Ξεπουλιόνται δημόσια ακίνητα σε Πάρο και Αντίπαρο

Οι δήμαρχοι αδιαφορούν
Οι πολίτες δεν γνωρίζουν τις συνέπειες
Ο Ν. Συρμαλένιος του ΣΥΡΙΖΑ ζητά αντίδραση

890617__web-sandbox-wallpaper-background-spider-barbed-images_p

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ | ΡΕΠΟΡΤΑΖ Του Κ.Ν.Δραγάτη …
ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ και στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ) η απόφαση για την εκποίηση ακινήτων του δημοσίου στις Κυκλάδες μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Όλοι δρόμοι είναι ανοικτοί πλέον για να χαθεί δημόσια περιουσία των νησιών των Κυκλάδων, όχι υπέρ της ανάπτυξης του κάθε τόπου, αλλά ξένα συμφέροντα, οι κατακτητές της χώρας μας, ιδιώτες και οι πολιτικοί που τους διευκολύνουν …

ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΗΝΕΣ η συγκυβέρνηση της υποδούλωσης και της παράδοσης, έχει συμπεριλάβει μία σειρά από ακίνητα του δημοσίου που βρίσκονται στις Κυκλάδες σε εκείνα που θα πωληθούν μέσω του περίφημου ΤΑΙΠΕΔ, του οργανισμού που ξεπουλά ελληνική περιουσία για να πληρώνονται τα χρέη που δημιούργησαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης για να πλουτίζουν τα στελέχη τους και οι «παρέες» τους τα προηγούμενα χρόνια.
Στην λίστα αυτή συμπεριλαμβάνονται και δύο ακίνητα από τα νησιά Πάρου και Αντιπάρου (από ένα). Παρά το γεγονός ότι έχει δημοσιευθεί η συγκεκριμένη απόφαση με τη σχετική λίστα ακινήτων στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ, οι δήμαρχοι των νησιών που αφορούν τα ακίνητα δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτε τόσο καιρό που έχει περάσει για να οργανωθούν μεταξύ τους. Να αιτηθούν από κοινού προς το κράτος τη μεταβίβαση των συγκεκριμένων ακινήτων στους οικείους δήμους στους οποίους και ανήκει κατ’ ουσίαν κάθε δημόσια γη για να τα εκμεταλλευτούν αυτοί για το καλό των πολιτών τους.

ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ
Έχουν επιδείξει πρωτοφανή αδιαφορία και παροιμιώδη ψυχρότητα, «επενδύοντας» στα αδιάφορα αντανακλαστικά της πλειοψηφίας των πολιτών οι οποίοι δεν έχουν καταλάβει ότι ξεπουλιέται περιουσία τους, ότι ανοίγει ο δρόμος για να περάσει η οικονομία του τουρισμού σε «ξένα» χέρια σε κάθε τόπο σε συνδυασμό με την πρόθεση της συγκυβέρνησης να παραχωρεί αιγιαλούς και παραλίες σε ιδιωτικά συμφέροντα μεγάλου βεληνεκούς. Δηλαδή, όχι στους ντόπιους.
Κατά την εκτίμηση μας αυτή η συμπεριφορά τους που δεν ταιριάζει σε τοπικούς πολιτικούς ηγέτες ευθύνης, πηγάζει από το γεγονός ότι όλοι τους ανήκουν στο σύστημα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που τα τελευταία χρόνια μας οδήγησε στην κρίση. Οι πολίτες θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να περιμένουν απολύτως τίποτε από ανθρώπους οι οποίοι έχουν «μεγαλώσει» πολιτικά, έχουν διαμορφώσει την προσωπική τους οικονομική κατάσταση, και έχουν «βολέψει» και το τοπικό καθεστώς τους, με τη νοοτροπία παράδοσης και κατασπατάλησης της πατρίδας, αρκεί αυτοί να επιβιώνουν άνετα …εις βάρος όλων των άλλων.

ΟΙ «ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ» και οι «ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ»
Περιέργως, από τις τοπικές κομματικές οργανώσεις της Πάρου και τους αντίστοιχες ηγεσίες των δημοτικών συνδυασμών που στηρίζουν, δεν έχουμε δει (εκτός από κάτι ανακοινοσούλες) μία κινηματική διαδικασία ενημέρωσης και οργάνωσης των πολιτών για να προστατευθούν τα συμφέροντα τους και το μέλλον της περιουσίας τους.
Προφανώς, η «καλογερική» είναι δύσκολη, καθώς θα πρέπει να κοπιάσουν για την οργάνωση ενός πολιτικού αγώνα που θα στρέφεται εναντίον της συγκυβέρνησης με πράξεις και όχι με «ηρωισμούς» στα χαρτιά, αλλά θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη να συγκρουστούν με τοπικά συμφέροντα που από χρόνια δεν ενδιαφέρονται για τίποτε, αρκεί να χτίζεται κανένα τουβλάκι, όπως να’ ναι και όπου να’ ναι.

