ΠΑΡΟΙΚΙΑ | Τα σημάδια μίας προαναγγελθείσας κατάρρευσης της αγοράς

Κλειστό από φέτος και το «Tamarisko» …

 

tamarisko_1


ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ | Του Κ.Ν.Δραγάτη …
ΤΟ «Tamarisko», ένα από τα πιο ωραία και χαρακτηριστικά εστιατόρια μεταξύ των ελαχίστων που έχουν μείνει πια να εργάζονται στην πρωτεύουσα του νησιού μας, δεν θα λειτουργεί από αυτό το καλοκαίρι για πρώτη φορά από τότε που άνοιξε πριν χρόνια.

Δεν έχει νόημα αν αρέσει σε κάποιον ντόπιο ένα κατάστημα ή αν συμπαθεί κάποιος ή δεν συμπαθεί τον ιδιοκτήτη του. Σημασία έχει αν αυτό το κατάστημα κατορθώνει να προσελκύει κόσμο σε μία αγορά. Αν ένα κατάστημα φέρνει κόσμο, αντί να είναι από αυτά που υπάρχουν για να κερδίζουν από τον κόσμο που φέρνουν άλλα, έχει μεγάλη σημασία να δουλεύει αδιάκοπα και να διατηρείται, διότι μαζί με κάποια άλλα του ίδιου είδους ή σχετιζόμενων υπηρεσιών αποτελούν τους λεγόμενους «κράχτες» της αγοράς.

Στον τομέα του τουρισμού, τα πράγματα είναι πολύ σοβαρότερα. Τα καταστήματα «κράχτες» είναι πολύ δύσκολο να δημιουργηθούν, διότι οι «πελάτες» δεν γίνεται να παρακολουθούν συνεχώς τις προσπάθειες αυτοβελτίωσης των ιδιοκτητών τους. Είναι πελάτες – τουρίστες – ταξιδιώτες που εμφανίζονται περιοδικά, κατά την τουριστική σεζόν. Δεν έχουν φιλική ή έστω οπτική σύνδεση με τη βαθμιαία δημιουργία ενός ωραίου χώρου, κάτι που βοηθά στην αύξηση της επιθυμίας να επισκεφτεί κάποιος ένα κατάστημα ως πελάτης. Άρα, στον τουρισμό τα καταστήματα «κράχτες» δημιουργούνται δύσκολα και, όταν υπάρχουν, προσελκύουν κόσμο από τις συστάσεις και τη φήμη τους που μεταδίδονται αστραπιαία.
Γι’ αυτό είναι θλιβερό να χάνει μία αγορά καταστήματα «κράχτες», διότι μαζί τους υποβιβάζεται το σύνολο της αγοράς, βάλλονται τα εισοδήματα των γειτονικών μαγαζιών, ενώ συρρικνώνονται οι λόγοι επίσκεψης στην ευρύτερη περιοχή.

Η ΟΥΣΙΑ
Το εν θέματι εστιατόριο δεν είναι το μόνο καλό κατάστημα «κράχτης» που έχει κλείσει τα τελευταία χρόνια στην πρωτεύουσα του νησιού μας και φυσικά, δημοσιογραφικά, δεν έχουμε κάνει αναφορά σε όλα τα καταστήματα που φθίνουν στην πρωτεύουσα μας και στην υπόλοιπη Πάρο. Ωστόσο, έχουμε κάνει πολλά και εμπεριστατωμένα άρθρα και ρεπορτάζ για τα προβλήματα που έχει ο τουρισμός μας στην Πάρο.
Έχουμε αποδείξει με στοιχεία και αριθμούς ότι:

– Εξαιτίας στρατηγικών λαθών των προηγούμενων ετών, το «απίθανο» τουριστικό κοινό που είχε κατορθώσει να γνωρίσει την Πάρο κατά τις δεκαετίες του 80’ και του 90’, το αλλοιώσαμε υπέρ της μονομερούς επιδίωξης μας να προσελκύουμε μόνο Έλληνες επισκέπτες. Μας άφησαν πολλά χρήματα, αλλά μόλις ξέμειναν από χρήματα, ξεμείναμε από πελάτες!
– Εξαιτίας τεράστιων αβελτηριών, αλλά και «αεριτζίδικων», τυχοδιωκτικών τακτικών από τις τοπικές πολιτικές ηγεσίες των τελευταίων τριάντα ετών, το νησί μας δεν κατόρθωσε να αποκτήσει βασικά έργα τουριστικής υποδομής για να παρακολουθήσει την εξέλιξη των απαιτήσεων των τουριστών της νέας εποχής.
Κάποτε ήρθαν με χαρά πάρα πολλοί τουρίστες στην Πάρο για να την γνωρίσουν.
Για να την αγαπήσουν όμως, θα έπρεπε να τους κάνουμε τη ζωή πιο εύκολη:

  • να μπορούν να αράξουν το ιστιοπλοϊκό ή τη βάρκα τους,
  • να μπορούν να διασκεδάσουν,
  • να ησυχάσουν,
  • να παρκάρουν,
  • να βολτάρουν,
  • να φάνε και να πιουν καλά και οικονομικά αναλόγως προς την ποιότητα,
  • να κάνουν μπάνιο εύκολα,
  • να μείνουν με άνεση και κυρίως,
  • να έρχονται φθηνά, με άνεση και ταχύτητα.

Μετά από όλα αυτά που δεν κάναμε με δική μας ευθύνη, ήρθε και η γενικότερη, κατασκευασμένη, μνημονιακή κρίση που ζούμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
tamarisco_3Η υπόθεση του «Tamarisko» το οποίο έκλεισε, μπορεί να αποτελεί μόνο ένα «σημάδι», ένα βασικό αποδεικτικό στοιχείο της φθίνουσας πορείας της αγοράς της Πάρου στον τομέα του τουρισμού και κυρίως, του τουρισμού της Παροικιάς. Δεν γνωρίζουμε τους ειδικούς λόγους για τους οποίους έκλεισε το συγκεκριμένο κατάστημα.
Πάντως, γνωρίζουμε ότι η αιτία που έκλεισαν πολλά παρόμοια είναι ότι δεν υπάρχει πια τουριστική περίοδος με τέτοια έκταση για να συντηρήσει τους επιχειρηματίες, ούτε αριθμός και ποιότητα τουριστών που να μπορούν να στηρίξουν μία αγορά ποιότητας. Δεν μπορούν να πληρωθούν από τους καταστηματάρχες τα έξοδα της οικογένειας, οι φόροι, τα πρόστιμα, τα δημοτικά τέλη και τα «χαράτσια» κλπ.

Δεν βγαίνουν αυτά τα λεφτά, με τίποτα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι άνθρωποι του «Tamarisko», με την σοφία που τους διακρίνει, άλλαξαν το είδος τους και τώρα, έχουν ένα «στέκι» ποιότητας μεν, αλλά με προϊόντα που απευθύνονται σε πολύ χαμηλότερων προσδοκιών βαλάντια δε. Πάλι καλά, που τέτοιοι επαγγελματίες παραμένουν στην αγορά μας.
Όμως, το εστιατόριο που είχαν, δεν αντικαταστάθηκε με κάποιο καινούριο στην κατηγορία του. Ούτε και πρόκειται, αν δεν αλλάξουν τα πράγματα για την αγορά της Πάρου.

Η Παροικιά έχασε άλλο ένα φωτεινό – γεμάτο ζωή άλλοτε – κτήριο στο άγονο βάθος του πολύπαθου, πανέμορφου οικισμού της.

Ενδιαφέρεται κανείς;

entipa_mauro_290514