδήποτε τολμούσε να διατυπώσει την πρόταση πως πρέπει να μελετηθεί το ενδεχόμενο άλλης λύσης, αντί για την υπαγωγή της χώρας στην τρόικα, ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ να λέει ότι διαθέτει «μη αλλοτριωμένες πολιτικές πεποιθήσεις», τη στιγμή που έχει φτιάξει καριέρα στο κόμμα που στον ιδρυτικό του πύρινα περιείχε την υπεράσπιση του «3ου δρόμου για τον σοσιαλισμό» σε παγκόσμιο επίπεδο μάλιστα;
Ξέχασαν ότι υπέγραψαν την παράδοση της πατρίδας και των πολιτών της στην καταστροφή, μόλις επτά μήνες αφότου είχαν εκλεγεί χωρίς να πουν κουβέντα για τέτοιο ενδεχόμενο;
γ) Μπορεί να μιλά ο Γ. Ραγκούσης για το δικαίωμα του εαυτού του στην «τίμια επιβίωση» μέσω της τουριστικής μίσθωσης μίας βιλάρας, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΝΤΡΕΠΕΤΑΙ για το γεγονός ότι αυτό το δικαίωμα με την αρχυπογραφή του στα μνημόνια ΤΟ ΣΤΕΡΗΣΕ από εκατομμύρια Έλληνες;
Άλλοι είχαν ένα μαγαζάκι που το έκλεισαν, άλλοι αυτοκτόνησαν, άλλοι «έσκασαν» με καρδιακά και καρκίνους, άλλοι έμειναν άνεργοι, άλλοι έφυγαν στο εξωτερικό για να βρουν μεροκάματο, άλλοι ζουν με δανεικά, άλλοι στερήθηκαν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα και άλλοι χάνουν την περιουσία τους.
Και μετά από όλα αυτά, ο Γ. Ραγκούσης, προσπαθεί να μας πείσει για τη «δυστυχία» να χρειάζεται να ενοικιάζει τη βίλα του για δύο μήνες το καλοκαίρι και από αυτή τη δουλειά που αρχίζει και τελειώνει μέσα στην αυλή του, να βγάζει 30.000 με την οποία θα δικαιολογεί όλα τα άμεσα έξοδα του. Μάλιστα, στο όνομα της καλής παροχής υπηρεσιών από τη μονάδα του, αποκαλύφθηκε πρόσφατα η πισίνα η οποία δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια που βρισκόταν ο Γ. Ραγκούσης στην ενεργό πολιτική, προφανώς για επικοινωνιακούς λόγους, καίτοι είχε άδεια από την αρχή. Άρα, τους υπόλοιπους 10 μήνες θα κάνει και τα spa του πια inhouse.

ΕΜΕΙΣ βεβαίως, όλα τα τελευταία, τα αντιπαρερχόμαστε μετά βδελυγμίας. Είναι που γνωρίζουμε τον άνθρωπο Γ. Ραγκούση και ξέρουμε ότι μας «έχωσε» στο μνημόνιο, με αγώνες και προσωπικές θυσίες (βλέπε, την ανάλωση της περιουσίας του), για να μας «σώσει».
Και μας «έσωσε» σαν το λάδι από το καντήλι!

