Στην εποχή του δημάρχου Χρ. Βλαχογιάννη … ΠΑΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΙΚΑ

blaxogiannis_text
ΠΑΡΑΜΟΝΕΣ του τέλους της χρονιάς γνωστοποιήθηκε με πρωτοβουλία των υπαλλήλων του ΙΚΑ της Πάρου ότι και αυτή η υπηρεσία περνά σε υποβάθμιση όσο αφορά τη λειτουργία της στην Πάρο και την Αντίπαρο. Έγινε γνωστό ότι οι αρμοδιότητες του καταστήματος Πάρου από την πρώτη Ιανουαρίου θα μεταφέρονταν στη Νάξο. Δηλαδή το ΙΚΑ Πάρου τώρα πια απλώς στέλνει αιτήματα και παραδίδει απαντήσεις για υποθέσεις και προβλήματα των εργαζόμενων, των εργοδοτών και των συνταξιούχων της Πάρου και της Αντιπάρου. Χωρίς να μπορεί να εξυπηρετήσει άμεσα τους πολίτες.
Αφορμή γι’ αυτή την έκπτωση άλλης μία υπηρεσίας από την Πάρο (μετά από εφορεία, Κέντρο Υγείας κλπ) αποτέλεσε …

…η αλλαγή υπολογιστικού συστήματος του ΙΚΑ πανελλαδικά, αλλά η αλήθεια είναι ότι για να περικοπούν δαπάνες και να μην προσληφθούν υπάλληλοι στα «πετσοκομμένα» καταστήματα Πάρου και Νάξου, αποφασίστηκε να γίνει συγκέντρωση λειτουργιών. Και φυσικά, την υπηρεσία διατήρησε η Νάξος, διότι στην Πάρο δεν υπάρχει κανένας πολιτικός παράγοντας που να μπορεί να προστατέψει τα κεκτημένα του νησιού μας.
Στην ουσία, το ΙΚΑ Πάρου από την πρώτη του μήνα του νέου έτους είναι ένα ταχυδρομικό γραφείο. Είμαστε βέβαιοι ότι η κεντρική υπηρεσία θα συνταξιοδοτήσει ή θα θέσει σε διαθεσιμότητα τους εναπομείναντες υπαλλήλους του ΙΚΑ Πάρου και το κατάστημα θα κλείσει οριστικά.

Οι υπάλληλοι

Οι συμπατριώτες μας που εργάζονται στο κατάστημα ΙΚΑ Πάρου έφτιαξαν μία έκθεση με σκοπό να ενημερώσουν τις αρχές και τους πολίτες της Πάρου για την υποβάθμιση του καταστήματος της Πάρου με βάση στοιχεία, προβλέποντας συγχρόνως τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στους πολίτες των νησιών μας. Την ανακοίνωσή τους κατάθεσαν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πάρου στις 18|12. Ο προϊστάμενος κ. Η. Γιαννακόπουλος ενημέρωσε διεξοδικά το δημοτικό συμβούλιο και απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΗΤΤΑΣ του νησιού μας Χρ. Βλαχογιάννης για μία ακόμη φορά άκουσε το πρόβλημα, στη συνέχεια είπε ότι δεν είναι καλό να κλείνουν υπηρεσίες, συμφώνησε να βγει απόφαση από τη συνεδρίαση ενάντια στην απόφαση να υποβαθμιστεί το ΙΚΑ του νησιού μας και τέλος.
Από τότε δεν έχει «κουνήσει ούτε το μικρό του δαχτυλάκι» για να προστατέψει τις υπηρεσίες του νησιού οι οποίες επί των ημερών του στη θέση του δημάρχου αποξυλώνονται μία – μία. Η στάση του εκτός από απαράδεκτη, είναι και προσβλητική για όλους εκείνους που τις προηγούμενες δεκαετίες είχαν κάνει τα πάντα για να αποκτήσει φορείς ο τόπος, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι πολίτες του.
Θα πρέπει να αναλογιστεί κανείς ότι η Πάρος υποβαθμίζεται, ενώ άνθρωποι της βρίσκονται σε κρίσιμες θέσεις. Στην περίπτωση του ΙΚΑ υπάρχουν δύο Παριανές, κορυφαία στελέχη της δημόσιας διοίκησης στο ΙΚΑ οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν με στοιχεία, επιχειρήματα και παρεμβάσεις.
Όμως ο δήμαρχος «μας», όπως αδιαφορούσε επί τρία χρόνια, όταν το Κέντρο Υγείας έχανε θέσεις γιατρών, έτσι και τώρα, αρκέστηκε στα λόγια για τα «μάτια και τα αυτιά» του κόσμου και άφησε να υποβαθμιστεί άλλη μία υπηρεσία.
Αξίζει να διαβάσει κανείς το υπόμνημα των εργαζόμενων και τις προτάσεις που κατέθεσαν, για τις οποίες οι ηγετικές ομάδες του δημοτικού συμβουλίου αδιαφόρησαν:

