Ο ΧΟΝ στη Σμύρνη…

DSC_0115

ΣΤΗ ΣΜΥΡΜΗ βρέθηκε το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας ο Χορευτικός Όμιλος Νάουσας Πάρου με 15μελή αποστολή του, ύστερα από πρόσκληση του Δήμου του Καρσίγιακα (Κορδελιό), για να παρουσιάσει παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια σε παράσταση που δόθηκε σε τοπικό θέατρο την 1η Μαρτίου 2014. Ήταν η τρίτη φορά που ο παριανός όμιλος επισκέφθηκε την τουρκική μεγαλούπολη (με τις δύο προηγούμενες το 2000 και το 2003, μετά από πρόσκληση τοπικού πανεπιστημίου). Η παράσταση, με σημείο αναφοράς τις εκατέρωθεν στο Αιγαίο ανταλλαγές πληθυσμών και από κοινού με το συγκρότημα του Δήμου Καρσίγιακα, έγινε σε θέατρο στην περιοχή Μποστάνλι, ασφυκτικά γεμάτο από 2 χιλιάδες περίπου θεατές. Ο ΧΟΝ παρουσίασε, σε καλλιτεχνική επιμέλεια της χοροδιδασκάλου Ελένης Τριώδα, αρχικά χορούς από τη Μικρά Ασία και έπειτα από την Πάρο και τις Κυκλάδες, με εικόνες από τις ομορφιές της Πάρου να προβάλλονται συνέχεια πίσω από τους χορευτές. Μουσική έπαιξαν η Χαριτίνη Κώττη (βιολί) και ο Νίκος Παγκράτης (λαούτο) και τραγούδησε η Βούλα Κρητικού…

Η ανταπόκριση ήταν θερμότατη, ενώ ανάλογες ήταν οι αντιδράσεις και κατά την σύμπραξη Ελλήνων και Τούρκων μουσικών, στα μουσικά διαλείμματα μεταξύ των παρουσιάσεων χορών, όπου ερμηνεύτηκαν και στις δύο γλώσσες παραδοσιακά κυρίως τραγούδια, όπως το «Σάλα σάλα», «Από ξένο τόπο» και άλλα, εξίσου δημοφιλή και στις δύο χώρες. Ενθουσιασμό προξένησε η χορευτική σύμπραξη μελών των δύο συγκροτημάτων, που χόρεψαν μαζί ένα ελληνικό κι ένα τουρκικό χορό (χασάπικο και χαρμάνταλι αντίστοιχα). Η παράσταση ολοκληρώθηκε με το δρώμενο του παζαριού, μια σύντομη αναπαράσταση της πολυπολιτισμικής αγοράς της Σμύρνης, με όλους τους χορευτές επί σκηνής. Μετά την εκδήλωση, τα μέλη της ελληνικής αποστολής έγιναν κατ’ επανάληψη δέκτες θερμών συγχαρητηρίων, ενώ εκατοντάδες ήταν οι σχετικές αναρτήσεις στα διάφορα κοινωνικά δίκτυα με σχόλια και φωτογραφίες (επισκεφθείτε ενδεικτικά την ομάδα του ΧΟΝ στο Facebook). Αρκετές ήταν και οι δημοσιεύσεις στα τοπικά ΜΜΕ, ενώ σύντομη συνέντευξη έδωσαν στο εθνικής εμβέλειας κανάλι TRT η πρόεδρος του ΧΟΝ Κατερίνα Σιφναίου, η χοροδιδάσκαλος Ελ. Τριώδα και ο υπεύθυνος επικοινωνίας Μιχάλης Θεοδωράκος.

θεατρο

Στο περιθώριο των εκδηλώσεων οι παριανοί χορευτές μεταξύ άλλων επισκέφθηκαν γνωστές περιοχές της Σμύρνης όπως το Κόνακ, το Πασαπόρτ και το Αλσαντσάκ, ενώ ξεναγήθηκαν στην αρχαία Έφεσο, στο λεγόμενο «Σπίτι της Παναγίας» (σύμφωνα με την Καθολική Εκκλησία), και στο χωριό Σιριντζέ, τον πάλαι ποτέ Κιρκιντζέ της Διδώς Σωτηρίου.
Ο ΧΟΝ ευχαριστεί το Δήμο του Καρσίγιακα για την πρόσκληση και την άψογη φιλοξενία και δηλώνει ευτυχής που για μια ακόμα φορά εκπροσώπησε επάξια τον τόπο μας στο εξωτερικό. Το ταξίδι αυτό ήταν για όλους μας μια συγκινητική εμπειρία και χαιρόμαστε που πλέον η Πάρος για μια μερίδα κόσμου στη Σμύρνη και όχι μόνο είναι περισσότερο γνωστή.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΧΟΝ
Δημοσιεύματα:
http://www.hurriyet.com.tr/ege/25931877.asp
http://www.diyaloggazetesi.com/turkiye/yakinlasma-adimlari-h3617.html
http://www.dha.com.tr/en-son-haber-zeybek-ve-sirtaki-bulusmasi-son-dakika-haberleri_612493.html
http://www.haberercis.com/m/?id=75607

Από την παράσταση:
http://www.dailymotion.com/video/x1eauk1_zeybek-ten-sirtaki-ye-iki-yakanin-dansi-gosterisi_news
https://www.youtube.com/watch?v=uI6b8f3mDcY&feature=youtube_gdata_player
https://www.youtube.com/watch?v=l_hiHR36J8A
http://www.mynet.com/sebastiyan/anadolu-ajansi-izle-quotzeybekten-sirtakiye-iki-yakanin-dansiquot-gosterisi-izmir-vid-1897170/