Μείωση 17,5 % από πέρυσι του Αγίου Πνεύματος στην Πάρο!
Τα επίσημα αρνητικά στοιχεία
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ | ΡΕΠΟΡΤΑΖ Του Κ.Ν.Δραγάτη…
ΣΤΑ ΔΕΥΤΕΡΑ χειρότερα αποτελέσματα των χρόνων της κρίσης ξαναέπεσε η Πάρος το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος από την πλευρά των αφίξεων επισκεπτών. Αποδεικνύεται ότι κάτι στραβό κάνουμε στην Πάρο, πέρα από τη γενική κρίση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, όπως και άλλοι οι γειτονικοί προορισμοί.
Προορισμοί όμως οι οποίοι πηγαίνουν για δεύτερη χρονιά πολύ καλά. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι οι εκπρόσωποι της Σαντορίνης δηλώνουν προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ήδη το νησί κινείται σε ποσοστά που πλησιάζουν την πληρότητα, ενώ ευχαριστημένοι δηλώνουν οι επιχειρηματίες του τουρισμού σε Νάξο, Μύκονο και Σύρο με βάση τα στοιχεία.
Η ΑΝΑΛΑΜΠΗ
Όπως μπορεί να κατανοήσει ο καθένας μελετώντας τους αριθμούς των επίσημων στοιχείων που παραθέτουμε, η Πάρος έκανε μία καλή αναλαμπή πέρυσι – μετά από τρία χρόνια τραγικής υποχώρησης – παρακολουθώντας την αύξηση που υπήρχε από την αρχή του περσινού καλοκαιριού στον τουρισμό της χώρας, που οφείλεται στην ραγδαία εσωτερική υποτίμηση του κόστους των υπηρεσιών τουρισμού την οποία έχει επιφέρει η κρίση στην Ελλάδα.
Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΟΠΙΣΘΟΧΩΡΗΣΗ
Όμως εφέτος, που παρατηρείται η δεύτερη χρονιά ανόδου στις αφήξεις επισκεπτών στα γνωστά κέντρα παραθερισμού στα οποία ανήκει η Πάρος μαζί με τα γειτονικά μας νησιά, φαίνεται ότι το νησί μας οπισθοχωρεί. Αλλά το ζήτημα είναι ότι δεν σημειώνεται μείωση αφίξεων στα επίπεδα του 2011 ή του 2010, ετών κατά τα οποία είχε ενσκήψει κρίση. Σημειώνεται μείωση με επιστροφή σχεδόν στα επίπεδα του 2012, δηλαδή της χειρότερης χρονιάς όλων των εποχών!!!
ΤΑ ΑΜΕΙΛΙΚΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ
Η Πάρος διολισθαίνει καθοριστικά στον τουρισμό από το 2005 και μετά, όπου σημειώνονται σταθερά μειώσεις στις αφίξεις της (σ.σ: το 2004 το παραλείπουμε, διότι υπήρξε καθολική μείωση τουρισμού σε όλη τη χώρα, σε αντίθεση με όσα έλεγαν οι «εμπνευστές» της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων).
Για να καταλάβει κανείς που βρισκόμαστε μετά την επίσημη έναρξη της κρίσης, αναφέρουμε ότι το 2009 και ενώ βρισκόμαστε – όπως είπαμε – σε φάση διολίσθησης των αφίξεων στο νησί, ήρθε το 2010 που η πτώση άρχισε να παίρνει ρυθμούς κατάρρευσης.
Τότε, το 2009 που η Πάρος ήδη υπέφερε από οπισθοχώρηση στην τουριστική αγορά, οι αφίξεις στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος ανέρχονταν στις 9.343. Την πρώτη χρονιά της κρίσης, το 2010, οι αφίξεις μειώθηκαν στις 8.934. Καταποντίστηκαν το 2011 στις 7.787 και κανείς θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι έχει μπει «πάτος» στο βαρέλι. Ήρθε όμως το 2012 για να καταγραφεί νέα κατάρρευση στους 6.293 επισκέπτες!
Το 2013 οι αφίξεις ανήλθαν για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια στους 8.370. Δηλαδή το επίπεδο οπισθοχώρησης (η ψαλίδα μείωσης αφίξεων) από το 2009 μαζεύτηκε σε ικανοποιητικό βαθμό, τόσο, για να ελπίζουμε θετικό πρόσημο για εφέτος.
Όμως αποδεικνύεται ότι η Πάρος δεν μπόρεσε να κρατηθεί στο άρμα ανόδου του τουρισμού που ξεκίνησε το 2013 στη χώρα και στους «συγγενείς» προορισμούς. Εφέτος επιστρέφουμε – δυστυχώς – στους 6.905 επισκέπτες. Πρόκειται για τη δεύτερη χειρότερη απόδοση όλων των εποχών, από τότε που διατηρούνται αρχεία καταμετρήσεων.
Αξίζει κανείς να δει τις αυξομειώσεις σε ποσοστά:
2009 = 9.343 αφίξεις (τότε, θεωρείτο κακή χρονιά!)
2012 = 6.293 αφίξεις, ήτοι – 32,65 % μείωση
2013 = 8.370 αφίξεις, ήτοι – 10,42 % μείωση
2014 = 6.905 αφίξεις, ήτοι – 26,1 % μείωση σε σχέση με το 2009.
ΜΠΟΥΡΔΟΛΟΓΙΑ
Γνωστοί σπεκουλαδόροι που κινούνται στην Πάρο στο περιθώριο της ενημέρωσης και στο επίκεντρο της «λαδωμένης» παραπολιτικής, θέλησαν να δημιουργήσουν ένα κλίμα πλαστής ευφορίας για το τριήμερο που μας πέρασε, «τσογάροντας» στην έλλειψη δρομολογίων πλοίων που δημιουργεί εικόνα συνωστισμού στο λιμάνι της Παροικιάς όταν εμφανίζεται το μοναδικό πλοίο επιστροφής.
