Έλα ρε, πέρασε ένα ολόκληρο κρουαζιερόπλοιο από την Πάρο;

Προσευχές και δεήσεις
στην Παναγία

από τον εμπορικό κόσμο της Παροικιάς

1_kroyazieroploio_gazadiko

ΕΚΛΟΓΕΣ | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ | Του Κ.Ν.Δραγάτη…
ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 3 Μαΐου στο λιμάνι της Πάρου εισήλθε ένα κρουαζιερόπλοιο με 700 άτομα επιβάτες. Στην κατηγορία του θεωρείται μικρό. Αλλά δεν μας πείραξε καθόλου, γιατί για την Πάρο του «τίποτε δεν κινείται» είναι ένα τεράστιο κρουαζιερόπλοιο. Οι Παριανοί επαγγελματίες και κυρίως, εκείνοι της Παροικιάς χάρηκαν από το γεγονός ότι σε σχεδόν «νεκρή» περίοδο θα αποκτούσε λίγη ζωή η αγορά και άρχισαν να το φωτογραφίζουν και να δημοσιεύουν τις φωτογραφίες στο ίντερνετ.

ΤΑ ΚΟΡΑΚΙΑ
1_krouazieroploio_m_xanioti_noumeraΤα «κοράκια» της δημοτικής αρχής αμέσως έσπευσαν να πάνε να στήσουν ένα γύφτικο τραπεζάκι για να φωτογραφηθεί η απερχόμενη αντιδήμαρχος Μ. Χανιώτη υποψήφια του συνδυασμού του υποψήφιου δημάρχου του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Βλαχογιάννη, ότι δήθεν έσπευσε να «καλοπιάσει» τους επισκέπτες.
Τώρα με δύο πιατέλες προϊόντα που εικονίζονται στον μπερντέ που έστησαν για την προεκλογική φωτογραφία, πως θα γινόταν να κεράσουν 700 επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου, αυτό θα μας το εξηγήσει η Μ. Χανιώτη η οποία προφανώς, έχει οραματικές εμπειρίες πολιτικής τύπου Κανά

Ο κάθε ψηφοφόρος, καλείται να κατανοήσει τα αυτονόητα, δηλαδή πόσο φτηνή προπαγάνδα κάνει κάποιος όταν, αντί να σπεύσει να παρέχει κάποια ουσιαστική βοήθεια, σπεύδει να βγάλει μία προεκλογική φωτογραφία για να τη μοιράσει στα «λαδωμένα» δίκτυα, προκειμένου οι ψηφοφόροι να επηρεαστούν και να τον ψηφίσουν.
Στην Πάρο του Χρ. Βλχογιάννη και της Μ. Χανιώτη όμως, έτσι είναι:
Πρώτα η φωτογραφία και μετά η όποια ουσία!

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΜΕ ΦΟΡΤΗΓΑ
ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ

Το χειρότερο όμως είναι ότι το έστω και το ένα κρουαζιερόπλοιο, η δημοτική αρχή Χρ. Βλαχογιάννη το υποδέχτηκε – επί της ουσίας – με ένα πολύ ωραίο φορτηγό πλοίο να «στολίζει» ανθρώπους και μαγαζιά. Εικόνα που στη συνέχεια προσπάθησε να εξαφανίσει η δημοτική αρχή. Το στιγμιότυπο «συνέλαβε» όμως η κάμερα του παραταξιακού ιστότοπου «Παριανός Δρόμος» από όπου παραθέτουμε τη φωτογραφία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, το συγκεκριμένο πλοίο παρέμεινε στο λιμάνι της Πάρου από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, αναχωρώντας για Πάτμο. Ολόκληρο το καλοκαίρι θα περάσει από το λιμάνι μας άλλες 3 φορές μόνο. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι τα συνηθισμένα κρουαζιερόπλοια Μυκόνου και Σαντορίνης είναι δυναμικότητας 1500 έως 5000 ατόμων. Με αυτά γίνεται η κύρια οικονομία της κρουαζιέρας, και από Μύκονο και τη Σαντορίνη περνούν εκατοντάδες κάθε καλοκαιρινή σεζόν, και όχι μόνο.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΚΑΝΟΝΙΚΟΥΣ
ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ
Ωστόσο, στο εξωτερικό υπάρχουν τουριστικοί προορισμοί που αποδεχόμενοι το γεγονός ότι δεν μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στην κρουαζιέρα μεγάλων σκαφών, καλλιεργούν με υποδομές και στρατηγικές την αγορά της κρουαζιέρας με «μικρά και μέσα» πλοία. Πολλοί από αυτούς τους προορισμούς οικονομούν περισσότερα οφέλη από αυτή την τακτική τους, από τα φημισμένα λιμάνια στα οποία καταπλέουν τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια.
Η Πάρος δεν καλλιεργεί καμία πολιτική απολύτως. Ούτε με έργα, ούτε με στρατηγικές. Ό, τι τύχει και ό,τι να’ ναι!

ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΚΟΜΗ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
Ειδικά για την περίπτωση του κρουαζιερόπλοιου του Σαββάτου 3|5, επεκτείνουμε την αναφορά με τα εξής:
α) Πρόκειται για ένα κρουαζιερόπλοιο που επέλεξε εκείνο να περάσει ΚΑΙ από την Πάρο. Οι αρχές της Πάρου δεν έκαναν τίποτε για να προσκαλέσουν το κρουαζιερόπλοιο.
Γιατί όμως δεν έκαναν τίποτα; Διαβάστε στο (β) …
β) Γιατί δεν υπάρχει ούτε ένα έργο υποδομής που να έχει γίνει τις τελευταίες δύο δεκαετίες που να συνδράμει τον τουρισμό κρουαζιέρας ή θαλάσσιας αναψυχής γενικότερα, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θέλγητρο για να γίνει προορισμός κρουαζιέρας το λιμάνι της Πάρου και από εκεί να κινηθεί όλη η οικονομία.
γ) Τέλος, με ευθύνη της δημοτικής αρχής, δηλαδή του δημάρχου του ΠΑΣΟΚ Χρ. Βλαχογιάννη των τελευταίων ετών, έτη κατά τα οποία υπήρχαν τα μέσα και δεν αξιοποιήθηκαν, έχει καταρρεύσει η τοπική αγορά κυρίως της Παροικιάς, και τα καταστήματα δεν έχουν εμπορεύματα αξίας τα οποία να μπορούν να προκαλέσουν την κατανάλωση τζίρων από τους επιβάτες ενός κρουαζιερόπλοιου.

ΚΡΙΜΑ
Επίσης, αποτελεί χαρακτηριστική απεικόνιση της τραγικής κατάστασης του νησιού το γεγονός ότι αξιόλογοι και αξιοπρεπείς επαγγελματίες όλων των ειδών, να κάνουν το σταυρό τους γονυκλινείς, επειδή πέρασε τυχαία ένα κρουαζιερόπλοιο της ψιλοπροκοπής (700 επιβάτες, που στα διπλανά μας νησιά θεωρείται μικρό) και έβγαλαν κατά μέσο όρο 30 έως 50 ευρώ μεροκάματο.
Και αυτά, Μάιο μήνα!!!

Α, μην ξεχάσουμε να ψηφίσουμε εκ νέου τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ Χρ. Βλαχογιάννη για δήμαρχο στην Πάρο.

pasok_blaxogianni_pasok