ΚΑΠΕΛΟ ΜΕ ΟΥΖΟ ΣΤΟΥΣ ΟΥΡΑΝΟΥΣ της Πάρου
Ο μνημονιακός υπουργός ΠΑΣΟΚ Γ. Μανιάτης αποφάσισε
να τοποθετηθούν πελώριες ανεμογεννήτριες ιδιωτικής εταιρείας σε τέσσερα νησιά των Κυκλάδων,
παρά τις αντίθετες απόψεις των δήμων
ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ για να εγκατασταθούν στην Πάρο νέες ανεμογεννήτριες τεράστιου μεγέθους, δηλαδή πολύ μεγαλύτερες ακόμη και από αυτές που έχει τοποθετήσει η ΔΕΗ στην περιοχή Καμαρών, πρόκειται σύντομα να εγκατασταθούν στην περιοχή του Μαραθίου, στα βορειοανατολικά του Κώστου.
Την απόφαση δεν πήραν οι κάτοικοι του Κώστου, την απόφαση δεν πήραν οι κάτοικοι της Πάρου … Την απόφαση πήρε ο υπουργός περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ της συγκυβέρνησης με τη ΝΔ του Σαμαρά, προφανώς σε μία επίδειξη αδιαφορίας για τις απόψεις των τοπικών κοινωνιών και σε ένδειξη υποταγής στην ιδιωτική εταιρεία που θα τις τοποθετήσει και εκμεταλλευτεί…
Συγκεκριμένα, ενώ οι κάτοικοι της Πάρου τις παραμονές των Χριστουγέννων προσπαθούσαν να μαζέψουν τα λίγα χρήματα και την υπολειπόμενη διάθεσή τους για να περάσουν τις Χριστουγεννιάτικες ημέρες, ο υπουργός Γ. Μανιάτης υπέγραψε στις 23 Δεκεμβρίου 2013 την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) την οποία είχε καταθέσει εταιρεία τοποθέτησης και εκμετάλλευσης ανεμογεννητριών στις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να πάρει το «πράσινο φως» για να δημιουργήσει το πρώτο από τα πολλά «κολωνοδάση» τα οποία επιθυμεί να εγκαταστήσει στις Κυκλάδες και ιδιαίτερα στην Πάρο.
Το συγκεκριμένο θέμα έχει ιστορία που έχει ξεκινήσει το 2011 και εντάσσεται σε ένα σχέδιο που έχουν εταιρείες ελληνικές και ευρωπαϊκές να εκμεταλλευτούν τον αέρα του Αιγαίου με σκοπό την παραγωγή «καθαρής ενέργειας» όπως λένε, η οποία μάλιστα, επιδοτείται, δανειοδοτείται και πληρώνεται (αν όλα πάνε στραβά) από τη ΔΕΗ που υποδέχεται το ρεύμα. Αν δεν ζητηθεί για εξαγωγή με βάση το πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ» που προβλέπει να γεμίσει το Αιγαίο από δικτυωμένες κολώνες που θα έχουν τοποθετήσει εταιρείες γερμανικών συμφερόντων, οι οποίες, αφού θα έχουν καταβροχθίσει το καταπέτασμα από ευρωπαϊκά χρήματα, θα στέλνουν το ρεύμα στη Γερμανία.
Το ιστορικό
Εταιρεία είχε καταθέσει πριν 3 χρόνια αίτημα για την συγκεκριμένη εγκατάσταση που έχει το όνομα: «Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ( ΑΣΠΗΕ ) συνολικής ισχύος 218,5 MW (95 Α/Γ) και των συνοδών σε αυτό έργων στα νησιά Νάξο, Πάρο, Τήνο, Άνδρο του Νομού Κυκλάδων και διασυνδετική γραμμή μεταφοράς 150 KV των Αιολικών Πάρκων με το ΚΥΤ Παλλήνης, Νομού Αττικής».
Η διαδικασία δεν προβλέπει τη γνωμοδότηση των τοπικών δήμων αλλά μόνο της Περιφέρειας στο έδαφος των οποίας αιτείται μία εταιρεία να κατασκευαστεί ένα τέτοιο έργο.
Στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είχε συζητηθεί το σχετικό θέμα στις 9 Νοεμβρίου 2011. Πριν όμως συζητηθεί, η Περιφέρεια είχε ζητήσει να γνωμοδοτήσουν τα δημοτικά συμβούλια των δήμων των νησιών στα οποία αφορά το συγκεκριμένο σχέδιο.
Τα δημοτικά συμβούλια όλων των δήμων στους οποίους αφορά το έργο είναι χαρακτηριστικό ότι εισηγήθηκαν αρνητικά για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών. Οι λόγοι αφορούσαν σε:
α) Κωλύματα που έχει η χοροθέτηση σε κάθε ένα από τα νησιά από τη νομοθεσία, που αφορά είτε σε πολεοδομικές διατάξεις που προστατεύουν τους παραδοσιακούς οικισμούς, είτε προβλέψεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιολογικών χώρων, είτε απαγορεύσεις που προβλέπει η νομοθεσία για την προστασία της ιδιαίτερης χλωρίδας και πανίδας των νησιωτικών περιοχών.
β) Επιβλαβείς επιπτώσεις στην εικόνα του τουριστικού τοπίου που θα επιφέρει η εγκατάσταση τέτοιων πάρκων ανεμογεννητριών στα σχετικά νησιά.
γ) Ανυπαρξία μελέτης για τη δυνατότητα υποδοχής τέτοιων μεγάλων εγκαταστάσεων στις περιοχές τοποθέτησης.
δ) Ανυπαρξία διαλόγου με τις τοπικές κοινωνίες για το αν επιθυμούν τέτοιου είδους εγκαταστάσεις στις περιοχές τους σε επίπεδο πλειοψηφίας τουλάχιστον.
ε) Άρνηση κάποιων δημοτικών συμβουλίων (όπως της Άνδρου) να υποδεχτούν την εγκατάσταση πάρκων ανεμογεννητριών που θα παράγουν περισσότερη ενέργεια από όση χρειάζεται το νησί, που σημαίνει ότι η εγκατάσταση γίνεται πλεονασματικά για να εξυπηρετήσει οικονομικούς στόχους από την πώληση του παραγόμενου ρεύματος για περιοχές που δεν έχουν καμία σχέση με την Άνδρο.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο είχε ζητήσει και την άποψη της αρμόδιας διεύθυνσης περιβάλλοντος που διατηρεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού – Τμήμα Περιβάλλοντος, Π. Βούρος, παρευρέθηκε στη συνεδρίαση. Παρουσίασε με εκτενή τρόπο μία σειρά προβλημάτων και κενών που παρουσίαζε η περιβαλλοντική μελέτη της εταιρείας με βάση την οποία ζητούσε θετική γνωμοδότηση από τους δήμους και την Περιφέρεια, αλλά και την άδεια από το αρμόδιο υπουργείο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κατάθεση της άποψης του συγκεκριμένου υπηρεσιακού παράγοντα κατέγραφε προβλήματα ανά νησί σε όλες τις πτυχές που μπορεί να φανταστεί κάποιος προκειμένου να κρίνει καλόπιστα ένα τέτοιο σχέδιο, τα οποία δεν αντιμετώπιζε η μελέτη. Η ανάλυση του Π. Βούρου καθιστούσε το αίτημα κυριολεκτικά «πρόχειρο» και γι’ αυτό απορριπτέο.
