Για τις τεράστιες ανεμογεννήτριες που ετοιμάζουν για την Πάρο

Παιχνίδι ψευτιάς και υποκρισίας;
Αποκάλυψη για το ρόλο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

anemogenitries_foto_1
ΜΕ ΣΤΟΧΟ να περάσουν «άβρεχτοι» από τις εκλογές του Μαΐου οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την Πάρο, δηλαδή ο περιφερειάρχης Γ. Μαχαιρίδης και ο δήμαρχος Χρ. Βλαχογιάννης, φαίνεται ότι έχουν δρομολογήσει ένα σκηνοθετημένο σύστημα πολιτικής παραπλάνησης των πολιτών για το θέμα που δημιούργησε η απόφαση που πήρε τα Χριστούγεννα που μας πέρασαν ο υπουργός περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ Γ. Μανιάτης, να εγκατασταθούν σε νησιά των Κυκλάδων τεράστιες ανεμογεννήτριες. Είκοσι τρεις από αυτές πρόκειται να εγκατασταθούν – σε πρώτη φάση – και στην Πάρο. Το θέμα έχει αναδείξει διεξοδικά η εφημερίδα μας ήδη. Τόσο μετά την τελευταία απόφαση, αλλά κυρίως, με δημοσιεύματα πριν τρία και τέσσερα χρόνια που είχε προκύψει το θέμα.
Ας δούμε τώρα τη σκηνοθεσία με βάση τις εξελίξεις…
Η ανακοίνωση του Δήμου

Ένα μήνα αφότου δημοσιοποιήθηκε η απόφαση εγκατάστασης από το υπουργείο, η δημοτική αρχή Πάρου σε μία προσπάθεια να δείξει ότι δήθεν αντιδρά, «δημιούργησε» ένα κείμενο με το οποίο προσπαθεί να επιδείξει μία δήθεν σπουδή για να προστατέψει την Πάρο από τις τεράστιες ανεμογεννήτριες μέσω νομικών προσφυγών.
Η ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα είναι η εξής:     

blaxogiannis_text«Ο Δήμος Πάρου σχετικά με το ζήτημα που έχει προκύψει, κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, με αφορμή την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί μας, απαντάει με την άμεση προσφυγή του στο Συμβούλιο Επικρατείας.
Για το σκοπό αυτό θα διεξαχθεί συνεδρίαση της Οικονομικής
Επιτροπής του Δήμου Πάρου, στις 4 Φεβρουαρίου 2014, ημέρα Τρίτη και ώρα 13:00 στο Δημαρχείο Πάρου για συζήτηση και ψήφιση στο μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης:

Θέμα 1ο: Ορισμός δικηγόρου για άσκηση αίτησης ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου Επικρατείας, του Δήμου Πάρου, κατά της με αρ. Α.Π. οικ. 172568/23-12-2013 Απόφασης του υπουργού Περιβάλλοντος, ενέργειας και κλιματικής αλλαγής με θέμα:

  • Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για τη κατασκευή και λειτουργία του έργου : «Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) συνολικής ισχύος 218,5 MW (95 A/Γ) και των συνοδών σε αυτό, έργων, που αποτελείται από : «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΚΟΥΜΠΙ Α.Ε.» ισχύος 9,2 MW, «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΚΟΡΑΚΙ Α.Ε.» ισχύος 16,1 MW, «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΑΦΟΥΤΣΙ Α.Ε.» ισχύος 27,6 MW, «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΒΟΥΡΛΑΣ Α.Ε.» ισχύος 32,2 MW, «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΔΙΣΤΟΜΟΣ Α.Ε.» ισχύος 36,8 MW, «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΡΛΕΣ Α.Ε.» ισχύος 27,6 MW, «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΡΟΥΜΠΟΥΛΑΣ Α.Ε.» ισχύος 23 MW, «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΦΩΛΙΑ Α.Ε.» ισχύος 20,7 MW, «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΚΑΓΚΑΡΗ Α.Ε.» ισχύος 25,3 MW στα νησιά Νάξο, Πάρο, Τήνο και Άνδρο Νομού Κυκλάδων και διασυνδετική Γραμμή Μεταφοράς 150 kV και Αιολικών Πάρκων με το ΚΥΤ Παλλήνης, Νομού Αττικής».