Η ΠΡΟΤΑΣΗ

«Από τις αρχές του νέου έτους έχουν παύσει οι εργασίες όλων των παραρτημάτων του ΙΚΑ ΕΤΑΜ πανελλαδικώς λόγω του ότι δεν υποστηρίζονται από το λογιστικό σχέδιο που θα λειτουργήσει από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΙΚΑ ΕΤΑΜ και έτσι το ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΚΑ ΠΑΡΟΥ θα μετατραπεί σε ΓΡΑΦΕΙΟ ΙΚΑ ΠΑΡΟΥ.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΙΚΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ: Δεν λειτουργεί ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα με αποτέλεσμα ΟΛΕΣ οι εργασίες να γίνονται από το ΙΚΑ Νάξου, δηλαδή:

  • ΘΕΩΡΗΣΗ ΒΙΒΛΙΑΡΙΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΙΚΑ – ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ – ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ – ΕΚΔΟΣΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
  • ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ – ΚΕΠΑ
  • ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΕΝΣΗΜΩΝ – ΕΚΔΟΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΒΕΒΑΙΩΣΕΩΝ
  • ΕΚΔΟΣΗ – ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΠΟΓΡΑΦΗ – ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ – ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ – ΠΛΗΡΩΜΕΣ – ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ – ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ – ΥΔΑΑΒ,  ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΙΣΕΩΝ

Όλα τα παραπάνω λοιπόν διαβιβάζονται στο ΙΚΑ Νάξου και ΟΤΑΝ διεκπεραιώνονται θα επαναδιαβιβάζονται στο ΓΡΑΦΕΙΟ ΙΚΑ Πάρου για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Εδώ κανείς θα πρέπει να λάβει υπόψη τα απαγορευτικά, τα δρομολόγια κ.λ.π.
Παραθέτουμε παρακάτω πίνακα των ασφαλιστικών μεγεθών των δύο Νησιών.

ΕΝΕΡΓΑ ΕΡΓΑ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ ΕΠΙΧ/ΣΕΙΣ ΣΥΝΟΛΟ ΑΝΩΝΥΜΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΟΜΟΡ/ΜΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΤΕΡ/ΜΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ Ε.Π.Ε
ΝΑΞΟΣ 5.900 1.939 2.377 72 237 59 19
ΠΑΡΟΣ 7.029 1.021 2.273 104 233 88 38

 Ο ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΟΥ λοιπόν με πληθυσμό 13.715 πολιτών καθώς και Ο ΔΗΜΟΣ ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ με πληθυσμό 1.211 πολιτών, σύνολο 15.000 πολίτες και ασφαλιστικά μεγέθη εφάμιλλα και σε κάποιες περιπτώσεις, όπως προκύπτει από τα παραπάνω, μεγαλύτερα από τη Νάξο υποχρεώθηκε να εξυπηρετείται από το Υποκ/μα ΙΚΑ – ΕΤΑΜ Νάξου. Προφανές αποτέλεσμα, λόγω του ότι οι υπάλληλοι του ΙΚΑ Νάξου μετά βίας επαρκούν για την εξυπηρέτηση των δικών τους ασφαλισμένων – εργοδοτών,               η απίστευτη ταλαιπωρία, οικονομική και χρονική επιβάρυνση των Παριανών.

Ήδη και μετά την πάροδο τριών μόνο ημερών που έχει παύσει η λειτουργία ΤΑΜΕΙΟΥ από το Παράρτημα ΙΚΑ Πάρου έχουν προκύψει προβλήματα και ταλαιπωρία στις απογραφές των οικοδομών, στην εξόφληση ρυθμίσεων, εξόφληση ΑΠΔ παλαιών οικοδομών, στην εξόφληση λογαριασμού δημόσιου έργου (νέος αεροδιάδρομος αεροδρομίου Πάρου) και αρκετών άλλων περιπτώσεων.
ΜΟΝΗ ΕΦΙΚΤΗ ΤΕΧΝΙΚΑ ΛΥΣΗ: Κάτω από τις παρούσες συνθήκες των αλλαγών του Λογιστικού Σχεδίου του ΙΚΑ (εδώ θα παραθέσουμε και κάποια τεχνικά στοιχεία – ορολογίες) πιστεύουμε ότι είναι:
Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ ΣΑΝ ΥΠΟΚ/ΜΑ ΝΑΞΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΟ «209 ΙΚΑ ΝΑΞΟΥ» ΑΦΟΥ Ο ΚΩΔΙΚΟΣ «218 ΙΚΑ ΠΑΡΟΥ» ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ. Η επαναλειτουργία του Ταμία στην Πάρο σαν υποταμία της Νάξου.

