Πρώτη σύλληψη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας για παθητική κακοποίηση ζώου στο νησί της Πάρου

20140327-005911.jpg

ΕΞΑΘΛΙΩΜΕΝΟ, αποστεωμένο, με πληγές από ψύλλους και τσιμπουρια, γεμάτο μύγες, αλυσοδεμένο, χωρίς κατάλυμα, νερό και φαί βρέθηκε το εικονιζόμενο σκυλί τύπου Πόϊντερ στις Κολυμπήθρες της Πάρου σε αφύλακτο χωράφι.

Το σκυλί βρέθηκε την Τρίτη 24 Μαρτίου απο διερχόμενους πολίτες οι οποίοι ενημέρωσαν το Σύλλογο μας «Φιλοζωοι Εθελοντές Πάρου» για την κατάσταση που βρήκαν το σκυλί, πετσι και κοκκαλο, χωρίς τροφή και με μπωλ νερου μια παλιά κατσαρόλα με ελαχιστο μουχλιασμένο νερό.

Οι ΦΕΠ (Φιλόζωοι Εθελοντές Πάρου) και οι μάρτυρες απευθυνθήκαμε αμέσως στον Αστυνομικό Σταθμό Νάουσας Πάρου και πήγαμε επι τόπου στο σημείο που ηταν το αλυσοδεμένο σκυλί με αστυνομικά όργανα και τον κτηνιατρο Αντώνη Λάμπρου. Ο κτηνίατρος διαπίστωσε την τραγική κατάσταση της υγείας του ζώου και συνέταξε εκθεση με στην οποία συστήνει άμεσα αποπαρασίτωση, ιδιαίτερη διατροφική φροντίδα και εμβολιαμό και κυρίως αλλαγή του χώρου διαβίωσης.

Ο Νόμος 4039/12 θεωρεί την παθητική κακοποίηση ως αξιοποινη πράξη και προβλέπει ΑΥΤΟΦΩΡΟ και αυτεπαγγελτη μήνυση.

Ετσι στη συνέχεια κινήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία και ο ιδιοκτήτης του σκύλου Σ.Κ κάτοικος Νάουσας συνελήφθη και απολογήθηκε, σχηματίστηκε δικογραφία και λόγω απόστασης της Εισαγγελίας που είναι στη Σύρο αναμένεται να κληθεί σε δικάσιμο τις επόμενες μέρες.

Παράλληλα με αιτησή μας οι ΦΕΠ ζητήσαμε απο την Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου να δωθεί ΑΜΕΣΑ εντολή οριστικής απομάκρυνσης του ζώου απο την κατοχή του παραβάτη ώστε να το φροντίσουμε και να το σώσουμε από βεβαιο αργό και μαρτυρικό θάνατο. Στο μεταξύ μέχρι να εκδοθεί η εντολή από την Εισαγγελία φροντίζουμε καθημερινά το σκυλί με τροφή και νερό και αποπαρασίτωση

Εκτός της ποινικής δίωξης ο Νόμος 4039 προβλέπει και διοικητικά πρόστιμα για την παραλειψη των κανόνων ευζωίας, την ελλειψη βιβλιαρίου και κτηνιατρικής περίθαλψης –εμβολιασμών, την έλλειψη ηλεκρονικής σήμανσης.

Ευχαριστουμε τον Αστυνομικό Σταθμο Νάουσας Πάρου για την άμεση και έγκαιρη αντιμετώπιση του περιστατικού.>