Δευτέρα 24-02-2014 στις 20:30 νέα προβολή στο «Σπίτι του Δασκάλου»

 

6C95B06F38C16EBD31AA04F9D50E3F16

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΣ τη θεματική ενότητα: «Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία,Νερό – Φυσικός Πλούτος, Τροφή …. όλα τα Δημόσια Αγαθά υπό διωγμόν και οι συνέπειες αυτής της πολιτικής στη ζωή μας» οι εκπαιδευτικοί, διαχειριστές  του χώρου του Σπιτιού του Δασκάλου που λειτουργεί στην Παροικιά καλούν όποιους το επιθυμούν για να παρακολουθήσουν μαζί μια ταινία για τη Δημόσια Εκπαίδευση στην Ελλάδα. Τίτλος:
«Πρόσθεση όχι αφαίρεση, πολλαπλασιασμός όχι διαίρεση: Μια άλλη εκπαίδευση για τα παιδιά της μειονότητας στη Θράκη»
Ντοκιμαντέρ του Θάνου Αναστόπουλου.( 2008) / 90΄

Η ταινία παρακολουθεί την εφαρμογή και τα αποτελέσματα ενός σημαντικού μεταρρυθμιστικού προγράμματος, από το 1997 ως το 2008 για τα παιδιά της Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη. Επιστημονικοί υπεύθυνοι προγράμματος είναι η Άννα Φραγκουδάκη και η Θάλεια Δραγώνα, καθηγήτριες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παρακολουθώντας την ταινία αντιλαμβάνεται κανείς ότι δε χρειάζεται να ψάχνουμε στην πολιτισμένες σκανδιναβικές χώρες ή στην Αγγλία για εκπαιδευτικά προγράμματα.
Αποδεικνύεται ότι η Δημόσια Παιδεία και οι εκπαιδευτικοί στην Ελλάδα μπορούν  ( όταν τους το επιτρέπουν) να σχεδιάσουν,  να δημιουργήσουν και να εφαρμόσουν ένα εξαιρετικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Η εφαρμογή του προγράμματος έδωσε ελπίδα σε πολλά παιδιά, αφού τα απομάκρυνε από το περιθώριο, βοήθησε τους γονείς και λειτούργησε ως δύναμη διαπολιτισμικής συνοχής για την τοπική κοινωνία. Αυτή άλλωστε είναι και η δύναμη της Παιδείας, όταν δεν την αντιμετωπίζουν ως άλλη μια επενδυτική προοπτική της  αγοράς.
20131115-161657.jpg