Γι’ αυτό το λόγο οι περιφερειακοί σύμβουλοι απέρριψαν το αίτημα και δεν ενέκριναν τη μελέτη για την εγκατάσταση. Εδώ οφείλουμε βεβαίως να σημειώσουμε, ότι το πολιτικό σκεπτικό της κάθε παράταξης που υπάρχει και λειτουργεί εντός του περιφερειακού συμβουλίου ήταν διαφορετικό. Οι διατυπώσεις άρνησης χωρίζονταν σε δύο είδη: α) το πολιτικό σκεπτικό μερικής απόρριψης που εστίαζε στον τρόπο προώθησης του έργου χωρίς μελέτες και διαβούλευση, το οποίο πρόβαλαν οι συνδυασμοί της περιφερειακής αρχής του Γ. Μαχαιρίδη (ΠΑΣΟΚ), της μείζονος αντιπολίτευσης Χ. Κόκκινου (ΝΔ), της μειοψηφίας του Π. Χρυσαφίδη (ΣΥΡΙΖΑ), της μειοψηφίας του ευροβουλευτή και περιφερειακού συμβούλου Ν. Χρυσόγελου (ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ) και β) το πολιτικό σκεπτικό του συνδυασμού της Λ. Καφαντάρη (ΚΚΕ) παντελούς απόρριψης του σχεδίου ανάπτυξης ΑΠΕ στα νησιά υπό το οικονομικό πλαίσιο που ετοιμάζεται και προωθείται από τις κυβερνήσεις των μνημονίων και του «ευρομονόδρομου» όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην σχετική συνεδρίαση, που σκοπό έχει τη ρύπανση των νησιών με οικονομικό όφελος μόνο για τις μεγάλες εταιρείες που θα εκμεταλλευτούν τον φυσικό πλούτο, καταστρέφοντας το τοπίο.
«Ξεχάστηκε» ο Μαχαιρίδης
Τότε, η διοίκηση της Περιφέρειας του Γ. Μαχαιρίδη είχε δεσμευτεί ότι μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2012 θα είχε εκπονηθεί μία μελέτη που θα οριοθετούσε τη δυνατότητα που έχουν οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα για να δεχτούν ανεμογεννήτριες και σε ποια σημεία κάθε νησιού. Σε κάθε περίπτωση, είχε δεσμευτεί να «εξοπλιστεί» με μία τέτοια μελέτη η Περιφέρεια και τα νησιά της, με προτεραιότητα για τα τέσσερα στα οποία υπήρχε η «πίεση» για αδειοδότηση. Βεβαίως, υπάρχουν και άλλες αιτήσεις που εκκρεμούν σε όλο το φάσμα του Νότιου Αιγαίου.
Η Περιφέρεια ενώ γνωρίζει την «πίεση» που ασκείται από εταιρείες και κυβερνητικούς παράγοντες έφτασε να αναθέσει μελέτη μόλις πριν τρεις μήνες και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2013 που μας πέρασε. Ανέλαβε να την εκπονήσει το πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας και δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα τελειώσει.
Όπως αποδείχτηκε, αυτή ήταν μία πολύ επικίνδυνη «αμέλεια» εκ μέρους του περιφερειάρχη Γ. Μαχαιρίδη, αφού αποδείχτηκε από την χριστουγεννιάτικη απόφαση του υπουργού Γ. Μανιάτη (με τον οποίο είναι «σύντροφοι» του ΠΑΣΟΚ) ότι το υπουργείο αποφασίζει ερήμην των αποφάσεων των τοπικών αρχών του Νοτίου Αιγαίου, ακόμη και όταν τα πάντα στις μελέτες είναι πρόχειρα και απορρίπτονται από σκεπτικισμό και όχι από πλήρη αντίθεση.
Ο Δήμος Πάρου
Το δημοτικό συμβούλιο του νησιού μας με υπ’ αριθμ.378/2011 ομόφωνα αποφάσισε το 2011 την αρνητική γνωμοδότηση επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου, για τους λόγους που αναφέρθηκαν ήδη σε αυτό το ρεπορτάζ, για τους οποίους διατύπωσε την απορριπτική της θέση και το περιφερειακό συμβούλιο λίγες ημέρες μετά, τον Οκτώβριο του 2011. Ωστόσο, η δημοτική αρχή είχε αναλάβει μεγαλόστομες – όπως πάντα – δεσμεύεις για τις οποίες δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Συγκεκριμένα: (σ.σ: παραθέτουμε από την τότε απόφαση) «…α) Να εκφράσει την αντίθεση στην πρακτική της εγκατάστασης κάθε μορφής ΑΠΕ στην Ν. Πάρο, Ν. Κυκλάδων, χωρίς την σύμφωνη γνώμη του Δήμου Πάρου, β) Να υπάρξει συντονισμένη συνεργασία με τους Δήμους Νάξου, Τήνου και Άνδρου επί του εν λόγω θέματος. γ) Να διευρυνθεί από την Νομική Υπηρεσία του Δήμου η προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά των διοικητικών πράξεων, όλων των περιπτώσεων εγκατάστασης ΑΠΕ στην Πάρο. δ) Οργάνωση λαϊκής συνέλευσης για το θέμα των ΑΠΕ με συγκεκριμένη επιστημονική παρέμβαση. ε) Ευαισθητοποίηση Παριανού Λαού για την οργάνωση κινητοποιήσεων».
