ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ ΣΦΥΡΙΖΟΥΝ ΑΔΙΑΦΟΡΑ!

Όλες οι ηγεσίες παρατάξεων υποκρίνονται
εντός του ίδιου παιχνιδιού

 

9366124877_cb43d255fb_c

ΕΝΩ ΣΤΗΝ Πάρο συνεχίζεται ο «στημένος» πολιτικός χαβαλές μεταξύ των ηγεσιών όλων των παρατάξεων που μετέχουν στις εκλογές, στη Βουλή και τα αρμόδια υπουργεία προωθείται από τη μνημονιακή συγκυβέρνηση σχέδιο νόμου για την ιδιωτικοποίηση των αιγιαλών της χώρας. Στην Πάρο, (αλλά από πέρσι και στην Αντίπαρο) ήδη από χρόνια επιτρέπεται καταχρηστικά η αποκλειστική ιδιωτική χρήση παραλιών από ιδιωτικά συμφέροντα με την κάλυψη των δημοτικών συμβουλίων.

Ορισμένα πολιτικά κόμματα της χώρας τα οποία έχουν πάρει χαμπάρι την ύπουλη διάταξη του Στουρνάρα (σ.σ: ο οποίος προφανώς «εξοφλεί» συμβόλαια σε φίλους του ιδιώτες) έχουν αντιδράσει με σχετικές ανακοινώσεις βουλευτών τους. Οι υποκριτές τοπικοί παράγοντες των τουριστικών, παραλιακών περιοχών της χώρας (όπως οι νησιωτικές και η Πάρος) κάνουν το κορόιδο και δεν λένε κουβέντα.

Για να καταλάβουν οι αναγνώστες το μέγεθος της απάτης που επιχειρείται, εμείς δεν παραθέτουμε τα επιχειρήματα εναντίον του σχεδίου νόμου από κανένα αντιμνημονιακό κόμμα, αλλά από τον υπεύθυνο του κόμματος «ΔΡΑΣΗ» που έχει πρόεδρο τον ευρωβουλευτή κ. Σκυλακάκη (πρώην στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας και της Ντ. Μπακογιάννη και του Στ. Μάνου). Με λίγα λόγια σας παραθέτουμε τα επιχειρήματα ενός έξτρα φιλελεύθερου και μνημονιακού κόμματος που αντιπολιτεύεται τη συγκυβέρνηση γιατί δεν προχωρά πιο γρήγορα το μνημόνιο!!!!

Διαβάστε τι εντόπισε ο αρμόδιος περιβάλλοντος του κόμματος αυτού:

 
«Αν υπερψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, η Ελλάδα, χώρα κατ’εξοχήν τουριστική και με το βασικό πλεονέκτημα της ελεύθερης πρόσβασης στον αιγιαλό, θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Ισπανίας της ανεξέλεγκτης εκμετάλλευσης και της ελεγχόμενης πρόσβασης με εισιτήριο: δημιουργούνται συνθήκες «κλειστών παραλιών» αποκλειστικής εκμετάλλευσης και επιτρέπονται κάθε είδους επιχωματώσεις και μόνιμες κατασκευές στον αιγιαλό.
Κυρίως, ενώ με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, που υποτίθεται ότι τηρεί κάποια προσχήματα προστασίας του περιβάλλοντος και προσβασιμότητας στον δημόσιο χώρο, οργιάζουν ήδη οι αυθαιρεσίες, με την επιχειρούμενη νομοθετική ρύθμιση οι αυθαιρεσίες δικαιώνονται αναδρομικά, νομιμοποιούνται και εισάγονται και καινούργιες!

Ο Φίλιππος Δραγούμης, τομεάρχης Περιβάλλοντος της Δράσης, επισημαίνει αναλυτικά τα προβλήματα:
1. Αφαιρούνται όλοι οι περιορισμοί στην έκταση που μπορεί να παραχωρηθεί σε “απλή” χρήση». Καταργείται το ισχύον ανώτατο όριο των 500 τ.μ. και η υποχρέωση για ελεύθερες ζώνες 100 μέτρων. Συνεπώς, ολόκληρη η παραλία μπορεί να καταλαμβάνεται από ξαπλώστρες και άλλες εγκαταστάσεις “αναψυκτηρίων” (beach bar), χωρίς ουσιαστικά να δίνεται χώρος σε όσους δεν επιθυμούν να πιουν ποτό ή θέλουν απλώς να ξαπλώσουν στην πετσέτα τους στην άμμο.
2. Αφαιρούνται όλες οι αναφορές στην υποχρέωση ελεύθερης και απρόσκοπτης πρόσβασης στον αιγιαλό, αλλά και η απαγόρευση της παραχώρησης της αποκλειστικής χρήσης αιγιαλού και παραλίας. Άρα, ουσιαστικά, οδηγούμαστε και επίσημα σε πλήρως κλειστές παραλίες. Μία και μόνο επιχείρηση θα μπορεί να καταλαμβάνει ολόκληρη την παραλία και να ζητά αντίτιμο από τους λουόμενους.
Οι κλειστές παραλίες θα πρέπει να είναι η εξαίρεση, όχι ο κανόνας.
3. Διευκολύνεται η δημιουργία μόνιμων κατασκευών από ιδιώτες για επιχειρηματικό σκοπό. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όλες οι παράκτιες ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας μπορούν να επεκτείνουν μόνιμα τις εγκαταστάσεις τους στη ζώνη από την παραλία έως και τη θάλασσα.
Δυστυχώς, αυτό θα βλάψει το τοπίο πού είναι ακριβώς το κύριο τουριστικό μας «προϊόν» με σοβαρές αισθητικές πληγές.
4. Επιτρέπεται η επιχωμάτωση (μπάζωμα) θαλάσσιου χώρου για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικής δραστηριότητας, όταν πρόκειται για στρατηγικές επενδύσεις ή ειδικά σχέδια χωρικής ανάπτυξης δημοσίων ή ιδιωτικών ακινήτων.
Εδώ, αν δεν τηρηθούν αυστηροί περιβαλλοντικοί όροι, κινδυνεύουν παράκτιοι βιότοποι αναπαραγωγής ψαριών αλλά και η αισθητική. Δεν βλέπουμε κανέναν λόγο (με εξαίρεση μαρίνες) για τον οποίο θα επιτρέπεται το μπάζωμα. Και εδώ θα πρέπει να αποτελεί εξαίρεση και όχι κανόνα.
5. Τέλος, προβλέπεται η «δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαίρετων κατασκευών (έναντι οικονομικού ανταλλάγματος) που βρίσκονται στον αιγιαλό και την παραλία, που χρησιμοποιούνται όχι για κατοικία, αλλά για επιχειρηματικούς σκοπούς».

20140401-110322.jpg