ΑΡΘΡΟ | Ρευστό πολιτικό τοπίο

tax-questions-1

Φαίνεται ότι διανύουμε περίοδο πυκνού πολιτικού χρόνου. Τα πολιτικά δεδομένα αλλάζουν γρήγορα που δυσκολεύεται κανείς να τα παρακολουθήσει με επάρκεια. Ο «πληθωρισμός» πολιτικών «συμβάντων» οφείλεται κυρίως σε δύο λόγους: 1ον. Στην προεκλογική περίοδο και 2ον. Στο κίνημα υγείας.

1ον. Οι προεκλογικές ζυμώσεις – εξελίξεις είναι ραγδαίες, αλλά δεν έχουν τελειώσει. Υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη μέχρι να διαμορφωθεί το τελικό σκηνικό. Η ρευστότητα παραμένει το χαρακτηριστικότερο στοιχείο του. Είναι άγνωστος και ο αριθμός των συνδυασμών, που τελικά θα κατέλθουν στις εκλογές και η σύνθεσή τους. Για τέσσερις κυρίως λόγους:

Α). Η οικονομική και πολιτική κρίση ανατρέπει παγιωμένες κομματικές καταστάσεις και πρακτικές του παρελθόντος. Σήμερα, τα κόμματα της συγκυβέρνησης, που κάποτε, με τους πελατειακούς εκλογικούς μηχανισμούς, μπορούσαν να ελέγχουν σημαντικά τμήματα της κοινωνίας, έχουν χάσει τα περισσότερα από τα κοινωνικά τους ερείσματά. Η βαρβαρότητα των μνημονιακών μέτρων έχει αποδιοργανώσει τη ζωή ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων. Η υποβόσκουσα αγανάκτηση δημιουργεί ένα πολιτικό πεδίο που προσομοιάζει με κινούμενη άμμο. Σ’αυτή την κοινωνική και πολιτική αβεβαιότητα δοκιμάζονται άνθρωποι και πολιτικά σχήματα.

Β). Η απερχόμενη δημοτική Αρχή δυσκολεύεται να πείσει ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, με τα πεπραγμένα της, πως αξίζει την επανεκλογή της. Φαίνεται να έχει χάσει πολλά από τα κοινωνικά ερείσματα που, ως εδραιωμένη για χρόνια εξουσία, είναι αναμενόμενο να έχει. Η δική της δυσκολία ανοίγει την «όρεξη» περισσότερων διεκδικητών. Οι πολλοί διεκδικητές κατακερματίζουν την «αντιπολίτευση». Ο κατακερματισμός ευνοεί την απερχόμενη Δημοτική Αρχή στον α΄ γύρο, αλλά όχι στον β΄, γιατί καθηλώνοντας χαμηλά τα εκλογικά ποσοστά των συνδυασμών, δεν της δίνει «αέρα» την δεύτερη Κυριακή. Για να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη χρειάζεται «νέο αίμα», που θα της επιτρέψει να ελπίζει σε ένα διαχειρίσιμο, για τη δεύτερη Κυριακή, εκλογικό αποτέλεσμα. Σε συνθήκες κρίσης, που κανείς δεν γνωρίζει πως σκέφτεται και πως θα αντιδράσει μια κοινωνία που σιγοβράζει, δεν είναι εύκολο να ανανεωθείς με… «νέο αίμα». Απομένει η λύση της συμφωνίας κορυφής (άρα και συνδιαλλαγής), η οποία, όμως, στην συγκυρία της τωρινής κρίσης, δεν μπορεί να κουβαλά μεγάλη εκλογική … προίκα.

Γ). Η ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού, η έλλειψη «αέρα νίκης» της απερχόμενης δημοτικής Αρχής, αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα δημιουργώντας εύλογες ελπίδες νίκης τη δεύτερη Κυριακή. Άρα ωθεί περισσότερους να «δοκιμάσουν» στον στίβο των δημοτικών εκλογών. Ο κατακερματισμός της αντιπολίτευσης δυσκολεύει τους «αντιπολιτευόμενους» συνδυασμούς, αλλά δημιουργεί βάσιμες ελπίδες νίκης σε εκείνον που θα «περάσει/σουν» στον δεύτερο γύρο.

Δ). Η δεινή οικονομική (κι όχι μόνο) κατάσταση πολύ κόσμου, τον αναγκάζει να επικεντρώνεται κυρίως σε ζητήματα επιβίωσης. Οι άνθρωποι αναγκάζονται να κοιτάνε πως θα τα βγάλουν πέρα, πως θα επιβιώσουν, ως οικογένεια, στην κρίση. Έχουν να ασχοληθούν με τα σοβαρά προβλήματα της επιβίωσης (ανεργία, ημι-απασχόληση, βιοτικές συνθήκες, καθημερινότητα, σπουδές παιδιών, κλπ), οπότε δεν μένει χρόνος και διάθεση να ασχοληθούν με τα κοινά και μάλιστα σε μια εποχή, που η αυτοδιοίκηση, εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής, θα λειτουργεί με δυσμενέστερους όρους και συνθήκες. Η απροθυμία υποψηφιότητας δυσχεραίνει την κατάρτιση ψηφοδελτίων.

2ον. Το «ακηδεμόνευτο» κίνημα υγείας αντιδιαστέλλεται με τον παλαιοκομματισμό δημιουργώντας πρόσθετα προβλήματα στον παραγοντισμό. Απ’την άλλη το κίνημα Υγείας «ψάχνει» το «τι μέλλει γενέσθαι» – ανοικτό ζήτημα πάντοτε χωρίς έτοιμες απαντήσεις. Βρίσκεται σε εξέλιξη η αποστολή «εξωδίκου διαμαρτυρίας» προς τον Υπουργό Υγείας, κοινοποιούμενη σε κόμματα και Αρχές, για πλημμελή παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στο Κέντρο Υγείας. Βρίσκονται, λένε, υπό εξέταση προτάσεις για πορεία στην Αθήνα, μποϊκοτάρισμα των εκλογών του Μαΐου, συντονισμό με άλλα νησιά, νομοθετική κατοχύρωση νησιωτικότητας, κά. Αληθεια, διαγιγνώσκεται προσπάθεια υπονόμευσης-διάλυσης του κινήματος υγείας; Ενοχλούνται, γιατί προσκρούει α) σε συμφέροντα ιδιωτών; β) στην αδιαφορία ή εχθρότητα «εύπορων»; γ) στην επιθυμία πολιτικής ποδηγέτησης; δ) σε λογικές παραγοντισμού; ε) σε κομματικά συμφέροντα;

Δ.Χ.Γ.
(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου» της 22|3|14)