ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ ΕΚΛΟΓΕΣ | ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ

Πρώτη εκδήλωση για τον Αναστάσιο Φαρούπο

image_1

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 12 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στην Αντίπαρο η πρώτη επίσημη εμφάνιση του συνδυασμού «Αναγέννηση Αντιπάρου» σε κεντρικό κατάστημα του οικισμού. Ο υποψήφιος δήμαρχος της παράταξης Αναστάσιος Φαρούπος παρουσίασε τις πρώτες βασικές θέσεις του. Σε αυτή την πρώτη ομιλία του θέλησε να αναπτύξει το μοντέλο διοίκησης και συμπεριφοράς της διοίκησης του Δήμου στην περίπτωση που οι πολίτες του νησιού επιλέξουν την προσεχή πενταετία να εμπιστευτούν την εν λόγω παράταξη. Η συγκέντρωση θεωρήθηκε περισσότερο από επιτυχημένη από τους διοργανωτές. Ακολουθεί το σχετικό κείμενο της ομιλίας:
Η ομιλία Αν. Φαρούπου

image001«Αγαπητοί μου συμπολίτες, φίλες και φίλοι καλησπέρα, χαίρομαι που σας βλέπω όλους εδώ, αφού αυτό που μας ενώνει είναι κυρίως η φράση ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ. Μαζευτήκαμε σήμερα για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος είναι για να σας ανακοινώσουμε και επίσημα την κάθοδο μας στις προσεχείς δημοτικές εκλογές και ο δεύτερος για να κάνουμε γνωστές τις βασικές αρχές που διέπουν αυτή την κίνηση. Πολλοί από σας ίσως έχουν διαβάσει την ιδρυτική διακήρυξη του συνδυασμού ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ μέσα από την οποία ήδη διαφαίνονται κάποια στοιχεία που μας οδήγησαν στην απόφαση μας αυτή.

Τέσσερις είναι οι βασικές αξίες πάνω στις οποίες δεσμευόμαστε ότι θα κινηθούμε:
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ
ΣΕΒΑΣΜΟΣ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Δυστυχώς, στις μέρες μας τα αυτονόητα είναι ζητούμενα και γι΄αυτό μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρει και η απερχόμενη δημοτική αρχή, η οποία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έβαλε τον πολίτη στην άκρη, τον οδήγησε στην αδράνεια και την αποχή.
Αυτό έγινε με πολλούς και διάφορους τρόπους που εύκολα κάποιος θα πίστευε ότι μεθοδεύτηκαν ακριβώς για να οδηγήσουν τον πολίτη στην αδράνεια. Θυμάστε τα συμβούλια πριν από τρία χρόνια σαράντα και πλέον άτομα ήταν παρόντα σε κάθε συνεδρίαση. Σήμερα διεξάγονται χωρίς ή με ελάχιστους πολίτες παρόντες.

Έτσι προκειμένου να τηρηθεί αυτό το κλίμα τα δημοτικά συμβούλια γίνονται ακόμα χωρίς τον κανονισμό λειτουργίας, (εξηγώ ο Δήμαρχος κάνει τον πρόεδρο του Δ.Σ., Ο Σύμβουλος του δημάρχου να διακόπτει και να πετιέται όποτε γουστάρει ή όποτε το κρίνει αυτός απαραίτητο κλπ)
τα περισσότερα συμβούλια γίνονται σε ώρες τις οποίες είναι δύσκολο για τον πολίτη να τα παρακολουθήσει π.χ. δύο το μεσημέρι, ή σε άλλη ακατάλληλη ώρα. Ο τόπος διεξαγωγής τους δεν είναι σταθερός , πότε γίνονται στην αίθουσα Καλουδά και πότε στο Δημαρχείο σε μια ατμόσφαιρα τελείως αφιλόξενη, δεν υπάρχει χώρος για να καθίσουν οι πολίτες, καπνός τσιγάρα κλπ, (αλήθεια για τον Δήμο δεν ισχύει ο νόμος περί απαγόρευσης του καπνίσματος; Μπαίνεις στο γραφείο του Δημάρχου και νομίζεις ότι μπαίνεις σε καφενείο). Δεν υπάρχει έγκαιρη ή και καθόλου ενημέρωση για την διεξαγωγή τους.
Αλήθεια είδατε πολλές φορές έγκαιρη ανακοίνωση για συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου;

