Είδηση που δεν υπήρξε ποτέ, όπως μεταδόθηκε …

trapeza_foto_1
ΑΠΟ ΤΟΥΣ κεντρικούς πανελλαδικούς τηλεοπτικούς σταθμούς της Αθήνας μεταδόθηκε στις 22|01|14 και στις 23|01|14 αρνητική και θλιβερή είδηση που συνδέθηκε με τη Νάουσα της Πάρου.
Τα τηλεοπτικά κανάλια είχαν «ξεσηκώσει» την είδηση, χωρίς έλεγχο, από το ίντερνετ και συγκεκριμένες ιστοσελίδες.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:
Από την ιστοσελίδα της συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ που έχει ως επικεφαλής τον βουλευτή επικρατείας Μ. Γλέζο «Κίνηση Ενεργοί Πολίτες» ξεκίνησε στις 21|1 η δημοσίευση του πρώτου κειμένου που αφορά στην υπόθεση, το οποίο είχε ως ακολούθως:

«Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2014
Πάρος: Τον πρόδωσε η καρδιά του στο άκουσμα της ανάληψης από την εφορία των χρημάτων που είχε στο λογαριασμό του, στην τράπεζα!
Τραγικό τέλος έμελλε να έχει η ανακαίνιση ενός ξενοδοχείου στην Νάουσα την περασμένη εβδομάδα. Θύμα ήταν ένας 58χρονος εργολάβος. Ας πάρουμε τα γεγονότα από την αρχή.
Ενώ οι εργασίες βρίσκονταν σε εξέλιξη ο εργολάβος ζήτησε χρήματα από τον ξενοδόχο για να πληρώσει τους εργάτες του. Ο ξενοδόχος από την πλευρά του κατέθεσε χρήματα (το ποσό των 15.000 ευρώ απ’ ότι ακούστηκε) στον τραπεζικό λογαριασμό του εργολάβου και όλα κυλούσαν αρμονικά μέχρι την στιγμή που ο άτυχος εργολάβος πήγε να κάνει ανάληψη.
Μπροστά στο γκισέ έμεινε έκπληκτος όταν πληροφορήθηκε το υπόλοιπο είναι μηδέν και η εφορία είχε κάνει ανάληψη σε όλο το ποσόν! Αποχώρησε σε τραγική κατάσταση μιας και όλο το ποσόν επρόκειτο να δοθεί σε μισθούς στους εργαζόμενους που απασχολούσε. Την επομένη μετεφέρθη με έμφραγμα στο Κέντρο Υγείας της Πάρου, όπου και εξέπνευσε.
(http://kinisienergoipolites.blogspot.gr/2014/01/blog-post_8123.html#more)

Οι παρατηρήσεις
Τα αναληθή στοιχεία

Ο ιστότοπος μας http://www.paronewsblog.gr ενδιαφέρθηκε για την είδηση με αρχική πρόθεση να αναδημοσιεύσουμε το θέμα, αφού αφορούσε στο νησί μας. Όπως κάνουμε πάντοτε για περιπτώσεις δημοσιευμάτων από άλλα μέσα ενημέρωσης, θελήσαμε να επαληθεύσουμε την είδηση.
Τότε αντιμετωπίσαμε τις παρακάτω εκπλήξεις:
1) Το Σάββατο 18|01 στην Πάρο καταγράφηκε θάνατος άνδρα, με επάγγελμα εργολάβου, ο οποίος εργαζόταν σε μονάδα της Νάουσας και ήταν 58 χρόνων.
Όμως …
2) Το δημοσίευμα συνοδευόταν με μία φωτογραφία τραπεζικού καταστήματος της ALPHA ΒΑΝΚ και συγκεκριμένα εκείνου της Νάουσας. Συνεπώς, από το συνδυασμό κειμένου και φωτογραφίας, ο αναγνώστης ωθείτο να καταλάβει ότι ο θάνατος του άτυχου άνδρα έγινε ύστερα από περιστατικό κατάσχεσης από λογαριασμό που είχε διαπιστωθεί από τον παθόντα στην τράπεζα της Νάουσας, την οποία έδειχνε η φωτογραφία.
Η αλήθεια είναι ότι κανένας υπάλληλος της συγκεκριμένης τράπεζας δεν είχε εξυπηρετήσει τον άνθρωπο που απεβίωσε. Αν είχε γίνει κάτι τέτοιο, θα το γνώριζαν από το «επεισόδιο» που το κείμενο της είδησης περιγράφει. Όμως σύμφωνα με πληροφορίες, ο άνθρωπος δεν θα μπορούσε ποτέ να είχε επισκεφτεί – σύμφωνα με το κείμενο της είδησης – την Παρασκευή 17|01 το κατάστημα της Νάουσας, διότι πολύ απλά στην Πάρο φέρεται να κατέφθασε με το πρωινό καράβι του Σαββάτου 18|01.