ΟΙ ΝΕΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ
Για να μπαίνουμε σιγά – σιγά στην μετεκλογική περίοδο, θα ήταν λάθος να μην προσκαλέσουμε τις νέες δημοτικές αρχές να πάρουν θέση επί του θέματος. Το γεγονός ότι αναλαμβάνουν τη διοίκηση των Δήμων Πάρου και Αντιπάρου από τον προσεχή Σεπτέμβρη, δεν αποτελεί δικαιολογία.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο ιστότοπος μας δεν είναι αντίθετος στην αξιοποίηση της δημοτικής/δημόσιας γης για «έξυπνα» έργα πολλαπλασιαστικού και συνδυαστικού ενδιαφέροντος για τα νησιά μας.
Όμως πρέπει να υπάρχει η καθοριστική συμμετοχή και έλεγχος των τοπικών κοινωνιών, στις αποφάσεις και στην ιδιοκτησία, ώστε να διασφαλίζεται η αξία της υπάρχουσας περιουσίας τους (δημοτικής και ιδιωτικής) και η υπεραξία του τουριστικού προϊόντος του τόπου, όπως διαμορφώθηκε από τις τελευταίες γενιές Παριανών και Αντιπαριωτών, με τα σωστά και με τα λάθη τους.

Ο Ν.ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΣ
Sirmalenios_NΟ βουλευτής Κυκλάδων ο οποίος είχε από την αρχή αντιδράσει σε αυτή τη διαδικασία, δημοσιοποίησε ανακοίνωση που αφορά τις νεώτερες εξελίξεις με το ΦΕΚ. Παραθέτουμε τη σχετική ανακοίνωση:

«Με τη δημοσίευση στο ΦΕΚ της 5ης Ιουνίου συνεχίζεται το έγκλημα της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ για το ξεπούλημα ολόκληρων περιοχών των νησιών μας και ανάμεσά τους περιοχών εξαίρετου φυσικού κάλλους και περιοχών Natura.
Μέχρι σήμερα βγαίνουν στο σφυρί στη Νάξο (ΑΓΕΡΣΑΝΙ – ΛΙΜΝΗ ΑΛΥΚΗΣ 1.090 στρ., ΑΓΙΟΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ − ΑΓ. ΑΝΝΑ 161 στρ., ΑΓ.ΑΡΣΕΝΙΟΣ – ΒΙΒΛΟΣ 99,7 στρ., ΚΑΛΑΝΤΟΣ 50,4 στρ.), στην Ηρακλειά (ΘΕΣΗ ΛΙΒΑΔΙ 7,2 στρ.), στην Πάρο (ΑΛΥΚΗ ΠΑΡΟΥ 66,2 στρ., ΑΛΥΚΗ ΠΑΡΟΥ 13,2 στρ., ΑΛΥΚΗ ΠΑΡΟΥ 37,7στρ.), στην Αντίπαρο (ΠΑΝΑΓΙΑ 20 στρ.), στη Σύρο (ΠΑΡΑΛΙΑ ΓΑΛΗΣΣΑ 27,9 στρ.), στη Μύκονο (ΚΑΦΕ ΚΑΒΟΣ 13,4 στρ., ΚΑΦΕ ΚΑΒΟΣ 14.6 στρ.), στην Άνδρο (ΑΡΝΗ – ΑΤΕΝΙ ΥΔΡΟΥΣΑΣ 26,5 στρ.), στη Μήλο (ΧΕΙΒΑΔΟΛΙΜΝΗ 63.8 στρ.), στην Τήνο (ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ , ΠΟΡΤΟ 55 στρ.), στην Κύθνο («Ξενία και Ιαματική Πηγή Κύθνου», Λουτρά 7,2 στρ.), Σαντορίνη (Καμάρι 5 στρ., Καμάρι 5,6 στρ.)

Το πρόσχημα αυτής της εκποίησης δεν είναι τίποτα άλλο παρά η «αξιοποίηση» λιμνάζουσας δημόσιας περιουσίας, η δημιουργία και η δυνατότητα είσπραξης εσόδων και η ανάπτυξη των περιοχών από τις νέες ιδιωτικές ιδιοκτησίες μέσω των επενδύσεων και της υποτιθέμενης απασχόλησης που θα επιφέρουν. Παράλληλα τα κυβερνητικά σχέδια για άλωση των παραλιών και του αιγιαλού από τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, ολοκληρώνουν την εικόνα περιβαλλοντικής καταστροφής και αποκλεισμού της κοινωνίας από τα δημόσια αγαθά.

Αποσιωπάται έτσι η μεταβίβαση δημόσιας περιουσίας σε εξευτελιστικές τιμές, αποσιωπάται η απαγόρευση χρήσης και αξιοποίησης από τις τοπικές κοινωνίες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αποσιωπάται το άνοιγμα σε αλλαγές χρήσεων γης και καταστροφής του τοπίου και του περιβάλλοντος. Αποσιωπάται ότι η ανάπτυξη που μας επιφυλάσσουν πέραν από την καταστροφή των μοναδικών συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων (πολιτισμός, περιβάλλον), σε τελευταία ανάλυση καταστρέφει και την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη των νησιών. Το πολύ-πολύ αυτό που μας επιφυλάσσεται είναι ένα μοντέλο ανάπτυξης φθηνής εργασίας και απόλυτης κερδοφορίας για τους αγοραστές, χωρίς κανένα ουσιαστικό όφελος για τις τοπικές κοινωνίες.

Απέναντι σ´ αυτή την κατάσταση κανείς δεν δικαιούται να παραμένει θεατής, απαιτείται η πιο πλατιά συσπείρωση πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, με στόχο την οργάνωση της αντίστασης και την αποτροπή του ξεπουλήματος.
Καλούμε τις τοπικές κοινωνίες να αντιδράσουν, καλούμε την τοπική αυτοδιοίκηση α´ και β´ βαθμού να πρωτοστατήσουν για τη ματαίωση αυτού του εγκλήματος».

 

entipa_mauro_290514