ΩΣΤΟΣΟ, κάποιοι κατά τη συγγραφή αυτού του πονήματος εμπράγματης υποστήριξης μας στον Γ. Ραγκούση, μας θύμισαν ότι:
1) Από την πρώτη χρονιά της δεύτερης θητείας του Γ. Ραγκούση ως δημάρχου Πάρου και όλα τα χρόνια που ήταν βουλευτής και υπουργός, είχε στην ατομική του διάθεση και στην διάθεση της οικογένειας του, ένα μπλε σπέσιαλ, πολυτελούς έκδοσης, ολοκαίνουριο JEEP CHEROKEE. Τώρα, αν δεν ήταν αγορασμένοι στο όνομα κάποιου μέλους της οικογένειας παίζει ρόλο;
2) Συχνά μάλιστα, το αυτοκίνητο το οδηγούσε ο αδελφός της συζύγου του Γ. Ραγκούση μεταφέροντας από εδώ και από εκεί τον υπουργό μας και την οικογένεια του. Εικάζουμε ότι το αυτοκίνητο πρέπει να ήταν στο όνομα του.
Άλλωστε, είχε εργαστεί ο άνθρωπος και εργάζεται για να το έχει, αν το έχει:
α) Στα goody’s του Γ. Ραγκούση, πριν τα πουλήσει
β) Στο γραφείο του βουλευτή και υπουργού Γ. Ραγκούση όλα τα χρόνια, και από τότε που έπαψε να είναι υπουργός, ο κουνιάδος βρήκε αμέσως – ο τυχεράκιας – δουλειά …
γ) Στο εργοτάξιο της Ιντρακάτ (Κόκκαλη) στην Πάρο, το οποίο υπάρχει για να κατασκευάσει «τυφλό» έργο που υπέγραψε ο ίδιος ο Γ. Ραγκούσης ως υπουργός ΠΕΧΩΔΕ στις 7|11|11, μία ημέρα πριν πέσει η κυβέρνηση Λ. Παπαδήμου.

ΕΜΕΙΣ ΠΑΛΙ λέμε ότι, άμα το εξετάσει κανείς το πράγμα λογικά, «οι μεταφορές» μπορεί να εξοφλούν την υποχρέωση του κουνιάδου μπρος τον γαμπρό, αφού χάριν του δεύτερου έτυχε να έχει καλές δουλειές τα τελευταία χρόνια ο πρώτος. Που είναι το πρόβλημα;

ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΗ για αξιολόγηση προς τον Γιάννη μας:
Γνωρίζουμε έναν φίλο μας από την Πάρο, ο οποίος τυχαία έχει πάρει κάτι δουλειές (σχεδόν όλες) σε μεγάλο εργοτάξιο, έχει και κάτι αναρίθμητες άλλες δουλειές που παίρνει τυχαία στην τοπική αυτοδιοίκηση τα τελευταία 10 χρόνια, άσχετες με το βασικό του επάγγελμα, ο οποίος μας έλεγε: «Ρε μάγκες, τα λεφτά δεν είναι για να τα δείχνουμε, ούτε για τα χάνουμε στην Ελλάδα. Στην χώρα μας θα έχεις όσα σε φτάνουν για να πληρώσεις τους φόρους για να μην μπαίνεις «στο μάτι», και όσα χρειάζονται για να ζεις με την οικογένεια σου.
Το «πακέτο» το πας στο εξωτερικό. Εκεί κάνεις τα λούσα σου και τα έχεις και για μία ώρα ανάγκης».
Βεβαίως, που να τύχει να κάνετε τέτοιες παρέες εσείς Γ. Ραγκούση στην Πάρο;
Εμείς κάνουμε, αλλά δεν έχουμε λεφτά να αξιοποιήσουμε τις συμβουλές τους.
Βλέπετε, ασκώντας δημοσιογραφία, ήμασταν πάντοτε έμμονοι αντιμνημονιακοί, πολλά χρόνια πριν το μνημόνιο.
Εσείς, ως οικονομολόγος ίσως θα μπορούσατε να τις αξιολογήσετε, αν και γνωρίζουμε ότι θα τις έχετε απορρίψει για λόγους ευσυνειδησίας.

Αυτά.-
Ο e – εκδότης του parosnews.gr

Κώστας Ν. Δραγάτης


Υ.Γ: Εδώ η επιστολή Γ. Ραγκούση στην οποία αναφέρεται το υπόμνημα: http://www.aftodioikisi.gr/sunenteuxeis/giannis-ragkousis-epi-prosopikou

entipa_mauro_290514