Εκτός από το (α) που το έκανε με την τότε απόφαση του το δημοτικό συμβούλιο, όλα τα υπόλοιπα αφορούν σε πράξεις που έπρεπε να γίνουν μετά τη συνεδρίαση και ενόψει εξελίξεων που θα έρχονταν αργά ή γρήγορα. Όπως αποδείχτηκε, δεν έγινε απολύτως τίποτε. Μάλιστα, αποδείχθηκε ότι επιδείχθηκε «επιμελημένη αμέλεια» για τις πράξεις (δ) και (ε) που δεν έγιναν ποτέ.
Στο δημοτικό συμβούλιο

Ο δήμαρχος Πάρου Χρ. Βλαχογιάννης σχετικά με την υποχρέωσή του να πάρει νομική πρωτοβουλία, είπε ότι δεν πρόλαβε, γιατί δεν ήξερε τίποτε και είχαν περάσει οι ημερομηνίες. Βεβαίως, πρόκειται για ψευδείς δικαιολογίες. Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, σαράντα μέρες κοσκινίζει, όπως λένε και στον τόπο καταγωγής του στο νομό Τρικάλων.
Το θέμα συζητήθηκε εκτάκτως, στη πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πάρου στις 15|1. Το αίτημα υπέβαλε ο δημοτικός σύμβουλος που εκπροσωπεί το συνδυασμό της μειοψηφίας «ΚΕΠ», Α. Σάμιος. Κατάθεσε κείμενο που ήδη είχε δημοσιοποιηθεί στα μέσα ενημέρωσης πριν τη συνεδρίαση. Ο Α. Σάμιος διάβασε το κείμενο κατά τη συνεδρίαση, το οποίο περιείχε ευθείες αιχμές εναντίον της δημοτικής αρχής Χρ. Βλαχογιάννη, ότι «σιωπά» για το θέμα και τις τελευταίες εξελίξεις του με την απόφαση του υπουργείου. Επίσης, κατηγορούσε τις κυβερνητικές επιλογές για τέτοιες αδειοδοτήσεις ως ενταγμένες στις μνημονιακές επιλογές που εκφράζουν την υποταγή της χώρας στα συμφέροντα εταιρειών που εκμεταλλεύονται την οικονομική κρίση. Τέλος, εκφραζόταν η εκτίμηση ότι οι υπερμεγέθεις ανεμογεννήτριες θα καταστρέψουν το τοπίο της Πάρου, και θα σημάνουν την αδειοδότηση και άλλων.
Ο δήμαρχος Χρ. Βλαχογιάννης πήρε το λόγο. Όλοι ανέμεναν να απαντήσει γιατί δεν έχει γίνει τίποτε από εκείνα για τα οποία είχε δεσμευτεί με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του 2011 για το θέμα ή να ακούσουν τι είχε κάνει η δημοτική αρχή ενδεχομένως, χωρίς να το δημοσιοποιήσει.
Από τα λόγια του δημάρχου αποδείχτηκε ότι δεν είχε κάνει απολύτως τίποτε.
Επιπλέον, ακούστηκε μία από τις γνωστές δικαιολογίες για το γιατί δεν έχει κινηθεί νομικά ο Δήμος Πάρου. Χωρίς καμία εισήγηση και αιτιολόγηση από νομικό ο δήμαρχος διατύπωσε μία παντελώς αυθαίρετη ερμηνεία/πρόφαση γιατί δεν έχει κινηθεί νομικά στην υπόθεση. Δυστυχώς, κανένας κατά τη συνεδρίαση και μετά την τοποθέτηση του δημάρχου, δεν τον κατηγόρησε για το δούλεμα που παρουσίαση ως απολογία.
