ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ | Ο Σκόπας και ο Κόσμος του
Η νέα έκδοση του ΙΑΠΚ για τον Σκόπα της Πάρου
ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ Αρχαιολογίας Πάρου & Κυκλάδων (ΙΑΠΚ) ανακοίνωσε την έκδοση του πολυσέλιδου τόμου των Πρακτικών του Γ’ Διεθνούς Συνεδρίου Αρχαιολογίας Πάρου και Κυκλάδων (Paros III) που πραγματοποιήθηκε στην Παροικία Πάρου από 11-14 Ιουνίου 2010, με τον ειδικότερο τίτλο Ο Σκόπας και ο Κόσμος του και την επιμέλεια της Προέδρου του ΙΑΠΚ Καθ. Αρχαιολογίας Ντόρας Κατσωνοπούλου και του Καθ. Αρχαιολογίας Andrew Stewart. Ο τόμος που είναι το μοναδικό μέχρι σήμερα συλλογικό έργο αφιερωμένο στον μεγάλο γλύπτη της αρχαίας Πάρου, περιλαμβάνει συνολικά 34 επιστημονικά άρθρα διανεμημένα σε τέσσερα μέρη…
Το Μέρος I με τον τίτλο Ο Σκόπας της Πάρου και η Παριανή Γλυπτική πριν από την Εποχή του, περιλαμβάνει 8 μελέτες αναφορικά με την καλλιτεχνική προσωπικότητα και το έργο του Σκόπα με βάση φιλολογικά και νεότερα αρχαιολογικά στοιχεία, τη σχέση της τέχνης του με την Πάρο και τα δημιουργήματα της παριανής γλυπτικής πριν από την εποχή του, και την ανάλυση της επιρροής του πολιτιστικού περιβάλλοντος και της κληρονομιάς της Πάρου στην προσωπικότητα του Πάριου γλύπτη.
Το Μέρος ΙΙ με τον τίτλο Σκόπας ο Αρχιτέκτων, εμπεριέχει 9 εργασίες που αναφέρονται στο αρχιτεκτονικό έργο του Πάριου καλλιτέχνη ξεκινώντας από τον τόπο καταγωγής του με την ανέγερση του Πρυτανείου και του ναού της Εστίας στην πόλη της Πάρου και ακολούθως με το επιφανέστερο αρχιτεκτονικό δημιούργημα του Σκόπα, το ναό της Αθηνάς Αλέας στην Τεγέα της Αρκαδίας και το σημαντικό αρχιτεκτονικό του έργο στη Μ. Ασία, ειδικότερα στο βωμό του υστεροκλασικού Αρτεμισίου στην Έφεσο και στο Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού.
Στο Μέρος ΙΙΙ με τον τίτλο Σκόπας ο Γλύπτης περιλαμβάνονται 12 άρθρα για την τέχνη του και τα αγάλματα που φιλοτέχνησε ο Σκόπας στη διάρκεια της μακράς καριέρας του σε διάφορες πόλεις του αρχαίου κόσμου, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάλυση ενός από τα διασημότερα έργα του Πάριου καλλιτέχνη, την Μαινάδα. Άλλα σημαντικά έργα του Σκόπα αποτελούν αντικείμενο μελέτης, όπως αγάλματα Αφροδίτης και Πόθου για το ιερό των Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη, αγάλματα στην Κνίδο και την Έφεσο της Μ. Ασίας αλλά και όλα τα Σκοπαδικά αγάλματα στη Ρώμη που απαριθμούνται από τον αρχαίο κριτικό της τέχνης Πλίνιο.
Το τελευταίο Μέρος IV που τιτλοφορείται Ο Αντίκτυπος του Σκοπαδικού Έργου, περιέχει 5 εργασίες σχετικά με την επίδραση που άσκησε η σκοπαδική τέχνη σε διάφορες περιοχές της κυρίως Ελλάδας, όπως στο ιερό των Δελφών και βορειότερα στη Θάσο, αποικία της Πάρου. Εξετάζεται επίσης η επιρροή του Σκόπα και του εργαστηρίου του στην Αίγυπτο και τη Μακεδονία αλλά και στην περιοχή του Βοσπόρου.
Το ΙΑΠΚ προγραμματίζει σειρά εκδηλώσεων παρουσίασης αυτού του μοναδικού για τον Σκόπα τόμου, με πρώτη την παρουσίαση στην Πάρο στις 5 Απριλίου 2014. Θα ακολουθήσει παρουσίαση στην Αθήνα αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες κατόπιν του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που επεδείχθη από αρχαιολόγους του εξωτερικού. Για τις παρουσιάσεις αυτές θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση. Το ΙΑΠΚ με ανακοίνωσή του ευχαρίστησε θερμά όλους τους επιστήμονες, Έλληνες και ξένους, για τη συμμετοχή με μελέτες τους στον σημαντικό αυτό τόμο για τον Σκόπα.
Απάντηση