ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΞΑΝΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ «ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ» ΣΤΙΣ 9|4 – ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄

Τι συμφωνήθηκε στις επαφές με τα κόμματα


IMG_1834

ΑΝΑΛΥΣΗ | Του Κ.Ν.Δραγάτη…
Η τελική αντιπροσωπεία
ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ στις 9|4 τελικά, μπήκαν εκ μέρους του «Συντονιστικού» Παριανών και Αντιπαριωτών α) οι πολιτικοί εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής Πάρου (Βλαχογιάννης, Κάγκανη), β) εκπρόσωπος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Πάρου (Κορδονέλη),
γ) εκπρόσωπος του πολιτιστικού συλλόγου Λευκών (Κοντός), δ) εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Παριανών Συλλόγων Αθήνας (Φράγκος), ε) οι πολιτικοί εκπρόσωποι της περιφερειακής ενότητας Πάρου (περιφερειακοί σύμβουλοι Π. Τζανακόπουλος και Κ. Μπιζάς), στ) το μέλος του συντονιστικού Ηλ. Γουρδούκης και ο δημοσιογράφος Κ. Δραγάτης.

Στην Ε.Ε. και τα κόμματα …

Οι εκπρόσωποι Πάρου και Αντιπάρου, πριν μπουν στη Βουλή, επισκέφτηκαν τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που λειτουργούν στη χώρα μας. Παρέδωσαν ενημερωτικό φάκελο σε αξιωματούχο προκειμένου να είναι γνωστά τα διαρκή προβλήματα στην γραφειοκρατία της Ευρώπης, από τις πολιτικές της οποίας – τυπικά και εν μέρει ουσιαστικά – έχει εκπορευτεί η συνεχόμενη διολίσθηση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας στα νησιά μας τα τελευταία χρόνια.
Βεβαίως, ο ανώτερος υπηρεσιακός παράγοντας που παρέλαβε τον σχετικό φάκελο δεν είχε αρμοδιότητα να διαπραγματευτεί με τους εκπροσώπους των νησιών μας, ούτε και να αναφερθεί σε πολιτικές της Ε.Ε., αφού δεν έχει πολιτική αρμοδιότητα. Είναι ένας ανώτερος υπάλληλος με αρμοδιότητα απλώς να διαβιβάσει μία τέτοια υπόθεση στους προϊσταμένους του στην Ελλάδα και τις Βρυξέλλες.
Από την άλλη, η Παριανή αποστολή σωστά, ενημερώνει αυτήν την πλευρά για πολιτικούς και νομικούς λόγους.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Με τους «Ανεξάρτητους Έλληνες»

Το πρώτο ραντεβού με κόμμα του ελληνικού κοινοβουλίου πραγματοποιήθηκε με τους «Ανεξάρτητους Έλληνες». Το συγκεκριμένο κόμμα είχε για μία ακόμη φορά την πιο άρτια εκπροσώπηση κατά τις επαφές με το «Συντονιστικό Πάρου – Αντιπάρου». Βρίσκονταν στην αίθουσα υποδοχής η βουλευτής Δωδεκανήσου Μ. Ιατρίδη (αρμόδια για τη νησιωτική πολιτική), ο βουλευτής Πειραιά και γιατρός Π. Μελάς (αρμόδιος για θέματα δημόσιας υγείας), δύο από τους πολιτευτές του κόμματος στις Κυκλάδες (μεταξύ αυτών και ο Παριανός Δ. Ντόλκας).
Μισή ώρα μετά την έναρξη των διαβουλεύσεων, στην αίθουσα μπήκε και ο αρχηγός του κόμματος Π. Καμμένος. Και πριν ένα χρόνο, το συγκεκριμένο κόμμα είχε επιφυλάξει υποδοχή σε ανώτατο επίπεδο στους εκπροσώπους μας. Ο μόνος αρχηγός κόμματος που έχει συναντήσει την αντιπροσωπεία των νησιών μας – δύο φορές – είναι ο Π. Καμμένος.

ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ ότι με ευθύνη της πλευράς του «Συντονιστικού» δεν είχε από πέρσι διερευνηθεί η δυνατότητα να στοιχειοθετηθεί πρόταση νόμου ή τροπολογία με σκοπό να ψηφισθεί από τη Βουλή νόμος που να υποχρεώνει τον εκάστοτε υπουργό υγείας να προκηρύσσει μόνο μόνιμες θέσεις γιατρών για τη νησιωτική Ελλάδα.
Αυτή ήταν η πρόταση των ΑΝΕΛ από πέρσι προκειμένου να μην μένει το ζήτημα μόνο στις αναφορές και τις επίκαιρες ερωτήσεις. Εκείνο που είχε ζητηθεί από την πλευρά των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» ήταν κάποιος νομικός που γνωρίζει την υπόθεση των ελλείψεων του Κέντρου Υγείας Πάρου και των ειδικών συνθηκών που ισχύουν να συνεργαστεί με νομικό του κόμματος για να συνταχθεί η τροπολογία. Για άγνωστους λόγους το «Συντονιστικό» δεν είχε αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία, την οποία επανέφερε στο τραπέζι ο πρόεδρος του κόμματος.

Με το ΚΚΕIMG_1839

Στη συνέχεια, η αποστολή βρέθηκε στα γραφεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Εκεί την αντιπροσωπεία υποδέχτηκε η βουλευτής Β’ Πειραιά Δ. Μανωλάκου. Από αυτή τη συνάντηση προέκυψαν ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες που έδωσε η βουλευτής στην επιτροπή του «Συντονιστικού», καθώς και η εξασφάλιση μίας επιπλέον αναφοράς που θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή από το κόμμα προς τον υπουργό υγείας Αδ. Γεωργιάδη. Όπως είπε η βουλευτής, «εμείς θα αναδείξουμε, όπως μου τα δίνετε, στο κοινοβούλιο τα κείμενα σας, και για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που έγινε στην Πάρο, και το ψήφισμα της φετινής γενικής απεργίας, και το εξώδικο προς τον υπουργό. Θα επαναφέρουμε συνεπώς το θέμα στο τραπέζι και για ουσιαστικούς και για επικοινωνιακούς λόγους, προκειμένου να ξανασκήσουμε «πίεση» μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση».

Επίσης, η Δ. Μανωλάκου ενημέρωσε ότι υπάρχουν 400 γιατροί που είχε εγκριθεί από παλαιότερα η πρόσληψη τους μέσω ΑΣΕΠ σε μόνιμες θέσεις, μόνο που οι διορισμοί είχαν μπλοκαριστεί ως συνέπεια των μνημονιακών περικοπών στις δημόσιες δαπάνες. Πληροφόρησε την αντιπροσωπεία ότι πρέπει να διερευνηθεί αν ανάμεσα σε αυτούς υπάρχουν γιατροί για το Κέντρο Υγείας Πάρου. Πρότεινε να ασκηθεί «πίεση» ώστε, αν δεν υπάρχουν, να προκύψουν για κάποιες άμεσα αναγκαίες ειδικότητες, όπως του παιδιάτρου. Και αυτό γιατί υπάρχει η πληροφορία ότι αυτοί οι διορισμοί το επόμενο διάστημα θα απελευθερωθούν.
Επιπλέον, η κα Δ. Μανωλάκου ενημέρωσε ότι από το μέτρο της διαθεσιμότητας είναι δυνατόν να προκύψουν κάποιοι οδηγοί το αμέσως ερχόμενο διάστημα, από τους οποίους είναι δυνατόν να αξιοποιηθούν κάποιοι για τα ασθενοφόρα του Κ.Υ. Πάρου. Το δυσάρεστο είναι ότι – όπως είπε ο Δ. Μανωλάκου – υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως και για τη μεταφορά ασθενών μελετάται η θέσπιση αντιτίμου (νέο χαράτσι) που θα πληρώνουν οι πολίτες. Το μέτρο, αν τελικά εφαρμοστεί, δεν θα περιλαμβάνει τα επείγοντα περιστατικά. Με λίγα λόγια, ετοιμάζεται ένα ακόμη χαράτσι σε τμήμα των υπηρεσιών δημόσιας υγείας, ενώ οι Παριανοί εδώ και χρόνια στερούνται κανονικών υπηρεσιών ΕΚΑΒ, αφού οι βάρδιες του ελλιπούς υπάρχοντος προσωπικού, δεν βγαίνουν.

