Πότε θα τελειώσει το μαρτύριο των μνημονίων;

Απάντηση της Wall Street Journal:
Τα ευρωπαϊκά συμφέροντα δεν θέλουν να τελειώσει ποτέ το μαρτύριο των Ελλήνων πολιτών, γι’ αυτό θα στηρίζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

wall_street

 

ΑΠΟ ΤΗΝ αμερικάνικη δημοσιογραφία που δεν δεσμεύεται αυτή την περίοδο από στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης των ΗΠΑ έναντι της Ελλάδας αφού οι σχέσεις φαίνεται να κινούνται σε ένα πλαίσιο απομακρυσμένης παρακολούθησης, πληροφορούμαστε σήμερα (18|07) με δημοσίευμα της «The Wall Street Journal»  για τις προθέσεις του συστήματος εξουσίας της Ευρώπης για την χώρα μας.

Σύμφωνα με αυτό το δημοσίευμα, τα κέντρα αποφάσεων της Ευρώπης επιθυμούν να εξασφαλίσουν τη διατήρηση της σφιχτής επιτήρησης των οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα, πέρα από τις τυπικές ημερομηνίες λήξης της επιτήρησης με βάση τις συμφωνίες για τα προγράμματα των μνημονίων.
Με λίγα λόγια, οι ξένες δυνάμεις (κυβερνήσεις και επιχειρηματικά συμφέροντα) επιθυμούν να εξασφαλίσουν ότι στην Ελλάδα θα κυβερνά η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μαζί με άλλους «πρόθυμους» που κατασκευάζουν τα τοπικά και υπερτοπικά χαλκεία, ώστε αφενός να συνεχιστεί για πολλά χρόνια η δουλεία των πολιτών με την φτωχοποίηση και υπερχρέωση τους, αφετέρου η αφαίμαξη των εθνικών πόρων και της δημόσιας περιουσίας σε όφελος ξένων και εγχώριων συμφερόντων που στηρίζουν τα μνημόνια.

Η ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ
Οι πολίτες σε κάθε χωριό και πόλη της Ελλάδας έχουν την υποχρέωση να επιλέξουν, αν θα συνεχίσουν να στηρίζουν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με δεδομένο ότι είναι ομολογημένος μονόδρομος να τους εξαθλιώσουν περεταίρω, ή θα επιλέξουν κόμματα και πολιτικές δυνάμεις που δεν ευθύνονται για τις αιτίες που μας οδήγησαν στην καταστροφή που βιώνουμε, οι οποίες αξίζει να δοκιμαστούν ως ελπίδα για την έξοδο της χώρας από την βέβαιη καταστροφή.

ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ
«Οι διεθνείς δανειστές της Ελλάδας εξετάζουν το πώς θα συνδέσουν μια ελάφρυνση του χρέους για την Αθήνα με τις μεταρρυθμίσεις, σε μια προσπάθεια να συνεχίσουν να ελέγχουν τις οικονομικές πολιτικές της χώρας μετά τη λήξη του προγράμματος διάσωσης» αναφέρει η αμερικάνικη εφημερίδα «Wall Street Journal».

Επικαλούμενη δηλώσεις αξιωματούχων από τις Βρυξέλλες που συμμετέχουν στις συζητήσεις για το ελληνικό χρέος, το δημοσίευμα αναφέρει ότι «η ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας -το οποίο υπολογίζεται στο ογκώδες ποσό των 320 δισ. ευρώ ή περίπου στο 174% του ελληνικού ΑΕΠ– απασχολεί τις χώρες της Ευρωζώνης, το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ από τον Νοέμβριο του 2012».

Στη συνέχεια, τονίζεται ότι «ενώ μέχρι τώρα οι δανειστές της Ελλάδας ασκούσαν πίεση στις διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων με το να καθυστερούν την εκταμίευση των επόμενων δόσεων των δανείων, με τη λήξη του προγράμματος χρηματοδότησης της Ελλάδας -στο τέλος του έτους από την πλευρά της Ευρωζώνης και τον Μάρτιο του 2016 από την πλευρά του ΔΝΤ- είναι αναμενόμενο να χαλαρώσει η εποπτεία των δανειστών στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας. Αυτός είναι και ο λόγος που οι Ευρωπαίοι δανειστές επιθυμούν να εξαρτήσουν τα βήματα για την ελάφρυνση του χρέους και ειδικά την επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος για την εξόφληση των δανείων, από την υλοποίηση ορισμένων «ορόσημων» από την πλευρά της Ελλάδας».

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι «οι συζητήσεις για το χρέος αναμένεται να αρχίσουν εκ νέου το Φθινόπωρο, αλλά ήδη γίνεται προεργασία», κάνοντας αναφορά «στη διαφορετική προσέγγιση στο θέμα μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ» και προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «παρά την επιμονή του ΔΝΤ για πλήρη διαγραφή μέρους του χρέους της Ελλάδας, η ευρωπαϊκή πλευρά είναι διατεθειμένη να προβεί μόνο σε τροποποιήσεις των όρων αποπληρωμής».

entipa_mauro_290514