Όποιος ψηφίζει Γ. Μαχαιρίδη και Χρ. Βλαχογιάννη θα υποστεί … Ανεμογεννήτριες με το ζόρι
…ετοιμάζεται και η «επιστημονική» οχύρωση
Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ μας λόγος σταθερά και μόνιμα αποδοκιμάζει την επικοινωνιακή διαχείριση της πολιτικής ως βασικό γνώρισμα των πολιτικών που ευτελίζουν την πολιτική, οι οποίοι συμβαίνει να αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία εκείνων του είδους που ευθύνονται για την καταστροφή της χώρας και των πολιτών της με την κρίση των μνημονίων.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του αμετανόητου μέλους του ΠΑΣΟΚ της μεταπολίτευσης που έχει «αράξει» τα τελευταία χρόνια στην αυτοδιοίκηση της περιοχής μας, του περιφερειάρχη Γ. Μαχαιρίδη…
Εξηγούμαστε
Στο προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας μας και μέσα από την ιστοσελίδα μας http://www.parosnewsblog.gr αναδείξαμε την υπόθεση της αδειοδότησης αιολικών πάρκων με τεράστιες ανεμογεννήτριες που δόθηκε σε εταιρεία ερήμην των τοπικών κοινωνιών των νησιών των Κυκλάδων στις οποίες πρόκειται να τοποθετηθούν. Μεταξύ αυτών των νησιών συγκαταλέγεται και η Πάρος.
Σε συνέχεια του ρεπορτάζ μας εκείνου, παραθέτουμε το μεγαλύτερο τμήμα επιστολής του περιφερειάρχη Γ. Μαχαιρίδη την οποία έστειλε στις 15|01|2014 στον υπουργό περιβάλλοντος ο οποίος έδωσε την άδεια στην εταιρεία, στον «σύντροφο» του Γ. Μοραΐτη.
Ευτυχώς, από την πολύ ανάγκη για επικοινωνία που διακατέχει τον περιφερειάρχη Γ. Μαχαιρίδη, η εφημερίδα μας έλαβε ως ενημέρωση την επιστολή αυτή. Διαβάζοντας δεν μας πείρε πολύ ώρα για να αντιληφθούμε τον πολιτικό εμπαιγμό της περιφερειακής αρχής επί του θέματος των ανεμογεννητριών.
Θυμίζουμε ότι η περιφερειακή αρχή και το περιφερειακό συμβούλιο, αφού πληροφορήθηκε την αδειοδότηση που έγινε στις 23|12|13 από τον υπουργό, δεν έχει κάνει απολύτως τίποτε. Επειδή όμως στο τέλος αυτού του μήνα υπάρχουν προγραμματισμένες συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου, ο Γ. Μαχαιρίδης αποφάσισε να ενεργήσει με την τακτική των επιστολών. Συνηθίζεται στην Ελλάδα της παραπολιτικής αξιωματούχοι, όταν δεν είναι ικανοί να διαμορφώσουν πολιτικές απαντήσεις στα προβλήματα και κυρίως, όταν δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν τα πολιτικά προβλήματα της αρμοδιότητας τους γιατί βρίσκονται «πίσω» από αυτά, να κατασκευάζουν επιστολές προκειμένου να τις προβάλλουν ενώπιον των μέσων ενημέρωσης ή ενώπιον συνεδριάσεων συμβουλίων για να δημιουργούν σε επίπεδο εικονικής πραγματικότητας την ψευδαίσθηση της ύπαρξης πολιτικής πρωτοβουλίας.
Το 2011 το περιφερειακό συμβούλιο είχε πάρει απόφαση αρνητικής γνωμοδότησης για τα συγκεκριμένα πάρκα, αφού παράγοντες των τοπικών κοινωνιών και τα αντίστοιχα δημοτικά συμβούλια είχαν αντιδράσει.
Από τότε, η περιφερειακή αρχή του Γ. Μαχαιρίδη δεν έκανε απολύτως τίποτε για να «οχυρώσει» τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με τους δήμους από τις διακηρυγμένες προθέσεις επιχειρηματικών δυνάμεων και μνημονιακών πολιτικών του εσωτερικού και του εξωτερικού ότι επιθυμούν να λεηλατήσουν το περιβάλλον και την οικονομία των νησιών μας μέσω της νέας οικονομικής φούσκας της δήθεν «πράσινης οικονομίας».