Στη ΔΗΜΑΡ

Την Παριανή αντιπροσωπεία δέχθηκε ο Γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Δ. Αναγνωστάκης. Λίγο μετά, στη συνεδρίαση IMG_1843συμμετείχαν ο βουλευτής και γνωστός ηθοποιός Γ. Κυρίτσης, καθώς και επιστημονικός σύμβουλος ειδικευμένος στη σύνταξη επίκαιρων ερωτήσεων. Κατά τη γνώμη του Δ. Αναγνωστάκη αυτού του είδους η κοινοβουλευτική διαδικασία πρέπει να ακολουθηθεί προκειμένου ο υπουργός να «πιεστεί» και να έλθει στη Βουλή και να παρουσιάσει ή να συζητήσει ένα σχέδιο μόνιμης επίλυσης του προβλήματος της στελέχωσης των ιατρικών μονάδων των νησιών με γιατρούς. Δηλαδή, επικράτησε η άποψη ότι έστω και ένας γιατρός να μπορεί να έλθει στο Κέντρο Υγείας Πάρου, θα πρέπει να βρεθεί τρόπος από την παρούσα ηγεσία του υπουργείου ώστε να είναι μόνιμο στέλεχος και όχι με τις θέσεις προσωρινών γιατρών οι οποίες είτε δεν καλύπτονται, είτε οι κάτοχοι τους αποχωρούν μετά από λίγο καιρό.

Βεβαίως, ξεκαθαρίστηκε ότι ο υπουργός με τη μέθοδο της «Επίκαιρης Ερώτησης» μπορεί να επιλέξει να μην προσέλθει στη Βουλή για να πάρει θέση, αλλά εκτιμήθηκε ότι είναι κάτι που δεν μπορεί να αποφεύγει για πάντα.
Με τον Ηλ. Γουρδούκη συμφωνήθηκε η επικοινωνία τις επόμενες ημέρες ώστε να προετοιμαστεί κατάλληλα το κείμενο για την κατάθεση αυτού του κοινοβουλευτικό μέσου.

Στον ΣΥΡΙΖΑ

Το τελευταίο ραντεβού της αντιπροσωπείας των νησιών μας ήταν στα γραφεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η συζήτηση εκεί, αυτή τη φορά, IMG_1850ήταν με λιγότερα «λούσα», αλλά ήταν πολύ πιο ουσιαστική από την πρώτη φορά.
Καταρχάς παρευρέθηκε για πρώτη φορά ο βουλευτής του κόμματος και γιατρός Ανδρέας Ξάνθος ο οποίος είναι ο καθ’ ύλιν αρμόδιος για τον τομέα υγείας του ΣΥΡΙΖΑ. Φάνηκε ότι γνώριζε αρκετά από τη δημοσιότητα που έχουν προκαλέσει τα τελευταία δύο χρόνια οι αγώνες των πολιτών Πάρου και Αντιπάρου για την προώθησή των αιτημάτων τους επάνω στο ζήτημα.
Όμως, ο συγκεκριμένος αρμόδιος, δεν γνώριζε ειδικές πτυχές που ισχύουν για την Πάρο και την Αντίπαρο, καθώς επίσης και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει προκειμένου να λειτουργεί σωστά το αεροπλάνο υγείας του Βελέντζειου το οποίο εδώ και δύο χρόνια σχεδόν, δεν κινείται, παρά τα έξοδα που έχουν γίνει για την αγορά και λειτουργία του.
Στη συνάντηση παρευρέθηκε ο βουλευτής Κυκλάδων Ν. Συρμαλένιος ο οποίος ασφαλώς ως περισσότερο ενημερωμένος συμμετείχε στην εμβάθυνση της συζήτησης, ώστε να προετοιμαστεί ένας φάκελος προκειμένου μετά τις εκλογές να κατατεθεί επίσης επίκαιρη ερώτηση με σκοπό να αντιμετωπιστεί το τετραπλό ζητούμενο του «Συντονιστικού», ήτοι: α) μόνιμοι γιατροί στις ελλείπουσες ειδικότητες (παιδίατρος, ορθοπεδικός), β) συμπληρωματικό νοσηλευτικό προσωπικό, γ) συμπληρωματικό προσωπικό ΕΚΑΒ, δ) ένταξη του Βελέντζειου αεροπλάνου στο σύστημα αεροδιακομιδών ασθενών του αρμόδιου δημόσιου φορέα με έδρα την Πάρο.