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Βλαχογιάννης Χρήστος».

ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΨΕΜΑ που περιέχει αυτή η ανακοίνωση της δημοτικής αρχής του Δήμου Πάρου είναι ότι εμφανίζει να αντιδρά «άμεσα» στην εγκατάσταση των τεράστιων ανεμογεννητριών. Το θέμα το γνώριζε με τον πιο επίσημο τρόπο η δημοτική αρχή Πάρου εδώ και τρία χρόνια που είχε συζητηθεί το αίτημα της σχετιζόμενης εταιρείας για πρώτη φορά σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, αλλά και του περιφερειακού συμβουλίου.
Αλλά και πριν από αυτές τις συζητήσεις, η εφημερίδα μας είχε δημοσιεύσει ακόμη νωρίτερα όλες τις αιτήσεις για πάρκα ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών που εκκρεμούν για το νησί μας. Η δημοτική αρχή δεν έχει κάνει τίποτε εδώ και τρία χρόνια που γνωρίζει το θέμα για να προετοιμάσει άρτια τόσο τη νομική υπεράσπιση, όσο και την ενημέρωση των πολιτών της Πάρου.
ΚΑΙ ΡΩΤΑΜΕ: Έχει στείλει έστω και ένα εξώδικο προς την εταιρεία με το οποίο να δηλώνει την αντίθεση του ο Δήμος Πάρου στην δεδηλωμένη πρόθεση της να εγκαταστήσει ένα τέτοιο εργοτάξιο στο νησί μας; Έχει αναθέσει εδώ και τρία χρόνια που και τυπικά γνώριζε το θέμα σε ένα εξειδικευμένο νομικό γραφείο της Αθήνας να προετοιμάσει σωστά τη στρατηγική «άμυνας» του νησιού;

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα εν λόγω «πάρκα» δεν ωφελούν σε τίποτε την Πάρο, αφού το μέγεθος των μονάδων και τα παράλληλα έργα που έχουν σχεδιαστεί αφορούν σε εκμετάλλευση του αέρα των Κυκλάδων με στόχο την εξαγωγή της ενέργειας του εκτός των νησιών μας. Η επιβάρυνση των παραδοσιακών οικισμών γύρω από αυτά τα πάρκα, αλλά και η μόλυνση του τοπίου εις βάρος του τουρισμού και της αισθητικής του περιβάλλοντος, θα επιφέρουν σοβαρές και ανεπανόρθωτες συνέπειες. Επαναλαμβάνουμε, χωρίς κανένα όφελος για τα νησιά μας.

Το «στρατήγημα»

Με μία «όψιμη» δραστηριότητα όπως αυτή που «επιδεικνύει» η δημοτική αρχή του Χρ. Βλαχογιάννη είναι φυσιολογικό να αναμένουμε μία αντίστοιχου «βάρους» νομική προσφυγή. Η δημοτική αρχή με αυτό τον τρόπο θα πετύχει να μην έχει πολιτικό κόστος από πολίτες και φορείς που αντιδρούν σε τέτοιες εγκαταστάσεις ενόψει εκλογών και μάλιστα, θα εμφανίζεται ότι κάνει και «ηρωισμούς», με το να εναντιώνεται – δήθεν – στην εταιρεία των ανεμογεννητριών δια της νομικής οδού. Με αυτή τη μέθοδο και την υποκριτική πολιτική νοοτροπία, η νομική προσφυγή δεν θα έχει «ευτυχές τέλος» για το συμφέρον της Πάρου. Καμία μάχη δεν κερδίζεται, εφόσον πηγαίνεις για να την χάσεις, λέει ο ποιητής!

Σε αυτή την περίπτωση η εταιρεία θα έχει βγει εξαιρετικά κερδισμένη, διότι θα έχει ένα θετικό αποτέλεσμα στα δικαστήρια και τότε, δεν θα μπορεί να την εμποδίσει ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΝΕΝΑΣ  να κάνει τη «δουλειά» της.