Υπάρχει αποκλεισμός ικανών ανθρώπων από τις επιτροπές του Δήμου, από τις αποστολές στις διάφορες τουριστικές εκθέσεις. Δεν θα πω πολλά. Θα ρωτήσω, πιστεύετε ότι μπορεί το νησί μας να σταθεί σε μια μεγάλη τουριστική έκθεση με προετοιμασίες της τελευταίας στιγμής ή με εκπροσώπους μας που δεν μιλούν καν Αγγλικά; Η τουριστική επιτροπή βασικός μοχλός ανάπτυξης και παραγωγής ιδεών και ουσιαστικού έργου είναι στα αζήτητα.
Δεν έχει συσταθεί η Επιτροπή Παιδείας η οποία θα μπορούσε να λύσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο Δημοτικό σε σχέση με την Διευθύντρια.

Υπάρχουν προμηθευτές απλήρωτοι τι γίνεται; Κανείς δεν γνωρίζει.
Η Δ.Ε.Υ.Α. έχει μείνει στο ΦΕΚ. Η Κ.Ε.Δ.Α λειτουργεί μόνο με την Λίτσα και ένα οδηγό το καλοκαίρι ο οποίος κάνει και τον εισπράκτορα. Είναι δυνατόν να τα βγάλουν πέρα; Γιατί δεν προσλαμβάνουν διοικητικό προσωπικό;

Εκπρόσωποι στο λιμενικό ταμείο είναι ο δήμαρχος και ο σύμβουλος του.
Ερώτηση: Αυτοί οι άνθρωποι που ανέλαβαν να μας εκπροσωπήσουν διασφαλίζοντας τα συμφέροντα όλων μας, ξέρεται πόσες φορές απουσίαζαν από τις 17 συνεδριάσεις του Λιμενικού Ταμείου; Απουσίαζαν σε 15 από τις 17 συνεδριάσεις….
Για μας η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ είναι ο θεμελιώδης λίθος πάνω στον οποίο θα κινηθούμε. Να συμμετέχει και ο Ψαράς και ο Φεριμποτάς στο Λιμενικό ταμείο.

Η συμμετοχή του πολίτη σε όλα τα επίπεδα άσκησης της πολιτικής είναι κάτι το οποίο θα το επιδιώξουμε. Όλοι μπορούν να προσφέρουν, από όπου και αν προέρχονται, ότι κι αν πιστεύουν.
Σκοπός μας είναι αλλάξουμε το τοπίο να αποκαταστήσουμε την κλονισμένη σχέση εμπιστοσύνης του πολίτη με τον Δήμο, να απελευθερώσουμε όσο προλαβαίνουμε τις υγιείς δυνάμεις που υπάρχουν.
Να κάνουμε τους πολίτες ενεργούς πολίτες.

