Πως ψήφισαν τη δεύτερη Κυριακή των τριπλών εκλογών τα νησιά μας

Επιτέλους, αφήστε την Πάρο ν’ ανθήσει!

 

skitso_hreokopia_0

 

– Την Πάρο βασανίζουν οι «δεινόσαυροι»
– Τραγική οπισθοδρόμηση στη συντήρηση τοπικά
– Ελπίδα από τα αποτελέσματα για τις εθνικές εκλογές …
Τα τελικά αποτελέσματα σε Πάρο, Αντίπαρο και Κυκλάδες τοπικές ευρωβουλευτικές

ΑΝΑΛΥΣΗ | Του Κ.Ν.Δραγάτη …
ΟΙ ΤΡΙΠΛΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ολοκληρώθηκαν στην Πάρο, στην Αντίπαρο και στις Κυκλάδες και τα τελικά αποτελέσματα από τον δεύτερο γύρο στον Δήμο Πάρου, από τον β’ γύρο των εκλογών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε Πάρο και Αντίπαρο, καθώς και από τις ευρωεκλογές και τα στοιχεία τους για τα νησιά μας και τις Κυκλάδες, βοηθούν για την εξαγωγή τελικών συμπερασμάτων.

Αυτά τα συμπεράσματα είναι χρήσιμα για τους πολίτες, με σκοπό να γνωρίζουν τη διαμόρφωση των προοπτικών των νησιών μας και του νομού μας. Μιλάμε για τις εξελίξεις στην κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά και τη διαχείριση των ζητημάτων που περνούν από τη δικαιοδοσία των δήμων και της Περιφέρειας. Σε μία περίοδο κρίσης, το ποιοι θα αποφασίζουν και μέσα σε ποιο πλαίσιο θα αποφασίζουν για τους πολίτες και την τοπική κοινωνία είναι κορυφαίο ζήτημα. Υποθέσεις όπως οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας, οι συνθήκες στα σχολεία και στους παιδικούς σταθμούς, καθώς και η τύχη έργων που μπορούν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις μας, δεν αποτελούν αντικείμενο «ελαφρών» συζητήσεων στο καφενείο, αλλά κρίσιμες συνθήκες για την επιβίωση πάρα πολλών οικογενειών.

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΟΥ

blaxogiannis_xairetaiΟ Χρ. Βλαχογιάννης που αναμετρήθηκε την δεύτερη Κυριακή των δημοτικών εκλογών με τον μέχρι πριν δύο μήνες φίλο, και αντιδήμαρχο του Μ. Κωβαίο, απλώς κατατροπώθηκε. Υπέστη βαριά ήττα που δεν αφήνει κανένα περιθώριο για δικαιολογίες. Ευθύνεται για το θλιβερό κλείσιμο της ιστορίας ενός ελπιδοφόρου τοπικού κινήματος που δημιουργήθηκε το 2002 για να αντιμετωπίσει χρόνια προβλήματα και καθεστωτικές αντιλήψεις, για να καταλήξει να έχει προκαλέσει πολλά περισσότερα αδιέξοδα από εκείνα που υποτίθεται, θα αντιμετώπιζε.

Ο Μ. Κωβαίος στις επαναληπτικές εκλογές πήρε πολύ μεγάλο μέρος των ψήφων που είχαν πάει στους υπόλοιπους συνδυασμούς (ΚΕΠΟΣΑ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ) την πρώτη Κυριακή και αυτό επιβεβαιώνει το κείμενο του ιστότοπου μας της προηγούμενης Δευτέρας 20|5 στο οποίο διατυπώναμε την εκτίμηση ότι δεν υπήρχε καμία ελπίδα να ανατρέψει τη διαφορά ο Χρ. Βλαχογιάννης και πως δεν υπήρχε καμία ελπίδα να περάσουν τυχόν «γραμμές» υποστήριξης από γνωστούς παράγοντες που ακόμη υπάρχουν στην αριστερά της Πάρου οι οποίοι κάνουν το πολύ γνωστό «αλισβερίσι» με το τοπικό σύστημα συμφερόντων στην πλάτη των ψηφοφόρων τους.
Επίσης, η «γραμμή» για άκυρο και λευκό δόθηκε, αλλά δεν επηρέασε πάνω από το 20 με 25% των ψηφοφόρων της ΚΕΠΟΣΑ και της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ. Και αυτοί όμως, περισσότερο ήταν συνειδητοποιημένοι ατομικά να επιδείξουν την απαρέσκεια τους για τους δύο υποψήφιους δήμαρχους της δεύτερης Κυριακής, παρά «υπάκουσαν» σε παραταξιακές «γραμμές».
(κάντε κλικ επάνω στον πίνακα για μεγέθυνση)

