ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ | Οι δικές μας προτάσεις για τις 16 Φεβρουαρίου 2014


dimopsifisma_foto

ΣΗΜΕΡΑ Κυριακή 26|1, στις 11 π.μ. στην αίθουσα του συλλόγου «Αρχίλοχος» στην Παροικιά, πραγματοποιείται ανοικτή συγκέντρωση πολιτών την οποία διοργάνωσε το Συντονιστικό Φορέων για την Υγεία. Στόχος είναι να συζητηθούν και να ληφθούν τελικές αποφάσεις που αφορούν στη διεξαγωγή του κρίσιμου εγχειρήματος δημοψηφίσματος που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014 σε Πάρο και Αντίπαρο, με το οποίο οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να αποφασίσουν με τον πιο διαφανή και ισχυρό δημοκρατικό τρόπο εκείνα που απαιτούν για τον τομέα δημόσια υγείας Πάρου – Αντιπάρου και το Κέντρο Υγείας.
Με σκοπό να συνδράμουμε την προσπάθεια, πέρα από την προβολή που προσφέρουν εδώ και καιρό στο όλο εγχείρημα τα ΜΜΕ που διαχειριζόμαστε, στις 24|1, έστω και την τελευταία στιγμή προλάβαμε να καταθέσουμε γραπτώς τις προτάσεις μας στη συνέλευση δια του προεδρεύοντος του Συντονιστικού, Κ. Αργουζή.
Δημοσιεύουμε εδώ το σχετικό κείμενο:

«Αξιότιμα μέλη συμπατριώτισσες και συμπατριώτες του Συντονιστικού Φορέων Υγείας Πάρου – Αντιπάρου,
Αξιότιμε προεδρεύοντα κ. Αργουζή,

Με αφορμή την καθοριστική συνάντηση που πραγματοποιείται στην αίθουσα του Αρχιλόχου την Κυριακή 26|1|14 εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της συνεδρίασης. Επίσης, καλή επιτυχία στο πρωτόγνωρο πανελλαδικά εγχείρημα του δημοψηφίσματος που έχει ορισθεί ομόφωνα να πραγματοποιηθεί στις 16 Φεβρουαρίου 2014. Επίκεντρο του, κατά τη γνώμη μου, είναι η δημοκρατική διασφάλιση και ενδυνάμωση στον απόλυτο βαθμό των δίκαιων απαιτήσεων των πολιτών της Πάρου και Αντιπάρου για ασφάλεια στην ζωή των παιδιών, των ατόμων με ειδικές ανάγκες, των ηλικιωμένων, αλλά και των πολιτών κάθε ηλικίας που έχουν το δικαίωμα να ζουν με αξιοπρέπεια στις νησιωτικές περιοχές, να εργάζονται με απολαβές και να ευτυχούν. Όλα τα προηγούμενα έχουν ως βάση την ύπαρξη ελάχιστων δημόσιων υποδομών παροχής υπηρεσιών υγείας, στελεχωμένες άρτια σύμφωνα με τους κανόνες που καθορίζουν: η επιστημονική γνώση και εμπειρία, οι νόμοι αλλά και η εμπειρία από τις διαπιστώσεις των ανθρώπων των νησιών μας που σχετίζονται με τον τομέα, ειδικευμένων και απλών χρηστών.

Επειδή αισθάνομαι την ανάγκη να συνδράμω και εγώ στη δύσκολη, πολύ «λεπτή» και καθοριστική για την επιτυχία του εγχειρήματος διατύπωση των ερωτήσεων του δημοψηφίσματος, καταθέτω εγγράφως τις απόψεις μου.
Με δεδομένο ότι δεν έχω κατορθώσει να βρίσκομαι αυτοπροσώπως σε όλες τις διεργασίες του «Συντονιστικού», παρακαλώ να λάβετε υπόψη τις προτάσεις μου, μόνο στην περίπτωση που εισφέρουν κάτι νέο και σε όποιο μέρος τους κάτι τέτοιο συμβαίνει. Να με συγχωρήσετε, στην περίπτωση που ό,τι τυχόν διαβάσετε, το έχει ήδη σκεφτεί και διατυπώσει κάποιος συμπολίτης μας.