3) Το κείμενο της δημοσίευσης αναφέρει ότι ο αποβιώσας ζήτησε από τον ξενοδόχο να του καταβάλλει χρήματα και μάλιστα 15.000 ευρώ.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο ξενοδόχος δεν είχε καταθέσει καθόλου χρήματα στον εργολάβο την εβδομάδα που είχε προηγηθεί από το θάνατο του, ούτε και του είχε ζητηθεί να προβεί σε τέτοια καταβολή.
Οι τελευταίες καταθέσεις με συνεννόηση και των δύο είχαν γίνει μέχρι τα Χριστούγεννα και ενώ ο άτυχος εργολάβος βρισκόταν στην Αθήνα.
Οι καταθέσεις είχαν γίνει από τον ξενοδόχο σε άλλη τράπεζα από αυτή που έδειχνε η φωτογραφία του κειμένου.
4) Ο άτυχος άνδρας δεν εξέπνευσε στο Κέντρο Υγείας. Πέθανε στο χώρο που βρισκόταν στη Νάουσα από ανακοπή και απλώς μεταφέρθηκε ήδη νεκρός με ιδιωτικό όχημα στο Κέντρο Υγείας Πάρου, στο οποίο δεν υπήρχε βάρδια ΕΚΑΒ (να τα λέμε και αυτά …).
5) Με τον ξενοδόχο της Νάουσας ο εργολάβος γνωριζόταν εδώ και πολλά χρόνια και συνδεόταν με φιλία. Στο πλαίσιο της εργασίας και τις συνομιλίες για την επανέναρξη των εργασιών ανακαίνισης μετά τις γιορτές, ο αποβιώσας ουδέποτε του είχε κάνει αναφορά σε περιστατικό κατάσχεσης λογαριασμών του από την εφορία. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια, ότι μπορεί να μην είχε τέτοια προβλήματα στην Αθήνα και να μην του τα είχε αναφέρει για λόγους επαγγελματικής αυτοπροστασίας.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, δεν είχε λάβει χώρα τέτοιο περιστατικό με καταθέτη τον ίδιο σε κατάστημα της Νάουσας την εβδομάδα πριν το θάνατο του και σίγουρα όχι το Σάββατο 18|1 που πρωτοήρθε για το νέο έτος στο νησί μας ο άτυχος εργολάβος, όπου και απεβίωσε.

Αναδημοσιεύσεις

Όπως αποδείχθηκε, η φωτογραφία από το κατάστημα τράπεζας της Νάουσας, είναι μία από τις πολλές που βρίσκονται στο ίντερνετ, και έχει τραβηχτεί καλοκαίρι και μάλιστα, τις επόμενες ημέρες από τη ληστεία του συγκεκριμένου καταστήματος και τη δολοφονία του Παριανού ταξιτζή από έναν από τους ληστές. Περιστατικό που έχει συμβεί πριν δύο χρόνια. Με λίγα λόγια, είναι παλιά φωτογραφία.

Δυστυχώς, η λάθος «είδηση» μεταδόθηκε αστραπιαία από το facebook και τις ιστοσελίδες, διότι το κλίμα που έχει εμπεδωθεί λόγω της καταστροφικής πολιτικής των κυβερνήσεων των μνημονίων, έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον συμπάθειας μεταξύ των πολιτών για τις περιπτώσεις των συνανθρώπων που χάνονται καθημερινά εξαιτίας της κρίσης. Οι αναγνώστες διαβάζουν τέτοιες ειδήσεις με φόρτιση, ταυτίζονται και τις αναμεταδίδουν ως κάποια ένδειξη αγανάκτησης εναντίον της μνημονιακής κυβέρνησης.

Όμως, αυτό δεν υπάρχει κανένας λόγος να συμβαίνει σε περιπτώσεις που δεν υφίσταται.
Αφενός γιατί δεν υπάρχει χώρος στις ψυχές των ανθρώπων για «τσάμπα» θλίψη, αφετέρου, διότι εκείνοι που δεν ελέγχουν τις πληροφορίες τους παρακολουθούνται από το «σύστημα» το οποίο αναζητά τέτοια «λάθη» για να τους γελοιοποιεί με αφορμή μία ατυχή δήλωση, και να τους ακυρώνει το λόγο για όλα όσα σωστά μπορεί να λένε γενικότερα.
Τέλος, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι (ασφαλώς όχι η Κίνηση Ενεργοί Πολίτες) που «δραματοποιούν» κάθε τι που αναφέρουν τα τελευταία χρόνια διότι αντλούν δημοφιλία, θέσεις ή χρήματα από αυτή την τακτική τους.
Σε δύσκολους καιρούς η δημοσιολογία και ακόμη περισσότερο η δημοσιογραφία είναι πολύ δύσκολες υποθέσεις και απαιτείται προσοχή.

Η πρώτη δημοσίευση του θέματος από την οποία έγιναν όλες οι αναδημοσιεύσεις, μέχρι και την Αθήνα

Η πρώτη δημοσίευση του θέματος από την οποία έγιναν όλες οι αναδημοσιεύσεις, μέχρι και την Αθήνα

Υ.Γ: Σε καμία περίπτωση πρώτη πρόταση του κειμένου δεν θα έπρεπε να είναι η σύνδεση του θανάτου ενός ανθρώπου, με την ανακαίνιση ενός ξενοδοχείου.
Εκτός του ότι η συγκεκριμένη πρόταση στερείται σωστής σύνταξης (σ.σ: δεν θα μπορούσε να είναι «τραγική» η ανακαίνιση ενός ξενοδοχείου αν δεν αναφέρεται η διατύπωση στις τεχνικές ανακατασκευής, μόνο ο τρόπος κατάληξης ή και ο ίδιος ο θάνατος του προσώπου μπορούν), περιέχει λανθάνον υπονοούμενο ότι, αν δεν υπήρχε η ανακαίνιση και οι πληρωμές γι’ αυτή, δεν θα είχε πεθάνει ο άνθρωπος. Ο «συλλογισμός» δεν είναι τίμιος, άσχετα με το ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου. Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε!

20131115-161657.jpg