ΠΑΡΟΣ | Ο PAWS για μία ακόμη φορά φροντίζει για τα αδέσποτα

paws_foto_2

ΣΥΜΦΩΝΑ με ανακοίνωση του Συλλόγου Προστασίας Ζώων Πάρου (PAWS) που δραστηριοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στο νησί μας, τη χρονιά αυτή θα πραγματοποιηθεί ένα ακόμη πρόγραμμα προστασίας αδέσποτων ζώων. Θα περιλαμβάνει στείρωση, σήμανση και περίθαλψη γατών και σκύλων με σκοπό την περιποίηση των ήδη υπαρχόντων ατόμων, ώστε να είναι ασφαλή για τη δημόσια υγεία και να έχουν τα ίδια έναν καλής ποιότητας υγιή βιολογικό κύκλο, αλλά και για να αποτρέπεται η περαιτέρω αύξηση τους….


Αυτό το πρόγραμμα θα λειτουργήσει με τη συμμετοχή των εθελοντών του συλλόγου. Ο Δήμος Πάρου είναι υποχρεωμένος να το χρηματοδοτήσει. Η υπόθεση συμφωνήθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 10|12|13 με αφορμή τη περίπτωση δύο ηλικιωμένων σκυλιών που κυκλοφορούν στην Πάρο και την κατάσταση της υγείας τους που είχε αμφισβητηθεί από πολιτικά στελέχη του Δήμου που ήθελαν να εκπροσωπήσουν κάποια παράπονα συμπολιτών που στρέφονταν ακόμη και κατά της ύπαρξης των σκύλων και ειδικά του ενός.

Τα περιστατικά

Ο καφέ σκύλος «Νέγκρο» που απεβίωσε τα Χριστούγεννα

Ο καφέ σκύλος «Νέγκρο» που απεβίωσε τα Χριστούγεννα

Τελικά αποδείχτηκε ότι ο σύλλογος είχε περιποιηθεί τα δύο αδέσποτα σε ανύποπτο χρόνο και ήταν απολύτως ασφαλή με τα απαραίτητα πιστοποιητικά υγείας. Το ένα ατυχώς κατέληξε τα Χριστούγεννα από φυσικά αίτια και αποτέλεσε ο θάνατος του θέμα δημοσιευμάτων συμπάθειας ακόμη και στον αθηναϊκό τύπο. Η συμπάθεια βεβαίως, αφορούσε το θάνατο του ζώου από «γεράματα», αλλά «στολιζόταν» από τους συντάκτες ο Δήμος Πάρου για το γεγονός ότι δεν ασκεί πολιτική για την προστασία των αδέσποτων  ζώων, των οποίων πολλές φορές επιδιώκει και την ευθανασία «δια ασήμαντον αφορμή».
Αυτό που φαίνεται ότι δεν έχουν καταλάβει ακόμη στο Δήμο της Πάρου είναι ότι το νησί μας αποτελεί ευρωπαϊκή επικράτεια είτε καλώς, είτε κακώς. Σύμφωνα λοιπόν με συγκεκριμένες οδηγίες που έχουν υποχρέωση να ακολουθούν οι χώρες μέλη της Ε.Ε τα αδέσποτα ζώα προστατεύονται διότι οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν αποδεχτεί ότι βρέθηκαν στο δρόμο από ανευθυνότητα των ανθρώπων.
Οι δήμοι κάθε χώρας έχουν πια την αποκλειστική ευθύνη ώστε να δημιουργούν χώρους προστασίας των αδέσποτων ζώων με συνθήκες που η διαβίωσή τους να μην γίνεται μαρτύριο, να απομονώνονται τυχόν άρρωστα ζώα με συγκεκριμένες διαδικασίες και να στειρώνονται με νόμιμες μεθόδους οι πληθυσμοί γατών και σκύλων για να μην επεκτείνεται το ζήτημα ως πρόβλημα υπερπληθυσμού.