Ερώτηση: Γιατί ο Δήμαρχος δεν ζητάει βοήθεια ή την άποψη και των μη ομοϊδεατών του; Πιστεύει ότι τα κάνει όλα τέλεια; Έτσι θα πάμε και για τα επόμενα πέντε χρόνια;
Με τουριστική ανάπτυξη στα κουτουρού; Με αυτόματο πιλότο;
Ο λόγος του πολίτη θα είναι σεβαστός και θα επιδιώκεται. Στη θέση του Φόβου θα υπάρχει ο Σεβασμός.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Θα αποκαταστήσουμε το έλλειμμα δημοκρατίας που υπάρχει, όλες οι γνώμες και οι προτάσεις θα ακούγονται και θα είναι σεβαστές. Οι εκλεγμένοι θα διοικούν το Δήμο και όχι οι διάφοροι σύμβουλοι. Όταν ο πολίτης θέλει να δει τον Δήμαρχο, θα βλέπει τον Δήμαρχο και όχι κάποιο μη εκλεγμένο αντί του Δημάρχου.
Τα θέματα του δημοτικού συμβουλίου θα είναι γνωστά σε όλους πολύ πριν από τις συνεδριάσεις και θα παρέχονται όλες οι απαραίτητες διευκρινήσεις έτσι, ώστε όλοι να έρχονται προετοιμασμένοι, με προτάσεις, θέσεις και επιχειρήματα. Τα γνωστά σε όλους προσυμβούλια της πλειοψηφίας θα τα καταργήσουμε.
Ονειρευόμαστε συμβούλια που να μην πέφτει καρφίτσα στην αίθουσα.

Αιτήματα πολιτών και συνδυασμών για ενημέρωση και παροχή στοιχείων θα απαντιούνται άμεσα και με σαφήνεια.
Πολλοί από εσάς θα έχετε την πικρή εμπειρία να αιτηθήκατε κάτι στο Δήμο κι αυτός ποτέ να μην σας απάντησε όπως όφειλε.
Δεν πρόκειται να υπάρξει ενός ανδρός αρχή, όλοι θα είναι ίσοι μεταξύ ίσων, οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με γνώμονα το κοινό καλό και μετά από σύνθεση απόψεων και προτάσεων.
Θα γίνονται λαϊκές συνελεύσεις όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.
Ερώτηση: Πόσες λαϊκές συνελεύσεις έγιναν στα χρόνια που πέρασαν; …ΚΑΜΙΑ. Πόσοι Δημόσιοι Οικονομικοί Απολογισμοί έτους έγιναν; …ΚΑΝΕΝΑΣ
Αποκλεισμοί δεν πρόκειται να υπάρξουν, ο Δήμος δεν θα είναι το μαγαζάκι κανενός. Σ΄αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς.

ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ
Θα σπάσουμε τα στεγανά που έχουν δημιουργηθεί στον Δήμο. Οι πολίτες θα έχουν πλήρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που τους αφορούν. Ανοιχτά συμβούλια σε όλους, που θα μεταδίδονται ζωντανά μέσω του διαδικτύου και αναρτούνται στο site του δήμου ώστε ο καθένας να μπορεί να τα παρακολουθήσει οποτεδήποτε θέλει.
Χωρίς site είμαστε αποκομμένοι από τον ψηφιακό πλανήτη . Δεν υπάρχουμε ούτε ως κουκίδα στον χάρτη.

Προχθές οι δημοτικοί σύμβουλοι κλήθηκαν να πάρουν απόφαση για τη προμήθεια και αγορά μαρμάρων που ήδη είχαν αγοραστεί και τοποθετηθεί στον κεντρικό δρόμο, με απευθείας ανάθεση φυσικά, το αγαπημένο σπορ του Δημάρχου, οι απευθείας αναθέσεις.
Τακτική ενημέρωση για τα οικονομικά του Δήμου, την πορεία των έργων καθώς και για τα προβλήματα που τυχόν θα υπάρχουν. Όλες οι συμβάσεις θα κοινοποιούνται ώστε όλοι να γνωρίζουν ποίος κάνει τι, ποιες υποχρεώσεις έχει αναλάβει και με τι αντίτιμο . Όλοι θα είναι γνώστες της πορείας του Δήμου, κοινωνοί της προσπάθειας.
Κλειστές πόρτες δεν πρόκειται να υπάρξουν.

