ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΟΥ 2014 | ΤΙ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ, ΤΙ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΗ!
Η σύγκρουση Βλαχογιάννη – Κωβαίου είναι εικονική;
ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ είχε ακουστεί αρκετά πριν από την υποτιθέμενη «σύγκρουση» Βλαχογιάννη – Κωβαίου. Τώρα όμως επανέρχεται πιο έντονα. Ίσως να φταίει το ότι ο Μ. Κωβαίος στην ομιλία του στον «Αρχίλοχο» α) δεν αναφέρθηκε σχεδόν καθόλου στον Χ. Βλαχογιάννη, ο οποίος υποτίθεται τον «άδειασε» άγαρμπα, ενώ υπήρχαν και κάποιες ανακοινώσεις καυστικές και β) η ομιλία του κινήθηκε περισσότερο σε συναισθηματικό επίπεδο χωρίς σαφές πολιτικό στίγμα. Τι λέει αυτό το σενάριο;
Όλο και περισσότεροι πιστεύουν ότι η σύγκρουση είναι εικονική και εντάσσεται σ’ ένα σχέδιο, το οποίο έχει καταστρωθεί από καιρό και τέθηκε σε εφαρμογή, από ό,τι φαίνεται με ικανοποιητική επιτυχία. Το σχέδιο περιλαμβάνει τη διαμόρφωση προϋποθέσεων, προκειμένου να δημιουργηθούν δύο διαφορετικοί συνδυασμοί – ψηφοδέλτια, ενώ στην πραγματικότητα …
…κινούνται στην ίδια ρότα. Η τεχνητή όξυνση της αντιπαράθεσης είναι συνειδητή επιλογή για να φαίνονται σαν δύο διαφορετικοί πολιτικοί πόλοι, γύρω από τους οποίους αξίζει να συσπειρωθούν κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, γιατί αποτελούν δήθεν την κυρίαρχη σύγκρουση.
Ενώ, δηλαδή, στην πραγματικότητα είναι οι δύο πόλοι του ίδιου μαγνήτη, εφόσον κινούνται στον ίδιο πολιτικό πόλο, αυτόν της κυβέρνησης, προσπαθούν να ξεγελάσουν τους πολίτες επιχειρώντας: Πρώτον, να εμφανίσουν τη «σύγκρουση» σαν οριστική ρήξη για να γίνει πιστευτή και δεύτερον να την εμφανίζουν σαν σκληρή για να μπορέσουν να την πλασάρουν σαν την κυρίαρχη αντίθεση των επικείμενων δημοτικών εκλογών (ισχυρότερη και από την αντίθεση μεταξύ απερχόμενης δημοτικής Αρχής και αντιπολίτευσης). Το κάνουν αυτό, γιατί ξέρουν ότι μόνο αν πετύχουν και τα δύο σκέλη του σχεδίου μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματικός ο σχεδιασμός (να εγκλωβίσουν μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας). Γιατί η επιδίωξη τους είναι ακριβώς αυτή: να εγκλωβίσουν ξανά τους πολίτες στα δικά τους ψηφοδέλτια.
Ο στόχος είναι να μην υπάρξει αλλαγή στο Δήμο πέραν εκείνης που επιθυμεί και «επιτρέπει» η τοπική «ολιγαρχία» (οι τοπικές «κλίκες» που λέει ο κόσμος) και οι πολιτικοί προϊστάμενοι (Γ. Βρούτσης και Γ. Ραγκούσης). Γι’ αυτό άλλωστε και ο «τσακωμός», η «σύγκρουση» στην παράταξη «Ενότητα για το μέλλον» δεν έγινε νωρίτερα, ούτε όμως και την τελευταία στιγμή. Όπως δεν είναι τυχαίος ο λόγος για τον οποίο υποτίθεται τα «σπάσανε» οι Κωβαίος και Βλαχογιάννης. Η σύγκρουση δεν έγινε, ούτε αποπειράθηκε να εμφανιστεί ως σύγκρουση δύο διαφορετικών πολιτικών προτάσεων, γιατί κάτι τέτοιο δεν υφίσταται, εφόσον κινούνται και οι δύο στο ίδιο πολιτικό πεδίο και επομένως δεν θα ήταν πειστικό.