Συμπαιγνία;

Ο Περιφερειάρχης του ΠΑΣΟΚ, Γ. Μαχαιρίδης

Ο Περιφερειάρχης του ΠΑΣΟΚ, Γ. Μαχαιρίδης

Όχι τυχαία, την χλιαρή αντιμετώπιση, τώρα, «όψιμα» δια της νομικής οδού επέλεξαν οι δήμοι των Κυκλάδων στους οποίους αφορούν τα πάρκα της ίδιας εταιρείας, μετά τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου στο τέλος του Ιανουαρίου. Ο περιφερειάρχης Γ. Μαχαιρίδης εμφανίστηκε να «εναρμονίζει» τους δήμους στη νομική προσφυγή.
Αυτό είναι που μας ανησυχεί! Και τούτο, διότι γνωρίζουμε με στοιχεία ότι ο περιφερειάρχης ΠΑΣΟΚ, δεν είναι καθόλου αρνητικός για τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις, όπως καταγγέλλουν με στοιχεία συνδυασμοί της αντιπολίτευσης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Ο Γ. Μαχαιρίδης, δεδομένου ότι οι τεράστιες ανεμογεννήτριες δεν τοποθετούνται δίπλα στο δικό του σπίτι, είναι της άποψης του ΠΑΣΟΚ ότι οι «επενδύσεις πρέπει να επιβοηθούνται και ειδικά αυτές της «πράσινης» ενέργειας», όπως την έλεγε και ο αλήστου μνήμης αρχηγός του κόμματος του, Γ. Παπανδρέου.
Απλά, και ο ίδιος ο περιφερειάρχης, θέλει να εμφανιστεί κατά την προεκλογική περίοδο κατά την οποία θα εκκρεμούν οι προσφυγές, ότι τάχα αντιτίθεται, επειδή δεν έχει εκτιμηθεί η «φέρουσα ικανότητα υποδοχής ανεμογεννητριών». Δηλαδή, όχι ότι είναι αντίθετος, απλά θέλει ένα πανεπιστήμιο να του λέει ότι οι ανεμογεννήτριες μπορούν να τοποθετηθούν στα νησιά μας, αλλά αυτά τα προετοιμάζει για μετά τις εκλογές προφανώς!
Στη συνέχεια, παραθέτουμε τα στοιχεία που δημοσιοποίησαν οι συνδυασμοί της αντιπολίτευσης του περιφερειακού συμβουλίου την τελευταία περίοδο για το θέμα:

1) ΣΥΡΙΖΑ ΣΥΡΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ:  «[…] Η δικομματική μνημονιακή συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, συνεχίζοντας με απαράμιλλο ζήλο να εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των Μεγαλοεργολάβων, (Μυτιληναίος- Κοπελούζος και σία), δεν παίρνει υπ’ όψη της την περιβαλλοντική καταστροφή που θα επιφέρει η εγκατάσταση τέτοιου μεγέθους αιολικών πάρκων στις Κυκλάδες. Τα νησιά μας, δεν αντέχουν την εγκατάσταση τέτοιων μεγαθηρίων, γιατί αλλοιώνουν το φυσικό περιβάλλον. Όλα για το κέρδος των λίγων, και για τους πολλούς, σιγή…..

Η θέση μας υπέρ της απόρριψης του συγκεκριμένου επενδυτικού σχεδίου, δεν παίρνει υπόψη μόνο την αντίθεση των τοπικών κοινωνιών στην αξιοποίηση των ΑΠΕ και ειδικότερα της αιολικής ενέργειας, αλλά βασίζεται σε ουσιαστικά και βάσιμα επιχειρήματα, ότι η εγκατάσταση των μεγάλων αιολικών σταθμών που επιχειρείται, δεν συνάδει με τον χωροταξικό σχεδιασμό, με την κλίμακα και με την αισθητική του νησιωτικού τοπίου, ούτε με την προστασία περιοχών Νatura 2000 και εξαιρετικού κάλλους.  Δεν πρόκειται βέβαια για την κάλυψη των τοπικών ενεργειακών αναγκών, ούτε βεβαίως για την προοπτική μιας βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης του νησιωτικού χώρου, καθώς η εγκατεστημένη ισχύς θα υπερκαλύπτει την τοπική κατανάλωση.