Οι θέσεις του Ο.Α.Ε.Δ. παρουσιάζονται σαν δικές τους προσλήψεις. Δεν δίνουν καμία δημοσιότητα, ώστε να μπορεί ο καθένας να κάνει αίτηση έστω και γι αυτά τα λίγα χρήματα. Το μόνο που κάνουν είναι να παίρνουν τηλέφωνα σε Δήθεν δικά τους παιδία και να λένε, Σου έχουμε μια θέση, έλα να κάνεις αίτηση γρήγορα. Αποτέλεσμα το μεγαλύτερο ποσοστό των θέσεων να μην καλυφτεί από Αντιπαριώτες που με την χρήση της εντοπιότητας δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα αλλά να καλυφθούν από Παριανούς ας πούμε. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τα παιδιά, έχω όμως πρόβλημα με τις πρακτικές τους. Τέτοιες πρακτικές θυμίζουν άλλες παλαιολιθικές εποχές.

Προχθές το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα ένα ψήφισμα διαμαρτυρίας σχετικά με το εξώδικο και την αγωγή του Γάλλου που σταματάει προσωρινά τις εργασίες του βιολογικού. Ακούγονται πράγματα για υπόγειες και μυστικές συνεννοήσεις και αλισβερίσια του Δήμου με τον Γάλλο που δεν ευοδώθηκαν. Κανένας δεν γνωρίζει τίποτα.
Καμία ενημέρωση για τόσο σοβαρά θέματα τα οποία θα τα βρούμε μπροστά μας.
Ερώτηση: Ξέρει κανείς από εσάς ποιανού είναι οι πλωτές εξέδρες; Ποιος τις πάρκαρε εκεί που είναι; Αν τελικά υπάρχει ή όχι η πρόβλεψη να λειτουργήσουν; ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΙΑΦΑΝΙΑ, ΔΙΑΦΑΝΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ!

image

ΣΕΒΑΣΜΟΣ
Ο σεβασμός στον άνθρωπο και το περιβάλλον είναι η τέταρτη βασική αξία πάνω στην οποία θα βασιστούμε. Ο δήμαρχος και το συμβούλιο θα είναι δίπλα στους πολίτες καθημερινά, θα ακούει τα προβλήματα τους, τις αγωνίες τους και θα προσπαθεί να δώσει λύσεις.
Υπάρχουν ιδέες και λύσεις που θα τις πούμε τις επόμενες μέρες.
Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στους ανθρώπους που μειονεκτούν και αντιμετωπίζουν προβλήματα. Ας θυμηθούμε τις ράμπες για τα Α.Μ.Ε.Α. που μπήκαν στην πρώτη Ψαραλική φέτος αφού πέρασε ο Αύγουστος…
Πόσοι δεν έχουν θαυμάσει την επικίνδυνη ράμπα του ιατρείου; Θυμηθείτε κι άλλα…

Θα επενδύσουμε στο ανθρώπινο δυναμικό και στο προσωπικό του Δήμου με σκοπό να αλλάξουμε το νησί μας. Πρακτικές του παρελθόντος, διαχωρισμού των πολιτών σε κατηγορίες θα εγκαταλειφτούν άμεσα. Οι σύλλογοι Γονέων θα είναι σύλλογοι με βαρύνουσα άποψη και με άριστη συνεργασία με τον Δήμο. Δεν θα είναι οι «γυναικούλες» όπως τις αποκάλεσε ο πρόεδρος το Δ.Σ. Ο πολίτης δεν πρέπει να φοβάται να πει την γνώμη του, να διεκδικήσει τα δικαιώματα του. Ο φόβος πρέπει να σταματήσει
Ο Δήμος θα επιστρέψει εκεί που ανήκει, στους πολίτες. Από κοινωνία φόβου και απειλών να γίνουμε πάλι κοινωνία ομόνοιας, ανθρωπιάς, κοινής συλλογικότητας.

Αγαπητοί μου συμπολίτες, δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί και ούτε θέλουμε να γίνουμε, αυτό που μας ένωσε είναι η αγωνία για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ αυτό λέμε όλοι.
Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο, η ανάγκη να σταματήσουν όλα αυτά οδήγησαν και στην προσέγγιση προσώπων των δύο προηγούμενων συνδυασμών που μαζί με νέους και άφθαρτους ανθρώπους δημιούργησαν την «Αναγέννηση Αντιπάρου» που σκοπό και στόχο έχει να αναγεννήσει την Αντίπαρο. Ζούμε σ΄ένα μικρό τόπο και ο καθένας μας γνωρίζει ποίος είναι ποίος, πρόσωπα και πράγματα. Ευτυχώς, για μας είναι το μεγάλο μας προτέρημα.

Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε, δεν θα εξαργυρώσουμε καμιά επιταγή. Οι υποψήφιοι σύμβουλοι που θα ανακοινώσουμε σε λίγε μέρες δεν έχουν πάρει υποσχέσεις για βόλεμα, δημόσιες εκτάσεις, εξυπηρετήσεις κι άλλα πολλά. Αλισβερίσια θα βρείτε αλλού, ΟΧΙ εδώ.
Φίλες και φίλοι οι καιροί που έρχονται είναι δύσκολοι. Τα πράγματα αλλάζουν διαρκώς. Ο «Καλλικράτης» έφερε μαζί του πολλά προβλήματα στην λειτουργία των δήμων και ιδιαίτερα των μικρών όπως ο δικός μας. Οι επιχορηγήσεις προς τον δήμο από την κεντρική εξουσία μειώθηκαν στο ελάχιστο. Ο δήμος καλείται να τα βγάλει πέρα μόνος του. Πρέπει να αναζητήσουμε νέους πόρους και να ξαναδούμε το τουριστικό μας προϊόν πόσο ανταγωνιστικό και ευέλικτο είναι.

Όλα αυτά εμάς δεν μας τρομάζουν, αντιθέτως το βλέπουμε σαν μια μεγάλη πρόκληση θέλουμε και μπορούμε να κάνουμε την Αντίπαρο δήμο πρότυπο. Με σωστή και διαφανή διαχείριση των οικονομικών και όχι με σπατάλες και έργα πυροτεχνήματα. Που πήγαν οι περιβόητες μπάρες; Γνωρίζει κανείς;
Οι άνθρωποι που θα κληθούν να διοικήσουν τον Δήμο πρέπει να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις. Δεν θα υπάρχει αντ΄ αυτού Δήμαρχος. Δεν θα υπάρχει σύμβουλος μη εκλεγμένος που θα περιφέρεται με αλαζονεία και παλαιοκομματικό αυταρχισμό, προσβάλλοντας και εξευτελίζοντας όλους μας, όλους σας. Πιστεύω ότι έχουμε τα εφόδια και τις γνώσεις για να ανταπεξέλθουμε στο έργο μας αυτό .
Μην ξεχνάτε ο Δήμος είστε εσείς.

Κλείνοντας θα ήθελα να σα μιλήσω από καρδιάς, σαν τον Τάσο που με γνωρίζεται χρόνια τώρα. Ονειρεύομαι ότι κάποτε θα έχουμε ένα νησί που θα ευημερεί, αναπτυσσόμενο όπως ακριβώς έχουμε αποφασίσει εμείς. Μια κοινωνία πολιτών με ομόνοια και αδελφοσύνη, χωρίς μικρότητες, ΦΘΟΝΟ και ΦΟΒΟ. Ένα νησί πρότυπο που θα μπορεί να δεχτεί και νέο πληθυσμό να ζήσει εδώ, κάνοντας τον χειμώνα πιο βιώσιμο και το καλοκαίρι πιο αποδοτικό. Ένα νησί που θα ανθούν οι τοπικοί σύλλογοι, που σήμερα είναι ξεχασμένοι από τον Δήμο. Ένα νησί στο οποίο η νεολαία του θα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, που θα μας τραβάει μπροστά με φρέσκιες ιδέες, ΔΥΝΑΜΗ και ΟΡΜΗ……………

Γεια σας φίλοι μου, ΑΠΟ ΑΠΟΨΕ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΓΥΡΙΖΕΙ Η ΣΕΛΙΔΑ».

20140401-111527.jpg