09:30 ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ | Του Κ.Ν.Δραγάτη …

– Μεγάλη ήττα των μνημονιακών και του Σαμαρά
– Προσπάθειες χειραγώγησης του ξεκάθαρου πολιτικού συμπεράσματος
– «Σπρώχνουν» το τελικό αποτέλεσμα στη νύχτα για να εκτονώσουν το κλίμα ανατροπής
– Νίκη των δυνάμεων ανατροπής

samar-thumb-large

ΜΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ των Exit Poll να έχουν μεταδοθεί ήδη, από τη ΝΔ έχει δοθεί η εντολή στα στελέχη της να μην δίνουν σημασία στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αλλά να δίνουν σημασία στις τοποθετήσεις τους κατά τις εμφανίσεις τους στα κανάλια, στα αποτελέσματα στις περιφερειακές εκλογές.

Ακόμη και το ΠΑΣΟΚ εκφράζει τη «συγκρατημένη αισιοδοξία του» με βάση τα αποτελέσματα των Exit Poll. Το ΠΑΣΟΚ μιλάει για ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και για την «επιτυχία» της επιλογής Βενιζέλου να θέσει το δίλλημα πριν της εκλογές προς τους πολίτες: «είτε ψηφίζεται το ΠΑΣΟΚ, είτε επιλέγεται η αστάθεια της κυβέρνησης».

Η ΑΛΗΘΕΙΑ

Από τους κώδικες επικοινωνιακής πολιτικής που διαφαίνονται από τα παραπάνω, εξάγονται τα παρακάτω συμπεράσματα:

α) Η ΝΔ δεν πρόκειται να αποδεχθεί ότι το αποτέλεσμα των ευρωβουλευτικών εκλογών αποτελεί μία μεγάλη ήττα. Όχι με βάση τον πήχη που είχε βάλει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με βάση τον πήχη που είχε βάλει μόλις την Παρασκευή 23|5 ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην κεντρική και τελική προεκλογική του ομιλία.
β) Η ΝΔ επιθυμεί να συσχετίσει το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών με αυτό των ευρωεκλογών προκειμένου να μην διαμορφωθεί κλίμα ανατροπής από την διαφαινόμενη μεγάλη ήττα της στις ευρωεκλογές.
γ) Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τα κανάλια με την χρήση μαθηματικών τεχνασμάτων από τους τηλεοπτικούς σταθμούς επιθυμούν να «ρίξουν» το πραγματικό αποτέλεσμα των εκλογών τη νύχτα, χωρίς πανηγυρισμούς μέχρι αργά από το ΣΥΡΙΖΑ που θα δημιουργούσαν κλίμα ανατροπής με διάρκεια για τις επόμενες ημέρες, δρομολογώντας πολιτικές εξελίξεις.

δ) Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι έχει πετύχει μία τεράστιας σημασίας νίκη, με μεγάλη διαφορά στις ευρωεκλογές.
Επικοινωνιακά δεν είναι εύκολο να επιβάλει το κλίμα που αναλογεί μέσα από τα «εχθρικά» ΜΜΕ που στην καλύτερη περίπτωση έχουν συνηθίσει να συναλλάσσονται με τη συγκυβέρνηση και τους εκπροσώπους της. Φαίνεται ότι τα αρμόδια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν προετοιμαστεί για την αντιμετώπιση της τεχνικής που εξελίσσεται από τη συγκυβέρνηση και τα ΜΜΕ αυτή την ώρα, στους τηλεοπτικούς δέκτες.

ε) Η άθροιση της αντιμνημονιακής ψήφου, έναντι της μνημονιακής είναι συντριπτική για τα κόμματα της συγκυβέρνησης, ακόμη και σύμφωνα με τα Exit Poll, γι’ αυτό και στο λεξιλόγιο των εκπροσώπων των καναλιών και των εκπροσώπων της συγκυβέρνησης, σχεδόν απαγορεύεται η συγκατάθεση σε διαλόγους περί μνημονίου και αντιμνημονίου.

Σε κάθε περίπτωση, η νύχτα θα είναι μακριά. Χρειάζεται αντοχή για εκείνους που αγωνίζονται για τη δημοκρατία, να μην απογοητεύονται, διότι όσο νυχτώνει τα νούμερα της ανατροπής θα μεγαλώνουν.

20140403-095100.jpg