 

b_giros_dimos_parou_teliko

Ο Μ. Κωβαίος κέρδισε με εκλογικό θρίαμβο διότι κατόρθωσε να δημιουργήσει την «μαγική εικόνα» ότι εκπροσωπεί μία νέα πρόταση για τη Πάρο, έναντι του Χρ. Βλαχογιάννη που ταυτίστηκε με το τοπικό καθεστώς, την κάστα, την νοοτροπία που μας οδήγησε στην κρίση, το πιο αποκρουστικό (πολιτικά) τμήμα του ΠΑΣΟΚ της μεταπολίτευσης, τα συμφέροντα ημετέρων κ.α.
Το προσωπείο που είχε φιλοτεχνήσει ο απερχόμενος δήμαρχος του όχι τόσο ικανού πολιτικού προσώπου, αλλά του «καλού παιδιού», κατέρρευσε ως επικοινωνιακή φούσκα, αφού ο Μ. Κωβαίος φρόντισε να πλασάρει τη δική του προσωπικότητα ως «πολύ καλύτερου παιδιού», το οποίο μάλιστα, καθυβρίζεται καθημερινά πολιτικά (σ.σ: και όχι μόνο πολιτικά) από το μηχανισμό Βλαχογιάννη.

ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ ΔΟΞΑΣΙΕΣ
ΑΥΤΑΡΕΣΚΕΙΑΣ «ΣΩΤΗΡΩΝ»

Α) Το αποτέλεσμα των επαναληπτικών δημοτικών εκλογών στην Πάρο αποκάλυψε και ένα ακόμη γεγονός: ότι ο καθένας μπορεί να πετύχει ποσοστό άνω του 60 και 65% στην Πάρο, αρκεί να δημιουργήσει την εικόνα του «νέου» έναντι του «φθαρμένου παλιού» με την προϋπόθεση να υπάρχουν μόνο δύο συνδυασμοί στον ανταγωνισμό.
Ο Μ. Κωβαίος κατόρθωσε να καταγράψει ποσοστό με «διαφορά ανάσας» από το ποσοστό που είχε λάβει ο Γ. Ραγκούσης στις εκλογές του 2006, το οποίο αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα επικοινωνιακά «εργαλεία» του δεύτερου για να γίνει αποδεκτός από την νομενκλατούρα της κεντρικής πολιτικής σκηνής στην καριέρα που έκανε μετά από τη θητεία του στο Δήμο της Πάρου.
Ναι μεν ο Γ. Ραγκούσης είχε επιτύχει το 2006 από την πρώτη Κυριακή το 67%, αλλά με μόνο έναν συνδυασμό ως αντίπαλο, ο δε Μ. Κωβαίος όμως πέτυχε το 65% την πρώτη φορά που έθεσε υποψηφιότητα για τη θέση του δημάρχου και όχι ως υποψήφιος για δεύτερη θητεία που υπάρχει η δυνατότητα να επιδειχθεί έργο (περίπτωση Γ. Ραγκούση).
Ο Γ. Ραγκούσης θα πρέπει να ευχαριστήσει τον Χρ. Βλαχογιάννη και το «σύστημα» που ο ίδιος φιλοτέχνησε και του παρέδωσε, για το γεγονός ότι τα έκανε τόσο σκατά, ώστε από σήμερα ο Μ. Κωβαίος να μπορεί να συγκρίνει τον εαυτό του απευθείας με τον «σωτήρα» π. δήμαρχο του 2006, τουλάχιστον ως προς την θετικότατη αποδοχή από τους εκλογείς.

Β) Ωστόσο, ο Χρ. Βλαχογιάννης δεν έχει κανένα απολύτως λόγο να ευχαριστήσει τον Γ. Ραγκούση γι’ αυτές τις εκλογές. Όσα του χρωστάει για το γεγονός ότι κατόρθωσε να αναρριχηθεί – πειρατικά – στη θέση του δημάρχου Πάρου, μπορεί τώρα να ισχυριστεί ότι τα ισοφάρισε.
Ο Χρ. Βλαχογιάννης αυτή τη φορά πλήρωσε ακριβά τη σχέση του με τον αρχυπουργό των μνημονίων που έφεραν την πλήρη καταστροφή στη χώρα και την μικρομεσαία οικογένεια. Επίσης, η συμμετοχή του Γ. Ραγκούση στην φετινή προσπάθεια του Χρ. Βλαχογιάννη άνετα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σκοπίμως υπονομευτική, εκ μέρους του πρώτου, εναντίον του δεύτερου.

