18 Ιουνίου ο Σκόπας ο Πάριος πάει Ρώμη

Παρουσίαση σε πανεπιστήμιο

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας Πάρου & Κυκλάδων (ΙΑΠΚ), ανακοίνωσε την παρουσίαση, στο Πανεπιστήμιο ΙΙΙ της Ρώμης, του νέου πολυσέλιδου τόμου των Πρακτικών του Γ’ Διεθνούς Συνεδρίου Αρχαιολογίας Πάρου και Κυκλάδων (Paros III) «Ο Σκόπας και ο Κόσμος του – Skopas of Paros and His World», που εκδόθηκε πρόσφατα με την επιστημονική επιμέλεια της Προέδρου του ΙΑΠΚ καθ. αρχαιολογίας Ντόρας Κατσωνοπούλου και του καθ. αρχαιολογίας Andrew Stewart και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό της Πάρου, στη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2014 στην αίθουσα «Αρχίλοχος», στην Παροικία Πάρου.

Η Πάρος στη Ρώμη
Μετά από πρωτοβουλία της Προέδρου του ΙΑΠΚ Ντόρας Κατσωνοπούλου και σε συνεργασία με συναδέλφους της πανεπιστημιακούς από το Πανεπιστήμιο της Ρώμης ΙΙΙ, ο τόμος για τον Σκόπα της Πάρου, μοναδικό μέχρι σήμερα συλλογικό έργο αφιερωμένο στον μεγάλο γλύπτη της αρχαίας Πάρου, παρουσιάζεται στις 18 Ιουνίου 2014 στο Τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου ΙΙΙ στη Ρώμη, με τη συμμετοχή κορυφαίων πανεπιστημιακών της Ιταλίας.

Για τα 34 ειδικά επιστημονικά άρθρα του τόμου, θα μιλήσουν ο καθ. αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου ΙΙΙ – ειδικός στην αρχαία ελληνική γλυπτική – Paolo Moreno, ο καθ. Αρχαίας Ιστορίας του Πανεπιστημίου Tor Vergata της Ρώμης Eugenio Lanzillotta που έχει γράψει και τη διδακτορική του διατριβή για την αρχαία Πάρο και η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων της Ρώμης Δρ Elena Calandra. Την παρουσίαση συντονίζει ο καθ. Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Sapienza της Ρώμης Marco Galli, ενώ χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Πρόεδρος του Τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου ΙΙΙ Καθ. Mario De Nonno και εκ μέρους του Δήμου Πάρου η Πρόεδρος της ΚΔΕΠΑΠ Πάρου κ. Άννα Κάγκανη.

Πριν από την έναρξη παρουσίασης των ειδικών μελετών του τόμου, θα μιλήσει στην εκδήλωση η Πρόεδρος του ΙΑΠΚ Καθ. Ντόρα Κατσωνοπούλου, με θέμα το Γ’ Διεθνές Συνέδριο Αρχαιολογίας Πάρου και Κυκλάδων (Paros III) που πραγματοποιήθηκε στην Παροικία Πάρου από 11-14 Ιουνίου 2010, καρπός του οποίου υπήρξε η έκδοση του τόμου των Πρακτικών με τίτλο Ο Σκόπας και ο Κόσμος του – Skopas of Paros and His World, το ρόλο, τους στόχους και τις δραστηριότητες του ΙΑΠΚ αναφορικά με την προβολή και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Πάρου.

entipa_mauro_290514