ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΑΡΟΣ 2014 | ΝΑ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ …

prosklisi_esyΕνόψει της Συνάντησης Πολιτών στις 24|03|14, αίθουσα του συλλόγου «ΑΡΧΙΛΟΧΟΣ», 19:00

Όποιος πείσει μία διευρυμένη, ανοικτή συνέλευση πολιτών με τα επιχειρήματα και τις θέσεις του, ας γίνει ο επικεφαλής ενός νέου, πλειοψηφικού, τοπικού κινήματος αλλαγής, ανατροπής και σταθερής προόδου, στη βάση συγκεκριμένων, προσυμφωνημένων κοινών αρχών, ορίων και αξιών.
Ποιος έχει λόγους να φοβάται τέτοια διαδικασία;

  • Όχι πια ενότητα για τις καρέκλες, Όχι ενότητα για ρουσφέτια, Όχι ενότητα για μεμονωμένα συμφέροντα, Όχι ενότητα με εκείνους που ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση ΗΤΤΑΣ της Πάρου.

Όσοι δοκιμάστηκαν ΕΠΙ ΧΡΟΝΙΑ…σπίτια τους!
ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!
(Δημοσιέυση από την εφημερίδα «Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου» της 15|03|14)

Από το πρωί Σάββατο 15 Μαρτίου 2014, με πρωτοβουλία του εκδότη της εφημερίδας «Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου», Κώστα Δραγάτη, διανέμεται σε όλη την Πάρο μία πρόσκληση για όλους εκείνους τους πολίτες του νησιού που θεωρούν ότι η παρούσα δημοτική αρχή δεν έχει να προσφέρει τίποτε πια. Για όλους εκείνους τους πολίτες ανεξαρτήτου κομματικής προέλευσης, οι οποίοι πιστεύουν ότι η σημερινή δημοτική αρχή που διοικεί σε σύνολο 12 χρόνια, δεν έχει να δώσει τίποτε άλλο πια.
Όλοι οι πολίτες του νησιού που πιστεύουν στη δημοκρατία και εκτιμούν ότι πολύ σπουδαιότερα πράγματα μπορεί να κατακτήσει ο τόπος μας και ο κάθε πολίτης που κατοικεί σε αυτόν, έχουν την ευκαιρία να προσέλθουν στην αίθουσα του Αρχιλόχου στην Παροικιά, στις 24 Μαρτίου 2014, στις 7 το βράδυ για να συμμετάσχουν οι ίδιοι στη δημιουργία ενός ευρύτατου μετώπου πολιτών με σκοπό να αλλάξει εποχή, πρόσωπα, νοοτροπία, πολιτικές, παραγωγικότητα και μετρήσιμη αποδοτικότητα η Πάρος μας.

Σε τι διαφέρει αυτή η ευκαιρία

1) Είναι μία προσπάθεια εκ του μηδενός. Υπάρχει ο δημόσιος τόπος, υπάρχει ο δημόσιος χώρος, υπάρχει και ο κοινωφελής χρόνος. Υπάρχει ένα ελάχιστο πλαίσιο αρχών που προτείνεται ως «εναρκτήριο» για να γίνει μία παραγωγική διαδικασία συγκρότησης κινήματος και συνδυασμού.
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ δεδομένος αρχηγός, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ προσυνεννόηση με «κολλητούς» και φίλους σε καταγώγια, σπίτια και γραφεία, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ κάτι που να δεσμεύει εκείνον που θα αναδειχθεί επικεφαλής για να βαδίσει μπροστά, αφού δοκιμαστεί και συναγωνιστεί με όμοιους του δημόσια με τη διαδικασία του πολιτικού λόγου, προκειμένου να γίνει αποδεκτός ως κορυφαίος ίσων.
Έτσι, οι πολίτες που θα βρεθούν στην αίθουσα, θα έχουν ΟΙ ΙΔΙΟΙ την ευκαιρία να συνδιαμορφώσουν τα πάντα.