Μόνο πριν τρεις μήνες και ενώ πλησιάζουν οι περιφερειακές εκλογές, ο Γ. Μαχαιρίδης εισηγήθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο την έγκριση ανάθεσης μελέτης στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για τη δυνατότητα που έχουν τα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να υποδεχτούν μονάδες αιολικής ενέργειας. Καμία πολιτική δύναμη του περιφερειακού συμβουλίου δεν «πίεσε» τον κ. περιφερειάρχη να «εξοπλιστεί» η Περιφέρεια νομικά και επιστημονικά αλλά και σε επίπεδο ενημέρωσης των νησιωτών για το θέμα τα τελευταία χρόνια. Γι’ αυτό και συμφώνησαν στην ανάθεση της μελέτης τον Οκτώβριο 2013. Ωστόσο, δεν ρώτησαν τον Γ. Μαχαιρίδη με ποια εχέγγυα θα αναλάβει το πανεπιστήμιο αυτή την υπόθεση και με ποιες δικλίδες ασφαλείας. Και το αναφέρουμε αυτό διότι η συγκεκριμένη μελέτη, όταν προκύψει, θα αποτελέσει βασικό εργαλείο όσων θα επιθυμούν να ανοίξουν την πόρτα σε μεγάλες εταιρείες για να μολύνουν τα όμορφα νησιά μας με σιδηροκατασκευές. Από πουθενά δεν προκύπτει ότι τα νησιά μας θα ωφεληθούν οτιδήποτε από το νέο κακό που ετοιμάζεται να απλωθεί στην περιοχή μας, αν αναλογιστεί ο κάθε πολίτης τον τρόπο με τον οποίο άρχισαν να δίνονται άδειες εγκαταστάσεων αιολικών πάρκων.
Θυμίζουμε ότι δεν είναι υποχρεωτική η ρευματοδότηση των ίδιων των νησιών από την παραγόμενη ενέργεια, ότι δεν έχουν υπολογιστεί επενδύσεις εταιρείας του δημοσίου (ακόμη και η ΔΕΗ, δεν ανήκει στο δημόσιο πια), δεν υπάρχει καμία μέριμνα προστασίας της αισθητικής ρύπανσης, δεν υπάρχει καμία μέριμνα προστασίας της τουριστικής οικονομίας.
Το μόνο επιχείρημα που κατατίθεται είναι αυτό της προσφοράς εργασίας. Είναι μη σοβαρό βεβαίως, διότι οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις λειτουργούν με ελάχιστους επιστάτες. Δηλαδή, για παράδειγμα, το πάρκο τερατωδών γεννητριών σε μέγεθος που επιθυμούν να εγκατασταθεί στην Πάρο είναι ζήτημα αν θα έχει έναν ή δύο εργαζόμενους.
Στο ερώτημα μας για το ρόλο που προετοιμάζεται να διαδραματίσει η μελέτη του πανεπιστημίου στα χέρια του Γ. Μαχαιρίδη, προφανώς μετά τις περιφερειακές εκλογές, μας ενημερώνει πλήρως η επιστολή Γ. Μαχαιρίδη. Προσέξτε το κείμενο του περιφερειάρχη μας και ιδιαίτερα κατά την τελευταία του παράγραφο:
Η μελέτη θα «οχυρώσει»
«Επισημαίνουμε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν τοποθετήθηκε γενικά κατά των Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (1), αντιθέτως ανέφερε ρητά την πεποίθηση του ότι το Αιολικό Δυναμικό των νησιών πρέπει να αξιοποιηθεί, εκτίμησε όμως, για τους λόγους που εκτίθενται στην απόφαση του, ότι για τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις δεν προέκυπταν εκείνα τα στοιχεία, που θα συνηγορούσαν στο να επιτραπεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση τους.
Στην συνέχεια (2) το Περιφερειακό Συμβούλιο στην από 19/10/2013 συνεδρίαση του αποφάσισε την σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με αντικείμενο την εξειδίκευση του χωρικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη και χωροθέτηση αιολικών εγκαταστάσεων στα νησιά του Νότιου Αιγαίου.
Παρά τα παραπάνω το ΥΠΕΚΑ με την προαναφερθείσα απόφαση προχώρησε στην έκδοση περιβαλλοντικών όρων μη δίνοντας βάση στα επιχειρήματα της αρνητικής γνωμοδότησης(3) του Περιφερειακού Συμβουλίου και των Δήμων των νησιών αυτών, και μη αναμένοντας τα πορίσματα της επιστημονικής διερεύνησης από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Η επιστημονική διερεύνηση του Πανεπιστημίου θα οχύρωνε και τις ίδιες τις επενδύσεις (4) από προσφυγές φορέων και πολιτών, των οποίων οι αντιρρήσεις εκφράστηκαν μέσω των αποφάσεων της αυτοδιοίκησης και στην συνέχεια αγνοήθηκαν χωρίς να υπάρξει αιτιολόγηση και προσπάθεια συναίνεσης».