Κατά τη μακροσκελή συζήτηση συνεκτιμήθηκαν με καλή θέληση όλα όσα είχαν συζητηθεί με τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης με στόχο την καλύτερη έκβαση για την επίλυση του ζητήματος, όχι στη λογική του ανταγωνισμού μεταξύ των κομμάτων, αλλά για τη συναρμογή με σκοπό τη διαμόρφωση όσο το δυνατόν μεγαλύτερης δυναμικής στα αιτήματα Πάρου και Αντιπάρου εντός Βουλής.
Άλλωστε, το ίδιο είχε γίνει και με τις άλλες αντιπροσωπείες. Οι εκπρόσωποι των νησιών μας διερευνούσαν τις εκτιμήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων με βάση τα λεγόμενα όλων από κάθε χωριστή συνάντηση, ώστε να λαμβάνονται όλες οι γνώμες και να συνενώνονται προτάσεις.

Στις 16|4 οι δύο βουλευτές κατάθεσαν μία ερώτηση στη Βουλή για τα θέματα του Κέντρου Υγείας Πάρου. Μετά τις εκλογές – αφού τώρα δεν προλαβαίνει να προετοιμαστεί η διαδικασία – θα κατατεθεί και η σχετική επίκαιρη ερώτηση.

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με τη ΝΔ

Δεύτερο κατά σειρά ραντεβού, αλλά πρώτο από τα κόμματα της συμπολίτευσης ήταν αυτό με τον Γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας IMG_1837Δημοκρατίας, Θ. Μπούρα. Στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο σύμβουλος του κ. Τσηρώνης. Θυμίζουμε ότι ο οι εκπρόσωποι της Πάρου και το 2013 είχαν συναντηθεί με τον ίδιο κοινοβουλευτικό.
Ο Θ. Μπούρας άκουσε για άλλη μία φορά τα ζητήματα και έδωσε τις διαβεβαιώσεις που είχε δώσει και την προηγούμενη φορά.
Τότε, ο Κ. Δραγάτης του υπενθύμισε την περσινή άκαρπη συνάντηση και του εξήγησε ότι ένα από τα ενδεχόμενα που συζητείται έντονα στην Πάρο και την Αντίπαρο είναι να μην στηθούν κάλπες ή να επιδειχθεί οργανωμένα και μαζικά η στάση της αποχής για τις προσεχείς εκλογές, εξαιτίας της αδιαφορίας της συγκυβέρνησης για την επίλυση των μίνιμουμ αιτημάτων, όπως την τοποθέτηση μόνιμου παιδιάτρου! Εξήγησε ότι ο λαός στα νησιά ομιλεί για εσκεμμένη υποβοήθηση ιδιωτών γιατρών και ασφαλιστικών εταιρειών να υποκαταστήσουν – με ΝΕΕΣ δαπάνες των πολιτών – τις ελλείψεις στο Κ.Υ Πάρου.

