Δ. Χανιώτη: Παριανή εικαστικός σε δύο εκθέσεις στην πρωτεύουσα της χώρας

 

O ΤΡΩΣΑΣ ΚΑΙ ΙΑΣΕΤΑΙ 80X100cmΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | Του Κ.Ν.Δραγάτη ...
Η ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΝΙΩΤΗ είναι γνωστή Παριανή εικαστικός που έχει δώσει δήγματα της δουλειάς της στην Πάρο με διάφορους τρόπους και από διαφορετικές θέσεις. Αυτή την εποχή κάνει στην Αθήνα δύο πολύ σημαντικές προσπάθειες για την καλλιτεχνική της πορεία. Αφενός συμμετέχοντας σε μία ομαδική έκθεση, σε μία από τις σημαντικότερες αίθουσες της Αθήνας, αφετέρου παρουσιάζοντας για πρώτη φορά μόνη τη δουλειά της σε ατομική έκθεση, σε γνωστό ιδιωτικό χώρο εκθέσεων, επίσης της πρωτεύουσας.

Για εκείνους που δεν μπορούν να κατανοήσουν ίσως την αξία αυτής της είδησης, αναφέρουμε ότι είναι σπουδαία στιγμή για τον τόπο, όταν ένας συμπολίτης μας ξεπερνά τα όρια της Πάρου και μεταφέρει τον κόπο της καλλιτεχνικής του δημιουργικότητας σε άλλες περιοχές της χώρας και δη στην πρωτεύουσα. Συνηθίζουμε να καταγράφουμε κάποιες επιτυχίες στον εμπορικό τομέα ή τις διακρίσεις Παριανών ομάδων και Παριανών αθλητών. Όμως η καλλιτεχνική εργασία, όταν εξάγεται από το νησί, είναι γεγονός όμοιας αξίας ή και σπουδαιότερης ακόμη. Απευθύνεται σε ειδικό, «δύσκολο» κοινό το οποίο επιθυμούμε να έλκεται από την Πάρο, και μεταφέρει αντιπροσωπευτικά, το σύνολο του πνεύματος του τόπου κατά την εποχή δημιουργίας, όταν επιτυγχάνει…

Η συμμετοχή Παριανών και Αντιπαριωτών στις κεντρικές, «εξαγωγικές» προσπάθειες Παριανών καλλιτεχνών συμφέρει και την ψυχή τους και τον τόπο μας. Γι’ αυτό όσοι βρεθούν στην Αθήνα είναι καλό να κανονίσουν μία ωραία επίσκεψη στις αντίστοιχες εκθέσεις της συμπατριώτισσας μας. Ακολουθούν οι λεπτομέρειες …

Η συμμετοχή στην ομαδική έκθεσηGORGOMEAGATHIA

Την Παρασκευή 4 Απριλίου ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και η εφημερίδα «Αυγή» πραγματοποίησαν τα εγκαίνια της έκθεσης με θέμα: «12 Νέοι Εικαστικοί Καλλιτέχνες VIII από τις απογνώσεις της Κυριακάτικης Αυγής», αφού είναι οι οργανωτές αυτής της επαναλαμβανόμενης πολιτιστικής προσπάθειας.

Η έκθεση παρουσιάζει τα έργα των εν λόγω καλλιτεχνών στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα» (Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, Θησείο, στάση μετρό «Κεραμεικός»). Θα διαρκέσει μέχρι τις 25|4. Οι ώρες λειτουργίας του χώρου είναι από Τρίτη έως Σάββατο, 10:00 με 20:00 και την Κυριακή 10:00 με 14:00

Η ατομική έκθεση στο τέλος Απριλίου

Το ακόμη σπουδαιότερο όμως γεγονός για την συμπατριώτισσα μας είναι ότι ακριβώς μετά παρουσιάζει τη δουλειά της για πρώτη φορά εντελώς μόνη της, σε χώρο της πρωτεύουσας της χώρας. Εκεί θα χρειαστεί την παρουσία των φιλότεχνων Παρίων και Αντιπαρίων περισσότερο. Είτε εκείνων που μένουν μόνιμα στην Αθήνα, είτε εκείνων που θα βρίσκονται τις ημέρες που θα λειτουργεί στην Αθήνα.

