ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2014 ΠΑΡΟΣ | Η περίπτωση του αντιδημάρχου Μάρκου Κωβαίου

kobaios_foto_1

ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ να ασκεί κριτική κανείς μόνο στον δήμαρχο Πάρου Χρ. Βλαχογιάννη και να παραβλέπει τις βαρύτατες ευθύνες του επιτελείου του για την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Πάρος στο επίπεδο της οικονομίας της και της καθημερινής ζωής των πολιτών της. Σε αυτό το κείμενο θα αναφερθούμε στον αντιδήμαρχο Μάρκο Κωβαίο, αφού τα Χριστούγεννα ο ίδιος τροφοδότησε τα καφενεία με «θόρυβο» γύρω από το όνομα του.

ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Ο Μ. Κωβαίος έκανε είσοδο στην πολιτική ζωή του τόπου ως ακραιφνής νεοδημοκράτης στις εκλογές του 2006 στο πλευρό του τότε επικεφαλής του συνδυασμού της ΝΔ στις δημοτικές εκλογές, Λ. Κοντού. Διεκδίκησε να είναι ο υπαρχηγός του συνδυασμού ο οποίος αντιστρατευόταν τον «πασοκισμό» – όπως έλεγαν –  του τότε δημάρχου Γ. Ραγκούση. Θεωρούσαν ότι η ύπαρξη στην κυβέρνηση του κόμματος της ΝΔ (Κ. Καραμανλής) θα τους έδινε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν το συνδυασμό του τότε δημάρχου και του τότε προέδρου του δημοτικού συμβουλίου και επιστήθιου φίλου του Γ. Ραγκούση,  Χρ. Βλαχογιάννη.

Ο Λ. Κοντός, ο Μ. Κωβαίος και ο Π. Κουτσουράκης ήταν εκείνοι που κατά την προεκλογική περίοδο του 2006 γυρνούσαν τις γειτονιές της Πάρου και κατηγορούσαν με το δεινότερο τρόπο και με τα σκληρότερα επιχειρήματα τη δημοτική αρχή Γ. Ραγκούση για τα πεπραγμένα της. Στο παρασκήνιο, «πίεζαν» κάθε οικογένεια νεοδημοκράτη που είχε αποφασίσει στις δημοτικές εκλογές να μην ψηφίζει με βάση το κομματικό κριτήριο, αλλά με βάση την επιλογή προσώπου. Δηλαδή, «πίεζαν» τις οικογένειες αυτές μέσω βουλευτικών γραφείων να πάψουν να στηρίζουν τον Γ. Ραγκούση ο οποίος είχε κατορθώσει ήδη από τις εκλογές του 2002 να προσεταιρισθεί ένα πολύ μεγάλο μέρος οικογενειών που στις εθνικές εκλογές ψήφιζαν ΝΔ.

Η δράση του Μ. Κωβαίου ήταν τέτοια, που προκάλεσε την παρασκηνιακή αντίδραση παραγόντων κορυφής της παράταξης Γ. Ραγκούση οι οποίοι «ενίσχυσαν» το αίτημα να ελεγχθεί ο Μ. Κωβαίος για την επαγγελματική του δραστηριότητα, και κατά πόσο η αποκτηθείσα οικονομική του άνεση που του έδινε τη δυνατότητα να γυρίζει τις γειτονιές της Πάρου και να διαδίδει «συκοφαντίες» – όπως έλεγαν –  οφειλόταν σε μία χρόνια, προνομιακή εκμετάλλευση των ασθενών των οποίων τα έξοδα για τις φυσιοθεραπείες πλήρωναν τα δημόσια ταμεία.

ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΑΜΕΙΑ

Για την υπόθεση αυτή υπήρξαν τότε καταγγελίες με ανώνυμες επιστολές, τη μέθοδο που χρησιμοποιούν οι ανήθικοι πολιτικοί αντίπαλοι ή οι δειλοί πολίτες, για να καταγγέλλουν και να βγάζουν τα «άπλυτα» εκείνων που δεν εκτιμούν, στη δημοσιότητα.
Η υπόθεση έφτασε να ελεγχθεί από αρμόδια υπηρεσία του ΙΚΑ της Νάξου. Σύμφωνα με πληροφορίες, αποδείχθηκε ότι πάνω από το 70% των φυσιοθεραπειών που πλήρωναν τα δημόσια ταμεία σε Πάρο και Αντίπαρο, για χρόνια πληρώνονταν στην επιχείρηση του Μ. Κωβαίου. Ότι έμενε, μοιράζονταν οι υπόλοιποι επαγγελματίες του κλάδου στην Πάρο ή αλλού.
ΟΜΩΣ η πολλών – πολλών δεκάδων χιλιάδων ευρώ διαφορά αυτή, εκτιμήθηκε ότι οφειλόταν σε προτίμηση των πελατών, κάτι που δεν είναι παράνομο. Έτσι, ο Μ. Κωβαίος βγήκε αθώος, σαν το λευκό περιστέρι. Οι «αντίπαλοι» του τότε, απέδωσαν το πόρισμα στο γεγονός ότι παράγοντες της ΝΔ έκαναν παρέμβαση υπέρ του, στον έλεγχο.

ΠΕΡΑΣΜΕΝΑ ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ

Ωστόσο, αυτές οι «αβρότητες» μεταξύ του Μ. Κωβαίου και της δημοτικής αρχής Γ. Ραγκούση – Χρ. Βλαχογιάννη, δεν τους εμπόδισαν λίγους μήνες μετά, να κλείσουν συμφωνία συγχώνευσης των πολιτικών συνδυασμών τους, ενόψει των εκλογών του 2010 !!!
Συγκεκριμένα, μετά τον Αύγουστο του 2007 που τα καθήκοντα δημάρχου ανέλαβε ο Χρ. Βλαχογιάννης, ως δια μαγείας, η αντιπολίτευση από τους Λ. Κοντό, Μ. Κωβαίο και Π. Κουτσουράκη, εξαϋλώθηκε και εξαφανίστηκε.

Χωρίς να δώσουν εξηγήσεις στους πολίτες και τους ψηφοφόρους της ΝΔ που υποτίθεται ότι εκπροσωπούσαν στο όνομα της ιδεολογίας, στήριζαν τον Χρ. Βλαχογιάννη σε μία τριετία που δεν έγινε απολύτως τίποτε στην Πάρο (2007 – 2010). Στην ουσία, με ευθύνη των τριών αυτών προσώπων, καταργήθηκε η βούληση των Παριανών πολιτών, όπως είχε εκφραστεί στις εκλογές του 2006, όπου το 31% των πολιτών είχε εξουσιοδοτήσει το συνδυασμό τους να ασκεί για τέσσερα χρόνια τον αντιπολιτευτικό έλεγχο. Κατήργησαν την αντιπολίτευση.

Η ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ

Παραδόξως, η επιλογή των Λ. Κοντού, Μ. Κωβαίου, Π. Κουτσουράκη να ξεχάσουν όσα έλεγαν δύο – τρία χρόνια πριν εναντίον των πολιτικών τους αντιπάλων χωρίς καμία πολιτική ανάλυση και αιτιολόγηση, επιβραβεύθηκε. Ο Χρ. Βλαχογιάννης, μετά την αμφισβητούμενη ανάδειξή του στη θέση του δημάρχου το 2010, ανάθεσε και στους τρεις μισθωτές θέσεις από το δημόσιο ταμείο.

ΟΙ ΔΙΑΔΩΣΕΙΣ

Από το 2012 μέχρι και σήμερα, ο Μ. Κωβαίος γύριζε όλες τις κηδείες, τα μνημόσυνα, τις γιορτές, τα γενέθλια, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και τα πανηγύρια και χαιρετούσε όλον τον κόσμο, χωρίς να ξεχνά να κολακεύει τους πάντες για τα πάντα.
Επιπρόσθετα, άρχισε να διαδίδει ότι θα είναι υποψήφιος δήμαρχος, αφού ο Χρ. Βλαχογιάννης – τάχα – δεν ενδιαφερόταν για μία νέα τετραετία.
Ο Χρ. Βλαχογιάννης βέβαια, δεν έχει πάρει «άδεια συνταξιοδότησης» από την πολιτική ακόμη, από τον μέντορα του. Συνεπώς, πρόκειται να είναι ξανά υποψήφιος δήμαρχος του συστήματος τοπικού καθεστώτος.
Ο Μ. Κωβαίος, για να μην παραδεχτεί ότι τα τελευταία δύο χρόνια κορόιδευε τους πολίτες ότι – τάχα – θα ήταν υποψήφιος δήμαρχος, τις τελευταίες ημέρες παρασκηνιακά διέδιδε ότι είναι πολύ εκνευρισμένος και στεναχωρημένος, διότι ο Βλαχογιάννης τον κορόιδεψε, αφού του είχε πει ότι θα του αναθέσει τη διαδοχή του «θρόνου».
Βεβαίως, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ουδέποτε ο Χρ. Βλαχογιάννης δεν θα έλεγε στον Μ. Κωβαίο και σε κανέναν, ότι θα του αναθέσει τη διαδοχή. Διότι απλούστατα, ο ίδιος δεν αποφάσιζε ποτέ και δεν αποφασίζει καθοριστικά για την πολιτική του σταδιοδρομία, και επιπλέον, διότι, αν είχε κάνει κάτι τέτοιο, η ετερόκλιτη παράταξη του θα είχε διαλυθεί από τις έριδες.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ

Ο Μ. Κωβαίος είχε πάντοτε πολύ καλές σχέσεις με τον Χρ. Βλαχογιάννη στο παρασκήνιο. Οι δύο τους είχαν συμφωνήσει αρχικά το 2007 τη συγχώνευση των συνδυασμών με σκοπό να κρατηθεί η δημοτική εξουσία και οι έμμισθες δημόσιες θέσεις που δεν είχε απολαύσει μέχρι τότε ο Μ. Κωβαίος. Έτσι και τώρα, ο Μ. Κωβαίος, σε συνεννόηση με τον Χρ. Βλαχογιάννη, διέδιδε τα περί υποψηφιότητας του, για να κάνει τον «λαγό» όπως λέγεται στην πολιτική. Δηλαδή, να διαδώσει το χιλιοπαιγμένο τέχνασμα ότι ο Χρ. Βλαχογιάννης τάχα φεύγει, συνεπώς, δεν υπάρχει λόγος να του ασκείται κριτική.
Όμως αυτό το παραμύθι, όσο πλησιάζουμε τις εκλογές, έπρεπε να ανακληθεί γιατί θα υπονόμευε την υποψηφιότητα Χρ. Βλαχογιάννη. Τώρα, ο Μ. Κωβαίος κάνει τον «απατημένο σύζυγο» για να μην γελοιοποιηθεί στα μάτια των ψηφοφόρων για όσα έλεγε.
Αν θέλει να μας πείσει για το αντίθετο, ας καταγγείλει δημόσια την πολιτική ασυνέπεια του δημάρχου και ας παραιτηθεί από το αξίωμα που κατέχει και  από τον εν λόγω συνδυασμό.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ;

Όμως ακόμη και αν ίσχυαν τα όσα έλεγε για τον εαυτό του ο Μ. Κωβαίος, περί υποψηφιότητας, αποτελεί αξιοπρόσεκτο φαινόμενο η περίπτωση του.
Ο ίδιος την τελευταία τετραετία που είναι αντιδήμαρχος δεν έχει παρουσιάσει στο δημοτικό συμβούλιο – ούτε μία φορά – μία πολιτική του πράξη, ένα πολιτικό σχέδιο που εκπόνησε και εφάρμοσε προκειμένου να προσθέσει κάτι στην Πάρο.
Το αντίθετο μάλιστα, όποτε έχει πάρει το λόγο για να μιλήσει, δεν έχει σχεδόν ποτέ διατυπώσει μία άρτια πρόταση. Μιλά για τις πολιτικές του ευθύνες με έναν τρόπο που δεν βγάζει σχεδόν κανένα νόημα, ενώ συχνά ο λόγος του διατυπώνεται σε «σπαστά ελληνικά» της πολιτικής.
Σε αντίθεση με την παρουσία του στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, πληροφορούμαστε ότι η γλώσσα του πάει ροδάνι κάθε φορά που βρίσκεται στα κάθε λογής πανηγύρια, πότε για να καλοχαιρετά τους πολίτες και πότε για να τους κανακεύει.

Κατόπιν όλων των προηγούμενων, αν η Πάρος χρειαστεί δήμαρχο για τα πανηγύρια, τα οποία έχει επιλέξει ο ίδιος να προτάσσει στις πολιτικές του υποχρεώσεις μανιωδώς, θα τον έχουμε υπόψη μας.

Κ.Ν.ΔΡΑΓΑΤΗΣ

20131115-161657.jpg