Στο παρασκήνιο
Εκτιμάται ότι τόσο στο επίπεδο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, όσο και στο επίπεδο των δημοτικών συμβουλίων, όπως της Πάρου, οι αντιρρήσεις κατά της συγκεκριμένης εγκατάστασης αιολικών πάρκων γίνονται για τα μάτια του κόσμου. Ιδίως από πολιτικές δυνάμεις που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΝΔ. Ο λόγος έχει σχέση με το γεγονός ότι έχει μεταφερθεί η πληροφορία ότι η εταιρεία και η επένδυση της αποτελεί κεντρική, κυβερνητική επιλογή του μνημονιακού συστήματος.
Αναμένεται το επόμενο διάστημα για το θεαθήναι να δημοσιοποιηθούν ψηφίσματα, ακόμα να γίνουν και προσφυγές προκειμένου να παρουσιαστεί ότι έγινε ένας αγώνας από τις δημοτικές αρχές, ο οποίος όμως θα χαθεί, γιατί θα δοθεί προσχηματικά.
Η αλήθεια
Σε τουριστικές περιοχές απαράμιλλου αρχιτεκτονικού και φυσικού κάλλους όπως είναι τα νησιά μας, είναι ντροπή να επιθυμεί κάποιος να τοποθετήσει τέτοιου είδους αιολικά πάρκα. Οι προφάσεις ότι δήθεν σε εποχές κρίσης δεν πρέπει να διώχνουμε τις επενδύσεις οι οποίες μάλιστα είναι οικολογικές, ότι θα ανοίξουν θέσεις εργασίας κλπ, είναι ψέματα. Δεν υπάρχουν πιο ασφαλείς και οικολογικές επενδύσεις για τα νησιά μας από αυτές που θα ενισχύουν τις υποδομές τουρισμού. Λιμάνια, αεροδρόμια, μαρίνες κλπ. Οι υπερμεγέθεις ανεμογεννήτριες είναι έργα εναντίον του τουρισμού που στόχο έχουν την κερδοσκοπία ενός συστήματος εταιρειών και πολιτικών απλώς επιθυμούν να ανοίξουν μία νέα «φούσκα» στην οικονομία με δάνεια, άνοδο μετοχών στο χρηματιστήριο, κατανάλωση επιδοτήσεων δήθεν περιβαλλοντικού χαρακτήρα, για να γίνουν όλα παλιοσίδερα μετά από λίγα χρόνια.
Επιπροσθέτως, έχει σημασία οι αναγνώστες να διαβάσουν τα προβλήματα που εντόπισε – ειδικά για την Πάρο – από μία πρώτη έρευνα το τμήμα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που εισηγήθηκε την απορριπτική έκθεση για την εγκατάσταση το Νοέμβριο του 2011:
«Α/Π Γούρλες:
Για το δυτικό τμήμα στη θέση «Ράχες», που περιλαμβάνει τις Α/Γ Α9 έως και Α12 και βρίσκεται βορειοανατολικά του παραδοσιακού οικισμού «Μαράθι» Δ.Δ. Κώστου (Π.Δ./17-6-88 ΦΕΚ 504/Δ/14-7-88), δεν τηρούνται οι απαιτούμενες αποστάσεις κατά παράβαση του Πίνακα Δ (παραδοσιακοί οικισμοί: απαιτούμενη απόσταση 1.500μ. επακριβώς, από το όριο του οικισμού) του Παραρτήματος ΙΙ της ΚΥΑ 49828 (ΦΕΚ 2464/Β/3.12.2008).
Ενδεχόμενη ύπαρξη κινδύνου για το είδος ορνιθοπανίδας Hieraaetus Faciatus (Σπιζαετός), κυρίως στη περιοχή «Στρούμπουλας».
Όπως προκύπτει από την εξέταση της Μελέτης για την κατασκευή, εγκατάσταση και λειτουργία των 2 Α/Π θα πρέπει να προηγηθεί η βελτίωση υφιστάμενων αγροτικών οδών, καθώς και η κατασκευή νέων οδών. Σε ό,τι αφορά στη βελτίωση, διαπλάτυνση κ.λ.π. των υφιστάμενων αγροτικών οδών, αυτή δύναται να πραγματοποιηθεί μόνον εφόσον αποδειχθεί ότι οι οδοί αυτές έχουν διανοιχτεί με νόμιμο τρόπο, προϋφίστανται δηλαδή νομίμως».