Θα μπορούσε να ισχυριστεί βάσιμα κάποιος ότι ο Γ. Ραγκούσης επιθυμούσε να χάσει ο άλλοτε «προστατευόμενος» του, Χρ. Βλαχογιάννης, προκειμένου να αφήσει να «σπάσει τα μούτρα του» ο τωρινός ανταγωνιστής της άλλοτε παράταξης τους, Μ. Κωβαίος, την προσεχή πενταετία, προκειμένου ο π. υπουργός να αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο – αν δεν πετύχει την επανεισδοχή του στην κεντρική πολιτική σκηνή – να εξασφαλίσει μία «ωραία ευκαιρία» να κλείσει την πορεία του επιστρέφοντας στην «προσφορά» για την Πάρο το 2019, και μάλιστα, ως «σωτήρας».
Ήδη «κλαίω» από την μελλοντική συγκίνηση …

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στην Πάρο αναδεικνύει σαν πολύ μεγαλύτερο το αρνητικό επίτευγμα του Χρ. Βλαχογιάννη, δηλαδή να αναδείξει με την δική του κατάρρευση σαν «τεράστιο νικητή» τον Μ. Κωβαίο. Η ΝΔ στις ευρωβουλευτικές εκλογές στην Πάρο λαμβάνει το 25% των ψήφων. Τις χρονιές που ο Γ. Ραγκούσης λάμβανε τα ποσοστά του 54% και του 67%, το ΠΑΣΟΚ από του οποίου τη βάση εκκινούσε, λάμβανε στην Πάρο από 35% και άνω, στις κακές εποχές του.
Βεβαίως, θα μπορούσε να παραθέσει κανείς το επιχείρημα ότι υπήρξε η ΧΑ ως πρόσθετη «δεξαμενή» για τον Μ. Κωβαίο. Και πάλι, τα ποσοστά είναι αρκετά χαμηλότερα, εκτός του ότι η σύνθεση των ψηφοφόρων της ΧΑ είναι πολυκομματική με πολύ ισχυρή την προέλευση ανθρώπων από το ΠΑΣΟΚ να αποτελούν τους ψηφοφόρους της.
(κάντε κλικ επάνω στον πίνακα για μεγέθυνση)

eurobouleutikes_b_giros_paros

Επιπλέον, τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών ως προς το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στην Πάρο σε σχέση με το 2012 δεν μπορεί να θεωρείται ικανοποιητικό, αφού είχε μία αισθητή υποχώρηση. Ωστόσο, είναι αρκετές μονάδες μεγαλύτερο από το αποτέλεσμα που έφερε ο δημοτικός σχηματισμός που στηριζόταν – βασικά – στον ΣΥΡΙΖΑ.
Συνεπώς, προκύπτει ζήτημα ευθυνών για την ηγετική ομάδα του δημοτικού συνδυασμού που συμβαίνει να ταυτίζεται σχεδόν με την ηγετική ομάδα του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, για τις επιλογές που έκανε σε αυτή την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση και στα δύο επίπεδα.

Αντίθετα, ο Κ. Ροκονίδας μπορεί με βάση τους αριθμούς των ευρωεκλογών να καμαρώνει που ο ίδιος με τον συνδυασμό του στις δημοτικές εκλογές έχει καταγράψει 10 μονάδες μεγαλύτερο ποσοστό από εκείνο που πήρε το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές με μία μόλις εβδομάδα διαφορά. Ωστόσο, μπορεί το αποτέλεσμα να διαβαστεί και αλλιώς: ότι ο Κ. Ροκονίδας χρησιμοποιεί το λογότυπο του ΚΚΕ για να μένει μόνιμα στην ευκολία της αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου με ένα καλούτσικο ποσοστό, και στην συνέχεια, ασχολείται μόνο σε ένα τυπικό επίπεδο με τον οφειλόμενο αγώνα για το κόμμα όσο αφορά τις βουλευτικές ή τις ευρωβουλευτικές εκλογές.

Το «Ποτάμι» φαίνεται να ταιριάζει με τη lifestyle πολιτική άποψη κάποιων Παριανών για την κρισιμότητα της περιόδου που διανύουμε, ενώ η ΧΑ κατέγραψε μικρές αυξητικές τάσεις. Οι ΑΝΕΛ σημειώνουν πολύ μεγάλη πτώση στο ποσοστό τους στην Πάρο σε σχέση με τις εκλογές του 2012, ενώ και η ΔΗΜΑΡ υποχώρησε με τον ίδιο τρόπο. Και το ΠΑΣΟΚ έχασε τη μισή του εκλογική δύναμη από το 2012.

ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ

Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να χαίρεται για τη δύναμη της που έχει συρρικνωθεί βέβαια, αλλά αναδεικνύεται πρώτη στο νησί, διότι ο κατακερματισμός του άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ στον τόπο έχει διασπάσει τις δυνάμεις. Κερδισμένος σημαντικά είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και «Το Ποτάμι».
(κάντε κλικ επάνω στον πίνακα για μεγέθυνση)

euroekloges_antiparos_b_giros

Το γενικό συμπέρασμα από το συσχετισμό των αποτελεσμάτων μεταξύ δημοτικών και ευρωβουλευτικών εκλογών διαλύει τα επιχειρήματα Βενιζέλου και Σαμαρά οι οποίοι επιχειρούν να διασωθούν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές σχετικά με την συντριπτική τους ήττα σε πανελλαδικό επίπεδο με λυδία λίθο τις ευρωβουλευτικές.
Στην αυτοδιοίκηση κεντρικό ρόλο διαδραματίζουν τα πρόσωπα. Ανάλογα με την εμβέλεια τους αλλά και τη στρατηγική τους μπορούν να ξεπεράσουν τα κόμματα που τα στηρίζουν ή να μείνουν κατά πολύ πίσω.
Προς γνώση, συμμόρφωση, αυτοκριτική, αλλά και για παραιτήσεις πια, για μερικούς …

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Ο υποκρυπτόμενος νεοδημοκράτης υποψήφιος που δήλωνε από ανεξάρτητος μέχρι και αντιμνημονιακός κατά την προεκλογική περίοδο, Γ. Χατζημάρκος, ορμώμενος από τη Δωδεκάνησο κέρδισε τις εκλογές στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Αποκαθήλωσε με αυτό το τρικ το πρότυπο καθεστωτικού, επικοινωνιακού ΠΑΣΟΚ, τον περιφερειάρχη Γ. Μαχαιρίδη.
Η επιτυχία του στηρίζεται σε μία επικοινωνιακή φούσκα και στην συγκυρία. Επίσης, οφείλεται στην ασυντόνιστη και παντελώς ανοργάνωτη προεκλογική εκστρατεία του Μπενέτου Σκιαδά (που στηρίχθηκε από ΑΝΕΛ και ΣΥΡΙΖΑ), ο οποίος μάλλον δεν ήταν η ενδεδειγμένη επιλογή. Τελικά, ίσως θα ήταν πολύ καλύτερα τα αποτελέσματα, αν είχε επιλεγεί γι’ αυτή τη μάχη η Μίκα Ιτρίδη βουλευτής των ΑΝΕΛ που είχε ακουστεί.
(κάντε κλικ επάνω στον πίνακα για μεγέθυνση)

perifereia_notiou_aigaiou_b_giros_telika
Στις Κυκλάδες θα πρέπει να μας αφήνει παγερά αδιάφορους η νίκη του κρυφονεοδημοκράτη υποψήφιου, διότι κατά την άποψη μας δεν πρόκειται να αλλάξει η πεπατημένη και ο Γ. Χατζημάρκος θα κοιτάξει να εκμεταλλευτεί τις όποιες δυνατότητες της Περιφέρειας για την πρόοδο της Δωδεκανήσου εις βάρος των Κυκλάδων. Μέσα από έναν θεσμό ο οποίος – ούτως ή άλλως – από την «Καλλικρατική» σύσταση του δεν έχει δυνατότητες να βοηθά με χάραξη ουσιαστικής πολιτικής για τους πολίτες με αυτόνομες, τοπικές, αυτοδιοικητικές, πολιτικές πρωτοβουλίες. Διαχείριση ενός τμήματος των περιφερειακών ΕΣΠΑ κάνει, πράγμα πολύ ουσιαστικό, το οποίο όμως θα μπορούσε να κάνει από μόνη της είτε η πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκησηση, είτε από μόνη της μία γραφειοκρατική δομή.

Είναι θλιβερό που κανένας περιφερειακός εκπρόσωπος των Κυκλάδων, ούτε κόμμα, ούτε βουλευτής από τα νησιά μας, δεν έχει θέσει επίσημα και στο επίπεδο διεκδίκησης που αναλογεί στη σοβαρότητα του ζητήματος, αλλά και της κακής εμπειρίας τεσσάρων χρόνων πια, να διαχωριστεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησο, εξαιτίας των ειδικών συνθηκών του κατακερματισμού με τα πολλά νησιά διαφορετικού μεγέθους.

Οι ιστότοποι μας με άρθρο που είχε δημοσιευτεί έγκαιρα, με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, δεν πρόβαλαν τις δραστηριότητες κανενός Περιφερειακού συνδυασμού του οποίου ο επικεφαλής και η κύρια ηγετική του ομάδα προερχόταν από τη Δωδεκάνησο. Δεν έχουμε τίποτε με τους συμπολίτες μας, αλλά δεν μπορούμε να συνδράμουμε στην υποτίμηση των δικαιωμάτων των Κυκλάδων.
(κάντε κλικ επάνω στον πίνακα για μεγέθυνση)

Kiklades_eyroboul_telika_b_gyros
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ 2009
(κάντε κλικ επάνω στον πίνακα για μεγέθυνση)

Kyklades_eyrvekloges_2009

diafimisi_entipa_mikro_teliko