2) Ο Κ. Ν. Δραγάτης που πήρε την πρωτοβουλία για την πρόσκληση και την οργάνωση της εν λόγω εκδήλωσης, ο οποίος έχει συγγράψει τα σχετικά κείμενα, ξεκαθαρίζει εντός των κειμένων που διανέμονται ότι είναι ο μόνος που ΔΕΝ θα έχει δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα για τη συγκεκριμένη θέση του επικεφαλής, αφού κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι θα εκμεταλλευόταν το προβάδισμα του «οικοδεσπότη» που προσκάλεσε. Χάριν αυτού του ανύπαρκτου δικαιώματος «αυτοχρίζονται» συνήθως κάποιοι επικεφαλής, χωρίς δημόσια δημοκρατική δοκιμασία, χωρίς διαφανείς δημόσιες δεσμεύσεις και γι’ αυτό, όταν πάρουν την οποιαδήποτε εξουσία, καταλήγουν «παρτάκηδες», ιδιοτελής και εντέλει, διεφθαρμένοι. Τα έχουμε ζήσει αυτά και δεν συνιστά εξυπνάδα να τα επιτρέψουμε να γίνουν και πάλι.
Κάθε συντονιστική δικαιοδοσία του Κ. Ν. Δραγάτη θα ολοκληρωθεί, αφού τελειώσει με επιτυχία η εν λόγω εκδήλωση στις 24 Μαρτίου. Δηλαδή, αφού προκύψει επικεφαλής και συμφωνία για τη δημιουργία τοπικού κινήματος και πολιτικού, πλειοψηφικού συνδυασμού για τις δημοτικές εκλογές του προσεχούς Μαΐου.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένο κόμμα πίσω από την πρωτοβουλία.
Διότι «ανοικτές» διαδικασίες έχουν επικαλεστεί πολλοί ανά την Ελλάδα. Όμως, το υπονοούμενο είναι «ανοικτές διαδικασίες αλλά υπό την σημαία «Α» ή την σημαία «Β». Κατά τη γνώμη μας, δεν πρέπει να κατηγορείται η κομματική ιδιότητα. Είναι δικαίωμα του καθενός και τιμή του. Όμως, μία πρωτοβουλία ενιαίου μετώπου πλήρους ανατροπής του τοπικού πολιτικού κατεστημένου που έχει διαμορφωθεί στην Πάρο, δεν μπορεί να γίνεται προς χάριν ενός μόνο κόμματος. Διότι αποκλείει τη συμμετοχή σε άλλους που έχουν κοινές επιθυμίες, πολλές ταυτόσημες απόψεις, αλλά διαφορετική πολιτική αφετηρία.
Βεβαίως, πάλι κατά τη γνώμη μας, δεν μπορεί να είναι «ανοικτή» διαδικασία για όλους. Δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνει αυτούς που έχουν τις ηγετικές ευθύνες για την καταρρέουσα πορεία της Πάρου των τελευταίων ετών, δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνει κανέναν που δεν πιστεύει στη δημοκρατία, αφού η εκ του μηδενός διαδικασία γέννησης ενός κινήματος, όπως την προτείνει η πρόσκληση, είναι εκ των προτέρων και κατεξοχήν δημοκρατική. Αυτό είναι το πλαίσιο της, οι κανόνες διεξαγωγής της.
Τέλος, δεν μπορεί κανείς που θα συμμετέχει σε ένα τέτοιο κίνημα να υιοθετεί ότι οι πολιτικές παρακμής και διαφθοράς ή οι πολιτικές τυραννίας και υποδούλωσης των τριών τετάρτων της κοινωνίας, όπως τις ζούμε σήμερα, μπορεί να είναι ανεκτές και αποδεκτές. Είμαστε ενάντιοι, θέλουμε να τις ανατρέψουμε, γι’ αυτό και είμαστε σε αντιπαράθεση με όσους τις υπέγραψαν και με εκείνους που «έστρωσαν χαλί» στην τοπική πολιτική για να εφαρμοστούν.

Άρα, καλούνται …

Όλοι εκείνοι που επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα για επικεφαλής ενός τέτοιου Παριανού Δημοκρατικού Κινήματος να παρουσιαστούν στις 24 Μαρτίου στον Αρχίλοχο και να εκθέσουν τις ιδέες τους. Ακόμη και αν έχουν φίλους με τους οποίους έχουν ξεκινήσει ήδη προσπάθειες, αλλά χωρίς να έχουν πάρει την έκταση που χρειάζεται, ενώ δεν έχουν τις προδιαγραφές δημόσιας διαδικασίας που απαιτούνται, ας έρθουν να δοκιμαστούν και να επιτύχουν σε κάτι πολύ συνολικότερο.
Απευθείας δημόσιο, απευθείας διαφανές, γνήσια δημοκρατικό.

Συγκεκριμένα …

Καλείται η Γρηγορία Πρωτολάτη, εφόσον πιστεύει ακόμη σε όσα κείμενα δημόσια έχει υποβάλει για να στηρίξει την τοπική πολιτική της πορεία, τουλάχιστον από τις εκλογές του 2010, να εκθέσει τους λόγους για τους οποίους θα ήταν καλύτερο να επιλέξουμε εκείνη ξανά για υποψήφια δήμαρχο. Ας ζητήσει από τους φίλους της να βρεθούν στην αίθουσα και μαζί με τους πολίτες από όλη την Πάρο να κριθεί και αν πείσει, να «αναβαπτισθεί» δημοκρατικά.

Καλείται ο Κ. Μπιζάς, εφόσον έχει διαπιστώσει, όπως η συντριπτική πλειοψηφία των Παριανών, ότι δεν έχει να προσφέρει κάτι άλλο στο περιφερειακό συμβούλιο, να διατυπώσει τις δικές του απόψεις για την ηγεσία ενός τέτοιου κινήματος. Αν επιμένει να μην θέλει να δοκιμαστεί για τη θέση του επικεφαλής, τότε ας συνεισφέρει τις δυνάμεις του από οποιαδήποτε άλλη θέση επιθυμεί. Εκτός, αν πιστεύει ότι η Πάρος έχει δυνατότητες να περιμένει, ειδικά σε τομείς όπως ο τουρισμός με τον οποίο ασχολείται. Είναι σίγουρα καλοδεχούμενος.