Πρόβλημα και
για τους ψαράδες
Επίσης, ενδιαφέρον έχουν και οι γενικές παρατηρήσεις που αφορούν σε προβλήματα που προκύπτουν για τις εγκαταστάσεις για όλα τα νησιά, τις οποίες επισήμαναν οι ειδικευμένοι υπάλληλοι της Περιφέρειας:
«-Σε ό,τι αφορά στις νέες χαράξεις δρόμων δεν γίνεται εκτενής αναφορά στη πιθανή σύγκρουση χρήσεων με ήδη υφιστάμενες (διέλευση μέσω αγροτοκτηνοτροφικών εκτάσεων, λατομικών περιοχών κ.α.) καθώς και στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τη διάνοιξη και τη μετέπειτα χρήση (η κοινή χρήση πρέπει να αποκλειστεί) και αποκατάσταση δεδομένου ότι μέρος αυτών βρίσκονται εντός δασικών περιοχών και περιοχών του δικτύου NATURA.
- Επίσης δεν γίνεται αναλυτική περιγραφή της διαδικασίας απομάκρυνσης και διαχείρισης του εξοπλισμού μετά το τέλος ζωής του πάρκου καθώς και της αποκατάστασης της περιοχής με δεδομένο το μέγεθος του την κατάσταση του, το είδος των εξαρτημάτων του και τα φυσικά χαρακτηριστικά των περιοχών εγκατάστασης.
- Τέλος δεν αναφέρονται εκτενώς έως καθόλου οι επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον από την πόντιση των καλωδίων των δύο Γραμμών Μεταφοράς Υψηλής Τάσης με τα οποία θα διασυνδεθούν μέσω ανεξάρτητης υποθαλάσσιας σύνδεσης τα Αιολικά Πάρκα. Μάλιστα οι επιπτώσεις αυτές διαφοροποιούνται και από το αν οι γραμμές αφορούν τη μεταφορά συνεχούς ή εναλλασσόμενου ρεύματος. Σε κάθε περίπτωση εκτιμάται ότι θα πρέπει να συνοδεύει τη μελέτη μία ικανοποιητική περιγραφή του θαλάσσιου περιβάλλοντος από τα σημεία που θα διέρθουν οι γραμμές μεταφοράς καθώς οι επιπτώσεις αυτών από τη πόντιση και λειτουργία τους σε συνάρτηση και με παράλληλες δραστηριότητες που αναπτύσσονται στη κάθε περιοχή όπως η αλιεία».
Ο Κ. Μπιζάς
Ο περιφερειακός σύμβουλος που εκλέγεται σε Πάρο και Αντίπαρο Κ. Μπιζας που ανήκει στην αντιπολίτευση του περιφερειακού συμβουλίου ήταν εκείνος που ενημέρωσε το πολιτικό προσκήνιο της Πάρου για την υπογραφή από τον αρμόδιο υπουργό επί της έγκρισης της ΜΠΕ του συγκεκριμένου σχεδίου εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο νησί μας. Στις 2 Ιανουαρίου δημοσιοποίησε σχετική ανακοίνωση, ενώ κατάθεσε αίτημα προς την πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου να συζητηθεί στο πρώτο συμβούλιο που θα γίνει στις 25 Ιανουαρίου το θέμα για να καταστρωθεί το σχέδιο αντίδρασης. Στην ανακοίνωσή του ο Κ. Μπιζάς ανέφερε:
«Δυστυχώς κάποιοι καρεκλοκένταυροι της Αθήνας συνεχίζουν να μας αγνοούν επιδεικτικά. Δεν νοιάζονται για την προστασία του νησιώτικου τοπίου, δεν ενδιαφέρονται για τις επιπτώσεις που θα έχει η λειτουργία των αιολικών πάρκων στο περιβάλλον και τις τουριστικές επιχειρήσεις των νησιών μας αλλά κόπτονται για τα συμφέροντα συγκεκριμένων επιχειρηματικών ομίλων που θα καρπωθούν τα οικονομικά οφέλη από τις παραπάνω επενδύσεις.