Η εκπρόσωπος της Ένωσης Γονέων κα Κορδονέλη με έμφαση τόνισε στον Θ. Μπούρα τα ζητήματα από την πλευρά των γονέων με επίκεντρο το γεγονός ότι κοντεύει καλοκαίρι και ακόμη δεν έχουν εμβολιαστεί μικρά παιδιά. Τέλος, στο σημείο αυτό ο περιφερειακός σύμβουλος Κ. Μπιζάς ο οποίος μετέχει σε συνδυασμό που υποστηρίζεται από τη Νέα Δημοκρατία ενημέρωσε τον γραμματέα της Κ.Ο. ΝΔ ότι τα αιτήματα του «Συντονιστικού» στηρίζονται διακομματικά.

Μετά από αυτές τις «πιέσεις» ο Θ. Μπούρας άρχισε να τηλεφωνεί στο γραφείο του Αδ. Γεωργιάδη – όπως είπε – στην κατεύθυνση να του ζητήσει την ικανοποίηση των πλέον επειγόντων από τα αιτήματα. Όπως μας ενημέρωσε, ο υπουργός βρισκόταν στη Ρώμη για υποχρεώσεις του υπουργείου του, και έτσι, ο γραμματέας δεσμεύτηκε ότι έως την Παρασκευή 11|4 θα επικοινωνούσε με το δήμαρχο Πάρου προκειμένου να τον ενημερώσει για τη σχετική παρέμβαση που θα έκανε στις 10|4 (την επομένη) και τα όποια αποτελέσματά της.

Από το Δήμο Πάρου δεν έχει προκύψει μέχρι σήμερα καμία ενημέρωση εκ μέρους από του Θ. Μπούρα.
Δεν θέλουμε να υποθέσουμε ότι η τηλεφωνική συσκευή του Θ. Μπούρα ήταν σαν και αυτή που χρησιμοποιούσε στη σχετική ελληνική ταινία ο Ντ. Ηλιόπουλος προκειμένου να «επιλύει» τα αιτήματα των πολιτών σαν ιδιαίτερος γραμματέας του βουλευτή Φερέκη (Π. Ζερβός).
Η ταινία λεγόταν «Ζητείται Ψεύτης».

Στο ΠΑΣΟΚ

Το παράξενο είναι ότι, όταν η αντιπροσωπεία του «Συντονιστικού» βρέθηκε στα γραφεία του συγκυβερνόντος ΠΑΣΟΚ και συνάντησε τον Γραμματέα της IMG_1852κοινοβουλευτικής ομάδας και βουλευτή Κυκλάδων Π. Ρήγα, τον οποίο επίσης είχε συναντήσει το 2013, …ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ, τηλεφωνούσε συνέχεια προς τη ΔΥΠΕ Αιγαίου (κρατικός φορέας που επιλαμβάνεται γραφειοκρατικά τα ζητήματα δημόσιων υπηρεσιών υγείας) προκειμένου εκείνη τη στιγμή να δρομολογήσει την επίλυση σχεδόν όλων των σχετικών αιτημάτων Πάρου και Αντιπάρου!

Παραδόξως, κατά τη συνάντηση με τον Π. Ρήγα, ο δήμαρχος Πάρου Χρ. Βλαχογιάννης υπήρξε λαλίστατος, λες και όλη την προηγούμενη ώρα είχε καταπιεί τη γλώσσα του!
Το ίδιο σχεδόν έγινε με την δημοτική σύμβουλο Πάρου Α. Κάγκανη και τον περιφερειακό σύμβουλο Π. Τζανακόπουλο.

(ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ 2 ΚΕΦΑΛΑΙΑ. ΔΕΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ εδώ:http://wp.me/pU7eZ-6Ul )
ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΕΔΩ: Α΄ http://wp.me/pU7eZ-6TP,Β΄ http://wp.me/pU7eZ-6TU, Γ΄http://wp.me/pU7eZ-6U2

20140401-111527.jpg