Στην ίδια κατεύθυνση εντάσσεται και η επιχειρούμενη εγκατάσταση τεράστιων αιολικών πάρκων στη Γυάρο και στη Μακρόνησο. Στην Γυάρο προβλέπεται η εγκατάσταση 233 ανεμογεννητριών, ύψους 150 μέτρων, ισχύος 700 MW και στη Μακρόνησο υπάρχει πρόβλεψη για πάρκο ισχύος 200-300 ΜW. Τα αιολικά αυτά πάρκα θα είναι διασυνδεμένα με το σύστημα μεταφοράς για «εξαγωγή» της παραγόμενης ενέργειας.
Το σχέδιο αυτό πρέπει να το δούμε ενταγμένο και μέσα από το νομοσχέδιο για την «ιδιωτικοποίηση»-ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ (δίκτυα μεταφοράς ενέργειας) που κατέθεσε η συγκυβέρνηση στη Βουλή και πέρασε με οριακή πλειοψηφία 151 βουλευτών (με ονομαστική ψηφοφορία κατόπιν αιτήματος του Συριζα), και στο πρόγραμμα διασύνδεσης της Κρήτης και των Κυκλάδων με το κεντρικό δίκτυο της ΔΕΗ. Είμαστε αντίθετοι στο ξεπούλημα δημόσιων αγαθών με το πρόσχημα της «προσέλκυσης επενδύσεων». Ο μόνος που θα ωφεληθεί από αυτό είναι οι ιδιώτες «επενδυτές» που θα αγοράσουν τα δίκτυα και το κόστος θα το επιβαρυνθεί ο ελληνικός λαός. Και βέβαια, όπως έχει συμβεί και με την περίπτωση των μεγάλων οδικών αξόνων, το κόστος των έργων θα το πληρώσουμε πολλαπλά. Η εγκατάσταση τέτοιου μεγέθους αιολικών πάρκων μέσω της διασύνδεσης που επιχειρείται, θα προωθήσει την «εξαγωγή» ηλεκτρικής ενέργειας από τα νησιά και στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγαλοεργολάβων της ενέργειας. Και οι ισχυρισμοί ότι δεν θα θιγεί το περιβάλλον, αλλά θα δημιουργηθούν υποδομές και θέσεις εργασίας είναι αστήρικτοι. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η μεγιστοποίηση των κερδών τους και τίποτε άλλο.

2) ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ (ΚΚΕ): «Στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου που έγινε στη Ρόδο στις 25-1-14 ψηφίστηκε ομόφωνα η απόφαση συμπαράστασης στους Δημάρχους των νησιών που προσπαθώντας να ανατρέψουν την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στα νησιά, προσέφυγαν στο Συμβούλιο Επικρατείας.

Οι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι του ΚΚΕ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Ν. Αιγαίου καλούν τους νησιώτες να μην εφησυχάσουν με την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Θυμίζουμε ότι η Περιφερειακή Αρχή είχε φέρει μέχρι εκπρόσωπο του Κοπελούζου για να μας πείσει για τα οφέλη που θα έχουν οι νησιώτες με την άλωση των νησιών από το πλήθος των ανεμογεννητριών, οι οποίες θα γεμίζουν με εκατομμύρια τις τσέπες του κάθε Κοπελούζου πουλώντας πανάκριβα την ενέργεια στους νησιώτες και στους λαούς της Ευρώπης. Άλλωστε η Περιφερειακή Αρχή ως διαφωνία εξέφρασε την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για τις ανεμογεννήτριες την στιγμή που η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου είχε αναθέσει την μελέτη στο  Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ώστε ο σχεδιασμός να υλοποιηθεί μέσω χωροταξικού. Εκεί ήταν το πρόβλημα!!!
Οι ορέξεις του μεγάλου κεφαλαίου δεν σταματούν έτσι εύκολα.

Καλούμε τους νησιώτες να μην εφησυχάσουν από τις προσφυγές που θα κάνουν οι Δήμοι στο Συμβούλιο Επικρατείας. Να είναι σε επαγρύπνηση, ετοιμοπόλεμοι και αποφασισμένοι να δώσουν μάχη οργανωμένα δίπλα στις ταξικές δυνάμεις για να μην περάσουν τα σχέδια Κυβέρνησης και Κεφαλαίου […]».