Κα Πρόεδρε, Σας προτείνω
α) να ζητήσετε από τις τοπικές αυτοδιοικήσεις των παραπάνω νησιών να σας καταθέσουν τις προτάσεις του για το σχετικό θέμα ώστε να σταματήσουμε την επερχόμενη καταστροφή η οποία θα επιφέρει δυσβάσταχτες συνέπειες στα νησιά μας.
β) να διευρυνθεί από την Νομική Υπηρεσία της Περιφέρειας η προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά των διοικητικών πράξεων, όλων των περιπτώσεων εγκατάστασης ΑΠΕ στα νησιά μας.
γ) να ζητηθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος η ανάκληση της απόφασης (ΑΔΑ: ΒΛΓΓ0-Ε3Χ, α.π.172568 / 23.12.2013 ) μέχρι να ολοκληρωθεί και εγκριθεί η σχετική μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με την προϋπόθεση ότι: 1) θα συνθέσει τις προτάσεις των τοπικών φορέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης 1ου και 2ου βαθμού, που θα προκύψουν από τις διαβουλεύσεις, για τα αναγκαία μέτρα και ρυθμίσεις με στόχο την προστασία του τοπίου από την ανάπτυξη των αιολικών πάρκων, 2) θα προσκομίσει επιστημονικά στοιχεία για την «φέρουσα ικανότητα» όλων των νησιών της Περιφέρειας και γ) θα προβεί σε προτάσεις θεσμοθέτησης προς την αρμόδια αρχή (ΥΠΕΚΑ)».
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Για να κατανοήσουν οι αναγνώστες το είδος της κάθε ανεμογεννήτριας που εγκρίθηκε από το υπουργείο να τοποθετηθούν στην Πάρο, παραθέτουμε τις τεχνικές προδιαγραφές και μία φωτογραφία για να παρατηρηθεί η αναλογία σε σχέση με το περιβάλλον:
Ο στήλη της κάθε μονάδας μπορεί να αναπτυχθεί από 57 έως 113 μέτρα ύψος, ανάλογα με το σημείο τοποθέτησης και τη μορφολογία του εδάφους.
Η έλικα μόνο θα έχει διάμετρο 71 μέτρα! Η κάθε μονάδα ενδείκνυται να αναπτύσσεται σε οικόπεδο 3,500 τ.μ.
Κ.Ν.ΔΡΑΓΑΤΗΣ
Υ.Γ: Όσοι παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης της Πάρου και κυρίως, ο δήμαρχος Χρ. Βλαχογιάννης, δηλώνουν ότι δεν ήξεραν τίποτε για την προσπάθεια εγκατάστασης τεράστιων αιολικών πάρκων και ότι δήθεν το έμαθαν μόλις τον Οκτώβριο του 2011 με αφορμή τη συζήτηση του αιτήματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο, λένε ΨΕΜΑΤΑ.
Η εφημερίδα μας σε πρωτοσέλιδα άρθρα είχε αναφερθεί στο θέμα πολλές φορές, ενώ σε ένα από αυτά, είχε δημοσιεύσει όλες τις αιτήσεις που επέρχονταν απειλητικά με τεχνικά χαρακτηριστικά όγκου και όνομα εταιρείας από κάθε φάκελο, πριν το 2011 μέσα από τα αρχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Απλά, όπως και στην υπόθεση Κατρή στην Αλυκή, ο δήμαρχος είναι υπέρ τις ανεξέλεγκτης προώθησης τέτοιων έργων «πράσινης αρπαχτής ανάπτυξης», γιατί απλά είναι ΠΑΣΟΚ και μνημονιακός. Τα υπόλοιπα, αποτελούν απλές πολιτικές «παραστάσεις» για να μην δυσαρεστεί ψηφοφόρους.
Ρεπορτάζ από την εφημερίδα «Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου» της 18|01|14
Απάντηση