ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2014 | Για δήμαρχο διαλέγουμε εκπρόσωπο του εαυτού μας. Ας δούμε την περίπτωση Χρ. Βλαχογιάννη

blaxogiannis_anakoinvsi_foto_grey

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ που εκπροσωπούν τους πολίτες στην πολιτική, ο τρόπος που αναδείχθηκαν στις δημόσιες θέσεις και η εν γένει πολιτική τους συμπεριφορά, αντανακλούν σε μεγάλο μέρος τον τρόπο που θα διοικηθεί ένας τόπος ή μία χώρα, κατά τη θητεία τους.

Ενόψει των δημοτικών εκλογών του Μαΐου 2014 και όσο αφορά το Δήμο Πάρου, έχει μεγάλη σημασία να κάνουμε μια ανασκόπηση στον ρόλο του κάθε προσώπου που είχε την ευθύνη για την πορεία, την πρόοδο ή την καθυστέρηση ή και την οπισθοδρόμηση του νησιού μας.
Θυμίζουμε ότι στην Πάρο:

  • δεν υπάρχει πια οικοδομική δραστηριότητα,
  • δεν υπάρχει κοινωφελής αγροτική δραστηριότητα (ΕΑΣ) παρά του ότι υπάρχουν ελπίδες από λίγους νέους αγρότες που ιδιωτεύουν αβοήθητοι,
  • με βάση τους αριθμούς, υπάρχει δραματική οπισθοχώρηση του τουριστικού τομέα τα τελευταία 7 χρόνια, με αποκορύφωμα τη χρονιά που μόλις πέρασε. Κατά την οποία τα γειτονικά νησιά «κάλπαζαν» με ρεκόρ αφίξεων, ενώ η Πάρος σημείωνε μείωση προσέλευσης αριθμού επισκεπτών.

Είμαστε οι μόνοι στις Κυκλάδες που είχαμε λιγότερους τουρίστες ακόμη και τον Αύγουστο του 2013, σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2012 που ήταν ο χειρότερος χρόνος για τον τουρισμό σε ολόκληρη την χώρα. Σημειώνουμε ότι το 2013 ήταν η καλύτερη χρονιά για τον τουρισμό της χώρας τα τελευταία 20 χρόνια σε επίπεδο αύξησης αφίξεων και εσόδων. Από την αναλαμπή αυτή, η Πάρος και οι υπεύθυνοι για την λειτουργία του νησιού δεν κατόρθωσαν να πάρουν τίποτε για το καλό των πολιτών! Εκατονογδόντα(180) οικογένειες εκ των οποίων, σιτίζονται και υποστηρίζονται από αγαθοεργίες, αφού δεν τα βγάζουν πέρα μόνοι τους. Και αυτός είναι ο επίσημος αριθμός. Δεν συμπεριλαμβάνονται αυτοί που υποστηρίζονται από τις οικογένειες τους, από τους γείτονες τους, σιωπηρά και ανεπίσημα.
– δεν υπάρχει εμπόριο, εκτός από τα ήδη πρώτης ανάγκης. Υπάρχουν ανεπαρκείς καλοκαιρινές εισπράξεις για όσους εμπόρους επιβιώνουν ακόμα, χρωστώντας ΙΚΑ, ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ), δάνεια κλπ.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Μία παράμετρος για την κατάληξη της Πάρου σε αυτά τα επίπεδα, δεν μπορεί παρά να αφορά και τα πρόσωπα που τη διοικούν. Σήμερα αναψηλαφούμε την περίπτωση του δημάρχου Πάρου, για να δούμε αν θα έπρεπε να περιμένουμε κάτι καλύτερο από έναν άνδρα με το δικό του πολιτικό προφίλ:

α) Ο Χρ. Βλαχογιάννης ήρθε στην Πάρο πριν πολλά χρόνια καταλαμβάνοντας μία θέση δημόσιου λειτουργού, του «ιερού» επαγγέλματος, ιδίως για την επαρχία, του δασκάλου.
Αυτή τη θέση, την εγκατέλειψε και το Ελληνικό δημόσιο ανέλαβε να τον αντικαταστήσει πληρώνοντας άλλο δάσκαλο, όταν ο Χρ. Βλαχογιάννης αποφάσισε να εμπλακεί στην τοπική πολιτική.
β) Αξιοποίησε το νόμιμο δικαίωμα του να μην εργάζεται ως δάσκαλος, αλλά να ασφαλίζεται κανονικά από το Ελληνικό δημόσιο, και για μεγάλες περιόδους να παίρνει και το μισθό του εκπαιδευτικού, ενώ ασκούσε πολιτικά καθήκοντα στο Δήμο Πάρου, για τα οποία πληρωνόταν επιπλέον χρήματα.
γ) Υποστηρίχθηκε καταλυτικά από τον φίλο του Γιάννη Ραγκούση για να τον υποκαταστήσει στη θέση του δημάρχου, όταν ο πρώτος αποφάσισε να ακολουθήσει τον Γ. Παπανδρέου στην κεντρική πολιτική σκηνή. Υποσκελίστηκε τότε, η υποψηφιότητα του Στρατή Παυλάκη ο οποίος εκλεγόταν για χρόνια σε διάφορες θέσεις εκπροσώπου του νησιού. Ο Παυλάκης βεβαίως, δεν υποστηρίχθηκε από το Γ. Ραγκούση.
Σημειώνουμε ότι ο Χρ. Βλαχογιάννης ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΕ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΥΧΗ να συγκριθεί και να ανταγωνιστεί το Στρ. Παυλάκη και πολλούς άλλους, αν ο πρώτος είχε τολμήσει να διεκδικήσει οποιαδήποτε θέση στο Δήμο Πάρου χωρίς τη «φιλικό» σπρώξιμο από τον Γ. Ραγκούση.
δ) Ο Χρ. Βλαχογιάννης μέχρι το 2009 λάμβανε τις δαπάνες ασφάλισης του και το μισθό του δασκάλου, καθώς και τον παχυλό έως τότε μισθό του δημάρχου, φτάνοντας σε έσοδα, από τα περίπου 17.000 ευρώ του δασκάλου, τα 53.000 ευρώ περίπου.
Από το δημοσιευμένο κατ’υποχρέωση πόθεν έσχες του, είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια που κύλησαν με την ανάμειξή του στα κοινά, κατόρθωσε να υπεραυξήσει τα έσοδα του, καθώς και την περιουσιακή του κατάσταση.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:
Με αυτή την περιγραφή στοιχείων, στο πρόσωπο του Χρ. Βλαχογιάννη έχουμε έναν τοπικό πολιτικό που η ανάμειξή του στο δημόσιο τομέα και στα δημόσια πράγματα, και με χρήματα που λάμβανε για τις υπηρεσίες του πάντοτε από το δημόσιο, διέγραψε μία πολλή επιτυχημένη πορεία οικονομικά, για τον ίδιο και την οικογένεια του.

ΑΣ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ:
Με τα παραπάνω δεδομένα όμως, οι πολίτες της Πάρου,

  • είτε δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα,
  • είτε δουλεύουν στο δημόσιο τομέα,
  • είτε κρίνοντας από τη δική τους ζωή και τα δικά τους οικονομικά στοιχεία, τις δικές τους ώρες εργασίας, τα δικά τους ρίσκα τα τελευταία χρόνια,

… ενόψει των προσεχών δημοτικών εκλογών του Μαΐου του 2014, οφείλουν να μελετήσουν και να αποφασίσουν προκειμένου να επιλέξουν τι θα ψηφίσουν, ξεκινώντας από το ποιον θα επιλέξουν για τη θέση του δημάρχου, με γνώμονα τα εξής:

1) Αφού το δημόσιο έχει επιβαρυνθεί όλα τα παραπάνω χρήματα για να υπάρχει ο Χρ. Βλαχογιάννης στη θέση του δημάρχου Πάρου ακόμα, αξίζει η «επένδυση» που έγινε σε αυτόν τον τοπικό πολιτικό, με βάση τα στοιχεία πορείας του νησιού επί των ημερών διακυβέρνησής του από τον ίδιο;
2) Ένας πολιτικός που αποφάσισε να αναδειχθεί ή να «αναρριχηθεί» στο κορυφαίο αξίωμα του τοπικού κυβερνήτη του νησιού με τον τρόπο που είναι γνωστός και τον οποίο περιληπτικά θυμηθήκαμε, θα μπορούσε να είχε οδηγήσει το νησί σε καλύτερα αποτελέσματα από αυτά που ήδη καταγράφονται στα αδιάψευστα νούμερα και με βάση τα στοιχεία καθημερινής ζωής που βιώνουμε στην κοινωνία της Πάρου;
3)  Όσα ΔΕΝ ΕΓΙΝΑΝ τα τελευταία χρόνια που διοικεί το νησί ο Χρ. Βλαχογιάννης από τον ίδιο με αποτέλεσμα να καταλήξει το νησί στη σημερινή κατάσταση, υπάρχει κάποιο τεκμήριο που να μας πείθει ότι μπορούν να γίνουν, αν τον επιλέξουμε και για τα επόμενα 5 χρόνια που ακολουθούν;

Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες θα επιλέξουν.

Κ.Ν.ΔΡΑΓΑΤΗΣ