ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ_2014 | Η ατζέντα ΣΥΡΙΖΑ για το Νότιο Αιγαίο

Ο Ν. Συρμαλένιος «περπατάει» τον Ν. Μανιό

syriza4
ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ που έγινε στο «Ίδρυμα Πρόκου» στην Απολλωνία της Σίφνου, μίλησαν το Σάββατο το απόγευμα 18/1 ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος και ο Συντονιστής του Τμήματος Υγείας του κόμματος Νίκος Μανιός.
Δύο πράγματα αξίζουν παρατήρησης:

Ο Ν. Μανιός

Ο Ν. Μανιός

α) Ότι ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Συρμαλένιος είναι προφανές ότι ανέλαβε να «περπατήσει» στις Κυκλάδες τον μέχρι σήμερα συντονιστή για θέματα υγείας Ν. Μανιό ενόψει Περιφερειακών Εκλογών. Το κόμμα επιθυμεί να αποτελέσει τον υποψήφιο του κόμματος τουλάχιστον με την ιδιότητα του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων. Όμως δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός στις Κυκλάδες. Την «αβαρία» ανέλαβε να διεκπεραιώσει ο Ν. Συρμαλένιος αφενός γιατί είναι σίγουρο ότι ο ίδιος επιθυμεί να κερδίσει το κόμμα του την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου την οποία έχει υπηρετήσει και ο ίδιος πριν γίνει βουλευτής, αφετέρου προφανώς ήταν το «αντίδωρο» που αναγκάστηκε να υποσχεθεί, όταν αρνήθηκε να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Περιφέρεια (Κυκλάδες και Δωδεκάνησο).

Η ατζέντα

β) Το δεύτερο σημαντικό που παρουσιάζεται για πρώτη φορά ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών με την ευκαιρία της περιοδείας Συρμαλένιου – Μανιού είναι η λίστα πολιτικής και θεμάτων που προτάσσει το κόμμα και τα στελέχη του για τα νησιά μας, ενόψει των προσεχών εκλογών. Από τη σχετική ανακοίνωση παραθέτουμε:
«Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν οι δύο ομιλητές στα προβλήματα της ακτοπλοΐας και της υγείας στα νησιά, όπου διαπίστωσαν ότι η κατάσταση μέρα με τη μέρα χειροτερεύει σε βάρος των κατοίκων, του τουρισμού και των επισκεπτών των νησιών. Τόνισαν ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης που η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία βασίζεται αποκλειστικά σε ιδιωτικές εταιρείες, ενώ ταυτόχρονα έχει τα πιο ακριβά εισιτήρια σε σχέση με τις άλλες χώρες.
Πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η σύσταση ενός δημόσιου – κοινωνικού φορέα ακτοπλοΐας που σε πρώτη φάση θα καλύψει το συγκοινωνιακό έργο των γραμμών δημοσίου συμφέροντος και θα έχει την ευθύνη για την επαναχάραξη του δικτύου των ακτοπλοϊκών γραμμών.

Σε ό,τι δε αφορά το θέμα της υγείας, θα πρέπει να δημιουργηθούν ισχυρές δομές δημόσιας πρωτοβάθμιας περίθαλψης με ειδικά κίνητρα, που να καλύπτουν με αγροτικούς και εξειδικευμένους γιατρούς όλες τις υπηρεσίες υγείας των νησιών (νοσοκομεία, κέντρα υγείας, περιφερειακά ιατρεία), ανάλογα με τις ανάγκες και τον πληθυσμό τους. Πρέπει επίσης να λειτουργήσει ένα σωστό και διαρκές σύστημα τηλεϊατρικής, καθώς και περιφερειακό ΕΚΑΒ με δύο ή τρεις έδρες στο Αιγαίο και με κατάλληλα πτητικά και πλωτά μέσα, που θα αντικαταστήσει το κοστοβόρο και τριτοκοσμικό σημερινό σύστημα διακομιδών με ψαροκάϊκα.

Τέλος, αναφερόμενοι στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισαν ότι αυτό δεν είναι στατικό, συνεχώς υπόκειται στη δυναμική των εξελίξεων και θα υλοποιηθεί μόνο, αν έχει τη στήριξη και τη συμμετοχή της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.
Οι πρώτοι στόχοι του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με την κατάργηση των μνημονίων και την ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση του χρέους, είναι το σταμάτημα της ανθρωπιστικής κρίσης που διατρέχει τη χώρα (κανένας άστεγος, κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα, κανένας άνθρωπος χωρίς νερό, ρεύμα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη), δημόσιος έλεγχος του τραπεζικού συστήματος για να υπάρξει χρηματοδότηση της οικονομίας, ριζική τομή στο φορολογικό σύστημα για να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή και να πληρώσουν επιτέλους οι έχοντες και κατέχοντες, παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας σε τομείς με συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως ο τουρισμός, ο αγροδιατροφικός τομέας, οι ΑΠΕ, η έρευνα και η καινοτομία, κλαδικές πολιτικές στη βιομηχανία (ορυκτός πλούτος, ναυπηγεία κλπ.). Σε ό,τι δε αφορά τα νησιά, πρώτο μέλημα μας η εφαρμογή της νησιωτικότητας, που πρέπει επιτέλους να περάσει σε όλες τις εκφράσεις και εκφάνσεις της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής των νησιών μας».
20131115-161657.jpg