ΕΠΙΣΤΟΛΗ ● Ο Θεός να βοηθήσει το νησί μας…

«Ακούω μόνο παχιά λόγια»

paros3

ΕΚΛΟΓΕΣ | Της Μαρίας Παράσχου – Καραγεώργου
ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΙΤΗΣ
αυτού του ευλογημένου νησιού, που το επισκεπτόμουν από το 1958, το αγάπησα με πάθος και εγκαταστάθηκα μόνιμα το 1996. Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση διαβάζω για υποψηφίους, που δίνουν τα πάντα για να πάει αυτός ο τόπος καλά, μέχρι σήμερα όμως ακούω μόνο παχιά λόγια χωρίς να βλέπω, εκτός από ελάχιστα, έργα σημαντικά για την ανάπτυξη του νησιού.

Η πρώτη εικόνα του ταξιδιώτη, φτάνοντας στο λιμάνι, απαράδεκτη. Παντού παρκαρισμένα αυτοκίνητα, κυκλοφοριακή αναρχία, μια παραλία που κάθεσαι να πιεις έναν καφέ και η ματιά σου πέφτει επάνω σε αυτοκίνητα και τεράστιους ογκόλιθους, που το καλοκαίρι σφύζουν από κατσαρίδες και ποντικούς, σκουπίδια παντού, η δυσοσμία από τις αποχετεύσεις διάχυτη, οι τιμές, παρά την κρίση που μαστίζει την χώρα μας, υψηλές, η παραδοσιακή αγορά σε άθλια χάλια και σε πόσα ακόμα να αναφερθώ;

Να πω για τις υπέροχες παραλίες μας, που πολλές είναι κλεισμένες, χωρίς πρόσβαση, μιας και κάποιοι αποφάσισαν ότι είναι ιδιοκτησία τους και κανένας δεν κάνει τίποτα γι’ αυτό; Άρα, προς τι τα λόγια χωρίς έργα; Λόγια παχιά, μέχρι να ανεβούμε στην εξουσία και μετά τίποτα ή μάλλον όχι τίποτα, η αύξηση της περιουσίας μας και το μέλλον των παιδιών μας και ο νοών νοείτω.

Εγώ λοιπόν μία απλή πολίτης θέλω να πω σε όλους εσάς τους υποψηφίους, που σκοτώνεστε για την καρέκλα: βάλτε μυαλό και αγαπήστε αυτόν τον τόπο και φροντίστε τον όπως το σπίτι σας και την οικογένειά σας. Παρακολουθώντας από πολύ κοντά τις εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων 35 ετών, τα συμπεράσματά μου, δυστυχώς, δεν μ’ αφήνουν να δω με αισιοδοξία το μέλλον του νησιού μου. Οι διαδικασίες κάθε φορά οι ίδιες: Κάποιοι φιλόδοξοι και πρόθυμοι υποψήφιοι δήμαρχοι και σύμβουλοι, με προεκλογικά φυλλάδια γεμάτα υποσχέσεις, με συνδυασμούς που συμπληρώνονται με υποψήφιους για να υφαρπάξουν τις ψήφους από το κάθε σόι, με υποσχέσεις προς τους υποψήφιους για τακτοποιήσεις υποθέσεών τους, με παρέλαση των περισσότερων υποψηφίων στα σπίτια, με ταξίματα στους ψηφοφόρους κλπ.

Τελικά, κάποιος εκλέγεται Δήμαρχος και εκλέγονται μαζί του, συνήθως, οι υποψήφιοι του συνδυασμού του, που κρυφά πριμοδοτούνταν από τον αρχηγό, κατά την προεκλογική περίοδο. Τα ίδια πρόσωπα, με μικρές αλλαγές, αποτελούν, συνήθως, το κάθε φορά νέο Δημοτικό Συμβούλιο. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι, άλλοι πληγωμένοι και άλλοι ανακουφισμένοι που δεν εκλέχτηκαν, παραμερίζονται. Οι αποφάσεις, πλέον, παίρνονται από τις κλειστές ομάδες των Δημάρχων. Η αντιπολίτευση, τις περισσότερες φορές, ανύπαρκτη ή με χαμηλή φωνή.
Μέχρι και συνδιαλλαγές μεταξύ Δημάρχων και επικεφαλής της αντιπολίτευσης έχουν διαρρεύσει, με σκοπό τη σιωπή του αντιπολιτευόμενου και την υποστήριξή του στις επόμενες εκλογές. Οι αμέτρητες προς όλους υποσχέσεις ξεχνιούνται ή αναβάλλονται για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Τα φυλλάδια στα υπ’ όψιν. Έτσι, κάθε τετραετία, επαναλαμβάνονται τα ίδια και τα ίδια.

Δεν έχω να προτείνω τον τρόπο για ν΄ αλλάξει αυτό το σύστημα. Ίσως να κάνω και κάποια λάθη στις γενικές εκτιμήσεις μου, για τις εκλογές στην Πάρο. Πάντως, πάρα πολλοί ξέρουν ότι έτσι γίνονται. Δυο με τρεις εβδομάδες μένουν για την εκλογή των νέων «αρχόντων» μας και «υπηρετών» μας.
Ο Θεός να βοηθήσει το νησί μας.

Μαρία Παράσχου – Καραγεώργου
Πάρος 3 Μαΐου 2014

20140401-111527.jpg