Με τις παραπάνω δύο απλές κινήσεις θα έχουμε ΕΝΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΙΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΕΓΑΖΕΤΑΙ ΣΕ ΔΥΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΟΙΚΗΜΑΤΑ όπως γίνεται και στα αστικά κέντρα σε περιπτώσεις που δεν επαρκεί ο χώρος ενός ακινήτου, π.χ. ΙΚΑ Αμαρουσίου, Καλλιθέας κ.α.. Έτσι και αλλιώς όταν μεταφερθούν τα αρχεία ΙΚΑ Πάρου στο ΙΚΑ Νάξου θα αναγκασθούν να νοικιάσουν και άλλο ακίνητο διότι ο χώρος δεν επαρκεί ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ θα είναι ικανοποιημένα τα μνημόνια, τα Λογιστικά Σχέδια και οι σχεδιαστές – εισηγητές οργάνωσης υπηρεσιών που ενεργούν για εμάς, χωρίς εμάς και χωρίς να υπολογίζουν, να γνωρίζουν και να αναλογίζονται τα προβλήματα της Νησιωτικής Ελλάδας.
Ο  ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ: ΗΛΙΑΣ θ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ: ΞΕΝΗ ΛΥΜΠΕΡΗ, ΣΠΥΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ, ΑΝΝΑ ΧΑΝΙΩΤΗ, ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ, ΕΙΡΗΝΗ ΣΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ.

Η αντίδραση
από τα κεντρικά!

Ο π. γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, διοικητής ΙΚΑ

Ο π. γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, διοικητής ΙΚΑ

Μετά τη συνεδρίαση στο δημοτικό συμβούλιο και την γραπτή πρόταση που κατάθεσαν οι εργαζόμενοι του, ανακοίνωση δημοσιοποίησε καυτηριάζοντας το θέμα η παράταξη της μειοψηφίας ΚΕΠ. Μεταξύ άλλων η ανακοίνωση έλεγε: «Όλα αυτά βέβαια έρχονται στα ξαφνικά, χωρίς ενημέρωση, για να μη μπορέσει η Τοπική Κοινωνία να αντιδράσει, με τετελεσμένα γεγονότα και αποφάσεις. Στο Δημοτικό Συμβούλιο συζητήθηκε το θέμα που έφεραν οι εργαζόμενοι του ΙΚΑ Πάρου και πάρθηκε ομόφωνη απόφαση στήριξης των προτάσεων τους, για την εξεύρεση λύσης που θα εξασφαλίσει την λειτουργία του ΙΚΑ στο Νησί. Αυτό όμως δεν φτάνει:  Η Παριανή Κοινωνία και οι φορείς της πρέπει να κινητοποιηθούν για να αποτρέψουν τη κατάργηση και τη καταστροφή όλων των Κοινωνικών Δομών που υπάρχουν στη Πάρο. Μόνο έτσι κάτι μπορεί να διασωθεί».
Με λίγα λόγια, παρακινούσε τη δημοτική αρχή Χρ. Βλαχογιάννη δια των δυνάμεων του δημοτικού συμβουλίου να αντιδράσει και να προστατέψει το νησί από άλλη μία απώλεια.

Παραδόξως, ενώ το θέμα – παρά τη Χριστουγεννιάτικη περίοδο που οι πολίτες δεν παρακολουθούν – άρχισε να παίρνει διαστάσεις, το γραφείο διοίκησης των κεντρικών του ΙΚΑ δημοσιοποίησε καθησυχαστική ανακοίνωση ειδικά για την Πάρο στις 20|12. Δηλαδή, από όλες τις περιοχές της χώρας που υποβαθμίστηκαν παραρτήματα ΙΚΑ, μόνο για την Πάρο η διοίκηση θέλησε με γραπτή ανακοίνωσή της να «αβαντάρει» τον αδύναμο δήμαρχο που δεν μπορεί να «σηκώσει» διεκδικήσεις για το καλό του τόπου, όπως έχει αποδειχθεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια.