Καλείται ο Ν. Σαρρής, εφόσον ενδιαφέρεται για διεύρυνση στην πράξη, όπως έχει αποφασίσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για τις δημοτικές εκλογές, να διατυπώσει το λόγο του και – γιατί όχι, αν πείσει – να θέσει υπό το δικό του πλαίσιο πολιτικών θέσεων όλες τις δυνάμεις τις Πάρου που με συνέπεια έχουν συνδράμει σε δράσεις που αποτέλεσαν τις κεντρικές επιλογές όλων των μερών του ήδη υπάρχοντος συνδυασμού του κατά την τελευταία τετραετία. Να ακολουθήσει δηλαδή τον δρόμο που έχει χαραχθεί από συντρόφους του για τις εκλογές στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Καλείται και ο Κ. Ροκονίδας (ή άλλος από τον χώρο), όπως έκανε με τους συντρόφους του κατά το τέλος της δεκαετίας του 1990 να συνεισφέρει δυνάμεις σε μία ευρύτερη κοινή προσπάθεια, γιατί όχι, με επικεφαλής τον ίδιο και με πρόταγμα – μεταξύ άλλων – τις θέσεις του, εφόσον εκτιμήσει ότι έχει κρίσιμο νόημα την περίοδο αυτή να διεκδικήσει ευρύτερες κοινωνικές συμμαχίες.

Καλείται και ο Γ. Μαούνης, εάν εννοεί εκείνα που αναφέρει σε πρόσφατα κείμενα του, να απευθυνθεί από την αρχή σε δημόσια και ανοικτή διαδικασία, όχι ως εξ υπαρχής δεδομένος αρχηγός, αλλά ως δημοκρατικά και δημόσια αναδεδειγμένος από συμπολίτες του, τους οποίοι μπορεί και να μην τους γνωρίζει. Μπορεί και να μην είναι φίλοι του.

Καλείται και όποιος άλλος πολίτης επιθυμεί, και δεν έχει ασχοληθεί ποτέ από δημόσιες θέσεις με τα κοινά, να θέσει την υποψηφιότητα του, να μιλήσει για τις ιδέες του, να κοινοποιήσει τα αποστάγματα της εμπειρίας του για εκείνα που πιστεύει ότι, αν προστεθούν, θα αλλάξει εποχή, νοοτροπία, παραγωγικότητα, εισοδήματα, πολιτισμό και χαμόγελο το νησί μας.

Όλοι η παραπάνω, αλλά και άνθρωποι της τελευταίας κατηγορίας των οποίων τη θέληση και τις δυνατότητες δεν έτυχε να γνωρίσουμε μέχρι σήμερα, είναι ξεχωριστοί άνθρωποι με σημαντικά βιογραφικά ζωής, με αντιθέσεις και με συγκλήσεις. Όλοι μπορούν να διεκδικήσουν το ανώτερο αλλά και το πιο απλό αξίωμα σε ένα κίνημα και έναν συνδυασμό ευρείας ΝΙΚΗΣ της Πάρου.
Εμείς δεν ξέρουμε πόσα ακόμη μπορεί να λείπουν για να γίνουν συγκλήσεις. Σίγουρα όμως έλλειπε μία πρόσκληση με δυνατότητες προοπτικής. Αυτό σκεφτήκαμε να το βάλουμε εμείς, αδιαφορώντας για το κόστος, τον κόπο ή την ενδεχόμενη αποτυχία. Το κάναμε γιατί γνωρίζουμε ότι ο χρόνος που περνάει αχρησιμοποίητος και με πεσιμισμό, είναι ο καλύτερος σύμμαχος για τα σχέδια εκείνων που θέλουν με κάθε τρόπο και παρά την αποτυχία τους, να κρατήσουν πάση θυσία τις καρέκλες και τον έλεγχο της εξουσίας και των ωφελειών της για την «παρέα» τους. Αυτό είναι το σχέδιο τους, αυτό τους έχουν υποδείξει οι «μέντορές» τους.
Πάντως, με δεδομένο ότι η πρόσκλησή μας μέχρι την Κυριακή το απόγευμα της 16 Μαρτίου, θα έχει φθάσει σχεδόν σε όλα τα σπίτια της Πάρου, αποκλείεται το ενδεχόμενο να πει ο οποιοσδήποτε στο μέλλον: Δεν ήξερα, Δεν με ρώτησε κανείς, Δεν είχα την ευκαιρία να διαμορφώσω ο ίδιος τις εξελίξεις.

Κ.Ν.Δραγάτης

20140316-122939.jpg