ΣΚΕΠΤΙΚΟ

Κατά τη γνώμη μου, η απόφαση για δημοψήφισμα στην Πάρο είναι μία «εκλεκτή» πρωτοβουλία ως σύλληψη ιδέας για να γίνει. Αλλά έχει ένα σοβαρό μειονέκτημα:
– δίνει μόνο μία ευκαιρία στους οργανωτές και στην κοινωνία που το επιλέγει ως μέθοδο ενδυνάμωσης των στόχων της δια της έκφρασης των πολιτών της,
– συντελείται επιτυχώς ή όχι, δηλαδή αποδίδει ή όχι για την κοινωνία, μόνο εντός μίας ημέρας,
γίνεται με μία μόνο πράξη συμμετοχής και συνδρομής του κάθε πολίτη, εντός ελάχιστων λεπτών διαδικασίας.

Δεν μπορεί να γίνει διόρθωση εκ των υστέρων, ούτε καν με επανάληψη δημοψηφίσματος για το ίδιο θέμα, διότι κάτι τέτοιο λειτουργεί υπονομευτικά και εντέλει γελοιοποιεί το σκοπό. Επιπλέον, η κοινωνία μας θα απογοητευόταν για ακόμη μία φορά, από τη συμμετοχή σε μία άκαρπη κοινή προσπάθεια.

ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ

Καίτοι η επιστημονική και εμπειρική πρακτική διεθνώς προβλέπει συνήθως (όχι πάντα) να συμπυκνώνεται το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα σε ένα μόνο καθοριστικό ερώτημα που τίθεται στους πολίτες, στη συγκεκριμένη περίπτωση, επειδή δεν μπορεί να υπάρξει επανάληψη της διαδικασίας, νομίζω ότι τα ερωτήματα πρέπει να είναι τουλάχιστον τρία εξαιτίας των περισσότερων του ενός διακυβευμάτων.

Συγκεκριμένα, θα πρέπει να είναι ερωτήματα:
1) Που θα πιστοποιούν δημοκρατικά ή όχι το πρόβλημα με απόφαση της κοινωνίας
2) Που θα επικυρώνουν δημοκρατικά ή όχι το εκτιμώμενο κεντρικό αίτιο του προβλήματος με δυνατότητα έκφρασης αποδοχής του ή όχι
3) Που θα νομιμοποιούν δημοκρατικά ή όχι τον φορέα σχεδιασμού και διεκδίκησης λύσης.

Οι απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα, εκτός από την ενημερωτική, εμψυχωτική, συμμετοχική και εντέλει «εκπαιδευτική» σκοπιμότητα που αφορούν σε «εσωτερικούς» μας στόχους, πρέπει να κατατείνουν και στην πολιτική και νομικού περιεχομένου καίρια ενδυνάμωση του «οπλοστασίου» μας έναντι εκπροσώπων του Κράτους, σε οποιοδήποτε επίπεδο των θεσμών του θα χρειαστεί να διαπραγματευτούμε ή να συγκρουσθούμε στο άμεσο ή απώτερο μέλλον.

Σε αυτή την κατεύθυνση προτείνω τα αντίστοιχα ερωτήματα:
Α) «Με κριτήριο το κατά πόσο πληρούνται οι βασικές προϋποθέσεις ασφάλειας στην καθημερινή ζωή, θεωρείτε αποδεκτό το επίπεδο δυνατοτήτων των δομών δημόσιων υπηρεσιών υγείας που λειτουργούν στα νησιά μας με επίκεντρο το Κέντρο Υγείας Πάρου, με βάση την σημερινή υλικοτεχνική υποδομή και το στελεχιακό δυναμικό του;»

  • ΝΑΙ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΟ
  • ΟΧΙ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ

Β) «Με βάση τους διεθνείς κανόνες δικαιωμάτων του ανθρώπου, το ελληνικό Σύνταγμα γενικά και ειδικά στις προβλέψεις του άρθρου 101, τους φόρους και τα έσοδα που παράγουν η Πάρος και η Αντίπαρος για το Κράτος και μάλιστα σε σύγκριση με τον συνολικό πληθυσμό και το μέγεθος τους, η προσαγορευόμενη «οικονομική κρίση» δικαιολογεί τη συνεχή απομείωση και τις ελλείψεις τις οποίες υφιστάμεθα τα τελευταία χρόνια στον τομέα των βασικών δημόσιων υπηρεσιών που λειτουργούν στα νησιά μας με επίκεντρο τις παρεχόμενες υπηρεσίες από το Κέντρο Υγείας Πάρου;

  • ΝΑΙ, Η ΚΡΙΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΣΙΜΕΣ
  • ΟΧΙ, Η ΚΡΙΣΗ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΡΙΣΙΜΕΣ

Γ) Με κριτήριο την έως τώρα δραστηριότητα του «Συντονιστικού Φορέων Πάρου – Αντιπάρου για την Υγεία», εξουσιοδοτείτε τον συγκεκριμένο φορέα να οργανώσει τα επόμενα στάδια των δράσεων διαμαρτυρίας στις οποίες θα συμμετέχετε, των διεκδικήσεων μέσω εγγράφων ή νομικών ενεργειών, και των διαπραγματεύσεων με την εκάστοτε αρμόδια αρχή, με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων λειτουργίας του Κέντρου Υγείας τουλάχιστον μέχρι τα όρια που θέτουν οι στόχοι που καταγράφονται από τις ομόφωνες αποφάσεις του;

  • ΝΑΙ, ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΚΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΩ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ
  • ΟΧΙ, ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΡΑΣΗΣ, ΔΕΝ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΩ, ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ.

 Επιπλέον παρατηρήσεις:
1)
Εκτιμώ ως κρίσιμο στοιχείο, με ενημερωτικές επιστολές και σχετικό αίτημα να κληθούν ως «παρατηρητές» διεξαγωγής του δημοψηφίσματος δύο ή τρεις νομικοί από το δικηγορικό σύλλογο Αθήνας, δύο ή τρία στελέχη του γραφείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που λειτουργεί στην Αθήνα, ή ακόμη και από τις Βρυξέλλες. Είτε έστω, ένας εκπρόσωπος του δικηγορικού συλλόγου Βρυξελλών τον οποίον ασφαλώς θα φιλοξενήσουμε και θα του πληρώσουμε όλα τα έξοδα. Επίσης, θα είχε νόημα να απευθυνθεί κανείς εναλλακτικά στην αρχή «Συνήγορο του Πολίτη» δεδομένου ότι εκπροσωπεί και το θεσμό «Ευρωπαίος Συνήγορος του Πολίτη».
2) Τα τελικά ερωτήματα και ο τρόπος διεξαγωγής της ψηφοφορίας είναι απολύτως κρίσιμο να παραδοθούν εγγράφως σε κάθε σπίτι Πάρου – Αντιπάρου ΤΟ ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟΝ.
Είναι επικοινωνιακή και «νομιμοποιητική» αναγκαιότατα.
Επίσης, κατ’ εξαίρεση, πρέπει να κωλυθούν αφίσες άμεσα σε όλα τα δημόσια σημεία διέλευσης. Πρέπει να έχουν ένα κεντρικό, παρακινητικό σύνθημα και έναν τηλεφωνικό αριθμό τον οποίο, όποια/-ος καλεί, θα λαμβάνει για τις επόμενες ημέρες από 9 π.μ. έως 9 μ.μ πληροφορίες και εξηγήσεις επί του θέματος.

Προτείνω για σύνθημα το εξής:  eikona_dimopsifisma
Με την ελπίδα για την πιο καλή επιτυχία,
Κ.Ν.ΔΡΑΓΑΤΗΣ

20131115-161657.jpg