Τα επίσημα στοιχεία τους «ξεβρακώνουν» για μία ακόμη φορά.
Ασφαλώς, κανένας Παριανός και καμία Παριανή δεν υπάρχει που δεν επιθυμεί να έχει πολλούς τουρίστες το νησί μας. Να δουλεύουν τα μαγαζιά και τα ξενοδοχεία και να υπάρχει ευημερία.
Όμως αυτά δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ με τα ψέματα.
Χρειαζόμαστε την αλήθεια, όπως ακριβώς είναι. Χρειαζόμαστε νέα και ικανά πρόσωπα στα κέντρα αποφάσεων του νησιού, ώστε να ανατραπεί η νοοτροπία ήττας που εγκαταστάθηκε τα τελευταία χρόνια στη «διεύθυνση» του τόπου μας. Μία «ομάδα» που ήξερε μόνο να φροντίζει για τα μικροσυμφέροντα της και τα ρουσφέτια της.
Όπως και για την κεντρική ανατροπή στην πολιτική της χώρας με σκοπό την απελευθέρωσή της, το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να απομονώσουμε στη κατεύθυνση αυτή, είναι τα έμμισθα «παπαγαλάκια».
ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ
Κατανοούμε πλήρως τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται συγκεκριμένοι συνδικαλιστές της Πάρου, όταν τους τηλεφωνούν μέσα ενημέρωσης της Αθήνας για να κάνουν ρεπορτάζ για την τουριστική κίνηση. Αναγκάζονται να κάνουν «φουσκωμένες» δηλώσεις για να μην φανεί η πραγματική διάσταση του προβλήματος που υπάρχει στο νησί μας και έτσι, γίνουν μεγαλύτερα τα προβλήματα μας.
Ασφαλώς, πρέπει να μην «εξάγουμε» την πολύ δυσάρεστη κατάσταση. Όμως, αυτή η προς τα έξω στρατηγική της «ωραιοποίησης» πρέπει να συνοδεύεται από ανάληψη σημαντικών ευθυνών και πρωτοβουλιών από αυτούς τους συνδικαλιστές στο εσωτερικό της Πάρου.
Προς το παρόν, τέτοιοι συνδικαλιστές του ξενοδοχειακού τομέα, φαίνεται να δείχνουν σπουδή για τη διατήρηση των θέσεων τους, αλλά όχι για την πρωταγωνιστική συμμετοχή τους στην αλλαγή πολιτικής για τον τουρισμό στην Πάρο.
Εστιάζουμε στις δηλώσεις ενός από αυτούς ο οποίος μίλησε για αύξηση της προσέλευσης στην Πάρο κατά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος που μας πέρασε, με +10 – 15% σε σχέση με πέρυσι.
Τα επίσημα στοιχεία που παραθέτουμε αποδεικνύουν ότι αντιθέτως, είχαμε μείωση – 17,5% των αφίξεων από πέρυσι!.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Είναι καιρός να συγκληθεί ένα ευρύτατο συμβούλιο πολιτών, όλων όσοι επιθυμούν να αλλάξουν τα πράγματα στο νησί μας γενικά, με αντικείμενο τον τομέα του τουρισμού, ως πρώτο βήμα ανατροπής. Πρέπει να συζητηθεί κάθε θέμα που περιέχεται στον τουρισμό, με πρώτα τα ζητήματα των υποθέσεων του αεροδρομίου, του εμπορικού λιμανιού, και των εμπορικών χρήσεων σε περιοχές της Πάρου. Χρειαζόμαστε αλλαγή στρατηγικής στη διεκδίκηση και γι’ αυτό αλλαγή πολιτικής.
Υ.Γ: Από την ανάγνωση των αριθμών, όποιοι ΔΕΝ κατανοούν ότι η (μη) πολιτική της μνημονιακής συγκυβέρνησης που ταυτίζεται με τα συμφέροντα των ακτοπλόων στον τομέα των συνθηκών των δρομολογίων των πλοίων, διαδραματίζει καθοριστικό, καταστροφικό ρόλο εις βάρος των νησιών μας, είναι καλό να επισκεφτεί γιατρό. Στην καλύτερη περίπτωση οφθαλμίατρο, στην χειρότερη, ψυχολόγο.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΡΙΗΜΕΡΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ 2014
ΕΠΙΒΑΤΕΣ: 6.905
Ι.Χ.: 605
Φ/Γ: 72
Δ/Κ: 221
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΡΙΗΜΕΡΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ 2013
ΕΠΙΒΑΤΕΣ: 8.370
Ι.Χ.: 750
Φ/Γ: 80
Δ/Κ: 263
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΡΙΗΜΕΡΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ 2012
ΕΠΙΒΑΤΕΣ: 6.293
Ι.Χ.: 501
Φ/Γ: 56
Δ/Κ: 272
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΡΙΗΜΕΡΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ 2011
ΕΠΙΒΑΤΕΣ: 7.787
Ι.Χ.: 818
Φ/Γ: 76
Δ/Κ: 294
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΡΙΗΜΕΡΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ 2010
ΕΠΙΒΑΤΕΣ: 8.934
Ι.Χ.: 803
Φ/Γ: 81
Δ/Κ: 266
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΡΙΗΜΕΡΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ 2009
ΕΠΙΒΑΤΕΣ: 9.343
Ι.Χ.: 823
Φ/Γ: 92
Δ/Κ: 303
Απάντηση