Ο Δήμος Πάρου παραδοσιακά δεν έχει ασχοληθεί ουδέποτε με τη δημιουργία υποδομών για τη μόνιμη αντιμετώπιση του ζητήματος. Την πολιτική προστασίας των ζώων από χρόνια την έχει αναλάβει εθελοντικά ο συγκεκριμένος σύλλογος PAWS. Μόνο τα τελευταία χρόνια ο Δήμος, αφού δεν έχει πολιτική, αναγκάστηκε να συνδράμει οικονομικά τις δραστηριότητες του συλλόγου εθελοντών. Ο Δήμος δηλαδή, προτιμά να ικανοποιεί κάποια αιτήματα οικονομικής συνδρομής, παρά να σχεδιάσει μία μόνιμη και μακροχρόνια λύση με απόκτηση υποδομής και διαμόρφωση μίας στρατηγικής εξάλειψης του προβλήματος και επίδειξης πολιτισμικού επιπέδου. Επαφίεται στη ζωοφιλία κάποιων εθελοντών, λες και οι άνθρωποι να έχουν υποχρέωση να «καλύπτουν» τους εκλεγμένους που έχουν αρμοδιότητα.

Σημειώνουμε ότι τουρίστες από το εξωτερικό και φιλοζωικοί οργανισμοί ενδιαφέρονται σε πολύ μεγάλο βαθμό, αν ένας τουριστικός προορισμός διαθέτει υποδομές και πρόνοια για την περιποίηση των αδέσποτων, αλλά και υποδομές για την ποιότητα διαμονής των ζώων που ταξιδεύουν για τουρισμό με τους ιδιοκτήτες τους.
Είναι γνωστό ότι στην Οία της Σαντορίνης τα σοκάκια διαθέτουν ανά 20 μέτρα ταΐστρες με ξηρά τροφή για τα ζώα των τουριστών και τα αδέσποτα.

Στη συνεδρίαση

Στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης της 10|12 ορισμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας προεξάρχοντος μάλιστα του αρμόδιου αντιδημάρχου Π. Κουτσουράκη έκαναν με «πνεύμα» παρατηρήσεις στον πρόεδρο του PAWS Ρ. Ζίπλ που παρευρέθηκε στη συνεδρίαση για τα συγκεκριμένα δύο αδέσποτα. Από καιρό είχαν ακούσει κάποια παράπονα από έναν – δύο συμπολίτες μας της Παροικιάς που ενοχλούνταν από το γεγονός ότι σύχναζαν στη γειτονιά τους οι δύο γηραιοί σκύλοι. Όπως φαίνεται, τώρα που κοντοζυγώνουν οι δημοτικές εκλογές, οι δημοτικοί παράγοντες θέλησαν να ευχαριστήσουν τα αυτιά και αυτών των «διαμαρτυρόμενων» και αποφάσισαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο ακόμη και ευθανασίας των σκύλων, «πιέζοντας» στην ουσία το σύλλογο να μεριμνήσει πάλι.

Η υπόθεση τους γύρισε «μπούμερανγκ», αφού ο ενημερωμένος για τη σχετική νομοθεσία πρόεδρος του συλλόγου τους εξήγησε ότι δεν μπορούν να πειράξουν τα ζώα, ούτε να ερμηνεύσουν τη νομοθεσία όπως θέλουν. Ο Χρ. Βλαχογιάννης κατάλαβε ότι η υπόθεση θα δημιουργούσε πρόβλημα στη κοινότητα των εθελοντών φιλόζωων και προσπάθησε να «γυρίσει» την υπόθεση.
Έβγαλε λοιπόν μία σύντομη ομιλία διατυπώνοντας τα συγχαρητήρια της δημοτικής αρχής για την επί χρόνια λειτουργία του συλλόγου και ανακοίνωσε τη συνέχιση της οικονομικής υποστήριξης. Ο Ε. Ζίπλ ευχαρίστησε για τη συμφωνία να υποστηριχθούν από το Δήμο οικονομικά τη νέα χρονιά οι δράσεις του συλλόγου, αλλά υπενθύμισε ότι αυτά που κάνει ο PAWS σύμφωνα με τη νομοθεσία είναι υποχρεώσεις της δημοτικής αρχής.
Έτσι, μπήκε ο κάθε κατεργάρης στο «πάγκο» του και τώρα, περιμένουμε να δούμε πως θα εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις.
(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου της 18|1|14)

20131115-161657.jpg