Πρόταση για το ΕΚΑΒ Πάρου, μέχρι …

ekab_foto

ΈΝΑ ΠΑΛΑΙΟ θέμα επανέφερε πρόσφατα ως πρόταση η διοίκηση του ΕΚΑΒ με έγγραφο που απηύθυνε στην Διοικούσα Επιτροπή του Κέντρου Υγείας Πάρου και στη διοικήσεις του εποπτεύοντος νοσοκομείου Σύρου. Αφορά σε ένα σχέδιο το οποίο, αν γινόταν αποδεκτό, θα μπορούσε να λειτουργεί το ΕΚΑΒ στην Πάρο 24 ώρες το 24 ωρο, παρά του ότι τα στελέχη του δεν επαρκούν για τέτοιου είδους κάλυψη….
Το πρόβλημα

Εδώ και πολύ καιρό δεν υπάρχει στο Κέντρο Υγείας Πάρου ο απαραίτητος αριθμός εργαζόμενων για να υπάρχει ασθενοφόρο όλες τις ώρες της ημέρας, όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Το αποτέλεσμα είναι οι τραυματίες ή ασθενείς να καθυστερούν να μεταφερθούν στο κέντρο Υγείας ή να μεταφέρονται με κίνδυνο λόγω άγνοιας με ιδιωτικά αυτοκίνητα και συνοδεία ανεκπαίδευτους – στις πρώτες ανάγκες – συγγενείς ή φίλους.

Τώρα, που στο όνομα της κρίσης έχουν περικοπεί οι δαπάνες και οι προσλήψεις στον τομέα υγείας από το αρμόδιο υπουργείο, θεωρείται απίθανο να σταλούν τα υπόλοιπα στελέχη που χρειάζονται στο ΕΚΑΒ Πάρου για να μπορεί να λειτουργεί σωστά. Έτσι, από τη διοίκηση του ΕΚΑΒ στα κεντρικά έγινε πρόταση στο Κέντρο Υγείας η διοίκηση του να μεριμνήσει, ώστε οι αγροτικοί γιατροί και τυχόν νοσηλευτές να συνοδεύουν το ασθενοφόρο ως το δεύτερο μέλος του πληρώματος. Έτσι, αντί να συμπληρώνονται βάρδιες με δύο εκαβήτες, να συμπληρώνονται με έναν και έναν αγροτικό ή νοσηλευτή/-α. Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει η δυνατότητα να καλυφθούν όλες οι ημέρες και όλες οι ώρες με ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Πάρου από το υπάρχον προσωπικό.

Σε αυτή την πρόταση δεν έχει απαντήσει η διοίκηση του Κέντρου Υγείας Πάρου μέχρι σήμερα. Στο περιθώριο πολλά ακούγονται ως αιτίες για αυτή τη στάση. Νομίζουμε ότι θα ήταν σωστό να δοθεί μία πλήρης απάντηση, ακόμη και αν είναι αρνητική.

20131115-161657.jpg