Κατόπιν των ανωτέρω ρωτάμε:
1) Γιατί αυτή η σπουδή του Γ. Μαχαιρίδη να τονίσει ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν είναι εναντίον των εγκαταστάσεων αιολικών πάρκων, όταν ο λόγος διατυπώνεται για αιολικά πάρκα που οφείλει να απορρίψει και το έχει κάνει καταρχάς, και όταν η επιστολή απευθύνεται σε μία αρχή που αγνόησε το Περιφερειακό Συμβούλιο; Μήπως, οι συγκεκριμένες παράγραφοι απευθύνονται προς τους «επενδυτές» για να μην απογοητεύονται;
2) Αλήθεια, γιατί εντελώς παρελκυστικά στην επιστολή που έδωσε στη δημοσιότητα για να τη διαβάσουν οι ψηφοφόροι του Νοτίου Αιγαίου δεν αναφέρει ο Γ. Μαχαιρίδης πότε απορρίφθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο η αίτηση της εταιρείας και πότε ανάθεσε τη μελέτη στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Το λέμε γιατί στην επιστολή του στο σημείο (2) αναφέρεται ότι αυτό έγινε σε «συνέχεια». Μπορεί να γίνει κάτι σε «συνέχεια» όταν αφορά σε γεγονότα που απέχουν μεταξύ τους δύο ολόκληρα χρόνια;
Αλήθεια, μήπως ο Γ. Μαχαιρίδης ρώτησε τον υπουργό Γ. Μανιάτη μήπως γνωρίζει να του συστήσει κανένα καλό πανεπιστήμιο να του αναθέσει τη μελέτη πριν επιλέξει αυτό της Θεσσαλίας;
3) Είναι λογικό 20 ημέρες μόλις μετά την προσβλητική συμπεριφορά του υπουργού Γ. Μανιάτη να αδιαφορήσει για την βούληση των θεσμικών εκπροσώπων των νησιών μας, ο νούμερο 1 εκπρόσωπος μας περιφερειάρχης να του απευθύνει επεξηγηματική ή απολογητική επιστολή, αντί να του καταθέτει αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας με ρητή διατύπωση του αιτήματος να προβεί σε άμεση ανάκληση της απόφασής του;
4) Από πού έλκει την πεποίθηση του ο Γ. Μαχαιρίδης ότι τα αποτελέσματα της μελέτης θα «οχυρώσουν» τις επενδύσεις; Γιατί σπεύδει να διαμηνύσει στο υπουργείο και τους επιχειρηματίες τα πορίσματα των φερέγγυων επιστημόνων, πριν οι ίδιοι ετοιμάσουν τη μελέτη τους; Γιατί «κόπτεται» τόσο πολύ ο περιφερειάρχης μας για την ασφάλεια των επενδύσεων;
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Η άποψη μας είναι ότι η διοίκηση της Περιφέρειας, όπως και άλλες δυνάμεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, αλλά και δυνάμεις των δημοτικών αρχών στις οποίες αφορά η υπόθεση και των αντίστοιχων δημοτικών συμβουλίων, το 2011 απέρριψαν καταρχάς το αίτημα για την εγκατάσταση γιατί η εταιρεία και το υπουργείο δεν είχαν ανοίξει συζήτηση απευθείας μαζί τους. Επίσης, έπρεπε να εξασφαλιστούν οι πολιτικές αντιδράσεις σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο από τους ανθρώπους του τουρισμού και άλλων που μπορούν να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, ενόψει εκλογών.
Επί της ουσίας όμως, θέλουν να «παίξουν» με χέρια και με πόδια σε αυτή την ιστορία γιατί ανήκουν ψυχή και σώμα στις δυνάμεις που τρέφονται πολιτικά (και κάποιοι, όχι μόνο) από το είδος της οικονομίας που ονομάζονται και είναι «ΦΟΥΣΚΕΣ».
Το όλο εγχείρημα είναι ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ με βάση την κατάλληλη χρονική στιγμή που δεν θα έχει πολιτικό κόστος, ενώ θα αποφέρει τα κατάλληλα …πολιτικά ανταλλάγματα.
Ο Δήμος Πάρου
Στο «χορό» αυτό, παίζει «συγχορδία» η δημοτική αρχή Πάρου του Χρ. Βλαχογιάννη:
α) Έχει απορρίψει το 2011 την πρόταση για τους ίδιους λόγους που το έχει κάνει στην Περιφέρεια ο Γ. Μαχαιρίδης,
β) ΔΕΝ έχει κάνει τίποτε απολύτως για να προετοιμάσει την «άμυνα» της Πάρου έναντι της επέλασης τέτοιων εταιρειών στο έδαφος της εις βάρος του τουρισμού και της αξίας του, δηλαδή του περιβάλλοντος,
γ) ετοιμάζεται προσχηματικά να αντιδράσει για να καλύψει υποκριτικά το πολιτικό κόστος μέχρι τις εκλογές, τις οποίες, εάν παρελπίδα κέρδιζε, θα άφηνε το τερατώδες αιολικό πάρκο να εγκατασταθεί υπό την υποκριτική δικαιολογία: «κάναμε ότι μπορούσαμε και σύμφωνα με τη νομοθεσία, χάσαμε. Αλλά τουλάχιστον δεν χάσαμε τις επενδύσεις, τώρα με την κρίση!».
Πρόκειται για την λογική της ΗΤΤΑΣ της Πάρου την οποία ακολουθεί πιστά σε όλα τα θέματα ο απερχόμενος δήμαρχος και η δημοτική του αρχή.
Κ.Ν.ΔΡΑΓΑΤΗΣ
Απάντηση