Η πρώτη ατομική έκθεση της Δήμητρας Χανιώτη φέρει το διττό και αισιόδοξο τίτλο «Ο τρώσας και ιάσεται» (σ.σ: 1η κεντρική φωτό στην ανάρτηση) που σημαίνει ότι αυτός NIKIKOUFARDIKASπου προξένησε τη πληγή θα τη γιατρέψει. Καθρεφτίζεται στο ομώνυμο, εμβληματικό έργο της, το πλασμένο ως μια κλεψύδρα, αποτυπωμένη πάνω στο σήμα του σωσιβίου των πλοίων της γραμμής, που σχηματίζεται από μια ανάποδη ημιτελή οικοδομή, με τους χάρτες των αρχαίων λατομείων του μαρμάρου και το φτιαγμένο με τον τρόπο των παιδιών σπιτάκι να διαδηλώνουν την ανατροπή του κατεστημένου τρόπου σκέψης της «αντιπαροχής».
Η δημιουργία της Δήμητρας Χανιώτη συντίθεται με θραύσματα του παρελθόντος και του παρόντος. Ως ένα κολλάζ διαφορετικών τεχνοτροπιών και υλικών, παραδοσιακών και σύγχρονων, εικόνων αγαλμάτων και μνημείων της αρχαιότητας και σημερινών εικόνων. Συνδέει τη σταυροβελονιά που έμαθε από τη γιαγιά της και με την οποία κεντά το χαρτί καθώς και το βελονάκι με τη ψηφιακή, τη φωτογραφική και τη ζωγραφική, τέχνες που σπούδασε.
Πλάθει με χαρακτηριστικά είδη της χλωρίδας της Πάρου από την οποία κατάγεται και όπου ζει και εργάζεται σήμερα κυκλαδικά ειδώλια. Φτιάχνει με το σμιλεμένο σε παριανό μάρμαρο άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης, το αποτυπωμένο πάνω στo Πάριο Χρονικό, εξπρεσιονιστικές φιγούρες. Διαρρηγνύει έτσι την εικονική πραγματικότητα με την καλλιτεχνική πράξη που πηγάζει μέσα από τη ζωή και τη συλλογική της μνήμη.

Εγκαίνια: 29 Απριλίου 2014, ώρα 20:00
Διάρκεια: 24 Απριλίου – 24 Μαΐου 2014
Αίθουσα τέχνης «ΤΕΧΝΟΧΩΡΟΣ», Λεμπέση 4 & Μακρυγιάννη 117 42, Αθήνα – Τηλ. 211 182 38 18. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11:00-14:30 & 17:30-20:30 | Τετάρτη, Σάββατο 11:00-16:00 | Κυριακή, Δευτέρα κλειστά.

Βιογραφικό

Η Δήμητρα Χανιώτη γεννήθηκε στην Πάρο το 1977. Σπούδασε στην Α.Σ.Κ.Τ. Αθήνας με δάσκαλο τον Γ. Ψυχοπαίδη από το 1998 έως το 2004 καθώς και στο εργαστήριο φωτογραφίας με τον Μ. Μπαμπούση από το 2001 – 2004. Παρακολούθησε μαθήματα επεξεργασίας βίντεο και εικόνας με την Ε. Χατζησάββα από το 2001 έως το 2004.
Ανέλαβε ως Καλλιτεχνική Διευθύντρια και δίδαξε στο Εικαστικό Εργαστήρι του Δήμου Πάρου από το 2002 έως 2006 (Δίκτυο Εικαστικών Εργαστηρίων Υπουργείου Πολιτισμού). Το 2005 διορίστηκε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και διδάσκει το μάθημα των Εικαστικών. Παρακολούθησε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Αγωγή και Πολιτισμός» του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου από το 2009 έως 2012. Συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

20140401-111527.jpg