Και μία αποκάλυψη

Στις 25|1|14 το περιφερειακό συμβούλιο αποφάσισε να γίνουν νομικές προσφυγές ενάντια στην αδειοδότηση των τεράστιων γεννητριών, με τις υποκριτικές πολιτικές πρακτικές που υποσημειώσαμε στο παραπάνω σκέλος του ρεπορτάζ μας. Υπενθυμίζουμε ότι ο περιφερειάρχης Γ. Μαχαιρίδης ανάθεσε μόλις πριν λίγους μήνες απευθείας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να κάνει μία μελέτη για τη δυνατότητα υποδοχής ανεμογεννητριών που έχουν τα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Μάλιστα, η μη ολοκλήρωση της εν λόγω  μελέτης προβλήθηκε ως ο μείζων λόγος για να συνταχθεί με την αρνητική γνωμοδότηση και τις νομικές προσφυγές ο περιφερειάρχης.

Στις 24|01|13 στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε ημερίδα με την επιμέλεια φορέων που στο όνομα της δήθεν «πράσινης και γαλάζιας ανάπτυξης» έχουν συσταθεί σε ενιαίο σύστημα  για να προωθήσουν το σχέδιο να γεμίσουν ανεμογεννήτριες τα νησιά του Αιγαίου, σε συνεργασία με τράπεζες, ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια και μεγαλοιδιώτες, με στόχο τα ευρωπαϊκά κονδύλια και μία νέα – διεθνούς επιπέδου – χρηματοπιστωτική φούσκα.
Σας αφήνουμε να φανταστείτε ποιο ήταν το μοναδικό πανεπιστήμιο που συμμετείχε στις εργασίες του συνεδρίου …
Διαβάστε τους συμμετέχοντες από αντιγραφή των κειμένων του συνεδρίου που εντοπίσαμε:

«ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ
24-1-2014, ΚΕΔΕ

Με μεγάλη συμμετοχή και σημαντικές εισηγήσεις ολοκληρώθηκε η ημερίδα που οργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EASME δια του Managenergy) και το Ενεργειακό Γραφείο Αιγαίου. Παρακάτω δίνονται τα βασικά συμπεράσματα που αποτελούν προτάσεις προς την Ελληνική Κυβέρνηση και το ΥΠΕΚΑ στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και της Εξοικονόμησης, προς αξιοποίηση  στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις δυνατότητες και τα προβλήματα στο νησιωτικό χώρο.
Από την ΕΕ συμμετείχε η κα Βασιλεία Αργυράκη (
EASME) ενώ το Managenergy εκπροσώπησε ο κ. Patrick Lefèbvre.

Από Ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο Παναγιωτης Παπασταματίου (ΕΛΕΤΑΕΝ), ο Δημήτρης Ιμπραήμ (Greenpeace), ο Άλεξ Παπαλεξόπουλος (ECCO Intl), o Δημήτρης Οικονόμου (Παν/μιο Θεσσαλίας), ο Σταύρος Παπαθανασίου (ΕΜΠ), ο Θεοχάρης Τσούτσος (Πολυτεχνείο Κρήτης), ο Δημήτρης Μπαϊρακτάρης (ΚΕΔΕ), ο Ιωάννης Αγαπητίδης (ΕΟΑΕΝ), ο Δημήτρης Παπαστεφανάκης (ΚΑΠΕ), ο Γιάννης Γλυνός (ΔΑΦΝΗ), ο ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος και πολλοί άλλοι.
Το ΥΠΕΚΑ εκροσωπήθηκε από τον κ. Δημήτρη Σοφιανόπουλο, ενώ τον συντονισμό είχε ο Ηλίας Ευθυμιόπουλος, διευθυντής του Ενεργειακού Γραφείου Αιγαίου».

ΕΡΩΤΗΜΑ: Το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, πριν καν μελετήσει τη «φέρουσα ικανότητα των νησιών για ανεμογεννήτριες», συμμετέχει σε ημερίδες που σχεδιάζουν την μεγαλύτερη δυνατή επενδυτική πρόταση για τοποθέτηση ΑΠΕ στα νησιά μας;

20131115-161657.jpg