Προτίμησαν να εμφανιστεί ως προσωπική σύγκρουση, να τη φορτίσουν συναισθηματικά για να δεσμεύσουν σ’ αυτό το επίπεδο τους ανθρώπους. Γι’ αυτό και αυτός ο «α-πολιτικός» μανδύας με τον οποίο εμφανίζονται. Αργότερα, ανάλογα με την εξέλιξη του εγχειρήματος, έχουν την ευχέρεια, αν χρειαστεί, να δώσουν στην «σύγκρουση» και πολιτικό περιερχόμενο (σαν σύγκρουση πολιτικών φορέων) ή ως δήθεν αντανάκλαση της πολιτικής σύγκρουσης Βρούτση – Ραγκούση. Αν το σχέδιο «περπατήσει» καλά θα επιμείνουν στην αρχική αντίθεση επενδύοντας κυρίως στην προσωπική αντιπαράθεση. Αν όμως σκαλώσει το σχέδιο, τότε θα «εφευρεθούν» και πολιτικές διαφωνίες.
Σε μια τέτοια ερμηνεία, συνηγορεί και το ότι ο Μ. Κωβαίος έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό την προσπάθεια συγκρότησης δικού του ψηφοδελτίου. Και τούτο έγινε εν γνώσει του Χ. Βλαχογιάννη. Δόθηκε δηλαδή επαρκής χρόνος στον Μ. Κωβαίο να βολιδοσκοπήσει, να «πιάσει» και να «δεσμεύσει» πρόσωπα για το ψηφοδέλτιό του όντας στέλεχος της πλειοψηφίας Βλαχογιάννη. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα, δηλαδή, που το σχέδιο δοκιμαζόταν στην πράξη, ο Μ. Κωβαίος διατηρούσε την ιδιότητα του αντιδημάρχου. Όταν διαπιστώθηκε ότι το σχέδιο εγκλωβισμού κοινωνικών στρωμάτων στους δύο συνδυασμούς, μπορεί να προχωρήσει τότε το έθεσαν σε εφαρμογή. «Τσακώθηκαν» για να εγκλωβίσουν ανθρώπους, που, αν κατέβαιναν από κοινού σε ένα ψηφοδέλτιο δεν θα τους προσέλκυαν. Με το σχέδιο των δύο ψηφοδελτίων πιστεύουν ότι στο β’ γύρο θα καταφέρουν να κερδίσουν και πάλι τις εκλογές.
Μετά τις εκλογές, βέβαια, θα μοιράσουν εκ νέου τις θέσεις και όλα μέλι – γάλα. Έτσι με ένα σμπάρο (ένα καλό κόλπο) τρία τρυγόνια.
1. Κατάληψη της δημοτικής Αρχής για άλλα πέντε χρόνια από τα ίδια πρόσωπα.
2. Οι πολιτικοί προϊστάμενοι (Βρούτσης, Ραγκούσης) διατηρούν στα δημοτικά πόστα τα δικά τους πρόσωπα και
3. Η τοπική οικονομική «ολιγαρχία» (οι τοπικές «κλίκες») κρατάει σταθερό το βολικό για εκείνη πολιτικό πλαίσιο και πορεύεται σε αγαστή σύμπνοια με το ίδιο γνωστό και «δοκιμασμένο» πολιτικό προσωπικό.
Ορισμένοι, μάλιστα, φθάνουν στο σημείο να πιστεύουν (αλλά μάλλον δεν ευσταθεί) ότι, αν το σχέδιο πάει πολύ καλά, ενδέχεται ο Χ. Βλαχογιάννης τελικά να μην κατέλθει στις εκλογές, για να βοηθηθεί ο Μ. Κωβαίος, στο ψηφοδέλτιο του οποίου θα συσπειρωθούν άνθρωποι και από τις δύο πλευρές, προκειμένου να κερδίσουν τις εκλογές από την πρώτη Κυριακή, δεδομένου του κατακερματισμού στον χώρο της αντιπολίτευσης.
«Κυριακή κοντή γιορτή». Σύντομα θα φανεί, αν όλα αυτά είναι απλώς σενάρια ή ένας έξυπνος σχεδιασμός. Αν ισχύει το δεύτερο μένει να δούμε τι «ψάρια θα πιάσει».
Δ.Χ.Γ.
Απάντηση