Παρασκήνιο

Μετά θυμηθήκαμε ότι διοικητής του ΙΚΑ παραμένει το τιτανοτεράστιο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Ροβέρτος Σπυρόπουλος. Θυμηθήκαμε επίσης ότι ο συγκεκριμένος κύριος ήταν διευθυντής των κεντρικών γραφείων του ΠΑΣΟΚ, όταν ο Γιάννης Ραγκούσης «μας» ήταν εκπρόσωπος τύπου και στη συνέχεια Γραμματέας του κόμματος. Κοίτα κάτι συμπτώσεις πάλι … σκεφτήκαμε!

Και τι είπε στην ανακοίνωσή του ο Ρ. Σπυρόπουλος, ότι παρά την υποβάθμιση, οι πολίτες της Πάρου και Αντιπάρου δεν θα υπόκεινται σε ταλαιπωρίες. Το υπονοούμενο είναι, ότι αφού δεν θα υποστούν ταλαιπωρίες, τότε δεν χρειάζεται ο οικείος δήμαρχος να αναλάβει την ευθύνη για αντιδράσεις. Οπότε «ξεγλιστρά» από μπελάδες ο Χρ. Βλαχογιάννης.
Αν τόσο ο δήμαρχος της ήττας της Πάρου, Χρ. Βλαχογιάννης, όσο και ο «φίλος» διοικητής Ρ. Σπυρόπουλος, ήταν σοβαροί στην άσκηση των καθηκόντων τους, θα γνώριζαν ότι πολύ πριν υποβαθμιστεί και τυπικά το ΙΚΑ Πάρου, έχει υποβαθμιστεί λειτουργικά, και θα είχαν κάτι γι’ αυτό. Εδώ και ένα χρόνο τέσσερα στελέχη του βρίσκονται σε διαθεσιμότητα εξαιτίας ελέγχου για υπόθεση «παρατυπιών» που βρίσκονται σε έλεγχο για την απόδοση ευθυνών.
Οι υπάλληλοι που λείπουν, έχουν ήδη προκαλέσει από καιρό την υποβάθμιση του ΙΚΑ και δεν μιλάει κανένας. Και δεν μιλάει κανένας, διότι οι κατά τα άλλα αρμόδιοι πολιτικά και κατά δικαιοδοσία δεν θέλουν να «πληρώσει» τη νύφη ένα πολύ γνωστό λαμόγιο που συγκαλύπτουν κρύβοντας τον μέσα σε αυτή την υπόθεση, με το να διατηρούν την «πολυπροσωπία» της.

Απάντηση ΚΕΠ

Στην ανακοίνωση της διοίκησης του ΙΚΑ, απάντησε και πάλι μόνο η παράταξη μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου ΚΕΠ. Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή τους έγραφαν:  «Από την απάντηση τους φαίνεται όμως και ο ξεκάθαρος στόχος τους: “Ο μετασχηματισμός του Παραρτήματος του ΙΚΑ Πάρου σε Γραφείο Κοινωνικής Ασφάλισης Πάρου αποτελεί οργανωτική και λειτουργική αλλαγή που αφορά τη νέα οργανωτική δομή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, η οποία αποσκοπεί στην παραγωγική αξιοποίηση των εργαζομένων στο Ίδρυμα και στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους και τους εργοδότες”.
Προωθούν τη Κινητικότητα που η Μνημονιακή Πολιτική επιτάσσει, που οδηγεί στη Διαθεσιμότητα και τις Απολύσεις των Εργαζομένων. Απλά τώρα  την βαφτίζουν «παραγωγική αξιοποίηση». Ταυτόχρονα από τη τελευταία παράγραφο της Ανακοίνωσης τους: “Η οποιαδήποτε άλλη μεταφορά διαφορετικών απόψεων στα συλλογικά όργανα του νησιού (Δημοτικό Συμβούλιο και άλλα Συλλογικά Όργανα) από πρόσωπα που δεν έχουν αυτή την αρμοδιότητα δημιουργούν χωρίς λόγο αδικαιολόγητη σύγχυση και ανασφάλεια στους ασφαλισμένους και στους πολίτες του νησιού”.  
Bγαίνει και το συμπέρασμα ότι  ο Διευθυντής και οι εργαζόμενοι του Παραρτήματος της Πάρου, δεν πρέπει να αισθάνονται και καλά στις θέσεις τους, γιατί δεν έχουν την αρμοδιότητα να προκαλούν “αδικαιολόγητη σύγχυση …”. Αν αυτό δεν είναι έμμεση απειλή για τη λήψη μέτρων εναντίον τους, και ανοιχτή προσπάθεια τρομοκράτησης τους, τι είναι;».

20131115-161657.jpg